Орешарски "може и да помисли" за забрана офшорни компании да притежават медии

Пламен Орешарски

© Юлия Лазарова

Пламен ОрешарскиНе съм обмислял такъв вариант. Може и да помисля" - така премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпрос в парламента дали правителството предвижда да бъде забранено на офшорни компании да притежават медии.


Той посочи още, че ще се работи за смекчаването на монополите в медиите, които са се създавали с години. Не смеел обаче да каже, че ще ги премахне. " Нито аз, нито колегите се чувстваме гениални, за да преустановим тези лоши практики за няколко месеца", каза премиерът.


Поводът беше журналистически въпрос какво мисли Орешарски за позицията на германския посланик Матиас Хьопфнер, че държавата трябва да вземе мерки срещу медийните монополи. Министър-председателят заяви, че многократно е отговарял на реплики, включително на германския посланик, че проблемите с медийната собственост не са възникнали "вчера".


На конференция "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?" във вторник Хьопфнер посочи серия от проблеми в българските медии, сред които концентрация на медийната собственост, потулване на някои скандали и преекспониране на други, които са свързани с конкурентни фирми или определени политици, и като цяло наличие не на свобода, а на свободия. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK