Стефан Тафров става председател на комитет на Общото събрание на ООН

Стефан Тафров

© Георги Кожухаров

Стефан ТафровСлед повече от 20-годишно прекъсване България отново ще председателства основен комитет на ООН, съобщи външният министър Кристиан Вигенин. Става въпрос за Трети комитет, който е за правата на човека, чиито председател ще бъде посланик Стефан Тафров.


Общото събрание на ООН в Ню Йорк е избрало българския постоянен представител на 1 октомври. Трети комитет разглежда общи тематични проблеми на правата на човека, състоянието на правата на човека в отделни държави, както и социални, хуманитарни и културни въпроси.


По думите на Вигенин това е важно не само защото се случва за първи път от 20 години, но и самият комитет е важен предвид контекста на регионалната политика на България.
Поемането на председателството на един от основните комитети на ООН, третиращ въпроси от първостепенно значение, представлява висока оценка за авторитета на България в областта на правата на човека и е израз на доверието, с което нашата страна се ползва в рамките на световната организация, се отбелязва и в съобщение на Министерството на външните работи.


"Очакваме, че осъществяването на активно и съдържателно председателство на Трети комитет ще увеличи националния ни капацитет за принос при защитата на правата на човека и ще се отрази благоприятно върху кандидатурата ни за друг важен орган на ООН - Съвета по правата на човека, за периода 2019-2021 г.", продължава съобщението.


Стефан Тафров беше предложен за постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк миналата година. През 1991 г. е първият външнополитически съветник на президента д-р Желю Желев, два пъти е заемал поста заместник-министър на външните работи през 1992 г. и през 1997 г. Стефан Тафров е бил извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Италианската република и Малта, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, в Ирландската република, във Франция, както и постоянен представител на България в ЮНЕСКО и ООН в Ню Йорк.


Той влезе в задочен спор с външния министър през август заради публикации във Facebook срещу правителството. "Когато един човек става посланик, трябва да е наясно, че в рамките на мандата му може да се сменят правителствата, президентът, но той няма право да работи срещу тях", каза тогава  Вигенин.


Тафров написа като реакция в профила си в социалната мрежа, че стриктно спазва Закона за дипломатическата служба, но правото на политически възгледи е основно човешко право, прогласено в конституцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK