Прокуратурата за случая "Манчев": Може да се разшири кръгът на обвиняемите (видео)

Прокуратурата за случая "Манчев": Може да се разшири кръгът на  обвиняемите (видео)

© Анелия НиколоваКръгът на обвиняемите лица не е ограничен, възможно е да бъдат привлечени и други обвиняеми.


Така зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отговори на многократно зададения от журналистите въпрос защо не носят никаква отговорност министрите на икономиката и енергетиката, които е трябвало да приведат в идзпълнение решението на правителството, а са повдигнати обвинения само на шефовете на консултантските фирми.


Сарафов каза това обаче едва след като журналистите припомниха, че  решението на МС от 29 март 2012 задължава "министъра на енергетиката да организира уреждането на отношенията между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка със спирането на строежа на АЕЦ-Белене".
Особено любопитен отговор даде зам.-главният прокурор, запитан дали наистина прокурорът Емил Петров, подписал обвинението, е брат на шефа на столичните следователи Петьо Петров.


Не виждам конфликт, каза Сарафов и се аргументира с президента на САЩ. "Когато Кенеди е бил президент, брат му е бил министър на правосъдието и главен прокурор и никой не е видял проблем в това", каза Сарафов.


Той съобщи сензационно, че Манчев заплашвал следователката, която му предявила обвинението, нещо повече -  "отправил заплаха и лично към главния прокурор". Помолен настоятелно от журналистите да посочи доказателства, Сарафов цитира докладна от следователя Роза Царева. В цитата обаче не се чу директна заплаха, а по-скоро тя информира, че "Манчев, видимо ядосан,  казал, че няма да се разправя с нея, а с главния прокурор".


Любопитно, но доста усложнено отговори Сарафов и на питането дали наистина четирима прокурори са отказали да подпишат постановлението за повдигане на обвинението.


От дългото обяснение, прекъсвано от уточняващите въпроси на журналистите, се разбра, че първоначално чрез случайноно разпределение делото било възложгено на прокурор Камелия Николова, но "тя била възпрепятствана". Това наложило да се определи втори прокурор - Юлиана Христова, но заради обемността на материалите посочили още един прокурор - Иван Гешев. Те двамата трябвало само да изготвят исканията до съда за претърсванията на офисите и изземванията на документите.
Тогава обаче дошъл доклад на дежурните прокурори - не се разбра дали цитираните двама или други, които предложили делото да се възложи на спецзвеното за корупция и финансово-данъчни престъпления, ръководено от зам.-градския прокурор на София Роман Василев, поради сложността и обемността на материалите. 


Вероятно този доклад на дежурните прокурори се има предвид, като се казва, че някои прокурори отказали да водят делото, заключи Сарафав, без да отрече еднозначно твърденията на Манчевия адвокат.


Запитан защо прокуратурата не е реагирала по-рано, а година и половина след решението на правителството за спиране на строежа, и то точно в навечерието на арбитражното дело в Париж, Сарафов каза, че ДАНС им е пратила сигналите "чак на 9 август".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK