ЕК решава до дни дали България да получи помощ за бежанците преди края на годината

Кристалина Георгиева<br />

© Francois Lenoir, Reuters

Кристалина ГеоргиеваОчаква се Европейската комисия да реши следващата седмица дали България ще получи еврофинансиране като помощ за кризата с бежанците още преди края на годината. Това обяви в интервю за Нова телевизия еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева, която вчера посети държавните центрове за бежанци във Враждебна и Военна рампа.


"Аз се надявам, че догодина ще има повече пари. Колко точно ще бъдат е въпрос на преговаряне и на демонстрация на възможности да се абсорбират и добре да се използват тези пари. 2,6 милиона евро само за бежанците в България тази година, при положение, че те са някъде между 1000 и 2000 души - това е една значителна сума. Догодина тя ще бъде коригирана нагоре като се има предвид, че числото на бежанците значително се увеличи", заяви още Кристалина Георгиева.


По думите й усилия за справяне с кризата трябва да положат всички институции в държавата, тъй като значителното увеличаване на бежанския поток в страната  поставя пред обществото и въпроса за социалното отражение.
Има криза с бежанците от Сирия в България и за нашата страна това е нов проблем, коментира и пред "Дарик" Георгиева, която уточни, че проблемът с прииждащите от Сирия не е толкова заради мащабите на явлението, колкото заради липсата на опит на властите с подобни ситуации.


"От три години, от както започна да се стреля в Сирия, в тази страна стана страшно. От 24 млн. население, днес 7 млн. се нуждаят ежедневно от помощ, за да могат да оцелеят и в най-добрия случай не повече от половината от тях я получават. 2,1 млн. са напуснали страната. От тези 2 млн., 50 000 са в Европа, 5000 сега са в България, а останалите са в Ливан, Йордания, Ирак, Турция, Египет. Най-тежко е положението в Ливан", обясни еврокомисарят.


Според прогнозата на МВР 11 000 нелегални емигранти могат да преминат българската граница до края на годината, ако ситуацията в Сирия не се подобри. Сметките показват, че ако непрекъснато се увеличава потокът от бежанци, до края на годината това може да струва на държавата 30 млн. лв., заради което правителството вече отправи искане към Брюксел за отпускане на финансова помощ.


Според Кристалина Георгиева, ако светът не успее да намери политическо решение на тази криза, тя много реално може да дестабилизира целия регион. Ако това стане, последиците за Европа могат да бъдат изключително сериозни, подчерта еврокомисарят.


"Ако погледнем в историята си, ние сме приемали бежанци, когато сме били много по-бедни и когато тук е било много по-трудно. Солидарността е двупосочна улица. На нас ни помагат, ние получаваме от Европа помощ, за да можем да наваксаме изоставането си спрямо останалите страни. От нас се очаква да помогнем", каза Георгиева. Според нея българите трябва да защитават правото на бежанците да бъдат приемани без омраза. Еврокомисарят  прогнозира още, че сирийската криза няма да свърши скоро и затова бежанците трябва да бъдат интегрирани там, където вече са.


Искам нашите деца в бъдеще да се гордеят с нас, както ние сега се гордеем със спасяването на евреите и с приемането на хиляди бежанци от Армения, обясни позицията си Георгиева.


Според нея е по-добре децата на бежанците да бъдат в общи училища заедно с българчетата вместо отделно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK