Жители на Стара Загора събраха подписи за канонизирането на избитите при клането от 1877 г.

Живко Тодоров

© Юлия Лазарова

Живко ТодоровПодписка в подкрепа на процеса за канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци получи днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е почетен председател на Инициативен комитет за канонизацията им, съобщи БТА.


Подписите на над 20 000 души му бяха връчени от Румен Ралчев - велик приор на рицарите-тамплиери у нас, и от общинския съветник от ГЕРБ Маноил Манев - командер на Старозагорската командерия на рицарите-тамплиери. Орденът осъществява благотворителни акции в града вече пета година.


"Работим за белите петна в историята на България, които ни дават повод за гордост и възпитание на поколението. За година и половина сме открили 190 българи-светци", заяви Ралчев.
На заседание през март 2012 г. Общинският съвет в Стара Загора гласува с пълно единодушие Декларация в подкрепа на предложението за канонизация, внесено от общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов.


При получаване на подписката, кметът Живко Тодоров заяви, че историята не трябва да се подменя. По думите му, историческите факти са важни, затова канонизацията трябва да бъде записана в учебниците по история.


В предложението на общинските съветници е записано: "След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година градът е превзет от турската войска, опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане - най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  БСП/ДПС ще са против. Те сега работят за връщането на вакъфските имоти и джамиите.Не ги занимавайте с някакви избити старозагорци. Още повече защо да дразнят хидроинженера.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Тамплиери....канонизация...ГЕРБ....кмет....
  Рекламна акция,която разчита на религиозното невежество на 99 % от българите след близо 70 години комунизъм и Съветска Църковност.
  Ако има нормално мислещ журналист първият въпрос към инициаторите на рекламната акция е
  КОЙ е оправомощен да канонизира.
  И ПО КОЙ КАНОН.
  Бог да прости невинно загиналите мъченици,но е ГРЯХ да се прави греховен ПиАр точно на техен гръб.

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Крайно време беше!!!Изтрепаните по най-садистичен начин около 15000 мирни жители на Стара Загора, са срам за Турция и еврейската общност в града!!! По това време , еврейската махала се е състояла от около 800 къщи , които са били обитавани от около 5000 евреи, които са считали българите за конкуренти в търговията. За това са им отказвали подслон, стреляли са в гръб на бежанците и защитаващите ги от армията на еврейското дьонме Соломон, известен ни от историческата литература , като Сюлейман паша ариергардни руски бойни части и български опълченци...Всички останали в града мирни българи , са били избити до един, по изключително садистичен начин / изгаряли са ги живи, деряли са ги живи , разчленявали са телата им, приковавали са ги с пирони , като Христос..., а по-големите им деца , продадени в робство. По-красивите жени , са били принуждавани да играят голи хора, изнасилвани , а след това убивани... Не са докоснати с пръст , само евреите!!! Когато през зимата на 1878 турците отстъпват , евреите , бягат заедно с тях, защото знаят какви са ги вършили през лятото на 1877-ма година!!! И сега искат старозагорци , да издигнат джамия на палачите си??? Тия у ред ли са??? Сетне остава и синагога да поискат , насред Стара Загора!!! Ето ви и един от золумите на евреите. Плащали са на турците, да им подберат млади и красиви младежи и девойки и да ги заколят , като събирали кръвта им в казани. Сетне топели дрехите си в топлата им кръв и ги обличали ... надявайки се по този начин да се подмладят!!!! И 50000 от същите тези евреи, благородните българи са спасили от фашистките крематориуми 60 години по-късно... А за благодарност ,преди 24 години, разсипаха България , за 10 милиарда $-ра външен дълг!!!

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Любопитно

  я, герп изкарал тамплиерите vs. мюфтийството

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  В една от тамошните църкви кръвта още стои по стените.

  Е поне позицията на общината е ясна... но за да предприемат подобна стъпка сигурно в областната водата е мътна

 6. 6 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Защо в учебниците по История бегло се споменава Старозагорското клане. Което държи палмата на първенството в геноцида, упражнен по време на турското робство върху българите.
  Историците мълчат , защо ?
  цитат- / 60 часа продължава кървавата баня, за която историците със сигурност знаят, но мълчат. Тази драма не може да бъде разказана с няколко изречения. Ако в Баташката църква са изклани около 1900 българи, то в старозагорската “Света Троица” – в храма и двора й са били избити зверски над 2500. А някои от труповете останали прави, защото след като били обезглавени, нямало къде да паднат, описват по-късно малцината останали живи очевидци страдалческата смърт на невинните си съграждани../ -автор Венелина Попова /журналист/

  Свободата Санчо, ....
 7. 7 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Благодаря, че го казахте вместо мен. Нямат място еретици и пишман "тамплиери" да инициират канонизации. Нещо повече, никъде не посочват КОЙ им се иска да канонизира загиналите за българското си име и православната си вяра старозагорци.
  А иначе Бог да прости невинните жертви и вечна им памет! Имаме пресен пример с канонизацията на Баташките и Новоселските новомъченици от Българската православна църква. Мъченичеството на старозагорци наистина не е по-маловажно.

  Една българка
 8. 8 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  От де се пръкнаха тамплиери у нас?

  Наистина са избити много мирни жители! Това е било геноцид!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Така,така...продължавайте да разпалвате междуетническа омраза...А, да не забравите и десеткитехиляди българи избити без съд и присъда от българсите болшевики след 1944година! Или от свои смъртта по леко се понася и прощава...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не трябва никакви имоти да се връщат на турците. Само ние като най-толерантни в света. Все кланяме глава и оставяме да ни се качват на главата, такива поробители, дето са ни клали като агнета, убивали, звертвали и водили в робство с милиони невинни българи. Преди да падне България под османско робство през 1396г. Населението в България е наброявало2,5 млн. След това са останали само 20%. През 500г. Турско робство са избивани периодично незнаен брой българи. Ако не сме паднали под османско сега България щеше да е 70-80 млн. А не 7.3 млн. А те искат и джамия да отварят върху костите на дефите ни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мюсюлмани искат да им се върне Ески джамия. Протест в Ст.Загора >>>>

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1153662

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 12. 12 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В Османската империя е имало организация, сега точно не си спомням името й, на която начело е бил един от великите везири, която е имала за цел да изтреби всичките българи християни. София е била спасена от опожаряване, защото остават западните посланици тогава в нея, обаче християните в София не са били защитени и до последно, докато идват руските войски в града са убивали - бесили са ги - християни, българи. Циганите, евреите и черкезите не са били пипани изобщо.

  Изобщо циганите и черкезите, заедно с османските башибозуци са направили жестоки зверства по време на Руско-турската война, както и преди нея - по време на Старозагорското въстание, Априлското въстание и др.

 13. 13 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#9] от "raining":

  Не мисля ,че се разпалва етническа омраза. Трябва да знаем историческите факти, а не да мълчим , щото да не си развалим мохабета с този или онзи. А фактите са такива . Това е .За да не ги знаем са виновни историците, дето удобно си мълчат.И както каза някой по-горе ,никой не обвинява бай Хасан, а само е нужно да седнем и да си прочетем историята. Там са и причините, и следствията за живота ни като потомци на българите ,живели преди нас.

  Свободата Санчо, ....
 14. 14 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този, който е пляснал минуса, му пожелавам да има начин да преживее тогавашните минути на жертвите на тези въстания и тогава, ако е оцелял - да си помисли за какво е пляснал минуса, след като самият той не е запознат с родната си история.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#13:"Радостина"]
  Не мисля ,че се разпалва етническа омраза. Трябва да знаем историческите факти, а не да мълчим , щото да не си развалим мохабета с този или онзи. А фактите са такива . Това е .За [/quote]
  Не каза нищо за фактите, как българи са избивали българи. Народния съд след девети,а? Или наистина си търсите къде да канализирате комплексите си на неуспяваща нация! Всичко, което имаше нещо по така в главата си замина извън татковината си!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#15:"raining"]Не каза нищо за фактите, как българи са избивали българи.[/quote]
  Не казах , прав си - един цитат само ще сложа тук -
  На 1 февруари 1945 г. са произнесени смъртни присъди над
  22-ма министри от правителствата след 1941
  67 депутати от 24-тото НС ,47 генерали и висши офицери
  Присъдите са изпълнени същата нощ. Навързани на вериги хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят, комунистите правят отгоре бунище./
  Това също е част от нашата история ... но и за нея не се говори много .

  Свободата Санчо, ....
 17. 17 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #14-kalinamarkova- В Стара Загора не е имало въстание. Там са клани мирни жители , останали в града с надеждата да опазят имуществото си от мародери. По-благоразумните са избягали... Не е опожарена само Стара Загора от 40 000-та армия на Соломон, придружена от многохиляден жаден за плячка ислямски башибозук . Плячкосани са всички населени места , през които тя е преминала по пътя си , до връх Шипка, където е спряна от два обезкървени руски полка /брянския и орловския/ и няколко изморени и проредели български опълченски дружини!!! Да се преклоним пред подвигът им , защото иначе съдбата на старозагорци , щеше да бъде последвана и от жителите на Габрово, Велико Търново и навсякъде от където тези варвари са щели да минат... Между другото , армията на Соломон е била в Албания. Ако не е била тя, отрядите на русите спрени при Стара Загора са щели да стигнат до беззащитния Истанбул за седмица-две и войната да приключи. Тогава обаче се намесва друг евреин. Министър председателят на Великобритания Дизраели , който нарежда на британския срдизмноморски флот , да прехвърли по най-бързия начин армията на Соломон паша от Албания в Тракия...

 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  До # 15- raining- А бе ти потурнак ли си??? Нерде Ямбол , нерде Стамбул??? Като дойде ред на тема за "Народния съд", ще пишем за "Народния съд"!!! Защо разводняваш темата за гаврата с паметта на избитите от армията на Соломон,старозагорци?????? Нима , когато французите пишат по тема за жертвите , които са дали в борбата с Хитлер , някой започва да сравнява тези жертви с жертвите дадени през Вартоломеевата нощ???

 19. 19 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "kimba3":

  Според мен той е невеж и държи да го покаже, омаловажавайки фактите. А те са точно такива ,каквито ти описа по-горе. Но не могат да бъдат проумени, защото са чудовищни. И защото в клането над българите в Стара Загора участват и евреи и, цигани... А за тях ни е вменено да са единствените невинни жертви в историята човешка ....

  Свободата Санчо, ....
 20. 20 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Въстание е имало в Стара Загора, просто повечко попрочетете. Не става въпрос точно за случилото се по време на войната, посто малко позадълбочете да попрочетете.

 21. 22 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  По време и на въстание и Старозагорско и Априлското, както и през Руско-турската война, наречена Освободителна, с османските войски са вървели пълчища черкези и цигани, които са правили големи зверства. След обявяването на Княжество Б-я черкезите в по-голямата си част изчезват от земите на княжеството, защото са знаели какво ги очаква, за жалост доста зигани са останали и.... виждаме днешното състояние на циганите в страната ни.

 22. 23 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "kalinamarkova":

  Да има въстание в Стара Загора ,но то е година по-рано. И е потушено .
  А в случая става дума за клането 1877 лятото, когато града вече е освободен от Николай Лайхтенбергски с помощта на опълчението и предстои битката на Шипка. Тогава Сюлейман влиза в Стара Загора и започва клането .

  Свободата Санчо, ....
 23. 24 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "kalinamarkova":
  П.С. Всъщност това прави пресъплението в Стара Загора още по-чудовищно. Може би и поради недоглеждане от страна на руските офицери , след като е освободена Стара Загора остава незащитена. Мислели са за прохода повече , отколото за вече свободния град ,където остават предимно жени ,деца и невъоръжени хора ..около 15 000 , всички избити от ордата на Сюлейман

  Свободата Санчо, ....
 24. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Говорим за безпричинното клане от 1877 година. не смесвай двете неща , госпожо Маркова!!!

 25. 26 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Г-н kimba3 - "В Стара Загора не е имало въстание" - това са Ваши собствено по-нагоре написани думи. Е, имало е въстание в Ст. Загора, затова си поправете Вашата грешка.

  А погрома в Стара Загора е по причина на руското старо командване. Преди войната с Турция в Русия се е провеждала военна реформа, която обаче е стигнала само до средния офицерски състав и тук-там сред някои от генералите и Ген. щаба по време на войната е била от т.нар. "паркетни генерали". Поради разнородното командване и незнанието на тези паркетни генерали на много от обстоятелствата във войната и съобразяването с тях и съответно подаване не на разнородни, а на добре премислени команди, се стига до напълно безсмислени жертви от страна и на руснаци и на доброволци-българи и на сърби и румънци.

 26. 27 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Естествено, че е имало въстание в гр. Ст. Загора г-жо Маркова както и клане по-късно при освобождението на града от русляците. И докато онзи глупак Кимба3 все пак си дал труда да прочете отнякъде цитати от книгата на Димитър Илков - "Принос към историята на град Стара Загора", напълно пропагандистка книжка м/у друго и отречена като фактология за ролята на евреите в клането, вие поне днес имахте щастлив ден и научихте нещо ново - в Ст. Загора е имал както въстание така и клане.

 27. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Можем само да се поклоним на жертвите на старозагорското въстание (1875) и на клането от 1877. Лошото е, че за второто наистина имат вина и руските генерали, които освобожадват града и след това се изтеглят на Шипка - то е било логично какво ще се случи - турците не са били фенове на човешките права.
  Канонизацията им не е на място, защото процесът не обхваща граждански жертви и изисква на гроба на кандидата да стават чудеса чрез неговото застъпничество пред Бога.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 29 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#28:"PavelCZ"]Канонизацията им не е на място, защото процесът не обхваща граждански жертви и изисква на гроба на кандидата да стават чудеса чрез неговото застъпничество пред Бога.[/quote] Много точно казано, както винаги. Само нека да уточня, че жертвата им не е единствено гражданска - те са загинали не заради отстояване на граждански права, а защото са християни, "гяури", "рая". Тъй че за канонизацията им може да се спори, но не от нас тук. И не от "тамплиерите", разбира се.

  Една българка
 29. 30 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Стара Загора е освободена от руските войски , но те са изтласкани към връх Шипка от ордите на Сюлейман паша. Турците избиват населението на Стара Загора и опожаряват града. Мирните и безпомощни хора ( около 14 000 ) са избивани по домове и църкви. През 2004г. български политици ( родоотстъпници ) имаха идея за изграждане паметник на 10 000 турски войници, загинали на връх Шипка.Турските войници на Сюлейман паша са военнопрестъпници ,избили мирно население и са си получили заслуженото на Шипка. Виж на : shipka1.hit.bg/

 30. 31 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  До # 26- kalinamarkova- Не мога да седя по цял ден във форума , защото трябва и да бачкам , за да се храня!!! Но влизам в този форум да се поуча и да се боря с демагози , като теб и Весо #23, за да отварям очите на форумците!!! Какво въстание бълнувате , през юли 1877 в Стара Загора??? Вие тъпи ли сте , или МАЛОУМНИ??? Вие сами , прочели ли сте , датите в подадените от теб линкове??? Събитията описани в тях са от 1875 година!!! Това е една година , преди Избухването на Априлското въстание, през 1876 година и цели две години преди Руско -турската война 1877-1878 година!!! Именно , благодарение на Априлското Въстание от 1876-та година, Русия, Финландия и Румъния , а по-късно и Сърбия и Черна Гора , обявяват Освободителната война 1877-1876 година , на Турция!!! Именно , поради АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ , а не заради селската буна , на стотина селяни от няколко старозагорски села!!! Именно поради тази преждевременна буна Стара Загора , практически , не взема участие в съдбоносното за съдбата и освобождението на България Априлско Въстание!!!То бива наглост безподобна и паридиране с неграмотност , бива , ма чак пък толкова!!???!!! И пак , ви повтарям , ако не бе коварната намеса на Дизраели , ПАРКЕТНИТЕ руски генерали , щяха да са спечелили тази война не на 3-ти март 1878-ма година , а още през лятото на 1878 година!!!!! Ти да си чула, Копривщица , да е била опожарена още веднъж , през 1877, или 1878 година??? Не!!! Защото е опожарена през 1876 година!!! Ако пътят на Соломон през 1877 година , би преминал през Копривщица, отново , не би останал камък върху камък от новопостроените 'и след погрома през 1876 година колиби. През 1875 година обаче , когато от селата край Стара Загора и околностите 'и са излезли стотина четници , градът не е бил пипнат с пръст, както не е бил пипнат с пръст и Пловдив, когато въстават през 1876 година Батак , Копривщица , Панагюрище...!!! Градът Стара Загорае опожарен , а населението му изклано две години по-късно, през 1877 година и това няма нищо общо със събитията от преди две години!!!!!!Ти дори , сама не си прочела , че в дадената от теб информация , именно , заради буната през 1875 година , в която са взели участие , стотина селяни в околията, А НЕ СТАРОЗАГОРЦИ в града Стара Загора, през априлското въстание 1876 година , Стара Загора , практически не участва!!! Стара Загора , не взема участия е в буната от 1875 година!!! Участват стотина селяни и то не в града Стара Загора , а в околни села!!!!!! Ако Соломон е искал да сплашва и наказва някого с двегодишна давност , би могъл да накаже старозагорските селяни като изпепели няколко села, ВМЕСТО ТОВА , ТОЙ УНИЩОЖАВА МИРНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ В СТАРА ЗАГОРА!!! Ако пътят му е бил през Пловдив , е щял да обезкости и Пловдив!!! Но той бърза да се притече на помощ на обсадения в Плевен Осман паша!!!Не всеки може да е умен и образован!!! Лошо е , когато ГЛУПАЦИТЕ парадират с ГЛУПОСТТА си!!! То и кучето гледало , касапина, ама касапин не станало!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK