Иво Прокопиев: Протестите са спонтанна реакция на самозащита

Иво Прокопиев

© Надежда Чипева, Капитал

Иво ПрокопиевПродължаващите 115 дни протести срещу управлението са спонтанна реакция на самозащита. С избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС задкулисието направи опит да смени правилата на играта, но подцени инстинкта на хората за самосъхранение и защита на своя интерес. Така съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев обясни същността на протестите в интервю за "Нова телевизия" в отговор на пусканите в общественото пространство твърдения, че ги подклажда. 


"С назначаването на Пеевски хората - не само средната класа, но и предприемачите, видяха, че ако няма върховенство на закона, никой няма нито лични, нито граждански права, нито права на собственост", продължи бизнесменът. И допълни: "В годините на икономически растеж хората опитаха вкуса на свободата, на икономическия успех и състоятелността и този вкус не може да бъде потъпкан с примитивни политически средства". 


Прокопиев определи протеста като светоглед. "Въпреки че вече няма хиляди хора на улицата, той сложи границата, под която политиците знаят, че няма минаване. Всеки път, когато я пресекат, ще знаят, че има отпор", посочи той. 
По повод  тезата на лидера на БСП Сергей Станишев, че "наред със справедливия гняв има икономически сили, които се опитват да използват протестите за свои цели", Прокопиев каза, че Станишев принципно е прав, но поясни: "Има икономически интереси и много бизнесмени искат да има правила, доверие, стабилен бизнес и техните активи да поскъпват."  "Медиите "Капитал" и  "Дневник" защитават този подход, има други, очевидно, които целят разрушаване на доверието, окалянне на неземивисимите хора -  политици, бизнесмени или лидери на неправителствени организации", продължи той. 


Прокопиев за пореден път отрече публикациите по свой адрес в медиите, близки до Делян Пеевски, които нарече "машини за унищожаване на репутацията". По повод цитирана от интервюиращите подобна публикация в агенция БГНЕС посочи, че в нея пряко влияние има съпругата на Станишев.  


Припомни различни твърдения за себе си в годините, които го сочеха като "възпитаник на Харвард с амбиции за премиер", после като фалирал бизнесмен, като причина за поскъпването на тока или за бум на онкозаболявания. "Досега съм фалирал сигурно 85 пъти, а печалбата на фирмите, които управлявам, за полугодието е 50 млн. лв. , хората спряха да умират от рак след продажбата на комапнията "Каолин", изреди той.


За пореден път отговори, че е бил в приятелски отношения с президента Росен Плевнелиев в миналото, но откакто той е държавен глава, контактите са прекъснати. Отрече и че подкрепя създаването на пропрезидентска партия под егидата на Саша Безуханова и нейната платформа "България може".   


По повод обвиненията на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев срещу себе си, отговори, че това е лична негова инициатива в опит да запази своята политическа позиция пред новите управляващи. Подчерта, че нападките са лична инициатива на Мавродиев, която не се подкрепя от трима от петимата членове на комисията, която е колективен орган. 


Прокопиев си послужи с американска поговорка и обясни, че е в ситуация на "обществени прасета" срещу себе си, целта на които е да бъде окалян.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK