Какво пише в писмото на КТБ до "Дойче веле"*

Какво пише в писмото на КТБ до "Дойче веле"*

© Юлия Лазарова* Писмото на Корпоративна търговска банка до "Дойче веле", което стана повод за конфликт между медията и журналистите Еми Барух и Иван Бедров и предизвика остра реакция от журналистическата гилдия в България, беше публикувано днес за пръв път в сайта Balkanleaks, съобщи "Бивол". Писмото има печат и логото на банката, виждат се и подписи на изпълнителните директори Орлин Русев и Илиян Зафиров. Засега няма потвърждение или коментар от друг източник, че това е оригиналът. През миналата седмица на пресконференцията на "Дойче веле" в София Кристиан Грамш, директор "Мултимедия региони", каза, че политиката на медията е да не публикуват кореспонденцията си, затова няма да направят публични нито полученото писмо, нито отговора, който "Дойче веле" е изпратило до банката.


От публикуваното писмо личи, че входящата дата е 30 август - две седмици преди да се заговори за отстраняването на българските журналисти като автори за "Дойче веле". Адресирано е до цялото ръководство на медията.  
"С това писмо искаме да сигнализираме за една тревожна тенденция във Вашата медия, която следим с безпокойство", започва обръщението към редакторите и ръководството на "Дойче веле". И продължава: "От началото на 2013 г. Българската редакция на ДВ води целенасочена политика за очерняне името на Корпоративна търговска банка АД и на председателя на надзорния й съвет г-н Цветан Василев".


Като примери се посочват поименно Барух и Бедров, които според текста "използват международно известното име на реномираната и уважавана медия Дойче веле, за да упражняват натиск върху нашата фирма и да вредят на репутацията на КТБ". От банката намекват, че трябва да се сложи "край на тази неуместна кампания" и това би било "в общ интерес, тъй като би предотвратило прехвърлянето на случая към отговорните държавни и европейски власти и институции".


Посочено е, че общо 13 статии, публикувани от началото на 2013 г., доказват тенденциозното отношение към банката, като отново са повторени имената на двамата български журналисти като автори на част от тях. Както стана ясно и в разгара на скандала, основният аргумент на КТБ е "че в нито една от статиите не са потърсени мненията на Корпоративна търговска банка АД и на г-н Цветан Василев", което също е записано в писмото.


Нататък писмото е разделено в три глави - I. Публикации на г-жа Еми Барух, II. Публикациите на г-н Иван Бедров и III. Статии на г-н Николай Цеков и други журналисти. Цитирани са фрази и цели абзаци от няколко техни текстове, които според писмото са неверни или некоректни. Цветан Василев например не притежава и не финансира медии, както се твърди в текст на Барух, и не е свързан с Ирена Кръстева, освен с това че една от нейните фирми е клиент на КТБ, пише в документа. На обвиненията, че в банката са вложени голяма част от държавните пари пък, писмото уточнява, че "ресурсите на държавните компании-клиенти на Корпоративна търговска банка АД не надвишават 8% от всички активи на банката. Това показва, че Корпоративна търговска банка АД не използва "парите на държавата" за собственото си съществуване, нито е зависима от тях". 


Публикуваме едно към едно превода на писмото, което се разпространява от "Бивол", а като прикачен файл - варианта на немски език от Balkanleaks:


Корпоративна търговска банка АД
Централно управление
Изх. № 5160/30.08.2013


До:
г-н Петър Клевер
председател на Надзорния съвет 


г-н Валентин Шмид
председател на Съвета по радиоразпръскване


г-н Ерик Бетерман
генерален директор 


г-н д-р Райнхард Хартщайн
административен директор и зам.-генерален директор 


г-н Кристоф Ланц
директор глобални програми 


г-жа Уте Шефер
главен редактор регионални програми 


г-н Кристиян Грамш
директор регионални програми 


г-н Клаус Бергман
ръкодоводител международни отношения 


г-н Петер Нийпала
правен съветник 


г-н Андреас Хемерлинг
одитор и специален пълномощник по антикорупция 


Уважаеми редактори и ръководни служители на Дойче веле, 


С това писмо искаме да сигнализираме за една тревожна тенденция във Вашата медия, която следим с безпокойство. 


От началото на 2013 г. Българската редакция на Дойче веле води целенасочена политика за очерняне името на Корпоративна търговска банка АД и на председателя на надзорния й съвет г-н Цветан Василев.


Журналисти, сред които г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров, използват международното известното име на реномираната и уважавана медия Дойче веле, за да упражняват натиск върху нашата фирма и да вредят на репутацията на Корпоративна търговска банка АД - финансова компания с 20-годишна история, с новаторски и устойчив подход и отговорно отношение към българското общество и бизнес общност.


С оглед Закона за радиоинституцията по силата на федералното право "Дойче веле", който урежда създаването, съществуването и целта на Вашата организация, сред приоритетите на Вашата мисия е разпространението на обширна картина на политическия, културния и икономическия живот във Федерална република Германия и осигуряването на публично достъпен и обективен форум за дискусия по съществените въпроси на обществения живот в страните от Европа и другите континенти. 


Тенденциозното дискредитиране на Корпоративна търговска банка АД и на г-н Цветан Василев стои в грубо противоречие с тези цели и по никакъв начин не допринася за основаната на обективност, диалог и разбиране обмяна на идеи, култура и ценности между държавите, която смятате за свой ръководен принцип. 


Убедени сме, че в ролята си на признати експерти и ръководители на медия с над 1500 сътрудници от над 60 страни, след оценка на следните факти и обстоятелства незабавно ще предприемете необходимите мерки, за да сложите край на тази неуместна кампания.


Последното е в общ интерес, тъй като би предотвратило прехвърлянето на случая към отговорните държавни и европейски власти и институции.


В конкретния случай искаме да Ви обърнем внимание на съдържанието на 13 статии, публикувани от началото на 2013 г. досега (вж. приложението, превод на статии на немски). Сред тях са публикации на г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров, както и коментари на техни колеги.


Подчертаваме, че в нито една от статиите не са потърсени мненията на Корпоративна търговска банка АД и на г-н Цветан Василев. Както несъмнено ще се убедите, твърденията на авторите са тенденциозни, еднострачиви, негативно обременени и пристрастни, те не се позовават на официални данни. Информациите в публикациите не се базират на непротиворечиви факти и освен това не са потвърдени от независими източници.


Без съмнение подобна кампания компрометира и Дойче веле като независима медия и оставя у българската и международната публика впечатление за фалшиво и заблуждаващо информиране, което вреди на доверието във Вашата световно призната медия.


Вярвайки, че става дума за злоупотреба с авторитета и доброто име на Дойче веле, а не за промяна на Вашата политика и ръководни принципи, на които се дължи доверието във Вас по цял свят, искаме да използваме този сигнал, за да изразим позицията си по формулираните твърдения:


I. Публикации на г-жа Еми Барух:


1. В статия от 11 януари 2013 г. тя пише:


"Всичко това започна в края на миналата година, когато бе завършена скандалната сделка за препродажба на някогашната медийна империя на ВАЦ. В последния работен ден наречената от посланик Байърли "гнила ябълка" на банковия сектор - Инвестбанк на Петя Славова изкупи дълговете на медийния холдинг и банкерката стана мажоритарен собственик на вестниците "Труд" и "24 часа". Така агитационната група на протежетата на Борисов - печатните издания на Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Цветан Василев се разрастна с още няколко многотиражни вестници."


Струва ни се необходимо да подчертаем, че г-н Цветан Василев не притежава, нито финансира медии. В тази връзка спекулациите, че е свързан с вестниците на г-жа Ирена Кръстева, са тенденциозно погрешно представяне на факта, че една от фирмите на г-жа Кръстева е бизнес клиент на Корпоративна търговска банка АД.


Наличието на икономическа свързаност между физически и юридически лица във всичките й възможни форми може много лесно и бързо да се установи в публичните регистри, които съществуват в Република България и постоянно се актуализират. Проверка в Търговския регистър например показва, че подобна връзка не е налице между г-н Делян Пеевски и г-н Цветан Василев или между г-жа Ирена Кръстева и г-н Цветан Василев. Последното без трудности може да се потвърди и чрез проверка в информационните системи Апис, Сиела, Лакорда, Епи или другите регистри в България. 


Както всяка друга банка и Корпоративна търговска банка АД разполага с десетки хиляди клиенти, предимно юридически лица. Затова е несериозно и неоснователно на всеки един от тях да се приписва икономическа свързаност с Корпоративна търговска банка АД. Освен това е неприемливо типично банкови дела да се вземат като основание за внушение - чрез несъстоятелни обвинения, манипулативна и негативна пропаганда - че банката осигурявала финансова подкрепа на опериращи в сянка структури и медийни кръгове.


В тази връзка самият г-н Цветан Василев многократно се е изказвал пред сериозни медии и техните журналисти, потърсили мнението му по тези обвинения, че нито той, нито Корпоративна търговска банка АД притежават медии или ги финансират. 


И още по-конкретно:


- В интервю от 19 февруари 2011 г. пред вестник "Труд", бр. 48, стр. 18, на въпроса: "Вярно ли е, че с държавни пари финансирате частни медии?" г-н Цветан Василев изрично отговаря: "Не, не финансирам никакви медии през банката".


- В интервю от 13 май 2010 г. за вестник "Пари", бр. 88, стр. 12, на въпроса: "Финансирате ли медии, г-н Василев", той отговаря ясно и еднозначно: "Корпоративна търговска банка АД не финансира медии".


На второ място Ви обръщаме внимание на всеобщо известния факт, че Корпоративна търговска банка АД се явява конкурент на Инвестбанк на българския финансов пазар. В този смисъл липсва всякаква здрава логика и основание в твърденията, че г-н Василев участва в "пропагандни групи" на печатни издания, със или без г-жа Петя Славова.


2. В статия от 15 март 2013 г. под заглавие "Фантазии, в които витае и Цветан Василев" г-жа Еми Барух пише:


"Що се отнася до утре, бихме могли да помечтаем: че екипът на Марин Райков ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че ще смени членовете на политическите кабинети на министерствата; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че сключените "вчера" концесионни договори и приватизационни процедури ще бъдат замразени; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; (...) че ще освободи следващия кабинет от смъртоносната хватка на Цветан Василев..."


На първо място смятаме, че независимо от известна доза "фантазия", един икономически грамотен журналист, който притежава самочувствието да пише по политически, финансови и икономически теми от името на международно призната медия, каквато е Вашата, би трябвало да прави разлика между "пари на държавата" и "пари на фирми с мажоритарно участие на държавата". Известен факт е, че тези компании с мажоритарно държавно участие, които по това време държаха парите си в Корпоративна търговска банка АД, са взели решението си абсолютно независимо, в условията на интензивна конкуренция между финансовите институции, след провеждане на конкурс, на базата на ясни финансови индикатори, което им донесе доказана максимална рентабилност в комбинация с компетентно и пълно обслужване. Освен това се знае, че финансирането под всякаква форма чрез банката беше насочено към целокупната дейност на тези предприятия, и то при изгодни условия, за да им позволи да осъществят краткосрочните и дългосрочните си цели.


Нужно е и да се изясни, че ресурсите на държавните компании-клиенти на Корпоративна търговска банка АД не надвижават 8% от всички активи на банката. Това показва, че Корпоративна търговска банка АД не използва "парите на държавата" за собственото си съществуване, нито е зависима от тях. 


Второ, би следвало да сте наясно, че повечето изказвания за така наречената концентрация на влоговете на публични компании в Корпоративна търговска банка АД, се генерират от кръга "Капитал", ръководен от бизнесмена и медиен собственик г-н Иво Прокопиев и се отнасят до депозитите на държавните фирми от енергийния сектор.


Подчертаваме, че в България има стотици държавни предприятия, които се числят към други браншове и не са клиенти на Корпоративна търговска банка АД.


Във връзка с изразената в статията на г-жа Еми Барух надежда, че министър-председателят "ще освободи следващия кабинет от смъртоносната хватка на Цветан Василев", искаме да подчертаем, че банкерът г-н Цветан Василев, който многократно бе похвален с най-престижните отличия на финансовия сектор и икономиката в България и в чужбина, не се занимава с политика. Подобни поляризиращи изказвания издават освен липсата на основополагащ журналистически усет и вярна преценка, но и непознаване на обективната реалност на българския политически и икономически живот.


3. В своя статия от 27 май 2013 г. г-жа Еми Барух повтаря обвиненията си към финансовия институт и председателя на надзорния съвет:


"Преди няколко дни мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се появи по страниците на австрийския вестник "Дер щандард" с интервю, което остава в историята на нашия преход като модел за дръзко безочие".


За Ваше сведение прилагаме интервюто в оригинал, за да можете сами да прецените доколко е обективна оценката на г-жа Еми Барух "дръзко безочие".


В същата статия г-жа Еми Барух пише:


"... директната връзка между банката на Цветан Василев и медийният монопол е добре позната само на професионално изкушените хора. И само малцина са наясно със създадените от тандема Василев-Пеевски (& Ko) механизми, по които функционира мрежата от финансови, политически, регулаторни и съдебни зависимости. Тази мрежа се разпростира върху цялата публична сфера и се ползва за площадни екзекуции и назидание на "непослушните".


Отделно от това, че горните изказвания са несъстоятелни и скандални, те са и погрешни. Корпоративна търговска банка АД е акционерно дружество, чиито акции се търгуват на Българската борса. Всички финансови данни, както и информации за директни и индиректни участия и свързаност, контрол и т.н. на банката и нейния председател на надзора г-н Цветан Василев към физически и юридически лица, са публично достъпни. Според закона те подлежат на задължително публикуване и редовно актуализиране, което се проверява от голям брой регулаторни служби в България.


За нас е принципно неприемливо от името на Дойче веле да се публикуват директни обвинения в свързаност с медиен монопол, в политически, регулаторни, правни зависимости и други конспиративни механизми, в които биват замесени нашата институция или председателят на нейния надзорен съвет. Тези клевети нямат никакво отношение към фактите и доказателствения материал, не се уповават на никакви проверки или препратки към различни и обективни информационни източници и са в пълно противоречие с етиката на журналистиката, с икономическата, политическата и социалната логика.


Нека изтъкнем, че Корпоративна търговска банка АД се ползва с доверието на многобройни чуждестранни акционери, партньори и фирмени клиенти с отлично реноме в международните среди, сред които и глобални компании като "Дженерали груп" Италия, "ВТБ Кепитъл", Държавният фонд на Султаната Оман и много други. Безпочвените обвинения срещу Корпоративна търговска банда АД интерпретираме следователно и като опит за увреждане на нейното реноме, което смятаме за неприемливо.


Освен че дискредитират банката, подобни фалшиви обвинения могат да доведат и до тежка дестабилизация на вътрешната банкова и финансова система, за последствията от която ще носи отговорност и сериозна медия като Вашата. 


Последният пасаж от цитираната статия гласи:


"От височината на своите милиони гневният Цветан Василев заема агресивна поза, уплашен от възможността да му спрат кранчето. Да се надяваме, че това ще е началото на частичния разпад на извратената пропагандна верига, финансирана от тези същите милиони".


Обвинението, че г-н Цветан Василев финансира "пропагандна верига", е следващата нетърпима нападка. Сигурно знаете, че преди това бяха изпратени анонимни доноси до Европейската комисия срещу Корпоративна търговска банка АД, сходни като стил и значение на статиите на авторката. След обстойна проверка европейската институция не откри никакви доказателства и случаят бе закрит.


Моля, отбележете също и факта, че тъкмо г-н Цветан Василев беше консултант на един от най-успешните инвестиционни проекти в Република България. Със своята пространна експертиза и анализи той спечели признанието и доверието на голям брой международни партньори от световна величина, които успяха да реализират в България проекти в енергетиката, финансовите услуги, застрахователното дело, телекомуникациите, транспортната инфраструктура, международната търговия и други отрасли. Чрез подкрепата и партньорството на г-н Цветан Василев много български компании, които бяха клиенти на Корпоративна търговска банка АД в трудни за тях времена, днес са сред най-големите данъкоплатци в България.


Освен това продължават злонамерените нападки към г-н Цветан Василев и Корпоративна търговска банка АД от страна на политически и икономически заинтересовани кръгове, под формата на груби опити за провеждане на саморазправа чрез специално назначени журналисти в различни медии, сред които за съжаление през последната година се нареди и Вашата.


4. За да докажем злоупотребата с името на Дойче веле, преведохме още две статии от г-жа Еми Барух ("В средата на българския позор" - от 3 април 2013 и "Триъгълника Цацаров-Пеевски-Цветанов" от 31 май 2013 г.).


В тях без никакво доказателство и източници се продължава:
- да се твърди, че Корпоративна търговска банка притежава контрол върху медии;
- да се използва изразът "медийната компания Василев-Кръстева-Пеевски & Ko" като олицетворение на зла медийна група, която служи на частни корпоративни интереси;
- да се налага презрение към г-н Цветан Василев, като се твърди, че той действа негативно върху цялостния политически живот в страната.


Категорично отхвърляме тези и подобни твърдения. За нас те са знак за арогантност, непрофесионализъм и намерение за дискредитиране на оклеветените личности. Те са обидни и за читателите и самата медия, която безконтролно разпространява тези твърдения. 


II. Публикациите на г-н Иван Бедров:


1. Във въведението към статия от 6 май 2013 г. той пише:


"Порочната система, за която става дума тук, е добре позната на всички - държавните пари отиват в банка, която си създава медиен монопол, който обслужва властимащите, независимо кои са те".


В този пасаж не става ясно за коя банка иде реч, което обаче изкристализира по-нататък:


"Служебният премиер Марин Райков съобщи, че към 31 март 54% от парите на държавните компании са били в една банка. Позовавайки се на банковата тайна, той не назова името на банката, но ние всички знаем, че става дума за Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която финансира медийния монопол на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Това са първите официални данни по тази тема".


Цитатът е тенденциозен и манипулативен, защото в него конспиративните и погрешни намеци от увода на автора и невярното твърдение "Корпоративна търговска банка на Цветан Василев финансира медийния монопол на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски" се маскира като "официална информация" от съобщение на служебния премиер Марин Райков. Последното изречение "Това са първите официални данни по тази тема" променя при това смисъла на целия текст. 


Думите на служебния премиер Райков "към 31 март 54% от парите на държавните компании са били в една банка" се използват за повдигане на неоснователни обвинения срещу Корпоративна търговска банка АД и г-н Цветан Василев, при което твърденията на автора преднамерено и безогледно се приписват на министър-председателя.


2. В своя коментар от 27 май 2013 г-н Иван Бедров пише:


"Огромни финансови ресурси са в ръцете на икономически актьор, който става несъразмерно по-голям от останалите, могъщо стъпва в други сектори, изкривява средата и става изключително агресивен, когато някой посегне към властта му. Тук трябва да си спомним как Цветан Василев атакува президента Плевнелиев в интервю за австрийския вестник "Дер щандард", точно след като служебното правителство оповести плановете си за нови правила за държавните пари. Атаката на Василев имаше и продължение - тя бе подета от медийната империя около Корпоративна търговска банка"


Твърденията и внушенията на г-н Иван Бедров са неверни и целенасочени, те в никакъв случай не отговарят на обективната действителност.


Според официалните данни на Българската народна банка (БНБ) от декември 2012 г., март 2013 г. и юни 2013 г. Корпоративна търговска банка АД заема пето място по количество на активите сред българските банки. По този индикатор съществуват следователно четири по-големи банки.


Тази информация е официално потвърдена от БНБ, която провежда непрекъснат и обхватен контрол върху дейността на търговските банки. Това директно противоречи на претенцията на автора, че Корпоративна търговска банка АД се развила в "несъразмерно по-голям от останалите" "икономически актьор".


Подобно безпрецедентно изопачаване на официални факти и подмяната им с фиктивни твърдения на автора създават впечатлението за опит за съзнателно дискредитиране на финансовата институция и на председателя на нейния надзорен съвет чрез публично-правната медия Дойче веле, което ние смятаме за неприемливо.


3. В коментар от 5 август 2013 ("Два факта и няколко случайности") г-н Иван Бедров пише:


"Канал 3 има нов собственик - съпругата на Любомир Минчев, съдружник на прочутия бизнесмен от Лондон Спас Русев, чиито приятели изградиха икономическия екип около бившия цар Симеон Сакскобургготски. Минчев е едно от лицата на снимките от яхтата в Монако, където се събраха застрелян контрабандист, осъден за пране на пари, двама министри и депутат. Друго лице от снимките - Милен Велчев, днес управлява представителството на руската банка ВТБ, която осъществява в България съвместни проекти с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Последната е финансовият гръб зад Делян Пеевски, който му позволява да завладее българския медиен пазар".


Цитатът ясно показва как автори като г-н Иван Бедров продължават с твърдост и без контрол да свързват Корпоративна търговска банка АД с медии и личности, които нямат връзка с банката. Жалко е, когато световно призната медия, която провъзгласява свобода на словото и честна журналистика, незабележимо се превръща средство за систематично и целенасочено очерняне на отделни личности и институции с цел разчистване на лични и бизнес сметки.


Както е всеобщо известно, г-н Велчев беше министър на финансите по времето на правителството на г-н Симеон Сакскобургготски от 2001 до 2005 г. Личното решение на г-н Велчев като финансов министър да бъде на една яхта в компанията на определени лица през 2002 г. по никакъв начин не може да бъде свързано с проектите на "ВТБ Кепитъл" или на Корпоративна търговска банка. Нито през 2002 г. "ВТБ Кепитъл" и Корпоративна търговска банка са били в партньорски делови отношения, нито г-н Милен Велчев тогава е ръководил представителството на "ВТБ Кепитъл" в България, което бе открито едва през февруари 2012 г.


Трябва да бъде ясно, че в обективния смисъл Корпоративна търговска банка АД не е отговорна за частния живот и поведение на партньорите си, нито се занимава с него.


III. Статии на г-н Николай Цеков и други журналисти ("Накъде след краха "Пеевски"?, "Българите междувременно са други", "Топлите отношения между медии и власт"):


За част от преднамерените и целенасочени публикации в Дойче веле е трудно да се установи кой е авторът - имената са маркирани само със съкращения или инициали. Подобни са статиите на проф. Ивайло Дичев (обозначен като И. Дичев) или на един друг журналист, който пише срещу Корпоративна търговска банка АД, отбелязан само с инициалите А.Г. 


Общото във всички изброени статии е, че авторите безкритично цитират само избраните от тях "експерти", които негативно и предубедено се изказват срещу Корпоративна търговска банка АД и г-н Цветан Василев, без да бъдат събрани алтернативни мнения или коментари. Например:


1. Според статия на Николай Цеков от 6 юни 2013 г.:


"Огнян Минчев е убеден, че правителството докрай е готово да обслужва олигархичните кръгове зад Делян Пеевски и банкера Цветан Василев".


2. В статия от 20 юни проф. Ивайло Дичев казва:


"Евгени Дайнов например призова правителството да изтегли парите си от банките на Василев и Минев, да разкрие офшорните компании в медиите и да разбие монополите".


3. В статия от 3 август 2013 авторът с инициалите А.Г. пише:


"В медийната империя на Делян Пеевски например дял има Корпоративна търговска банка, в която са депозирани парите на повечето държавни предприятия, така че нейният директор - Цветан Василев - играе важна роля в партийната коалиция".


4. В статия от 6 август на г-н Николай Цеков е написано:


"При двете предишни правителства парите на държавата бяха в банката на Цветан Василев" и "медийната империя на Делян Пеевски, контролирана от Корпоративна търговска банка, осигурява не само медиен комфорт на властимащите, но предлага и специалната услуга "линч над политически противници".


Като показваме само една част от многообразните примери на несъстоятелни нападки, искаме ясно да се дистанцираме и да порицаем гореспоменатите твърдения, които не са нищо друго освен евтина пропаганда.


В допълнение искаме да обърнем вниманието Ви към няколко факта, които разкриват възникването на тези тенденциозни публикации за г-н Цветан Василев и Корпоративна търговска банка АД:


1. Клеветническата кампания срещу доброто име и репутацията на кредитната институция и председателя на надзорния й съвет се дирижира от кръгове около медийната група "Капитал". Тя обхваща компаниите и медиите на г-н Иво Прокопиев - български бизнесмен със сериозни финансови трудности и огромни дългове към банки, юридически и физически лица.


2. Кръгът около "Капитал" е свързан с мрежа от неправителствени организации (НПО), чийто общ финансов донор са организации от типа "Отворено общество" на Джордж Сорос.


3. Журналистите г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров работеха преди това в мениджмънта на печатните медии на г-н Иво Прокопиев. Конкретно г-н Бедров беше от 2011 до 2012 г. главен редактор на всекидневника "Капитал дейли", а г-жа Барух - главна редакторка на лайфстайл списанието "Едно". 


4. Журналистите г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров и днес все още членуват в управителните съвети на НПО, финансирани от Джордж Сорос.


Моля, вземете предвид, че негативната кампания на тези журналисти - индиректно и Вашата медия - е насочена срещу един от социално най-отговорните и успешни финансови институти в последните години.


Корпоративна търговска банка АД постигна устойчивия си растеж благодарение на стабилната си търговска политика, умелото управление на рисковете, увеличението на придобитите финансови средства, прозрачностга в общуването с клиентите и партньорите си, предоставянето на обхватни финансови решения и многообещаващи бизнес идеи. 


Силните страни на профила на банката се състоят в отличното познаване на целевите групи, фокусирането върху фирми износителки, стабилната клиентска основа, стъпваща върху дългогодишните отношения с водещи компании от търговията, енергийните и комуналните услуги, строителството, преработващата индустрия, машиностроенето и др. сектори.


Като резултат от устойчиво пазарно присъствие, мениджмънт и широко развита политика на социална отговорност Корпоративна търговска банка АД бе отличена с множество престижни награди, които дават ясна и обективна оценка от обществеността за цялостната дейност на банката.


Надявайки се, че ще вземете под внимание гореизброеното и изхождайки от твърдото убеждение, че Българската редакция на Дойче веле ще си възвърне престижа на непартийна медия, за която важат универсалните принципи на обективност, диалог, професионализъм и многостранност в представянето на всички факти,


оставаме с уважение,


Орлин Русев
председател на Управителния съвет и изпълнителен директор


Илиан Зафиров
член на Управителния съвет и изпълнителен директор

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Весело

  В писмото има правописни грешки Другарите не са особенно кадърни

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "един от социално най-отговорните и успешни финансови институти в последните години."

  Вицът на седмицата.

  КТБ си мислят, че някой вярва на кухите фрази и смехотворните аргументи от това... писмо.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До,до,до......липсва само лимонката Верица Спасовска -ръководител програми за средна и югоизточна Европа.Демек балканската връзка.Добре е,че германците се освестиха и върнаха без съмнение двама от най обективните български журналисти,на първо време поне да се изяснят позициите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По принцип не понасям Борат и империята му. Но и въпросните "журналисти" са 100% едностранчиви. Наистина не можеш да бълваш змии и гущери по нечии адрес и нито веднъж да не му дадеш дадеш възможност да представи и неговата гледна точка. Това не е журналистика.

  Апропо, въпросните журналисти като цяло пишат изключително черногледно и негативно за всичко и всички в БГ. Не е само КТБ, на тях България им е черна!

 8. 8 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В интерес на истината, писмото е съвсем нормално. Ненормална е реакцията на DW.

 9. 9 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ето ,КОЙ предложи Пеевски !
  Трябваше им ,ДАНС и ставаха непробиваеми ,не ,че и сега не са замели всички доказателства .

 10. 10 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#8:"Знам и Мога"]В интерес на истината, писмото е съвсем нормално. Ненормална е реакцията на DW.[/quote]
  Честно казано и на мен това ми е странно. Подобни писма сигурно всички редакции по света получават, но нито една от тях не "уволнява" светкавично както ДойчеЛеле.

 11. 11 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всеки има право на отговор. Видяхме отговора на КТБ. сега думата имат другарите Барух и Бедров.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Корпоративна банка яко заковава двамата. Може да е всякакъв Василев, но в писмото присъстват сериозни аргументи срещу писаното от Бедров и Барух. Тия двамата всъщност се оказва, че са обикновени ляляджии. Интересно е те дали могат да извадят аргументи в своя защита ? Става въпрос за сериозни доказателства.
  Впрочем и по други въпроси тия двамата пишат доста на едро, правят кръчмарски обобщения и въобще плямпат без аргументи.
  Но остава открит един въпрос свързан с Цветан Василев - ако влезе в сайта на Корпоративна банка може да намерите там биографията му:

  http://www.corpbank.bg/managment_Цветан-Василев_3.html

  Както се вижда от нея отсъства периода 1986-1991 г. Какво е правил тогава ?

 14. 14 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#6:"rome_"]Клеветническата кампания срещу доброто име и репутацията на кредитната институция и председателя на надзорния и съвет се дирижира от кръгове около медийната група "Капитал"[/quote]
  Ах моля, поспрете, има хора, на които не е нужно някой да ги "дирижира" и които имат собствени глави, за да мислят. Кое от писаното от двамата журналисти е неистина? Това е важно. Как точно можеш да отразяваш положително кръгът Пеевски и сие? Клеветническа кампания! Вие като че ли на Марс живеете.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  [quote#0:"КТБ"]Журналисти, сред които г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров, използват международното известното име на реномираната и уважавана медия Дойче веле, за да упражняват натиск върху нашата фирма и да вредят на репутацията на Корпоративна търговска банка АД - финансова компания с 20-годишна история, с новаторски и устойчив подход и отговорно отношение към българското общество и бизнес общност.
  [/quote]
  Подходът на КТБ към проблема е толкова субективен и пристрастен, че той манипулативно навежда на нечестно мислене.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  След банковата криза в САЩ & Европа влязоха в сила закони свързани с разпространението на клюки относно финансови институции... и медиите са доста предпазливи.

  Дори и Дневник трие коментари цитирайки параграфи... дъра-дъра-дъра... глоби.... дъра-дъра-дъра.... наказания....

 17. 17 Профил на ченгел
  ченгел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Писмото си е реда на нещата. Реакцията на ДВ беше меко казано паническа!

 18. 18 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма ли да публикувате и някоя ЦЯЛА публикация на Еми Барух, а не само откъси, за да могат хората сами да си направят изводи дали тя пише тенденциозно или не.

 19. 19 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Гледна точка ,коя гледна точка.Точката на комунистическия наследник агент на ДС и гледната точка на останалите комунистически изтърсаци -Барух и Бедров..Всичките от едно и също змииско гнездо призлезли.Борба между комунистически хишници.Нека да се изяждат .Принципи и редът в държавата ще се възтановят само чрез Германския модел на Декомунизация,Отстраняване от власт със забрана да заемат каквото и да е обществено положение и служба,Национализация на богатствата на комунисти и агенти на ДС фактори в управлението на държавата и Народен Съд над всички тях.

 20. 20 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Надявайки се, че ще вземете под внимание гореизброеното и изхождайки от твърдото убеждение, че Българската редакция на Дойче веле ще си възвърне престижа на непартийна медия, за която важат универсалните принципи на обективност, диалог, професионализъм и многостранност в представянето на всички факти,

  оставаме с уважение,"

  Прочетох интервюто и не успях да разбера какъв натиск точно е указала КТБ над това решение? Изложили са точни и ясни цитати, които са от статии на Бедров и Барух. И двамата са минали курс в "Дойче веле", който им изяснява точно и ясно как трябва да се критикува. Използвали са много нападки, без да имат ясни аргументи за това. Определено немците са си пуснали собствена проверки и са установили несъответствията сами. Има ли хора, които си мислят, че в 21 век някой може да си позволи да нарежда на медия, като "Дойче веле" кой трябва да бъде уволнен и кой да остане на работа? И все пак ще си позволя да критикувам германците, защото и те нямат точно и ясна позиция все още. Първо заявиха, че си преустановяват отношенията с Бедров и Барух, а след това заговориха, че могат да ги върнат на работа. И аз не знам какво да очаквам от тях вече.

 21. 21 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  С две думи, да живее др Калашников...

 22. 22 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":

  Пеевски,ти ли си ве?


 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Гневно

  "3. Журналистите г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров работеха преди това в мениджмънта на печатните медии на г-н Иво Прокопиев. Конкретно г-н Бедров беше от 2011 до 2012 г. главен редактор на всекидневника "Капитал дейли", а г-жа Барух - главна редакторка на лайфстайл списанието "Едно".
  4. Журналистите г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров и днес все още членуват в управителните съвети на НПО, финансирани от Джордж Сорос."
  Сорос - враг на Тутраканската селищна система,а Прокопиев унищожител на демократичния печат...Глупаво,нагло и просташко като цялата клика,която ни съсипва държавата.
  ОСТАВКА!!!!

 24. 24 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#13] от "richi":

  Както на всички изявени комунистически отроци и агенти на ДС автобиографията и на този набеден Банкер поставен там от агентурните му господари започва и завършва с това ,колко много е учил,специализирал и се е бъхтал над книгиге.А то в края на краища излиза ,че всички скрити периоди от техния живот са били в подготовка за заемане на определени клатикурски места ,определени от КГБ и ДС.Примери бол-Ив.Костов,Хампарцумян ,сега тази мазна персона и въобще всичките ,които вече 70 г. са на власт у нас.Мно..го учили .На две магарета сламата не могат да разделят.Вземеш ли им това ,което им е дала Партията и ДС умират прави.Както беше казал К.Аденауер :Социалдемократите разбират толкова от пари ,колкото да отнемат тези пари от другите"Но Германските социалдемократи са агънца в сравнение с българския комунист откровен бандит или негов наследник.,роден комунистически престъпник.

 25. 25 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alexx":Влезте в сайта на DW - там ги има!

  Sic transit..
 26. 26 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "ченгел":

  Подобно писмо беше изпратено от същите хора и до The New York Times - там визираха дейността на техен кореспондент за региона, който не е българин (съвсем естествено, този вестник си няма българска редакция, все пак). В Голямата ябълка го прочетоха, смачкаха и със смях и закачки го изхвърлиха в кошчето за отпадъци, без да му обръщат повече внимание.

  Свобода за Надежда Савченко!
 27. 27 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"purple_rain"]Не знам дали това е истинското писмо,но имат пълно право да се защитят от статиите на Барух и Бедров.Нали никой не вярва,че Барух и Бедров съвсем случайно пишат статии само против тях,сякаш това е единствената тема за коментар от България?[/quote]
  Понеже съм в добро настроения ще ти обесня. Всички пишат за КТБ в момента, защото тази банка контролира сериозна част от държавните пари, които инвестира обратно в медии и други бизнеси от, които биснеси генерира допълнителни доходи и по този начин става много влиятелена в обществото. Сам си прецени какво влияние ти дава възможността да контролираш половината (например) медии в една страна, едновременно с това да контролираш половината държавни пари, с които можеш спокойно да разполагаш и да инвестираш както си искаш. Затова се пише за КТБ, тази банка не е единствения проблем на България, но със сигурност е доста сериозен проблем, тъй като живеем в пазарно общество и никой не може да гарантира стъбилността на КТБ следователно чисто икономически е опасно толкова власт и пари да бъдат концентрирани на едно място.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 28. 28 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1037 Разстроено

  Добре дошли в държавата на Пеевски!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 29. 29 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Проблемът е, че Бедров и Барух са коментарни журналисти. Т.е. тяхната аргументация в случая произтича от разискванията по темата в обществото, обаче не разполага с фактически аргументи за потвърждение и правна защита. И е ясно, че не са могли да представят такива: фирми, съучастия, свързани лица, договори за финансиране, документация за вложителите в банката, за депозитите на енергетиката и т.н.
  Това е общ проблем на родната журналистика - по-голямата част от нея е на принципа "една баба ми каза" и "така се говори". Другият проблем е при т.нар. "разследващата" - тя работи основно по политическа поръчка и по документация, която й предадена наготово и съобразена с целите на заявителя на "разследването", което изкривява истинската картина (това е типичен подход например при репортерите на Н.Бареков).
  Вторият проблем вече се коментираше в "Дневник" и "Капитал" - възможността, която търси правителството за заем от немски банки. Корпоративна заплашва, че има възможности да провали сделката, съответно печалбите. В самото писмо виждаме прозрачен намек: "Последното е в общ интерес, тъй като би предотвратило прехвърлянето на случая към ОТГОВОРНИТЕ ДЪРЖАВНИ и европейски власти и институции".
  В този смисъл алогичната реакция на немското радио си е напълно логична. Вероятно биха пренебрегнали протеста на Корпоративна банка, но нямат съответната документация, за да го направят или да я натикат в ъгъла - дори зад кулисите. И отстъпват, макар и с неудоволствие, всъщност половинчато заради липса на аргументи, понеже официалната германска позиция я видяхме в писмото и изявленията на посланика им.
  Накратко - политическата поръчка за радиото е била "бой", но изпълнителите й не са оправдали доверието, хързулвайки радиостанцията върху хлъзгава почва.

 30. 30 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално
 31. 31 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много са смешни комунистите като се опитват със силови средства да затворят устата на истината. Абе ей, те медиите да млъкнат, камъните ще викат по вас, бе.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 32. 32 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ясно е, че Доче Веле се ... окака. Повече от ясно е, че ще върнат двамата като коментатори. Проблемът е, че ще трябва да се разделят с хората, които изгониха Барух и Бедров. И това ще се разбере скоро. Немско посолство в София не е Верица Спасовска, която май е трябвало да заработи някой лев, поради малките държавни заплати в Дойче Веле...

 33. 33 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  Това не е напълно коректно. Първо в САЩ такова правило има от началото на 20-ти век, тоест много по отдавна. Но по-важното е, че такъв закон има и у нас след нашата банкова криза. И за разлика от тези в ЕС или САЩ, нашата забрана е изключително обща - всяка публикация, която може да бъде интерпретирана уронваща престижа може да бъде наказана, докато в другите държави трябва да е лъжовна. Сиреч у нас дори да казваш истината е наказуемо. Затова и българските медии мълчат за банките по принцип.

 34. 34 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Като сюжет на политтрилър. Така възприемам този казус. Цитираното писмо в статията-но все още с непотвърдена автентичност, както и наличните публикации с които се запознах в Гугъл, ме навеждат на мисълта, че България от десетки години е сцена на чудовищен план за инвазия на чужд капитал, чрез който тя да бъде превърната в часта собственост на участниците. Географското местоположение на страната, както явно все още доминиращата роля на постсоциалистическата агентурна номенклатура, превръщат България наистина в Храм на обречените за народа и чиято съдба и живот сатанински се разиграват между няколко политически комарджии.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 35. 35 Профил на The Power
  The Power
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Изобщо не съм притеснен за кариерите на Еми Барух и Иван Бедров. Сега Икономедиа ще ги покани в редиците си и даже ще им даде 20 % по-високи заплати. Все пак са съмишленици и безброй пъти съм виждал препечатки на статии на Еми Барух и Иван Бедров от Дойче веле в сайтовете на Дневник и Капитал. Нали, Икономедиа? Приятел в нужда се познава, нали?

 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#33:"Делян (delian) Делчев"]Сиреч у нас дори да казваш истината е наказуемо. Затова и българските медии мълчат за банките по принцип. [/quote]
  Ами ще започнем с приказки. Имало едно време една банка, мили деца, която била чиста като сълза. И тъй като била толкова мила и добра, в нея били вложени повече от половината от средствата на държавата. Но се появили едни лоши соросоиди, мили деца. Те започнали да очернят доброто име на хубавата банка, като твърдели, че срастване на капитала с държавата било мафия. Ау, колко се разсърдила хубавата банка, мили деца. Наказала лошите соросоиди, изгонила ги от девет дойче велета та чак в десето. И за да не се повтаря историята със соросоидите, заклеймила ги сурово чрез собствените си медии, след което държала още сто години необезпокоявано държавните финанси, мили деца. Лека нощ (тук звучи Сънчо)

 37. 37 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Естествено че лъжат тези момченца от ЦКБ
  “I am immensely happy that an idea which I had more than a year ago is now a reality,” said Tzvetan Vassilev, initiator of the News7 concept. “I believe that with the expertise of CNN and the support of the new owners Alegro Capital, News7 will be a great success"
  през релийз от официалния собственик Alegro Capital.

 38. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#27] от "rembrandt":Блага работа ! По-добра от Солунската митница . Държавните пари стоят на разплащателен влог без лихва , а банката ги раздава като кредити с 10-15 % лихва. !
  Едно време старите лихвари са водили едни дебели книги с три колонки. В първата пише "да дава " , във втората - "да взема " и в третата " Кяр ".

 39. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#35] от "The Power":Пшът , пшът ! Събразявай се в чий вестник пишеш !

 40. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  ууух не мога дса се концентрирам сори

 41. 42 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Толкова е сърцераздирателно писмото ,че ми се насълзиха очите.Немците са по студени и недоумявам как са се хванали на въдицата?А докато съществува медийната империя на Ирена Кръстева с финансовата подкрепа на КТБ то медийната ни среда ще е пълна мътилка .В такава мътилка най добре се ловят РИБКИ като господата с № 2 ,№ 4 и № 13.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 42. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Писмото на КТБ е изпратено до ДВ 2 седмици преди да се заговори за отстраняването на двамата журналисти.
  Със сигурност между двата факта няма връзка.
  ВЕрваме.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 44 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  писмото е еманация на комсомола.

  събрани някакви не-факти с никаква логическа връзка между тях, чиято цел е да покажат какъв грандиозен банкер и бизнесмен е Цецку Василевич. какъвто той не е.

  от друга страна, извадки от статии на журналистите са използвани, за тенденциозен анализ на "анти-КТБ журналистиката" на Барух и Бедров.

  изобщо Цецката Василевич не ме притеснява с нищо, защото е тотален некадърник. но ме притеснява с това, че осъзнава несъстоятелността си на свободния пазар и като такъв е способен на всичко, за да задържи парите на държавните предприятия в КТБ. и той като Ахмедчо се ръководят от "след мен и потоп"...

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 44. 45 Профил на Iloslav Kaimakanov
  Iloslav Kaimakanov
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#27] от "rembrandt":

  Дали ще се намери някой да оцени
  каква част от парите на държавните
  фирми са в разплащателни сметки,
  практически без лихва?

 45. 46 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 429 Весело

  Мустака и Прасчо се изложиха много, ама много.

  Лошото е, че в Европа неглежират всички българи заради такива като прасчо и мустака.

  важно е да не допускаме такива неща, защото сме в Европа - от нас зависи - а не от мустаци и сланини...

  krastitel
 46. 47 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Ще дойде скоро краят на поредните трибуквени групировки - ТИМ и КТБ, които издевателстват върху българския народ. Гнийте в мрака, който създадохте, дяволски изчадия! Не можете да вървите срещу нормалния ход на история, време е да го разберете с кухите си партизански кратуни!

 47. 48 Профил на vraca_bace
  vraca_bace
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":

  Очевадно е, че няма разследващи органи, та журналистите трябва да вършат работата на прокурорите, защото последните козируват на Василев, Пеевски и свинята майка Кръстева. И е очевадно, че без бой нещата явно няма да станат...

 48. 49 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Задавали ли сте си Въпроса, любезни читатели, ЗАЩО се напада нонстоп, денонощно и ежечасно т.нар. "Кръг Капитал" от всички звена и подразделения на ЧервеноРуската Мафия*, вкл и от ЧервеноФорумните писатели? (не че т.нар. "Кръг Капитал"са Света вода ненапита)
  Много просто - това е ЕДИНСТВЕНАТА медийна група, която не се контролира от лица свързани с ЧервеноРуската Мафия*
  ___________________________
  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 49. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Любопитно

  "Като резултат от устойчиво пазарно присъствие, мениджмънт и широко развита политика на социална отговорност Корпоративна търговска банка АД бе отличена с множество престижни награди, които дават ясна и обективна оценка от обществеността за цялостната дейност на банката."

  Езикът много напомня тезиси от някой партиен конгрес.

  I Want To Believe
 50. 51 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":

  По твоята логика, трябва да търсим някакви тъмни мотиви у всеки който изобличи някаква социална несправедливост.

  А на мен ми се струва, че мотивите на Бедров и Барух са от второстепенно значение, стига това, което пишат да е вярно. А то е, доколкото знам, за разлика от твърденията в писмото на КТБ до ДВ.

  Можеш ли ти да посочиш нещо невярно, което са написали?

  www.zaednovchas.bg
 51. 52 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Какво пише в писмото на КТБ до "Дойче веле"...

  - От КТБ, изопачават истината,..
  - Ръководството, ..на " Дойче Веле ", ..
  се усети...
  - Постановката, .. за омскаряване
  на журалисти,..не успя.

  urkobozambo
 52. 53 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Самото твърдение, че Прокопиев дирижирал чрез дойче веле клеветническа кампания срещу КТБ и Василев само по себе е най-голямата клевета на тези палячовци и поне Прокопиев трябва да им потърси сметка защото петнят името му! Всички извадки са произволни и са извадени извън контекста на статиите - също като думите на кардинал Мазарини - дайте ми 16 думи написани от някого и в тях ще намеря повод да го обеся!

 53. 54 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 418 Неутрално
 54. 55 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много са нагли. Е как Ирена Кръстева започна да изкупува вестници по времето на Тройната ламя? С джобните си, или с пари от КТБ? Кога точно е върнала заемите си към КТБ въпросната "дама"? Защо някой друг, например Иван Бедров, не можа и той да вземе щедър кредит и да си купи някоя телевизия? Кои факти са основание да се смята, че ако някой работи с Отворено общество и се финансира от Джордж Сорос непременно е клеветнически настроен към КТБ? Цветан Василев пие ли си редовно успокоителните? Трябва ли песовете му да лаят настървено, за да се чувства спокоен?

 55. 56 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тия от ЦКБ направо ще ме разплачат...

 56. 57 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "2.5":езикът е език на глупостта - тези палячовци от КТБ се оплакват от клевети чрез...клевета! Няколко пъти набеждават Иво Прокопиев и вестниците му, че използват Дойче веле за да мърсят името на конкурента му КТБ-Василев. Тези твърдения не са подкрепени от нито един факт в писмото и спокойно могат да послужат на Прокопиев за пред съда - това е недопустимо набеждаване и клевета, за която Борат Ганьов трябва да плати

 57. 58 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Коя е къртицата на руснаците в ДВ?
  Това е основен въпрос!

 58. 59 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  кво беше хубаво когато мутрите бяха прости, сега вече работата е отишла на зле

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 62 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  КТБ се изживява като съдник на Дойче Велле.Намирам това за отвратително.
  Още по-тъжното е,че първоначално Дойче Велле реагира първосигнално и отстрани Еми Барух и Иван Бедров,въпреки че те не са щатни на Дойче Велле,с което започна да се самоцензурира.
  Тъжно!

  Tony
 62. 63 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ех Цветане, Цветанее, като даваш благословията си да обругават неприятни тебе хора и бизнеси по Пеевските медии не му мислиш много много за това, че им нарушаваш репутацията, но ти да видиш.... колко чувствителна душа си бил когато ставало въпрос за собствената ти репутация. Защо не вземеш да погледнеш на колко от поръчаните от теб хора и фирми за оплюване по Пеевските медии са им дали думата да се защитят и да отразят и тяхното мнение, та сега си захленчил, че оплювали КТБ пък не били отразявали становището на банката. Хубаво слугите ти са пуснали писмо до собствениците на Дойче веле, а рекетираните от теб през Пеевските медии на кого да пуснат писмо а? Упс.. обърках го май този коментар щото КТБ не била съсобственик на Пеевските медии.....

 63. 64 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ако бяха искрено заинтересовани от професията на журналиста, Бедров и Барух щяха да замълчат и да намерят начин в бъдеще да казват истината по такъв начин, че да не бъдат упреквани в необективност. Щяха да излезнат по-силни от този случай, независимо дали са неправилно уволнени. Но те не направиха това и дори не се опитаха да разберат къде е проблемът.

 64. 65 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":Мисля, че са писали и срещу банката на ТИМ и срещу Цеко Миневата ПИБ. В писмото има нападки, измислени конспирации с Джордж Сорос и хвалби. Не знам защо Дойче Веле им се връзва.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 65. 66 Профил на sulio_parvi
  sulio_parvi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "GogoPG":

  Ти това видя ли го сам? Ами просто там нещата стават по бавно, а и е излязъл САМО един материал.Ако бяха повечеко КТБ щяха да пишат и дотам писмо и нямаше "да отиде в кошчето" Иначе и цитираният ти вестник го е страх от адвокати - още повече в Америка. А КТБ може да си го позволи. НЕка повече такива материали да излизат в западната преса за КТБ- това може да се окаже нов добър источник на приходи- 10 млн любимият ти американски вестник (и други като него)ще ги плати като пенсионер - парно.

 66. 67 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Габровеца, защо толкова го величаете !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 67. 68 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Попитали Цв.В. "Притежавате ли медии", а той отговорил кратко и ясно "Ко? Не!"...Ще ме разплаче направо това писмо.

  Страшното в случая е колко надалеч стигна октопода на КТБ. За България ни е ясно - те колят, те бесят. Надали обаче някой е очаквал да повлияят на Дойче Веле.

 68. 69 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Личи си, че писмото е писано от обиграни в подобни хватки юристи.
  Въпросът е, защо ДВ реагираха като ужилени.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 69. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  На мен ми правят впечатление следните неща:
  1. Българските журналисти скачат като опарени при уволнението и говорят за свобода на словото.
  Когато някой направи нещо подобно тук,те мълчат като риби.
  Свободата на словото не ги интересуваше много дълго време.
  Единици от тях казваха истината,а останалите мълчаха.
  Не е ли неудобно някак си да съветваме сега ДВ какво трябва да направи?!
  2.Написаното от Барух и Бедров не е клевета и безспорно отговаря на истината.Фактите са такива колкото и да е неудобно на някой това.Нещо повече,цялата истина за тази уважавана финансова институция трябва да бъде казана до края.

  klimentm
 70. 71 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Г_дата могат да си пишат каквито си искат писма, ако ще и до папата но 1. Си остават бандити. 2 Винаги ще дойде нов журналист да ги разобличи. 3 народа вече ги разбра и 4 Да ходят на м....... си.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 71. 72 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Чудно ми е за вложителите в тази банка, не се ли притесняват да оставят парите си в банка , за която се казва, че е на бандити? Доста е нагло това писмо, а Дойче веле/Българската редакция/ се вкара в голям скандал и трудно ще изчисти името си.

 72. 73 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Съвсем основателно ДВ уволниха двамата журналисти. Можете да сте 100% сигурни, че са взели правилното решение, в интерес на свободата на словото и на качествената журналистика.

 73. 74 Профил на divane_to
  divane_to
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Драмата е голяма. Явно някой не може и не може да преглътне това, че два бивши кадъра на Икономедиа бяха временно отстранени и въпреки, че ги върнаха на работа, все още се търси под вола теле. Само дето не разбирам, къде пък е бил точно натиска, за който често се говореше в публичното пространство идващ от въпросното писмо? Това писмо си е чиста жалба и нищо повече. От тук нататък, целият скандал около Бедров и Барух си беше чисто изкуствен и излишен.

 74. 75 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#73:"the_european"]Можете да сте 100% сигурни, че са взели правилното решение, в интерес на свободата на словото и на качествената журналистика. [/quote]
  Да живее КТБ, защитник на свободата на словото и на качествената журналистика! КТБ! КТБ!
  Ей, какъв щастлив народ сме, и като капак с още един защитник се сдобихме. Нека да ни завиждат другите!

 75. 76 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Не знам до колко е достоверно това писмо, но определено подкрепя думите на директорите от "Дойче веле", че коментарите на двамата журналисти са доста едностранчиво написани и се забелязва известна тенденциозност. В същото време някой у нас очевидно има изгода непрекъснато да раздухва този скандал и то съвсем изкуствено.

 76. 77 Профил на ченгел
  ченгел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тая тема не я ли дъвкахме вече? Сигурно вече втора седмица си чешем езиците с това писмо на КТБ, а някои даже успяха да го нарекат и "кърваво" все едно от това зависи съдбата на човечеството. Тая драма започва да ми идва малко в повече. А всъщност става дума за лош мениджмънт от страна на ДВ.

 77. 78 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абсолютно изкуствено се тиражира,и според мен се прави умишлено,за да се игнорират важните проблеми на хората и възможностите за тяхното решение...жалко,но факт.Свидетели сме на медиен подход от типа на "Къде е топчето"...все ще ни излъжат,само да седнем да четем

 78. 79 Профил на nqgolova
  nqgolova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Само едно искам да питам - лъжа ли е? Лъжа ли е, че никога не са ги търсили за мнение и че водят политика срещу банката. Лъжа ли е? По целия свят е така, всъщност, ако беше някъде другаде, нямаше да се занимават с писма, направо щяха да ги съдят и медията пак щеше да ги уволни, само дето щеше да понесе и много финансови загуби от дела.

 79. 80 Профил на sharon
  sharon
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тази история толкова много се раздухваше в какви ли не интерпретации, че човек започва да се чуди на какво да вярва. Уж били уволнени, после се оказало, че са само временни отстранени тези журналисти. Убиха се да реват и да се изкарват клети жертви по всички предавания. Извинявайте, ама малко в повече ми дойде тази история и не разбирам защо чрез нея се опитват да изместят фокуса от други далеч по-важни събития. Много хубаво че Еми Барух пак ще пише за ДВ. Всъщност все ми е е тая защото отдавна не чета тази медия и не споделям с повечето случаи гледната точка на въпросната журналистка, но мисля че вече е време с тази история да поприключват нещата.

 80. 81 Профил на kastrona
  kastrona
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво е това медийно внимание, което се обръща на тези двамата. Не може да се казва първо уволнени, имало нарушения и след това хоп отново на работа. Или си нарушил или не си, след като не се е разграничил коментара от авторовото мнение, няма какво да говорим и да коментираме. Няма медийна свобода, няма свобода на словото и право на мнение и изказване на отговор. Всичко се налага, всичко се прави по поръчка на трети лица. Който дава, той казва как и какво да се пише. Не знам, под какъв натиск ДВ е върнал тези двамата, но определено те водят поръчкова журналистика, това е моето мнение. Тези двамата имат ли дипломи за завършено образование по тази специалност, много е лесно да се седне на стола и всеки може да си пише каквото си иска. Няма журналистика, това е истината, има интереси!

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  И сега някой да има да каже, че нещо да му е ясно??

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#69] от "Jessika":

  Защото ги ужилиха1 само по тази причина... не от куртоазия....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK