Военно обучение се връща в училищата от 1 декември

Военно обучение се връща в училищата от 1 декември

© ДневникНачалната военна подготовка за учениците в 9 и 10 клас се въвежда от 1 декември, каза днес министърът на отбраната Ангел Найденов на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика (ОСОП). Той допълни, че военното обучение ще е в рамките на пет часа. Министърът каза още, че се предвижда въвеждане на 90 часа военно обучение във висшите учебни заведения.


Българската армия е в състояние да изпълнява своите задачи, макар страната да има намален отбранителен потенциал, обобщи Найденов. "Не бих се съгласил с крайните оценки за това, че била унищожена българската армията. Има основание за критика. Но не бих съветвал никой да тества способностите на българската армия – те са достатъчно добри, независимо от общата оценка за състоянието на техниката", отбеляза министърът.


Той посочи, че в продължение на години проектите за инвестиции в отбраната се изразяват в купуване на 15 хеликоптера, 3 транспортни самолета, 4 кораба втора ръка и 250 единици колесна техника, което не било ефективно.
Военният министър изрази мнение, че е необходим стратегическият преглед на отбранителните способности на страната, защото има одобрен пакет от цели за способностите на въоръжените сили за периода 2013 – 2028 г. "Напълно ще се съглася с констатацията, че в резултат на всички стратегически прегледи, които са правени, резултатът в значителна степен се е изразявал в съкращаване на личен състав и техника", каза Ангелов. Той допълни, че приетият План 2014 г. също е съпроводен със съкращения, като до края на следващата година трябва да бъде намален броят на цивилните и военните с близо 2000 души.


Военният министър изрази мнение, че е необходимо национално съгласие по темите за отбраната и националната сигурност. Според него е важно позитивното формулиране на целите.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK