Как студентите на Токушев го чакаха напразно за лекция

Председателят на Конституционния съд - Димитър Токушев

© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на Конституционния съд - Димитър ТокушевМалко след 9.00 ч. в аудитория 272, най-голямата в Софийския университет "Св. Климент Охридски", се чуват освиркванията на протестиращи пред парламента.


Залата е пълна с първокурсници, които чакат професор Димитър Токушев, преподавател по история на българската държава и право. Токушев е и председател на Конституционния съд (КС) и един от съдиите, които са гласували за връщането на Делян Пеевски като депутат.


В аудиторията са и няколко души, организирани във "Фейсбук" след решението на Конституционния съд, дошли да попитат Токушев: "Защо върнахте Пеевски като депутат?" В единия край са и журналисти, които искат да отправят въпроси към председателя на КС (засега решението е коментирано публично единствено от докладчика по делото Румен Ненков).
За няколко минути в аудиторията е по-скоро тихо. Разменят се само погледи.  Малко преди 9:15 ч. се появява момиче и размахва пръст: "Няма да имаме лекция", казва тя. Не следва никаква реакция.


Оказва се, че Токушев днес няма да преподава. Журналистите не успяват да го открият в кабинета му, а според секретарките той едва ли щял да иска да говори с медиите.


Момиче първокурсничка се приближава към журналистите: "Аз съм си платила за висшето образование и не смятам, че е редно да идвате тук и да проваляте лекцията", казва тя с равен тон. Тя не знае, че Токушев е председател на КС, не знае за решението на Пеевски, но знае, че е трябвало да има лекция. Тя е искала да чуе професора.


Токушев е бивш декан на Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). През 2006 г. той беше назначен за член на КС от президента Георги Първанов (2002 - 2012 г.), като през февруари беше избран за председател на институцията. Дотогава той беше член на Висшия съдебен съвет (ВСС), избран през 2003 г. от парламентарната квота. В началото на кариерата си Токушев е бил районен прокурор на Пирдоп (1972 - 1976 г.). Става професор през 2004 г. и в момента е преподавател по история на българската държава и право в СУ.


Преди време "Капитал" припомни, че Токушев е и автор на монографията "Народният съд 1944-1945", където защитава правната легитимност на създадения от ОФ трибунал": "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", пише избраният днес председател на КС.

В нея пише още: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK