Бежанците: образи на красота

Бежанци от Сирия в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в ПъстрогорСлед разказа на Адела Качаунова за посещението на Български хелзински комитет във "Военна рампа", публикуваме текста на Маргарита Илиева* за втората им визата там:


Пак сме във "Военна рампа", бившия техникум, където сега живеят бежанци от Сирия. За разлика от първия път, е слънчево и топло. Дворът е оживен, деца и възрастни играят и се разхождат. С колегите ми стоим, опрени на колата и се радваме на есенното слънце и кротката картина на човечност пред нас, част от която сме и ние сега. 16 ч. без 10 е. Чакаме в 16 ч. да дойде Бакри – нашият новонамерен сирийски приятел, който обеща да продължи да търси клиент, когото да представляваме в съдебно дело за нечовешките условия на настаняване на бежанците.


(Вътрешно знам, че Бакри няма да дойде, защото хората не искат дела. И все пак стоим, подранили, обнадеждени и очакващи, готови да се зарадваме и да работим, ако той донесе новината, че имаме клиент.)
Близо до нас жена на моя възраст играе на федербал с момчето си. Радвам се, че имат хилки и перце. На идване в колата говорихме, че и децата, и възрастните трябва да имат начин да прекарват известно време всеки ден в игра, в забрава за случващото се – несигурността, мизерията, загубите зад гърба им, враждебността на много от българите и на тяхната власт, тревогата за бъдещето.


Момиченцето


Забелязвам, че се е приближило и ни гледа момиченце на 3 или 4 години. "Салаам!", извиквам жизнерадостно на развален арабски. Детето, изглежда, не възприема това за много обещаващо и срамежливо завива по допирателната на свой мислен кръг. Тя е мъничка, но кръгът й е съразмерен на този спокоен следобед на слънце в някогашния училищен двор.


Жената


Вдигам поглед и срещам очите на жената с федербала. Тя наблюдава нашата сценка с особено изражение. Отгатвам в усмивката й сдържано удоволствие от моята игрива вежливост с детето, вътрешно удовлетворение, че то е обект на отнасяне като със субект и спокойно, сигурно приемане на това, защото тя знае, че именно това и нищо повече, нито по-малко му се дължи. Изпитвам мъничка гордост, че говоря езици, които не говоря.


Момчетата


Колегите ми се обръщат назад – друго, по-голямо дете, на 11 или 12 години, от другата страна на колата казва нещо и сочи по нея. Тръгвам да заобиколя да видя какво има. Момчето се приближава до шофьорската врата, забравена открехната и леко, внимателно я затваря. Нищо не казвам. Топлият мир на следобеда се отразява в тази деликатна момчешка грижа. Забелязвам, че той има черти на древно лице от Двуречието. Малко дебеличък, къдрав и красив.


Моята непотребна сега адвокатска професия забравена, вниманието ми привлича друго дете. То някак морно се обляга на фара на колата. Изглежда тъжен, този мъничък човек на 4 или 5 години. Сещам се за жълтата топчица, която майка ми ми даде, заедно с одеалата, дъждобраните и чашите за бежанците. Отварям багажника и почвам да я търся из торбите, искам да я дам точно на това потиснато момченце. (Бих искала да му дам прегръдка, но незнам дали е подходящо да я предложа.) Докато изровя топчицата, детето вече го няма там. Търся го с поглед в групата деца, които ме наблюдават недалеч от багажника и не го откривам. Отказвам се и леко колебливо, въпросително предлагам с поглед топчицата на друго момченце, на 7 или 8 г., чийто някак зрял, тъмен поглед ме кара да го възприемам като мъж, който още е малък. Той с лек жест означава склонността си да я приеме. Подавам я. Детето я подхвърля към жената с федербала, която играе с друго от децата. Тя я връща с хилката и аз виждам, че топчицата лети доста по-добре от перцето и жената получава спортен прилив.


Докато наблюдавам това развитие на играта, тъмноокото момче, което прие от мен топката и я даде на другите, събира своето самообладание, улавя погледа ми и сдържано, със затаено вълнение и деликатна твърдост формално заявява: "Благодаря Ви", на английски език, с интригуващ и приятен като ухание арабски акцент. Отразявам този култивиран акт на признание с леко кимване и същото затаено вълнение от даването и вземането. Преглъщам мислено и оставям момента да отмине, за да го запазя. Мисля, че жената, която играе с децата, вижда и тази сценка и особената й, едновременно горда и цивилизована, усмивка отново се явява. Нейните деца общуват със света на равна нога, както рождено им се полага.


Виждам начина, по който Сирия, откъдето идват, е древна страна, както казва Деница.


Възрастната жена


Първият път, когато дойдохме тук, в студената мизерия в сградата, в която сега не влизаме, срещнахме една забележителна по-възрастна жена. Когато посетихме нейната "стая", тя переше на подиума под черната дъска, приседнала до своето легенче. Външността й беше скромна, видимата й възраст - между 55 и 60 години. Изглеждаше достолепна и някак по-висока от нас, макар че ние бяхме прави, а тя седеше на пода. Започнах да говоря, обясних кои сме и какво предлагаме да направим. Докато образувах изреченията, като се стараех да придам на страстта си за правосъдие умерена форма и яснота, аз се чувствах сигурна, че тя ще разбере съвсем правилно значението на думите ми за съд, законност и права и че, едновременно с това, ще разпознае точната мяра на ограничеността на това значение. Думите й бяха пестеливи, когато ми отговори – тя се изправи и ми благодари със скромната тежест на осъзнатия относно собственото си величие на смъртен човек и внимателно ми отказа с думите, че ще размисли. Достойнството, което излъчваше, беше внушително. Съмнение не оставяше, че сме в присъствието на еманация на стара човешка култура.


Младежът


Докато се представях, бях подала визитната си картичка на жената. Тя не я пое, а посочи да бъде предадена на стоящ от другата й страна младеж. Когато Бакри го направи, аз се възпротивих и настоях, че картичката е за нея. Не исках този маркер на адресирането да бъде пренасочен от нея към мъж. Исках да е ясно, че се обръщам към нея. Бакри, разтревожен от моята съпротива, ме увеща, че младежът е нейно дете. Възрастната жена, от своя страна, ми кимна кратко в потвърждение, с лекотата на ненуждаещ се от израз вътрешен авторитет. Приех. Тогава погледнах към този син, за да видя как му се е отразил моя отказ да го приема за годен реципиент на контакта ми. Момчето изглеждаше на 18 или 19 години. От предразсъдъци очаквах, че той ще бъде недоволен от опита ми да го дезавуирам, от непризнаването на социалната му значимост. Мислех, че ще бъде неприязнен, че не съм го възприела като "мъж", а съм държала на жената, която е майка му. Срещнах очите му. Видях там само ведрина. На откритото му лице нямаше друго, освен добронамереност и благ, спокоен интерес. Младежът беше изцяло отворен към мен, погледът му свободен от всякаква сянка на съмнение или недоверие, чист от всякаква отрицателна мисъл за чужденката, която не иска той да бъде този, който да вземе това, което тя подава. Почувствах пауза вътре.


После си дадох сметка, че възрастната жена не е искала да поеме картичката ми, защото ръцете й бяха мокри от прането. Друг, по-неовладян и с по-малко уважение към себе си и нещата, които идват към него, човек, вероятно би забърсал набързо ръцете си в дрехите и би посегнал да я вземе, да я задържи и има. Не и тази жена.


Ако бежанската "вълна" носи тази цивилизованост и човечност, нека ни залее. Може би хората от Сирия ще донесат в българския език липсващата обединяваща дума за grace**.


***
Нищо, че Бакри не дойде и няма да съдим с тези хора държавата за нечовешките условия в сградата. Никое нарушение не може да отнеме и грам от достойнството им. Достойнство губи само нарушителят – държавата, която ние, българите, издържаме и която ни представлява. Може би това достойнство искахме да възстановим с делото – съдът да го възстанови, като нареди на администрацията да спазва забраната за нечовешко и унизително отнасяне с хора, чието достойнство е неотменимо.


* Маргарита Илиева е директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет.
** От английски – изисканост, изтънченост, финост; милост; благодат. На гръцки – Χάρις (Haris (Charis)), откъдето и харизма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  много мило и оптимистично.
  да се чуди човек защо местата в Европа, където има много бежанци от тези места са най- опасните, мизерни гета, където често горят коли, трошат и се трепят с полицията и по между си

 2. 2 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като си преставя че има българи-комунисти които не проявяват състрадание към тези хора и ми става супер измъчено.

  And Freedom for all
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Бежанци са тези, които се предават на КПП и искат убежище в съответната страна.
  Хората, които прекосяват границата нелегално, са престъпници и според законодателството на РБ подлежат на затваряне в затвор.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  Често десет бежанци или роми са за предпочитане пред едного депутата или съдия!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 583 Любопитно
  [quote#2:"zapadnqka"] и ми става супер измъчено. [/quote]

  И за мексиканците ли имаш такива душевни терзания

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Колкото и да се напъва г-жата от комитета за защита на небългарите да предизвика сълзи от умиление с подобни сълзливи есета няма да успее. Тези хора са нелегални имигранти нарушили държавната ни граница с турска подкрепа и са бомба със закъснител за разпадащата ни се държава.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Когато сте претърпели нещастие (ограбили са ви, нападнали са ви, набили са ви и т.н.) отивате и чукате на някоя вратата, молите за помощ. Ако ви помогнат, ще ви помогнат. Ако не - ще почукате на друга врата.
  Но не отивате да прескачате оградата на човека, да му берете градината, да разпъвате палатката си в двора му и да с*рете зад къщата му.

  Чат ли сте?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Иииииииии напрао са разривах ма....

  И що така ни блъскате с подобни нарочни статии всекидневно ?
  Някой да е нападал бежанските лагери ? Да са пребивали бежанци ? Да са опожарявали лагери или нещо подобно ?

  Аз не съм виновен, че парите за помощ на бежанците са окрадени.

 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "zapadnqka":
  Сирийците, както и ние сме от една и съща раса - бялата кавказка.
  Така че изказванията може да са ксенофобски, но по никой начин не са расистки.
  Хората тук са наплашени от ислямизирането на цели територии от страната и не искат този процес да се задълбочава.
  А ако искаш да кажеш, че Франция няма проблем с арабите, значи или си си заврял главата в ..., или изпълняваш поръчки на сегашните си господари.
  В българските форуми е прието да си говорим на "ти". Обичай. Ако не ти харесва - пиши си в американските, ама там няма да можеш да се титулуваш "западняка".
  БТВ, В БЪЛГАРСКИТЕ ФОРУМИ отдавна е признак на много лош вкус да се пишат български думи с латински букви, ама кво да те правим..
  Но, според ник-а и отношението..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#10] от "zapadnqka":

  [quote#10:"zapadnqka"]Кого интересува къде живея и каква националност съм и какво общо има с темата и расистките изказвания от страната излъчила най-голям брой тартори на банди в ЕС? [/quote]

  Уважаеми, има много общо къде живеете, след като се изказвате за неща касаещи Р България.
  Мен например, хич не ме интересуват нелегалните мексиканци, преминаващи границата на САЩ, поради простата причина, че живея тук.
  Надали си давате сметка, какво се случва, например в Надежда.
  Това е в съседство с Военна рампа...
  За това кой какви престъпления върши. като националност, това е извън темата, престъпниците и криминалните елементи вече отдавна не признават граници.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Не разбирам целта на статията. Просто някой някъде получава парички за медйно отразяване на социално-значими проблеми.

  А и това непрекъснато оплакване от мизерните условия също не го разбирам. Вместо да се радват, че са ЖИВИ независимо в какви условия, те се оплакват от мизерията. Или всъщност не те, а техните застъпници от БХК.

 17. 17 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изсмукано от пръстите си словоблудство, нарушител била държавата която ги подслонява, а нелегалните имигранти пресичащи незаконно държавната граница били "изискани, изтънчени"

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на anonymous1
  anonymous1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това фина гавра ли е или соросоидизъм? Въпросът е риторичен щом се споменава БХК.

 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 874 Неутрално

  България отново се доказва като една от най-демократичните и хуманни държави в света. При тази криза и ниски доходи, освен армията безработни и неосигурени подаваме ръка и на бежанци. За сравнение - на гръцко-турската граница има телена ограда а на мексикано-американската най-великата демокрация издигна триметрова масивна стена.

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  на хората, които прекосяват границата нелегално можеш да си им благодарен по твоята логика, защото според европейските закони хората, които се регистрират като бежанци в една държава ги връщат в нея, където и да отидат. Така че ни така, ни иначе, все ще има недоволни

 22. 22 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bulgarische Motoren Werke":

  не сме чат, в Сирия ли да ги връщаме? Нека си ги обгазяват, нас кво ни е*е. Ама иначе алоу, Европата, тука в Бг страдаме, що не помагатеееее

 23. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не знам дали всички тези писачи наистина ли не разбират истинския проблем пред който сме поставени. Интересно къде са те , когато трябва да се представят точно толкова красиви истории, взети от нашата българска действителност. Погледнато и прочетено много трогателно, много сълзливо. Но, това ли е правилният начин да бъдат спасявани тези хора. Къде са всички тези писачи, когато трябва да се търси истинската причина за нещастието на този народ, къде са те когато трябва да се посочат истинските виновници, които трябва да носят отговорност. Няма ги!

 24. 25 Профил на hrimthursum
  hrimthursum
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Благодаря Ви", на английски език, с интригуващ и приятен като ухание арабски акцент"

  ...тук вече щях да се издрайфам...

 25. 26 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Статията направо навива да сме по-толерантни, да приемаме бежанците и прочие, докато станат повече от нас и ни се качат на главата. И поискат накрая джамия, и после още една, и после още една и т.н.. И така където няма джамия вече ще има т.е. във всяко едно село и град, понеже ще се разселят. Ще станем малцинство в собствената си родина. То и без това натам сме тръгнали, но процесът ще се ускори с пъти. Не ми се обяснявайте. Тези трудно ще се интегрират. Да не казвам никога няма да се интегрират - справка Англия, Франция, Швеция, Германия. В Швеция за първите 7 месеца има изнасилени 1000 шведски жени от емигранти мюсюлмани. Поне 30 процента са под 15 години. Това ли искаме накрая да стане и при нас?

 26. 27 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 374 Гневно

  Ако бежанската "вълна" носи тази цивилизованост и човечност, нека ни залее. Може би хората от Сирия ще донесат в българския език липсващата обединяваща дума за grace**.
  Явно госпожата си мечтае някой да я позалее. Нейна си работа, ама да пише в "Адам и Ева".

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 29 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Въпросът е много сложен В ислямизирана България изпратиха над 10 000 бежанци от държава от която нямаме хал хабер дали сред тях няма (а може да се обзаложите има )терористи .и сега теиз добри хора тежат на социално осигурителната система ,няма как да се поемат напълно и интегрират за сметка на това ще създават огнища на расова нетърпимост щото са безработни (то за Българите няма работа ) камо ли за Сирийците докато накрая вижте примерите от Ливан Бейрут и Палестина колко мила е Арабската толерантност за приемащите ги нации.Май наскоро в Лондон на един войник му бе отрязана главата посред бял ден от бежанец или дори местно роден в Британия терорист.
  Може би това чакат властите защото нито имат хал хабер поименно кой кой е в тази държава къде е нито има какъвто и да е адекватен режим на контрол на достъпа им а те се разхождат свободно и е въпрос на време всичко да ги пуснат
  От друга страна има много деца и майки -образование ,дрехи ,млека и тн .подслон ако не започнат да се настаняват някъде тези хора и дойде зимата ще стане апокалипсис и Орешарски те сами ще го свалят ,

 29. 30 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#28] от "PlamenVarna":

  мен тази статия пък ме зарадва изключително много,защото от нея ми стана ясно,че в антибългарските фондации служат събрани от кол и въже малоумници.Защото само един пълен кретен може да претвори полюциите си във формата на горния пасквил

  България над всичко!
 30. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Ако бежанската "вълна" носи тази цивилизованост и човечност, нека ни залее. Може би хората от Сирия ще донесат в българския език липсващата обединяваща дума за grace**.

  Госпожо Илиева,
  ако владеехте малко по-добре български, щяхте да знаете, че обединяващият термин за grace на български е именно и единствено "благодат", защото всички останали значения се включват в тази дума. Много ми е неприятно, когато някой, с претенция за образование (юрист, във вашия случай) не си знае родния език до тънкости. А ви и влиза в професията.
  Пък и grace на английски произхожда от латинската gratia, което е също дума за милост и благодат - буквално "дарените", т.е. това, което ни е дадено по висша милост.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Ако бежанската "вълна" носи тази цивилизованост и човечност, нека ни залее."

  След това еничарите от БХК ще си нахлузят капите и ще се ометат. Българите ще стоят залети, не те. И тоя жалък, захаросан поплак можеше да не е на чужди гробища, ами на тия на сънародниците им - между тях има много такива, които живеят в далеч по-лоши условия от бежанците. Но сънародниците на БХК са циганите, не са българите.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 32. 33 Профил на kroki1
  kroki1
  Рейтинг: 471 Гневно

  А не би ли завела дело авторката от името на българските пенсионери, някои буквално умират от глад? А от името на българските деца? Мисля че е доста по-належащо.

 33. 34 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Бежанците изхвърлят дарените от българи дрехи, защото не искали втора употреба:

  http://news.plovdiv24.bg/458138.html#ixzz2hDmk5JIJ

 34. 35 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Поздравления за желанието да се дари и да се потърси отговорност за условията на пребиваване. Самият текст ми е обаче ненужно поетичен и анализиращ и се губи част от непосредствеността на преживяното. Да, това са в болшинството си нормални хора в затруднено положение сигурно.

 35. 36 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#33] от "kroki1":

  Това, че има и такива пенсионери е отново отговорност на държавата. Свободен си да протестираш срещу положението им -- и извън този форум. Това не означава обаче, че бежанците не заслужават по-добри условия. Бъркаш адресата на недоволството си.

 36. 37 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колко трябва да си жалък за да ходиш да натрапваш "помощта" си там, където никой не я иска... Хората явно са благодарни и за лошите условия, защото по-добре лошо настаняване, отколкото никакво. И за разлика от БХК те съзнават положението си и последствията, които произтичат от него. А аз продължавам да питам - кога БХК ще ми отговори на писмото със запитването ми какви мерки е предприел БХК за защита на българските цигани във Франция, които са жертви на дискриминация и експулсиране? Явно има талантливи писатели в БХК, така че оставам с надеждата да получа макар и кратък отговор.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Чудя се, защо трябваше да не приемаме косовари, а сирийци трябва. За първите даже бяхме длъжни по международни договори. И косоварките не ходят поне с фереджета...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 40. 41 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "zapadnqka":

  Абе стига сте плямпотили глупости. Чети какво казват информационните агенции колко тона дрехи бежанците са изхвърлили. защото имали пари в турски банки и дрехи не им трябвали. Искали да имат статут. Аман от задръстени гербажии, и разни други отрепки.

 41. 42 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Мъчно ми е за тях... Попаднали са на неподходящото място. А не идват от добро. И с това негативно отношение към тях.... още по-зле става.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Може авторката да си намери клиент от някой от бежанските лагери в Европа: http://www.segabg.com/article.php?id=669594
  В цитираната статия на Шпигел се твърди, че в Гърция нелегалните имигранти са държани в мизерни центрове, а в Италия обикновено остават на улицата...

  Това за делото срещу България, а по отношение на бежанците - смятам, че отношението към уязвимите и в нужда е мерило за човечност. Където и да е по света.

 44. 45 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 733 Неутрално

  В Емирствата и в Катар няма нито ЕДИН бежанец от Сирия!!!!! Дето са едно племе и една вяра.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK