Над 43 млн. лева от актуализацията на бюджета отиват за земеделци

Крава

© Красимир Юскеселиев

КраваПравителството одобри схемите за национални доплащания на площ, за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда и биволи, за овце майки и кози майки, по които земеделските производители ще се подпомагат 2013 г. Решението беше взето днес на редовното заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.


"Схемите, необвързани с производството, са на хектар земеделска земя с изключение на площите, заети с винени сортове лозя, тютюн и постоянно затревени площи; за тютюн въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи през референтен период 2007 - 2009 г.; за говеда и биволи – за минимум 10 говеда или бивола, които са били отглеждани в стопанството към 28 февруари 2009 г.", пише в съобщението.


От правителствената пресслужба пишат още, че схемите, обвързани с текущото производство, са за крави с бозаещи телета - за животновъди, които отглеждат най-малко 5 крави с бозаещи телета и не притежават индивидуална млечна квота; за овце майки и кози майки - за животновъди, които отглеждат 50 и повече овце майки или кози майки.


Средствата на площ се определят в размер на 32 млн. лева, а за тютюн – 11,5 млн. лева, осигурени чрез актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Средствата за национални доплащания за отглеждане на животни са по бюджета на Държавен фонд "Земеделие".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK