Ресторантьори: Лобистки организации с чуждо финансиране искат да ни съсипят

Ресторантьори: Лобистки организации с чуждо финансиране искат да ни съсипят

© Юлия ЛазароваПредставители на лобистки организации с чуждо финансиране продължават да отказват диалог и вслушване в аргументите за отмяна на забраната за пушене на собствениците на заведения. "Вместо това, упорито насаждат в обществото неверни и неподкрепени с аргументи твърдения, целящи две неща" - първо, "да бъде съсипан бизнесът" на малките и средните фирми в бранша и второ, "въпросните организации да оправдаят хилядите долари, които получават за лобистката си дейност".


С тези обвинения в отворено писмо до медиите Сдружението на заведенията в България (СЗБ) се включи в полемиката за това дали да се отмени пълната забрана за пушене на закрито. Организацията се представя като "сдружение на семейни, малки и средни фирми – хора, които се трудят, за да изхранват семействата си и да създават работни места, така че други български семейства да не чакат подаяния от държавата", а писмото е подписано от председателя й Емил Коларов. 


"Ние сме обезпокоени и дори уплашени от омразата, лъжите и инсинуациите срещу нас по повод на настояването ни за либерализация на Закона за здравето в частта, която касае употребата на легално продавана и произвеждана стока, при това в наша, а не в публична собственост. Собственост, в която сме инвестирали лични, а не обществени средства, за която носим лична отговорност и за чиято издръжка сме поели икономически риск – риск за нашите семейства и за семействата на нашите работници", започва оплакването на СЗБ. И продължава: "Обръщаме се към цялото общество с надежда това унизително отношение спрямо нас да бъде прекратено."
Организацията опитва да обори пет от популярните аргументи в подкрепа на забраната, които според ресторантьорите се твърдят "напълно необосновано" от "лобистките организации с чуждо финансиране", както и от "българското общество", което също "иска да унищожи малките и средни независими заведения". 


Така например според СЗБ забраната за тютюнопушене не може да е в името на здравето на нацията, защото "употребата на цигари нараства, успоредно с броя на респираторните заболявания сред натирените на студа пушачи" и вторичният цигарен дим не е "опасен", защото това е "напълно непотвърдено от науката твърдение, вярно точно колкото верен се оказа митът за глобалното затопляне, например". 


Освен това не е вярно, че България е лидер по заболяванията, причинени от тютюнопушене, показват диаграми, публикувани във "Фейсбук" страницата на организацията, като се твърди че са от Евростат и ЕК. Истинските "лидери са именно страните, които са въвели най-рано и най-драстичните забрани на тютюнопушенето", макар че според друг от контрааргументите на ресторантьорите "навсякъде в Европа (с изключение на 4 държави, сред които и България) има зали и заведения за пушачи". 


Накрая се посочва и, че пушачите не тежат на здравната система: "Истината е, че пушачите чрез акцизите върху цигарите косвено издържат системата на здравеопазване, защото това са най-сигурните постъпления в бюджета".


Сдружението на заведенията в България изтъква и своите аргументи за отпадането на забраната. Публикуваме ги отдолу едно към едно, без редакция от страна на "Дневник": 


"Либерализацията на режима за тютюнопушене НЕ МОЖЕ да навреди на никой! В същото време, запазването на режима в сегашния му вид НЯМА И ДА ПОМОГНЕ на никой, защото:


децата продължават да пушат необезпокоявани пред училищата, 
пушачите намират заведения, в които законът се нарушава, 
празниците се празнуват в съседни на нас държави, които са достатъчно мъдри да не спазват подобни глупави разпоредби, 
нелегалните цигари се продават необезпокоявано по пазарите на България и правят едни хора много, много богати, 
производителите на цигари бележат ръст в продажбите, 
тютюнопроизводителите получават субсидии за производство на тютюн,
броят на пушачите нараства ежегодно, а държавата увеличава бюджетните си приходи от акцизи.


Ако българското общество действително е обезпокоено от вторичния цигарен дим в заведенията, нека първо си отговори на въпроса: Възможно ли е за 15 минути на ден (толкова прекарва един пълнолетен гражданин средно дневно в заведение), при модерна вентилация, каквато 90% от заведенията вече са изградили и платили, да има каквато и да било последица за здравето?


Другият съществен въпрос е: Какво дишаме, с какво се храним и на какъв стрес сме изложени? Дали точно тези 15 минути ни разболяват? При това, забележете, тези 15 минути са въпрос на личен избор на съответния човек – не принуда, не наказание, не някакъв вид изтезание, а личен избор!


От всичко казано дотук, от всички обвинения, които нашият бранш получи, ние достигаме до един единствен ИЗВОД: Тютюнопушенето не е проблем на българското общество. Българското общество иска да унищожи малките и средни независими заведения за хранене и развлечения, кварталните кафенета, селските кръчми. Българското общество не признава правото ни на труд, правото ни на собственост, правото ни на достойнство и защита на нашата инвестиция. 


Затова ние, членовете на Сдружение на заведенията в България, смятаме, че сме обект на безпрецедентен опит да бъде унищожен нашият бранш. Настояваме за спешно либерализиране на закона, защото нашите клиенти1 искат това!"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK