Комисията по досиетата обяви сътрудниците на ДС сред длъжниците на ОББ

Пламен Тимев - Ганди (вляво)

© Дневник

Пламен Тимев - Ганди (вляво)Комисията по досиетата обяви имената на 48 сътрудници на бившата Държавна сигурност сред проверените длъжници на Обединена българска банка. Проверени са 465 от т. нар. кредитни милионери, дължащи на банката главници за над 1 млн. неденоминирани лева. За 64 души проверката продължава. Имената на деветима не можеда бъдат обявени. 


Сред сътрудници на комунистическите служби се вижда името на Пламен Тимев - Ганди, който попада в обсега на проверката заради участието си в управителния съвет на "Черноморски бряг" АД - Бургас - фирма, длъжник на банката. За последно името му се споменаваше в медиите покрай процеса "Октопод", където Тимев се яви като свидетел. 


В листата е и бившият търговски представител на България в Кувейт Аспарух Карастоянов, който вече е обявяван за сътрудник на ДС при проверката на ръководството на Българската търговско-промишлена палата. При сегашната проверка името му излиза като член на ръководството на фалиралата рафинерия "Плама". 
Сред новите - стари имена е и шефът на фалиралата Банка за земеделски кредит Атанас Тилев, който е посочен като агент на РУМНО. 


Другата известна фигура сред сътрудниците на ДС, длъжници на ОББ, е Георги Аврамов, известен още като Жоро Лекса, пише capital.bg. Изданието припомня, че той беше член на клуба на богатите, известен като Г-13 и създател на фирмата ЛЕКС - една от първите фирми, нарочени като финансови пирамиди. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK