Прокуратурата катастрофира с обвинението срещу ръководството на "Напоителни системи"

Прокуратурата катастрофира с обвинението срещу ръководството на "Напоителни системи"

© Анелия НиколоваПрокуратурата катастрофира с обвиненията срещу трима бивши членове на борда на директорите на "Напоителни системи", които бяха задържани в понеделник. Държавното обвинение не представи нито едно годно доказателство, за да защити тезата си, че през 2011 г. тримата са сключили неизгодна сделка, с която са ощетили държавното дружеството. Това стана ясно от заседанието на Софийския районен съд (СРС), след което Стайко Ганчев  (изпълнителен директор на "Напоителни системи") и членовете на борда Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, бяха освободени с най-леката мярка за неотклонение "подписка".


Разследването е образувано в края на септември, а седмица по-късно тримата бяха задържани за 72 часа, а прокуратурата се похвали с прессъобщение.


Харизанов, Чеглайски и Ганчев са обвинени, че одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, които били част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната. Според обвиненията Харизанов и Чеглайски са действали като помагачи на Ганчев. Той е продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон, като другите двама обвиняеми са го подпомогнали, като гласували със "за" плана за бракуване на ненужните дълготрайни материални активи на "Напоителни системи".
Прокуратурата обаче не е наясно каква е вредата, която тримата са нанесли на дружеството със сключването на неизгодната сделка. Оказа се, че назначената експертиза всъщност не е приключила, а изготвянето й ще отнеме поне половин година. Представените пред съда обяснения, сред които и тези на бившия земеделски министър Мирослав Найденов не допринасят за изясняване на фактическата обстановка по делото.


От определението на съда, който цитира приложените показания на Найденов, стана известно, че той лично е одобрил плана за бракуване и продажбата на метали и е останал доволен от получените от тях приходи. Според него те са били от полза за намиращото се в тежко финансово състояние дружество "Напоителни системи".


Защо от прокуратурата са избързали да повдигнат обвинения преди експертизата не стана известно. Пред съда, за да обосноват налагането на най-тежката мярка се явиха прокурорите Виолета Христова и зам.-районният прокурор Петър Белчев. В началото на заседанието стана ясно, че той е бил разпределен по делото с изрична заповед на районния прокурор на София Христо Динев. Те обясниха пред съда, че единият от мотивите те да бъдат задържани е, че могат да извършат престъпление срещу правосъдието.


Съдът не прие и определи като "ненадлежно събрано доказателствено средство" представената от държавното обвинение оперативна справка на служител на ГДБОП, който извършил "извънпроцесуална проверка на цените на цветни метали". Въпросният служител обиколил няколко търговски дружества, които се занимавали с продажби на черни и цветни метали и заключил, че цената им варира между 
360 и 500 лв за тон, а сключените два договора били за цена между 200-270 лева за тон. След това написал докладна записка за това.


Обвинението
Според информацията на държавното обвинение на 2 ноември 2011 г. в София е било проведено заседание на съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД. На него тримата решили да бъдат бракувани 100 000 тона скрап от черни и цветни метали. Продажбата е трябвало да бъде направена чрез Софийската стокова борса до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата. В началото на ноември 2011 г. Ганчев е сключил договор за поръчка с борсов посредник. От негово име били сключени две сделки - една за продажба на 500 т скрап от черни метали на цена 200 лв. за тон, а другата - за продажба на 1500 т скрап на цена 270 лв. за тон. Металите са продадени на цени, значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество. Дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество, уговорена била и неизгодна неустойка.


"Сложна и добре замислена престъпна група" 
Според обвинението престъплението е нарушило нормалната работа на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на Министерството на земеделието и храните по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство.  


Пред съда прокурор Белчев заяви, че ден след като договорът е сключен е наредена инвентаризацията на материалните активи с цел тяхното бракуване, което е доказателство, че обвиняемите са осъзнавали, че  сключват неизгодни сделки. Тримата задържани са с чисто съдебно минало, което мотивира зам.-районният прокурор Белчев да призове съда да не тълкува "клиширано" наказателната процедура и изрази надежда, че магистратите "този път" да не преценяват "клиширано през призмата на постоянен адрес и личностна характеристика".


За да бъде наложено задържане под стража трябва едновременно да има три предпоставки - обвиняемият да се укрие, да извърши ново престъпление и да има обосновано предположение, че той е извършител на деянието за което е обвинен.


Според прокурор Виолета Христова фактът, че един от обвиняемите - Георги Харизанов е реабилитиран (през 2005 г. той получава условна присъда за изнудване, но това е било заличено от свидетелството му за съдимост след изтичането на изпитателния  срок) показва, че той има "крайно установена склонност към извършване на престъпление". По думите й става въпрос за "сложна и добре организирана престъпна структура на много високо равнище и с висока степен на обществена опасност". Ако прокурор Христова е убедена в думите си така и не стана ясно защо по делото няма обвинение за организирана престъпна група и защо с казуса се занимава районна прокуратура, а не специализираната (за организирана престъпност) или градска (за корупция по високи етажи на властта).


МВР не произвежда годни доказателства
В началото на заседанието Петър Белчев представи документ, който нарече експертиза. Адвокатите на обвиняемите опонираха:  "Представеното не би трябвало въобще да се чете от хора, които претендират че са виждали вещи лица". Според защитниците представеният документ представлява извадка от кореспонденцията на оперативния работник от ГДБОП за неговото "проучване" за цените на скрап.


"30 години съм бил в системата на МВР и мога да кажа: те са некомпетентни да изготвят доказателства, които прокуратурата да може да използва за да аргументира тезата си. Не съм виждал и чувал справка на оперативен работник. Не мога да проумея как прокуратурата извежда такива аргументи тук", заяви адвокат Григор Вълков (който защитава Харизанов и Чеглайски). Григор Вълков е дългогодишен служител на отдел "Убийства" към столичната полиция.


По думите му тежкото престъпление, в което са обвинени подзащитните му се изразява в това, че са гласували "за". 


"Разбирам, че колегите от прокуратурата сигурно са затрупани от много наказателни дела, може би поденяват или не обръщат внимание на търговския закон, където са определени функциите и задълженията на членовете на борда", заяви още адвокат Вълков.


"Ако бях от другата страна най-малкото щеше да ме е срам да представям писма между БОП-а и клоновете на "Напоителни системи. Няма и протоколи за разпит, а само сведения, написани в отсъствието на съдия", заяви още Вълков, обръщайки се към представителите на държавното обвинение.


"Как са ви дали да цитирате тези хора, като не сте ги разпитвали. А сте им дали да пишат само сведение. Това преди 20-30 години се правеше и то в изолирани случаи", заяви адвокат Цолов (защитник на Ганчев)


От защитата посочиха като сериозен аргумент за неоснователността на обвиненията и факта, че въпросните метали са били продадени от борсов посредник, спазвайки разпоредбите на Закона за стоковите борси и тържища.


"Боже господи, вие чували ли сте за кантарни книги?", обърна се възмутен към прокурорите адвокат Цолов. "Все още се водим правова държава... Не може представителите на прокуратурата да си измислят обвинението", допълни още той.


Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок, като това ще се случи на 15 октомври. Заместник-районният прокурор Белчев, изрази увереност, че изменението на мярката ще бъде протестирано. По думите му фактът, че съдът така и не прие заключенията на оперативен работник от ГДБОП, Белчев било въпрос на гледна точка и е възможно в други случаи същият документ да бъде приет като писмено доказателство.


Съдът: прокуратурата бърза
С уточнение, че не е работа на съда да казва на прокуратурата кога да повдига обвинение, съдия Константин Попов прие, че "би било целесъобразно подобно обвинение да бъде повдигнато след получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза". Само заради това, че държавното обвинение няма доказателства каква е нанесената вреда (защото няма експертиза) няма как да се докаже основната част от обвинението, което е за нанесени щети в особено големи размери. 

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Изобщо на правосъдната система трябва да и се отнеме книжката, та да спре да катастрофира ...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  Ахахахахахахахаааааааааааа, ще се напикая!
  Интересно, за какво харчи МВР бюджет от един милиард, след като не може да събира доказателсва за прокуратурата?!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 3. 3 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 733 Неутрално

  АРЕ СТИГА БЕ, АРЕ СТИГА, ЧЕ МИ ПИСНА ВЕЧЕ ОТ НЕКАДЪРНИЦИ.
  НЕ ИСКАМ ОСТАВКА, ИСКАМ ПРЕВРАТ, ИСКАМ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ, ИСКАМ СЪЩАТА ЧИСТКА КАТО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 4. 4 Профил на Акуратен педант
  *****
  Неутрално

  Цацаратурата са много наивни или са адско яко некадърни?

 5. 5 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Що за ръководство на "Напоителни системи" е това дето собственоръчно е унищожило средствата за поливане с цел да открадне парите...направо нямам думи....

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  На тези да им дадеш и Гамбино в ръцете няма да могат да го осъдят.

  klimentm
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#5] от "pentuer":

  Аз бих бил изненадан от обратното.

  klimentm
 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Прокуратурата катастрофира с обвинението срещу ръководството на "Напоителни системи",,,,Че те по черен път ли са се движили......???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  ами как да не катастрофира ,като милиционери стават момчета завършили едвам едвам спортното училище ,приемат ги по едно висше по селските университети ,за да се издържат червените професори ,а прокурори станаха бившите пазачи милиционери по милициите преди 10.11-89 с основни образования ,също приети тук и там да завършат по нещо ,без да ходят изобщо на лекции ,по големите прокурори пък са интелигенти дето не им се занимава с такива дребни неща и ето системата работи безотказно

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#2:"kollin"]Интересно, за какво харчи МВР бюджет от един милиард, след като не може да събира доказателсва за прокуратурата?![/quote]

  Когато прокуратурятя върши политически поръчки и изсмуква обвинения от пръстите си, трябва доказателствата да ги събира
  инспектор Хари Потър от „Хогуортс"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тея бая тръба са отсвирили..

 12. 12 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако някои може да смята - 100 000 тона по 60 лева разлика в цената, при които те прибират 30 лева на тон е равно на ( към 100 000 прибавяме една нула) така че става на 3.000.000 - три милиона лева.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  100 000 тона Джелезо да са останали до лани !!!
  Я не вервам по вероятно са откраднати още преди години и сега за да заметат следите от Прокуратурата са обвинили последният борд на Директорите без доказателства и на практика ще се получи пълно затъмнение а на г-на Харизанов ще му купим нов марков часовник по - квалитетен от този на дедо Николай Пловдивски и всички ще са във бело.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"Акуратен педант"]Цацаратурата са много наивни или са адско яко некадърни? [/quote]

  Или са много яко нагушени (най-вероятно).

  errata
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Прокуратурата редовно катастрофира с обвиненията си. Създава се впечатление, че тези хора освен, че обслужват различни интереси са отчайващо некадърни

 16. 16 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  След проблясъка при Цацаров в началото на мандата му, системата отново надделя над разума и .... нещата си тръгнаха по старому - първо се стреля , а после се пита кой е .
  А, инъче и без прокуратура тези , които замислиха нарязването и го извършиха, са най-малкото морално укорими.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 17. 17 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#16:"nuzzo"]След проблясъка при Цацаров [/quote]

  Кой точно "проблясък", оня предизборния поръчков пиар с Костинброд ли?

  ден година храни.
 18. 18 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#12] от "mrtosh":

  Чекай малко, нали Боце взимал 70%? Значи не могат да вземат 50%. Обаче, не са 100 000 тона , а 2 000 тона, демек, делим келепира на 50 или 60 000 лв. Даваме 40 хил. на Боце и келепира за тези остава 20 хил. Немало много файда от това копане.

 19. 19 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Ако само правосъдната система беше катастрофирала ...

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  От поне 10 години не е имало такава ниска цена на желязо и далаверата е очевадна,но правилата са направени така,че може да искат експертиза и за изгрева,дали е от изток.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#17] от "патиуанчо":

  С Роман Василев начело на СГС и Петьо Еврото началник на ССлС може само партенки ще чакаме.
  То за това Цацаров се оплака от следствието - давали материалите на килограм на прокуратурата - сигурно за Костинброд са изсипали една камара " тапети" в кабинета на прокурора и това са доказателствата.

 22. 22 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#20] от "Майндърбайндър":

  Мммм, не съм съгласен виж периода 2008-2010 година

 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Изключително надежден свидетел в лицето на Миро О'найденов. 100 000 лева за 500 тона е много добра цена.Това са два профила в тефтерсурата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "limbize":

  Цялата система, от организацията, до културата е наследство от соца. Основната задача е да обслужва текущата власт, не да върши работа. Друг резултат, освен поръчкови изцепки е глупаво да се очаква дори.

  Горе-доле като в началото на Боковото управление

  ден година храни.
 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#22] от "limbize":

  За 2010 намерих цени от 320 до 390 лева на тон за дребни количества,а за януари 2012 вече 540 лева.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 26. 26 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Др.Цацаров идва от съд,където ако прокуратурата каже-тоя е виновен съдът казва да виновен е.Доказателства-справка от оперативния работник за проведена оперативна беседа,в която бъдещия обвиняем си е признал.Лошото е ,че софийски съд иска и доказателства и тогава -а изненада оказва се ,че годни доказателства няма.Много лош тоя съд не слуша какво казва прокуратурата ами искали доказателства даже.

 27. 27 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#4] от "Акуратен педант":

  свръх некадърни са и са политически мотивирани, за да започнат съдебно преследване, за да може медиите на Лоевски да шумят около започнатите дела срещу неудобни хора.

  междувременно шумкарите ще започнат да присвояват определени дружества и парични потоци...

  РЕФОРМИ !
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#3:"Канасубиги"]ИСКАМ ПРЕВРАТ, ИСКАМ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ, ИСКАМ СЪЩАТА ЧИСТКА КАТО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ![/quote] Внимавай какво си пожелаваш...

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#5] от "pentuer":

  Съоръженията за напояване отдавна са разрушени и ограбени.Сега,по време за засушаване се прави молебен за дъжд.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 30. 30 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Обвиненията нарочно са написани нескопосано....за да ги пуснат , не се ли сещате. Сега вече патроните са изгърмяни залудо и никой повече няма да ги пипне

 31. 31 Профил на Plamen Vl
  Plamen Vl
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Некадърност или корупция?
  Според мен е първото, некомпетентност се шири в цялата държава.
  И няма как да е иначе, след като основния фактор за назначение навсякъде е на кой си човек и към коя партия си. Някъде в края е можеш ли да се справиш с работата, ако въобще го има това изискване...

 32. 32 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Гневно

  Без кръв, статуквото няма да се промени! Дерзайте!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 33. 33 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Наистина след поредния провал на прокуратурата си задаваме въпроса дали са толкова тъпи,колкото се представят или се правят на такива за да паднат нарочно обвиненията.И да се усвоят едни парички де-по големите дела вървят и големи пари.

 34. 34 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 434 Неутрално

  катастрофира да бе да
  хорица просто са се отчели където трябва
  за пореден път пушилка с цел да се напълнят гушите

 35. 35 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А вчера четох че прокуратурата е недоволна от дознателите си защото не давали качествени разследвания.
  Ами като нямате доказателства как прокуратурата отива и задържа някой?Само по съмнения не става,по тази логика трябва да приберем над половината държава в затворите,защото видите ли,те заемат някакъв пост,значи КРАДАТ.
  Има само една думичка за прокуратурата,НЕКАДЪРНИЦИ!!!

  sdg
 36. 36 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Весело

  "30 години съм бил в системата на МВР и мога да кажа: те са некомпетентни" - ТЕ, казва адвокатът, нищо че и той е бил част от Тях. Тоест, май и по себе си съди

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  200 лева на тон прави 20 стотинки на килограм. Тези от прокуратурата толкова ли не са могли да питат някой мургав сънародник, за колко продава набраното желязо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 381 Весело

  Анализа на бай Петко от Свиленград за работата на българските милиционери изчерпва темата:
  http://www.youtube.com/watch?v=LhU3NUCeuuI

  Не чета отговори на коментарите си :)
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Защо от прокуратурата са избързали да повдигнат обвинения преди експертизата не стана известно.[/quote]

  Ама е ясно защо. Защото в тази държава няма нищо скрито-покрито. Очевидно на всички доста бързо е станало известно, че има разследвания и от прокуратурата са избързали за да изпреварят евентуално прикриване на следи (документи).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Освен това тръбите са изчезнали (били откраднати), най-вече защото няма контрол в изкупуването на вторични суровини....То да бяха само тръбите изчезнали!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#31:"Plamen Vl"]Некадърност или корупция?[/quote]
  И двете, Пламене, и двете

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 42. 42 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#30:"elevation04"]Обвиненията нарочно са написани нескопосано....за да ги пуснат , не се ли сещате. Сега вече патроните са изгърмяни залудо и никой повече няма да ги пипне
  [/quote]
  И този е напълно възможен вариант

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така ме е жал като обикалям черните пътища и срещна остатъци от огромни напоителни съоръжения.. басейни, канали, сгради, шлюзове.. от които е свалено всичко метално.. разкопани са тръби, извадени са километри силови кабели..

  И това не е свършенио само в последните 4 години.. просто такъв ни е манталитета.. на дребни тарикати. Всеки, който се добере до малко власт, гледа да "изкяри".
  Затова ни трябват американски съдилища и съдии, за да ни държат под контрол и в страх от наказание...

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  Съдът не прие и определи като "ненадлежно събрано доказателствено средство" представената от държавното обвинение оперативна справка на служител на ГДБОП, който извършил "извънпроцесуална проверка на цените на цветни метали".

  Въпросният служител обиколил няколко търговски дружества, които се занимавали с продажби на черни и цветни метали и заключил, че цената им варира между
  360 и 500 лв за тон,,

  Малии, минал чиче петко стражарят през няколко пункта за изкупуване на метали попитал по колко върви джелезото и хоп пише рапорт, по толско и толко върви кило джелезо.

  Ми то аз без да съм джавндар знам, че без докимен, никой няма да ми фане вера на думите. А наште прокурори, начи чиче петко право ктазва, джелезото толко струва и няма да искат документ подпечатан и подписан от оторизирано лице. Което лице да пише, че тон, стомана ли било, чугун ли било струват толкова и толкова и да го прикрепят към съответния документ.

 45. 45 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Могат, ама за да е годно доказателство е необходимо информацията да е предоставена от вещо лице!
  При нашата съдебна система, за да обвиниш някого, че неправилно е събрал 2+2 и е получил 5, е необходимо експертно мнение на вещо лице!
  Така едно дело може да се протака с десетилетия!
  Прогнозите за това дело са половин година експертизи!

  pastor
 46. 46 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#5] от "pentuer":

  Така се краде по герберски!

  pastor
 47. 47 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Гневно

  Дежа ву.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  И в правосъдната ни система трябва борд, като във финансовата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  30 години съм бил в системата на МВР и мога да кажа: те са некомпетентни да изготвят доказателства, които прокуратурата да може да използва за да аргументира тезата си.
  ----------------------------

  Баш!
  Гордостта на Борисов и Цветанов не струва 5 пари. Именно борисов беше човекът който още пре царя искаше да се орежат правомощията на следователите и да се прехвърлят на МВР, а при управлението на ГЕРБ почти всичко отиде в МВР, където много хора наистина се нуждаят от експертиза за да отговорят колко е 2+2.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Весело

  Прокуратурата ни да катастрофира? Невъзможно!

  Fail with honour then succeed by fraud
 51. 51 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Прокуратурата е също като запетайките в статията -- много често хич я няма.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 52. 52 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Че те такива като Гамбино навсякъде трудно ги осъждат или не успяват изобщо да ги осъдят.

 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#5] от "pentuer":Що за ръководство на "Напоителни системи" е това дето собственоръчно е унищожило средствата за поливане с цел да открадне парите...направо нямам думи.... "

  -Нагли!
  Но пък и прокуратурата са негодни.

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "pastor":

  Е, че кой може да бъде по-вещо лице от Манго!

  Вещи лица или накратко експерти са специалисти, които със своето образование, получено обучение или (професионален) опит се смята, че имат експертно и специализирано знание в определена област, което е повече от и надхвърля обичайните знания и опит в нея на повечето хора, и това тяхно знание е достатъчно, за да е възможно официално и легално да се разчита на техни показания и становища, които имат научен, технически или друг характер, относно доказателство или факт

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Ти пък сега ли разбра как действа прокуратурата? Щото, доколкото си спомням, при Цвъки беше перфектна и съда беше виновен. Сега и да ти кажа, че си прост, мисля е безпредметно. Добър урок е за герберастията тая прокуратура, но като ви знам акъла, урокът ще е напразен. Би требало урокът да е и за прокуратурата, щот кат гледам - ББ и ЦвЦв май ще се завърнат на бял кон /то и народа не си научи уроците/, та тогава ще гледаме сеир - как прокурорите се въртят на шиш и цвърчат в собствен сос и се чудят как да замажат поразиите, които са творили. Смешна работа!

 56. "МВР не произвежда годни доказателства"
  Виж,да смажат бъбреците на някои нещастник могат,но пред силните стоят мирно...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 57. 57 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  [quote#3:"Канасубиги"]НЕ ИСКАМ ОСТАВКА, ИСКАМ ПРЕВРАТ, ИСКАМ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ, ИСКАМ СЪЩАТА ЧИСТКА КАТО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ! [/quote]
  нЕкои съображение все пак:
  # военното положение е добре да бъде пред6ествано с обявяване на война на Холандия, бързо предаване и назначаване на генерал-губернатори
  # чистката следва да не повтаря 9.9.44 когато бяха покосени най-образованите и инициативни хора в страната ни, ами "просто" да има лустрация до дупка
  # за такива издънки и злоупотреба с власт да следва незабавно уволнение и запор за работа на държавна длъжност примерно 5 години

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 58. 58 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Гневно

  "Прокуратурата катастрофира с обвинението ..."

  Ха, Ха, катастрофира ?!
  Не, осра се тотално !
  Каквато държавата такава и прокуратурата, българския "лъв" деградира до КЕНЕФ със ИБРИК !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 59. 59 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Гневно

  Цялата ни съдебна система е отдавна катастрофирала. Затова се шири беззаконие, безнаказаност и недосегаемост за големите престъпници в държавата - съдии, прокурори ,политическа класа, монополи и олигарси- банкери. Около 1000 човека в държавата съсипват цялата нация.

 60. 60 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1718 Весело
 61. 61 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нарочно или случайно е станала катастрофата

  Все по-хубаво става :)
 62. 62 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  [quote#12:"mrtosh"]Ако някои може да смята [/quote]
  Ако някой не може да мисли, започва първо да смята в ситуация, в която обвинението е повдигнато преди получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза.

 63. 63 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#12] от "mrtosh":
  [quote#12:"mrtosh"]Ако някои може да смята - 100 000 тона по 60 лева разлика в цената, при които те прибират 30 лева на тон е равно на ( към 100 000 прибавяме една нула) така че става на 3.000.000 - три милиона лева. [/quote]

  Ако някой може да смята 100000 тона тръби за скрап по това време струват не по-малко от 40 млн лева , защото цената на плътното желязо беше винаги над 40ст/кг.Така ,че е можело да приберат и 10 млн. по твоите сметки.
  Друг е въпроса ,че унищожиха напълно годни и в повечето случаи неизползвани напоителни съоръжения ,помпи и ел.мотори.
  Само преди една седмица сегашния земеделски министър се върна от Брюксел и блееше за възстановяване на поливното земеделие. Какво възстановяване бе аланкоолу?
  Те унищожиха и нарезаха наличното годно ,ти ще възстановяваш! Колко стотици милиони ще трябват за да се възстанови това което е било и което е унищожено за да може някой да открадне 5-10 милиона ?
  Колко заеми трябва да изплащаме отново заради тези айдуци?

  Много се краде у тая държава,ей!Мнооогоооо!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 64. 64 Профил на k_iliev
  k_iliev
  Рейтинг: 397 Весело

  Цацаров пак показа, че е риба, ама цаца.

 65. 65 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  У нас е така. Престъпниците окрали парите си плащат по веригата.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 66. 66 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Спомнете си случая с изчезналите няколкостотин вагони на БДЖ.
  Също толкова лесно изчезват и стотици хиляди тонове тръби
  Навсякъде е мафия. Както малките мафиоти бе ногат без големите така и големите не ногат без изпълнители.
  По етажите са все хора с потекко роднини и изпълнители ба бувши,ДС и Бкп кадри. Безависимо, че са разделени в различни партии са все с вуйчо владика.
  Единственият изход е измитане на цялата политическа класа.
  Лустрация и ренационализация.
  Без значение от ревовете на ЕС.
  Това няма да го направи никой политик, нямаме Орбан.
  Без бой няма да стане.
  Трябва кръв да се пролее за да се изчисти тази зараза.
  Октопод прострял пипала навсякъде. От политиката и икономиката до недиите.
  Живеем в постоянна голяма лъжа и бе искаме да се,събудим.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 67. 67 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Той е продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон.

  ------------------------
  Че то това си нормална цена - още повече че скрапта е заровена на метър-два под земята в продължение на десетки километри. Разходите за изравянето ако са поети от фирмата изкупчвач, те направо са вътре от тая сделка.

  Това ми прилича на поредният скалъпен политико-мафиотски рекет с помощта на съдебната система.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 68. 68 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пред съда прокурор Белчев заяви, че ден след като договорът е сключен е наредена инвентаризацията на материалните активи с цел тяхното бракуване, което е доказателство, че обвиняемите са осъзнавали, че сключват неизгодни сделки.

  ---------------------------------
  Този прокурор само заради това изречение, ако предадено точно от Дневник, трябва моментално да му забрани всякаква юридическа практика.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Некадърници и интересчии !
  Половин година за експертиза - тия ще обследват тъмната страна на луната сигурно .

 71. 71 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#57] от "B52":

  Може и на Швейцария
  +
  +

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#3:"Канасубиги"] ИСКАМ СЪЩАТА ЧИСТКА КАТО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ! [/quote]
  много си прав. И не си сам. Около 70% от наподонаселението реве за социализма . По данни от преди около година -две . Сега може да са и повече . Дерзай .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK