Ханс Петер Ул, адвокат на Цветанов: Прокуратурата действа по поръчка

Ханс Петер Ул, адвокат на Цветанов: Прокуратурата действа по поръчка

© Анелия НиколоваОбъркан съм от състоянието на прокуратурата в тази държава.  Прокуратурата поиска отвод на съдебния състав въз основа на статии във вестници с доста съмнителна репутация и без да има доказаност на твърденията в тези публикации.


Това заяви доктор Ханс Петер Улф, който е един от тримата адвокати на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и се яви в четвъртък в съдебната зала. Цветанов е обвинен, че не е разпоредил СРС и така е възпрепятствал разследване. Съдия Димитрина Ангелова си направи отвод след искане на държавното обвинение.


По думите на Ул Ангелова не е имала избор. "Тя беше наистина пред нерешим проблем. Ако  беше продължила  процеса, щеше да остане налице съмнението  за пристрастност."
Отводът беше поискан от държавното обвинение заради публикации в пресата, че съдия Димитрина Ангелова има близки отношения с адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков. Наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов заяви, че не коментира истинността на публикациите, но самото им наличие било притеснително.


"От жестомичния език на двамата колеги прокурори ми направи впечатление, че самите те се чувстваха доста неудобно, правейки искането за отвод. В нас остава впечатлението, че по отношение искането на прокуратурата става въпрос за поръчка. Очевидно прокуратурата действаше по разпореждане", заяви Улф.


Той уточни, че не знае дали наистина това е така, но ако се окаже вярно съмнението му, "това поставя въпроса дали наистина в България има независима съдебна власт", попита още Ул. Той заяви, че си представя какво щеше да бъде реакцията на тази булевардна преса, която без конкретни основания написа тези неверни и злепоставящи статии, ако съдията не си беше направила отвод", заяви още Ул.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK