Парламентът освободи Филип Златанов от третия път (допълнена)

Филип Златанов

© Юлия Лазарова

Филип ЗлатановСъс 170 гласа "за" и само един "против" - на депутата от БСП Антон Кутев, парламентът освободи Филип Златанов като председател и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Гласуването на оставката му се провали на два пъти тази седмица, след като в сряда беше отложено, за да бъде изслушан Златанов, а в четвъртък, когато той не дойде, Христо Бисеров (ДПС) поиска лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които не присъстваха в залата, да дадат обяснение за инициалите Б.Б. И Ц.Ц. в тефтерчето на Златанов.


Днес Борисов заяви пред журналисти, че не се разпознава в инициалите Б.Б., а в тефтерчето има само депутати от ГЕРБ, от президентството или негови приятели от Реформаторския блок. "Така че когато някой е правил тези работи, е работил и срещу мен", каза бившият премиер.


БСП, ДПС и "Атака" използваха дебата, продължил час и половина и предаван на живо от националните медии, за да обвинят Борисов и Цветанов, че са управлявали със силови методи и са притискали независимите органи. От ГЕРБ пък опитаха да съкратят дискусията, а в изказванията си се отклоняваха от темата и настояваха случаят с тефтерчето на Златанов да бъде оставен на прокуратурата.
Веднага след сутрешната регистрация, продължила едва 17 секунди, Борисов направи забележка на председателя на парламента Михаил Миков, че обикновено по две минути чака депутатите, а днес се е разбързал. "Друг път пък чакам, чакам, а гледам, че залата е пълна", отговори му Миков, намеквайки за честите опити на депутатите от ГЕРБ да провалят парламентарните заседания, като не се включват в регистрацията.


Антон Кутев (БСП) поиска думата за процедурно предложение. "Процедурата ми е да бързаме, докато Цветанов и Борисов са още в залата", настоя той, намеквайки за вчерашното отсъствие на двамата депутати от ГЕРБ от дебатите. Борисов му отвърна, че не вижда председателя на БСП Сергей Станишев в залата, и поиска освобождаването на Златанов да бъде отложено, докато той се появи. Изтъкна, че в предишния парламент социалистът отсъствал 87 пъти, което по негови сметки правело близо две години неидване на работа.


Депутатът от левицата Красимир Янков припомни, че след обявяването на инициалите И.Ф. В тефтерчето Бойко Борисов е отстранил Искра Фидосова от ръководството на ГЕРБ и от парламента. И настоя Борисов да попита Златанов кои са Б.Б. и Ц.Ц., за да постъпи и с тях по същия начин.


Борисов обаче още веднъж поиска дебатите да бъдат отложени. "Аз предлагам, докато не дойде Станишев, да прекратим разглеждането,


да може да се наспинка това момченце хубаво,


каза той. Предложението му обаче не беше гласувано, защото беше отправено като реплика към Янков.


Борисов попита дали някой е виждал прословутото тефтерче. И се обърна към левицата: "Б.Б. може да си пише всеки идиот. Аз се казвам Бойко Борисов. И пак ви бих на тези избори преди 4 месеца." Припомни, че е побеждавал БСП 7 пъти, въпреки че Костинбродската печатница е работила и преди предсрочния вот на 12 май.


Думата взе лидерът на ДПС Лютви Местан, за да обясни, че тефтерчето показвало само част от дефектите на управлението на ГЕРБ. Изказването му беше прекъснато от подвиквания за агентурното му минало, на които той отговори: "Няма да позволя децата на Държавна сигурност да бъдат съдници на Държавна сигурност.


Няма да позволя деца на шофьори на ДС да бъдат съдници на ДС


ДС е продукт на комунистическата партия и няма да позволя комунисти да бъдат съдници на ДС", напомняйки за пореден път, че бащата на Цветанов е бил шофьор на зам.-министъра на ДС преди 1989 г. Григор Шопов, а Бойко Борисов е бил член на БКП.


Аз съм единственият български политик, който заяви, че ако има един позорящ факт, продукт на моята воля, аз не само няма да бъда председател на ДПС, а няма да се занимавам с политика. това е, което ме прави неуязвим пред избирателите ми, заяви Местан, а думите му бяха посрещнати от депутатите от ГЕРБ със


скандирания "доносник"


Красимир Янков направи втори опит да върне дебата към тефтерчето на Златанов. Обясни, че Станишев е в Брюксел в качеството си на председател на Партията на европейските социалисти, и за пореден път попита кой стои зад инициалите Б.Б. и И.Ф.


От ГЕРБ му отговориха със скандирания "Кой? Кой?", а Борисов припомни, че "хората гледат", каза, че му е станало малко мъчно и поиска в името на европейските ценности


минута мълчание


в памет на починалия вчера председател на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс.


Това предизвика недоволството на Десислав Чуколов ("Атака"), който обвини депутатите от ГЕРБ, че бягат от темата, припомни, че в миналия парламент са си осигурявали мнозинство с помощта на независимите депутати, отделили се от други групи. Попита колко често тези депутати са се виждали с Цветанов като вътрешен министър в правителството на ГЕРБ и посочи, че някой ден "и те ще проговорят".


Цветанов се възмути как може Чуколов да говори за морал, след като преди дни


показал среден пръст на българските граждани,


упражнявали законното си право на протест. Припомни, че парламентът няма разследващи функции и че случаят с тефтерчето на Филип Златанов трябва да бъде оставен на следствието и прокуратурата, а днес просто да се гласува оставката му. Въпреки настояванията на Борисов, че в тефтерчето нямало депутати от БСП и ДПС, посочи, че според разпространяваната информация в него присъствали и инициалите С.С. и Л.М., но с тях никой не се занимавал. И поиска прекратяване на дебатите, за да може държавата да се занимава с по-смислени неща, като например скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. И неговото предложение обаче не беше гласувано, защото беше в рамките на реплика.


В крайна сметка минути преди почивката в 10.30 оставката на Златанов беше приета, а Антон Кутев (БСП) гласува "против" само за да получи право да обясни вота си. Заяви, че ако силовите структури въздействат върху политиците, значи държавата има тежък корупционен проблем, и че днес е трябвало Цветанов и Борисов да кажат само две неща – "Аз не знам за такова въздействие" и "Аз си подавам оставката като народен представител". Не направили обаче нито едно от двете, а депутатите не изпълнили ролята си - да посочат с пръст виновните за сегашната ситуация в държавата - Цветанов и Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK