Успелият млад човек и неуспелият Конституционен съд

Успелият млад човек и неуспелият Конституционен съд

© Цветелина Белутова, КапиталКристиан Таков е преподавател, доцент и доктор по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Препубликуваме текста от блога му.


Конституционният съд реши. Реши зле. Обидно за достойнството на институцията. Унизително за висотата на поста. Позорно за академичната титулованост на "професорската шесторка" (Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев). Защото въпросът не е, дали Делян Пеевски ще продължи да хвърля отсенки от присъствието си върху политическата (?) партия ДПС, върху личността (?) на г-н С. Станишев или върху образа (?) на г-н Пл. Орешарски. Пачавра леке не хваща. Въпросът е, че вярата ми в Конституционния съд е по-малко. Презрението ми към правната професия е повече. Разочарованието от познати съдии горчи.


Аргументацията на "професорската шесторка" е пример за преднамерена поредица от логически грешки, неотносими аргументи и трайно сбогуване със здравия разум.
Логическите грешки


-          КС правилно аргументира, че началната несъвместимост – тази, която е налична към момента на избора за депутат (избраният за депутат все още е кмет, управител на ООД и др.) – може да се отстрани в рамките на подходящ срок. Това става, като избраният депутат сам се откаже или от депутатството, или от несъвместимата с него длъжност. Такъв срок трябва да има, защото в противен случай всички кандидат-депутати трябва едва ли не да са безработни, за да могат да встъпят "чисти" в длъжност.


-          При последващата несъвместимост положението е коренно различно. Ако при началната несъвместимост трябва да има срок за отстраняването й, при последващата даването на такъв срок е безпредметно. При такава несъвместимост депутатът съвсем съзнателно е направил избор и е предпочел да е друго, а не депутат. И този избор може да е само окончателен. Та нали Делян Пеевски, който е депутат, би следвало да знае, че ако стане шеф на ДАНС, няма да е съвместим с депутатството си! Какъв срок трябва да му се дава? И колко дълъг трябва да е този срок? Може би – до края на мандата му като шеф на ДАНС? За да може да се "възроди" като депутат и в следващия парламент, без да е избиран в него?


-          "Професорската шесторка" още в началото на аргументацията си посочва, че има  разлика между "първоначална" и "последваща" несъвместимост. После шесторката обаче се занимава напоително само с началната несъвместимост, разнищва я подробно, позовава се на предшестващи решения на КС и обосновава, как трябва да се процедира в такива случаи.-          А в края на аргументацията си шесторката от КС напълно е забравила разликата между начална и последваща несъвместимост – същата разлика, която изтъква в началото. И – дали защото е удобно, дали защото дългът зове или защото страх лозе пази – прилага правилата на началната несъвместимост спрямо случай напоследваща несъвместимост. И започва да звучи убедително. Само дето не е убедителна. Никак.


-          Защото несъвместимостта на Делян Пеевски не е начална, а е последваща. Защото той първо е станал депутат и едва след това е станал шеф на ДАНС.


-          При тази Делян-Пеевска ситуация всички добре звучащи аргументи на шесторката продължават да са верни, но са напълно неотносими. Шесторката се държи като посредствено-хитроват студент на изпит – като му се зададе въпрос, говори. Само чеговори не по въпроса, а това, което си знае. И се надява, отсреща да спят.


Неотносимите аргументи: Шесторката пуска и още много мъгла и трици с пяна за разкош, като например разсъждава, че ако на депутат се вземе депутатството, това би подменило волята на избирателите му – забравяйки, че такава подмяна на волята настъпва в множество законово уредени случаи (като депутатите станат министри, еврокомисари, заминат да посланичат някъде и т.н.).


Шесторката говори за "подходящия срок" и "подходящата процедура" при които на успелия млад човек Делян Пеевски е следвало да се даде възможност да се върне в лоното на Парламента. Като не казва, какъв ще да е този срок и тази процедура. Явно, подходящи ще трябва да са.


Обикновено, като се говори много и неструктурирано, нещо се крие. Затова на шесторката неотносимите аргументи й трябват – "като слънцето и въздуха за всяко живо същество".[1] Смокиновият лист обаче е малък, а позорът – голям.


А здравият разум на мен лично ми шепне:


1)      Делян Пеевски е депутат;


2)      Народното събрание избира депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС (това още не поражда несъвместимост, защото новият пост не е зает). С този избор Народното събрание изявява ясна воля, да се лиши от присъствието на Делян Пеевски в редиците си;


3)      Делян Пеевски полага клетва като шеф на ДАНС (с което встъпва в несъвместимата с депутатството длъжност). Така Делян Пеевски прави избора между двете несъвместими длъжности в полза на шефската в ДАНС;


4)      Оттук насетне всякакви последващи действия (напр. подаването на оставка като депутат, подписването на акт за встъпване в длъжност, изричното решение на Парламента за прекратяване на правомощията му, подписването на ведомост за заплата и издаването на служебен пропуск) имат само формален характер. Волята и на едната (Парламента) и на другата страна (Делян Пеевски) е изявена и то – доста недвусмислено, безусловно и окончателно;


5)      В случая има още една особеност – Пеевски не е приел да стане шеф на Газпром или гаулайтер в Хитлерюгенд например. Той е приел да стане шеф на ДАНС и е избран за такъв не от друг, а именно от същия този Парламент, който не бил гласувал оставката му и така "не бил завършил фактическия състав" на прекратяването на депутатските правомощия. Това е все едно да те награбят, да те употребят сексуално, ти да виеш от кеф и после да кажеш, че полов акт не е имало, защото не сте си прошепнали, че се обичате и не сте си подарили червено цвете.


6)      След своеобразен катарзис, в който е по-добре да не вниквам, Делян Пеевски "оттегля" оставката си като депутат. Вероятно следвайки примера на свой съпартиец от ДПС, който "оттегли" подписа си под вече извършен акт. Явно хората от ДПС смятат, че всичко може да се оттегля. Подписи, оставки, съгласия… всичко – освен може би взети пари.


7)      И иска да си остане поне депутат.


За правната грамотност и приличието


Хората в ДПС явно имат навика да оттеглят оставки и подписи. Проблемът е техен. Когато обаче конституционни съдии гледат на това с хладна благосклонност, проблемът е наш.


Самата мисъл, че подадена оставка може да се оттегля и че такова "оттегляне" може да обезсмисли и полагането на клетва, и фактическото начало на дейност като шеф на ДАНС, говори или за правна неграмотност у част от съдиите, или за нещо още по-неудобно за споменаване.


Шесторката можеше поне да не споменава факта на "оттеглянето" на оставката. Можеше да се направи, че в стаята няма голям розов слон, но след като го спомена, нямаше как да не го обсъди. Но тя го подмина. Предлагам за в бъдеще, ако и да сме безобразни, да гледаме да сме барем донякъде прилични.


Мъка


Който е чел доводите на шестимата съдии, с право ще сметне, че юристите плямпат неразбрано, примъкват води от девет кладенеца, пардон, кал от девет локви, баламосват и услужват, за да пребъдат.


Не се гордея, че съм юрист. Никак.


Не се гордея, че съм университетски преподавател. Хич.


Станахте съвсем нетърпими. Хептен.


Недостойни сте. Идете си.


С мир.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Не се гордея, че съм юрист. Никак.

  Не се гордея, че съм университетски преподавател. Хич.

  Станахте съвсем нетърпими. Хептен.

  Недостойни сте. Идете си.

  С мир."


  Браво!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всичко наред, ама золума си е налице

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тъжен разказ за успелият млад човек и още по-успелият му Конституционен съд.
  И да! Недостойни сте! Идете си ... докато е с добро.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  силно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 450 Неутрално
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Много добър анализ!Разбрано за неспециалисти. Този голям розов слон си е още в стаята.ОСТАВКА!

 7. 7 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Подобни текстове дават надежда! В тази държава не всички са допотопни кретени!

 8. 8 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пачавра леке не хваща. Знаят го и не им пука кой какво мисли. Мислят си само как да пребъдат.
  Никой захапал кокал не го дава с добро.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 9. 9 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Весело

  А Кристиан Таков. Още помня какво клане беше по гражданско право изпита при него...

 10. 10 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Християн Таков беше предлаган и за ВСС и за конституционен съдия. Нито ГЕРБ нито опозицията в предния парламент се вслушаха в предложението на НПО. Защото искаха не почтени експерти, а свои. А своите, както се видя, се оказаха негодници.

  Браво г-н Таков. Вие измивате срама от дивотиите на академичните задници.

  "Я з москалями не балакаю!"
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  САМАТА ИСТИНА ,СРАМ И ПОЗОР ЗА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ,ЕДНО МЕ УСПОКОЯВА ,ЧЕ ВСИЧКИ ПРОФЕСОРСКИ ТИТЛИ ТАМ СА С ПОДПИС НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОК НА БКП НА ВРЕМЕТО ,ТОЕСТ СА 100 % ЧЕРВЕНИ КРЕАТУРИ ,ЗАТОВА И ТОВА РЕШЕНИЕ Е НАПЪЛНО ОЧАКВАНО И ТОЧНО В ИМЕТО НА ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ ,ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ЦЕЛИЯ ЕС ,ИНАЧЕ РЕШЕНИЕТО ДАЛИ ПЕЕВСКИ ЩЕ Е ИЛИ НЕ ,НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ

 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  От корумпирани магистрати-хотелиери, толкова!!! Който иска да живее в бяла държава , или да бяга на Запад,или да вдига РЕВОЛЮЦИЯ!!!

 13. 13 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#9] от "patladjan_1991":
  Клане за тези които не са чели....

 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  И да си отидат някой "Пеевски" пак ще е депутат и шеф на вестници, на мултиплекси, шеф на разпространението на печата, шеф на телекомуникациите, шеф на "Дунарит", на държавните пари, на сайтове, на пенсионен фонд, футболен клуб, партии, телевизии...

 15. 15 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Честно казано досега не съм възприемал Кристиан Таков така. Но след прочетеното, мога да заявя - Гордея се, че съм бил студент на доц. Таков и че има юристи, преподаватели и хора като него.

 16. 16 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#13] от "5149mich":

  За всички беше, ама след това на поправката разучих нещата и отидох със задочниците. При тях всичко беше рози и любов.

 17. 17 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#9:"patladjan_1991"]А Кристиан Таков. Още помня какво клане беше по гражданско право изпита при него... [/quote]
  В случая "клането" е позитивно-човека е филтрирал некадърниците.

  Помня и в ИСИ/ПГС един такъв. Ама поправителните изпити бяха при асистента му, който не беше толкоз взискателен. Но все пак състудентите ми разказваха че абсолютни некадърници не се дипломирваха. Бяха "пренасочвани" към други факултети/ВУЗове.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 18. 18 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не се гордея, че напук на всичко живея и работя в България. Никак.
  Не се гордея, че плащам данъци в България, а те отиват за гласовете избрали Пеевски за депутат. Никак.
  Не се гордея, че ви позволих да си мислите, че може да посочите човек като Пеевски за шеф на ДАНС. Хич.
  Не се гордея, че гласувам всеки път, а тези които не гласуват ми се смеят, че го правя.
  Не се гордея, че още ви търпя.Хич.
  Станахте съвсем нетърпими. Хептен.
  Недостойни сте. Идете си.
  С мир.

 19. 19 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#9] от "patladjan_1991":
  "Още помня какво клане беше по гражданско право изпита при него..."
  ...
  Докато има телета, ша има и касапи!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 20. 20 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":

  Рядко съм съгласен с твои коментари, този път си 100% прав Всъщност не толкоз: Съветваш свестните хора да бягат от България? А кой ще остане тук? Свестни, които по субективни причини не могат да "избягат", и НЕсвестните?

  Другата алтернатива която предлагаш е революция. ОК, не сме 1848, нито 1917. КАК се прави революция днес? Би ли дал сценарий с няколко детайла?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 21. 21 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Весело
 22. 22 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#18] от "georgi_val":

  Дано което си написал накара негласуващите следния път да гласуват. За някоя "маскара", ама да гласуват! И да се почувстват замесени в нещата. Защото не живеят на Марс, а в България!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Докато има хора като доцент Таков има надежда за България...

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  НАРОДА ПЛАЧЕ ЗА ОПЕРАЦИЯ ЧИСТИ РЪЦЕ И ВЕЧЕ Е ЯСНО ОТ КЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ

 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#7:"5149mich"]В тази държава не всички са допотопни кретени![/quote]

  но конституционните съдии и мнозинството властимащи са - а всеки от нас няма как да не се съобразява с тях, с кретенията им, с лакомията им, със свинщината им, с подлостта им, с антибългаризма им, с чалгарщината лъхаща от всяка по местановски кретенска тяхна фраза и мисъл

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  До #20- Мойше.Толкоз! - И без това след по-малко от 100 години Българи в България практически няма да има , а последните останали в нея ще си заминат мърцина, по най-жесток начин от ръцете на днешните малцинства... Писна ми да повтарям , че населението на Кения през 1927-ма година е било под ТРИ МИЛИОНА , а днес за по-малко от 90 години е 40 МИЛИОНА!!! Какво бъдеще очакваш за тази държава в която 1 милион РОМляни гледат на серийно произведените си деца като на БАМКОМАТИ , а друг 1 милион от турци и турчеещи се помаци , гледат на серийното производството на деца , като средство за оръжие , с което по демографски начин да унищожат България и през това време политическите ни еничари стимулират тези процеси??? Това е необратим фактор!!! За това умните българчета да учат и да спасяват генофонда ни в чужбина!!!Оставането им в България и без това ги обрича на гибел.

 27. 27 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1348 Гневно

  С решението си Конституционният съд реално даде началото на гражданска война.
  Вече за всички е ясно че такова нещо като законност във България не съществува, следователно единственият начин да се реформира държавата е чрез избиване на ВСИЧКИ замесени в управлението, което става чрез гражданска война.
  Тъжно но факт.

  колкото повече,толкова повече
 28. 28 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До # 20-Мойше.Толкоз! - На мен ми е пределно ясно , че организирането на Революция в държава членка на Е.С. , е утопия. Логично е , човек да постига целите си по най-лесния възможен и безболезнен начин. За лумпените и маргиналите е все едно къде ще са лумпени и маргинали, но за обикновените хора това не е така. За това те имат глави на раменете си да решават къде за тях е най-добре да отгледат децата си и крака, за да се отправят към дестинацията която ще им позволи да го сторят по най-добрият начин.Логично е тези млади хора да тръгнат по стъпките на трите милиона български емигранти напуснали България в последните 24 години и след 2050 година, българите в България да станат малцинство , а територията 'и да бъде използвана от държавите членки на Е.С., като РОМлянски резерват , по подобие на индианските резервати в САЩ.Това сочи днешната логика на събитията. Погледни изнесените от мен факти за Кения и се сети за бъдещето на България!!!

 29. 29 Профил на hib054
  hib054
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прекрасен, точен анализ на случилото се в КС, доцент Таков! Толкова точен и неоспорим, че наблюдавам рядко срещано единодушие сред коментиращите го! Дай Боже повече граждани като Вас в България!

 30. 30 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#28] от "kimba3":
  Този допотопен расизъм е абсолютно непродуктивен. Време е да се огледате около себе си и да видите, че така нищо не се постига.

 31. 31 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не съм юрист, но текстът ми се струва точен и обоснован. Комплименти за автора! Само гаулайтер приблизително значи областен управител, и не са били от Хитлерюгенд, което приблизително значи Комсомол на Хитлерова Германия.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Силен текст!
  Не знаех, че юристите могат да пишат по този начин, вместо да ни баламосват с членове, алинеи и параграфи...
  Даже много смело написано без да "цепи басма" на някакви корумпирани мумии/егати и израза/
  Приятно съм изненадан, че човек от системата нарича нещата с истинските им имена.
  Може би има надежда....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 34. 34 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Гневно

  Ст. лейтенант о.з Кристиян Петров Таков е завършил Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” с обучение от 8 семестъра (4 години), но ще ни изнесе една лекция по конституционно право...и по гражданско, семейно и търговско право. Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1912 Весело

  [quote#26:"kimba3"] гледат на серийно произведените си деца като на БАМКОМАТИ[/quote]
  Каквото и правителството, гласувало увеличаване на майчинските, такива и подкрепящите го банкомат-националисти.

 36. 36 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #30- 5149mich- От кога голите статистически факти и обикновената аритметика се наричат РАСИЗЪМ??? До колкото знам в САЩ е нещо нормално, ако семейство си намери по-добра работа, или същата, но по-добре заплатена работа да се премести в друг щат понякога на няколко хиляди мили от старото си местообитание!!! Защо за младите кадърни българи живеещи в членката на Е.С., България това да е нещо нередно??? Ако те притеснява фактът , че няма да има кой да зарежда "банкоматите" останали в България , след като българите са ИЗБЯГАЛИ от тях, си е чисто твой проблем...И напротив, точно по този начин , много се постига!!! Ако на мен не вярваш, попитай ТРИТЕ МИЛИОНА българи избягали от България, през последните 24 години!!!Аз лично познавам поне две дузини избягали в САЩ, Франция, Германия, Испания... Това са мои роднини, приятели, съседи...Улицата на която живея обезлюдя откъм деца и млади хора.Кварталът също... Виж неграмотници с "банкомати"се срещат под път и над път...

 37. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#33:"drakar65"]Може би има надежда....[/quote]
  "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate"
  До коментар [#33] от "drakar65":За тези, които са внимавали в часа по български и литература знаят значението на известната фраза на Данте: "Надежда всяка тука оставете, всички вие що пристъпвате тук". Достатъчно красноречиво предупреждение, какво ни чака.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Този анализ трябва да го прочете всеки българин и пенсионерите в село Балван дори.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Не ми е приятно да го кажа но след скандалното решение на Конституционния съд имаме ситуация на конституционна смърт,
  Т.е . Основния закон е погазен и опетнен.

 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#39] от "Без соц":Сложи си го в красива рамка и го окачи на стената, но точно до главата ти.

  [quote#39:"Без соц"]Този анализ трябва да го прочете всеки българин и пенсионерите в село Балван дори.[/quote]

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#34] от "Гневник":

  Типичен отговор на ченге от “старата“ соц. школа. Ще клакьорствате още някой друг месец...

 46. 46 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 390 Весело

  ако доцента не разбира решението на конституционния съд е редно да си търси друга работа а не като студент на изпит да реди думи с надежда че другата страна не чува. Това че някакво решение не ни харесва лично не означава че трябва с революционен плам на всяка цена да сринем доверието във всички институции в българия по почина на боко, цецо и цялата му банда

 47. 47 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivan_v":

  Вие болшевиките разбирате само от тесла и само с тесли ще си отидете. До тук хората не посмяха да си посягат, но и това ще се случи скоро. Пътници сте комунистите.

 48. 48 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#37:"Гневник"]"Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate" [/quote]
  Абе не си спомням в часа по български и литература да сме учили италиански...
  Аз съм учил латински:"Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!"- Впрочем, смятам, че Картаген трябва да бъде разрушен!

  Системата, съдебната и да се игради изоснови!

  А нали знаеш, че "Божествена комедия" е от три части? И знаеш, че втората е Purgatorio (Чистилище)?

  П.П. Като го обърнахме на чужди езици знаеш ли, че термина пургатив в медицината е точно очистително. Е некои го удариха на катарзиси...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivan_v":


  До коментар [#47] от "5149mich":

  Искам само да припомня ,как започва болшевишката(истерия,касапница,революция и каквото там е).С разтуряне на Учредителното събрание,което е избрано на избори и в което болшевиките са малцинство,от караула.т.е охраната с думите 'Караула е изморен".Болшевиките разрушават демократичните институции,като Учредителното събрание и излъченото от него Временно правителство и ги подменят със цъздадените и назначени от тях Съвети.От тав идва и името Съветски.
  По аналогичен начин в последствие постъпват и национал-социалистите в Германия и фашистите в Италия.
  Та се сещам основно за това,като слушам идеи за власт на "гражданското общество","граждански структури' и прочие.

 50. 50 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  думи

  Времето е наркотик, много от него убива.
 51. 51 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 561 Неутрално
 52. 52 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Как е по-правилно - Има си хаз, или Имах си аз?

 53. 53 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 561 Неутрално
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  Ах, колко пагубен е гневът на доцента! Вече не е горд. Хич!

  Доцентът беше "хептен" горд юрист когато пиян убиец на пътя получи условна присъда, а депутат-педофил остана на свобода. Той беше горд с делото Борилски. Гордостта му нямаше граници, когато изгониха съдия Тодорова. Нямаше му нищо на юридическата чест когато правосъдието се оказа ялово да накаже премиера-мутра за участие в мафиотска контрабанда и престъпления против правосъдието. Но преподавателят-доцент беше на върха на щастието когато едно кирливо ченге от ДС на симеоновската школа беше "избрано" в Конституционния съд. Затова днешният гняв на доцена не е нищо повече от сцена във водевил.

 55. 55 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Явно никой правист вече не може да се изправи и да погледне хората в очите.

 56. 56 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#45:"5149mich"]Ще клакьорствате още някой друг месец... [/quote]като начало до месец май 2017 г., а после ...още толкова.  До коментар [#45] от "5149mich":А дотогава ст. лейтенант о.з Кристиян Петров Таков, който е завършил Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” с обучение от 8 семестъра и има магистърска степен по бакалавърска програма, ще е само една забравена история....

 57. 57 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Докато има такива юристи - все още има надежда!
  Но ОСТАВКАТА е по-доброто и по-мирното решение.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  [quote#56:"Гневник"] магистърска степен по бакалавърска програма[/quote]

  Какво внушавате? Специалността право в ЮФ на СУ никога не е била бакалавърска програма!
  Някакви АРГУМЕНТИ по същество?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Разкостващ текст и от професионална, и от морална гледна точка!
  Браво на автора

  Не съм магаре;-)
 62. 62 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#41:"gl_avatar"]имаме ситуация на конституционна смърт,
  Т.е . Основния закон е погазен и опетнен. [/quote]
  Не само това.
  Имаме дерогиране на Конституцията, което на практика означава отмяна на съществуващия правен ред. И понеже нов правен ред няма, трябва да разбираме, че КС официално е въвел анархията!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 63. 63 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#58] от "etty1":
  http://www.christiantakoff.com/wp-content/uploads/personal/Lebenslauf_BG_Jan_2010.pdf
  Осемсеместриално обучение по право?
  Самата дума "осемсеместриално" също е много интересна.

 64. 64 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 486 Неутрално

  ***
  Нищо не еслучайно . Да припомня само на младите българи , че по време на социализЪма , най-недостъпни бяха две професии -журналист и юрист . Още когато кандидатстваш в университета , проверяват родата до десето коляно - ако имаш дядо с национализирана фабрика , чифлик и дори повече от 100 овце , ако имаш втори братовчед в Америка - елегантно те орязват на приемния изпит .
  Всички сегашни възрастни юристи са били доказано предани /и семейно / на комунистическата партия и службите . И това личи !

 65. 65 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#56:"Гневник"] с обучение от 8 семестъра и има магистърска степен по бакалавърска програма[/quote]
  Гневньо, ти колко семестъра си повтарял, докато се дипломираш?
  Или в Симеоново ви избутват вас - мамините партийни синчета - до края без прекъсване, така ли?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#64:"magnas"]Всички сегашни възрастни юристи са били доказано предани /и семейно / на комунистическата партия и службите . И това личи ![/quote]
  Близо си до истината, но не съвсем, защото има и доста изключения. Освен това критериите, посочени от теб важаха за назначаването за прокурор и съдия. А за "параграфистите" се оставяха другите правни професии, за да се демонстрира плурализъм и демократичност...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 68. 68 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 486 Неутрално

  ***
  Баща ми имаше приятел , с когото са кандидатствали в университета заедно . Оня преписва на изпита от баща ми , нищо не знае , и получава 5 , а моя 3,50 . Познайте кого са приели .
  Разликата е , че оня има баща комунист , а моя баща бивш едър земевладелец .
  Така постепено за 45 години се обърна изцяло палачинката - бившите криминални престъпници станаха шефове в МВР , а бившата интелигенция и "буржоазия" бе натикана в ъгъла или изтребена .

 69. 69 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#65] от "Депутат 241":
  Образование: Атински университет, Гърция, Юридически Факултет.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Истина ли е това,което пише доц.Таков?Истина е!
  Всичко останало-как изпитва,какви дела води, какъв е личния му живот,не е предмет на тази дискусия.Или ,"а вие защо биете негрите",е по-важно за някои.

 71. 71 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#62:"Депутат 241"]Имаме дерогиране на Конституцията, което на практика означава отмяна на съществуващия правен ред.[/quote]

  До коментар [#62] от "Депутат 241":Конституционният съд реши да отмени Конституцията? Много си смешен и жалък, типичен "Депутат". Създаването на Конституционен съд стана възможно след приемането на 12 юли 1991 г. от Великото народно събрание на Конституция на Република България. В Глава осма тя предвижда създаването на Конституционен съд – а не обратното.

 72. 72 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#69:"Гневник"]Образование: Атински университет, Гърция, Юридически Факултет.[/quote]
  С Папандреу да не би да сте следвали заедно? И основната дисциплина беше логография?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  говори или за правна неграмотност у част от съдиите, или за нещо още по-неудобно за споменаване.
  *********************

  Е, що да е неудобно? Споменете го, не че ние не знаем за какво става на въпрос, ама друго си е да го видим официално обявено. Защо всички се боят да кажат на висок глас, че царят е гол, тоест, че КС е продажен и подкупен? След като всички го виждат и знаят това?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Че кой рабфаговец, пък достигнал и до професор е грамотен? Орешарски и той. Що не се допитате и до Владко (синчето на Татко)? Той нали също е професор по Право! Право с главно П, като Партията (на рабфаговците и синчетата).

 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  [quote#46:"ivan_v"]Това че някакво решение не ни харесва лично не означава че трябва с революционен плам на всяка цена да сринем доверието във всички институции в българия по почина на боко, цецо и цялата му банда [/quote]

  Проблемът тук не е дали дадено решение ни е харесало или не, а дали въпросното е законно или не. В случая решението НЕ Е ЗАКОННО и е нормално да не ни харесва. Ако Вие сте харесал едно незаконно решение, то това говори много зле за Вас и за ценностната Ви система.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Прекрасно казано и то от известен юрист, преподвател в СУ!
  Позорът на псевдоюристите в КС е пълен, както се казва за юристите "или си юрист или комунист".

  Пазете се от доносника vesolr
 77. 77 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#48:"drakar65"]Ceterum censeo Carthaginem esse delendam[/quote]
  Carthago delenda est, Carthaginem delendam esse ...
  До коментар [#48] от "drakar65":Ако всичко така си учил ...

 78. 78 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До от "GreenEyes":
  — Обвинен сте, че сте нарекли автора на коментар [#76] „идиот“.
  — Не си спомням, но колкото повече го гледам, толкова повече се убеждавам, че е било така.

  Анекдоти и невероятни истории от практиката на юристите.

 79. 79 Профил на minko_georgiev
  minko_georgiev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поздравления за доблестната позиция на Кристиан Таков, чест му прави че си позволи да каже истината за половината членове на Конституционния ни съд. Аз лично мисля, че техния провал и позор е толкова грандиозен, че в историята тяхното дело ще отекне като лош пример и ехо за всички бъдещи юристи, журналисти и политици...

  За онези от вас, които не познават Кристиан Таков искам да знаете, че той е много качествен юрист и изключително ерудирана личност. От онези, които вече ги няма, с енциклопедични познания и с европейско образование. Имал съм удоволствието да му слушам лекции, още като асистент, познавам го и и до днес и извън това му качество на академичен преподавател. За разлика от онези господа в Конституционния Съд, които не познавам и не мога да свидетелствам за тяхната личност, то за Кристиан Таков мога да кажа, че е християнин, ако за някого това има значение, то е добре да се знае и да се каже.

  Добър човек е, може да има своите недостатъци, като всички нас, но от написаното съдя за дълбокото му огорчение и за безсилието, което го е принудило да застане срещу своите колеги от юридическия факултет и действащи конституционни съдии.

  Не знам колцина от нас осъзнават какво мъжество се изисква да напишеш всичко това, защото тези преподаватели са му колеги от юридическия факултет и действащи конституционни съдии и те ще застанат срещу него!

  Разбирате ли, че това е един акт на саможертва? Подобна на малцината дръзнали да изобличат г-н Величко Адамов от Свищовската Стопанска Академия. Това не е поредното мнение на блогър, а мнението на ерудиран преподавател и юрист, който би правил чест за всяка съдебна система и всеки университет в Европа.

  Така, че за онези, които пишат срещу автора искам да им кажа, че с този акт Кристиан Таков се изправя срещу Конституционния Съд, с лицето си, срещу онези хора които са назначили съдиите в него и срещу своите колеги от факултета. И поради това няма да му е лесно, никак, никак даже...

  Лично от мен, адмирации за саможертвения акт, защото с него, заедно със съдиите от квотата на съдебната власт отчасти възвърна доверието в нас юристите.

  И ако написаното ви звучи твърде патетично, изчакайте да видите колко силен ще е удара срещу него. Но нека да се знае - все още има юристи, които имат доблест, вяра в Бога и срам и благоприличие. Те ще застанат зад Кристиан Таков и бъдете сигурни, че те не са малко.

 80. 80 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 456 Разстроено

  [quote#37:"Гневник"]Може би има надежда....- цитат на коментар #33 от “drakar65”
  "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate" [/quote]
  Надеждата да я бъде България ... май наистина ще умре последна ...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 81. 81 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Впечатлена съм много. Перфектен текст, перфектна аргументация, всичко е казано ясно и с "думи прости". Ще ми се да чуя аргументацията на шесторката с такива "думи прости", но съм сигурна, че ще си остана с искането...

 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  [quote#65:"Депутат 241"]Гневньо, ти колко семестъра си повтарял, докато се дипломираш? [/quote]

  Той, Гневньото е чел "законо" като хаджи Генчо. "Аз шъ чатим Законо" беше казал чорбаджията хаджи Генчо в "Българи от старо време". Както се вижда, българските чорбаджии и днес "чатът" "Законо"... Когато председателят на Конст. съд Токушев казва, че Народния съд бил полезен, можем да си направим заключението. Затова и не трябва да се чудим на драсканиците на Гневньото и на останалите от съветско-руската агентура.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  "Станахте съвсем нетърпими. Хептен.

  Недостойни сте. Идете си.

  С мир."

  Браво, много силни и точни думи, истинска проява на мъжество и достойнство! Въпреки че червеното лоби в КС ще направи нужното нищо да не се случи и нищо да не се промени.Трябва обаче да е ясно и да се знае какво точно се случва в тази бивша елитна институция и как се решават делата в същата партийна организация.Тогава ще стане ясно и как е родено решението "Пеевски". Никой нормален човек и в частност юрист не вярва на тази измишльотина,че Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси може да отмени Конституцията. Не вярва и че това е правната мисъл на конституционните съдии, подписали този безумен текст, който не може и да се нарече решение. Целият въпрос е кой партиен функционер/и им го продиктува.

  Пазете се от доносника vesolr
 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тежък грях е, че наши институции най-безочливо се родеят с подобни от средновековието, което ни подмина...

 85. 85 Профил на paksalsensey
  paksalsensey
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Жив и здрав да си, даскале, че ни трябват такива като теб.

 86. 86 Профил на atadero
  atadero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво на автора.
  Дали може да има в нашата система следовател (и счетоводител), да поразнищят данъчните задължения на Пеевски, имам предвид аналогията с един по-симпатичен образ -Ал Капоне. Но като гледам КС и прокуратурата, май няма да го доживея.

 87. 87 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Това е все едно да те награбят, да те употребят сексуално, ти да виеш от кеф и после да кажеш, че полов акт не е имало, защото не сте си прошепнали, че се обичате и не сте си подарили червено цвете." - простащината и лошия вкус царят, беше ми професионално интересно, но след този аргумент спрях. Да, имате за какво да се срамувате, имате.

 88. 88 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#74:"gibi"]Че кой рабфаговец, пък достигнал и до професор е грамотен? [/quote]

  Не е "Рабфаг", а "Рабвак" - от "Работнически факултет"!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 89. 89 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 440 Неутрално

  От няколко дни водеща тема е казусът "Пеевски". Нямаше медия, в която да не се изявиха "видни" политолози, юристи, съдии, журналисти, критици.... и огромна вълна от обществена оценка в интернет форумите. Поздравления за автора на статията - стегнато, синтезирано, без емоции, но компетенто и боравейки с правната материя, се е обосновал за позицията, която изразява. Отчайващ е факта, че самият той, правейки този анализ, се е разочарова от собствените си колеги.

 90. 90 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "patladjan_1991":"Клане" ,колега,едва ли е точната дума за изпит при преподавател,който се опитва да научи студентите да мислят,а не да зубрят.Когато аз бях студент ,Таков беше гл.асистент и водеше нашите упражнения.Поощряваше и най-атеистичните твърдения и тези,противоречащи на официалната доктрина,стига да успееш да покажеш,че стигаш до заключението си по един нормален,дори оригинален ,логически път.Демек-стимулиране и отсяване на мислещия от шаблонния студент,на нестандартния и оригиналния от сивата маса.Десетките ПУЦ-ове по право печатат хартийки,които манекенките развяват като дипломи за завършено юридическо образование.Ако имаше малко повече юристи като Таков ,нямаше да се стигне до това обезценяване и девалвиране на юридическото образование и изобщо на професията,станала символ на продажност,нисък морал,двоен стандарт,и изобщо на най-отвратителните черти в човешката природа.

 91. 91 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#34] от "Гневник":

  Веднага ли извадихте компроматите?
  Комунетата вместо да коментирате по същество, веднага пишете доноси за автора.

 92. 92 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гневник":

  Гневник, май тролите.
  Коментирайте тезите му след като сте специалист, а не автора.

 93. 93 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivan_v":

  Всеки има право на коментар относно определено решение на коато и да е институция, вклюЧително и на Конституционния съд.
  И съдиите са хора, и те могат да правят грешки.

 94. 94 Профил на minko_georgiev
  minko_georgiev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#90] от "Kaschei Bezsmertni":

  Абсолютно съм съгласен с колегата!

  Действително Кристиан Таков, често пъти е оспорвал решенията на висшите съдебни инстанции поради стремеж да насърчи логическия начин на аргументация и способността да обоснове адекватно позиция си самия студент.

  По този начин се стимулират студентите в развитите общества. Тази система на стимулиране на мислещите и дейните е крайно нетипична за българската образователна система, защото в нея преподават най-често слабо подготвени преподаватели, далеч от добрите практики на цивилизованите общества и далеч от практиката.

  Според мен този начин на преподаване е част от причината да не му допускат професурата, макар че мнозина други, посредствени преподаватели, слаби практици, с нулев научен принос, станаха професори по право, което само по себе си е позорно...

 95. 95 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#63] от "Гневник":

  Само пропускате , Че обуЧението му свършва не през 1990, а през 1992 година.
  Осемте семстра са само за семстриалните изпити. Май стажът и държавните изпити са допълнително, но са Част от уЧебната програма.
  Мен ме уЧудва, Че само за 2 години е написал докторантура.

 96. 96 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#66] от "Гневник":

  И за вашето - коментирате автора, а не темата.

 97. 97 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Оттук насетне всякакви последващи действия (напр. подаването на оставка като депутат, подписването на акт за встъпване в длъжност, изричното решение на Парламента за прекратяване на правомощията му, подписването на ведомост за заплата и издаването на служебен пропуск) имат само формален характер - Кристиян Таков е преподавател, доцент и доктор по гражданско, семейно, търговско право и само по душа - конституционалист. Прекалено много ще му станат ролите, които играе. Големи актьори и актриси набедени юристи, най-големите артисти на България.
  Назначаването на председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” става след един сложен фактически състав. Той включва: 1. предложение на министър-председателя; 2. избирането му от Народното събрание (чл. 8, ал. 1); 3. полагането на клетва (чл. 8а); 4. клетвен лист, който се подписва СЛЕД полагането на клетвата - Чл. 8а. ал.2.
  ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
  Приет с ПМС № 23 от 11.02.2008 г.
  Обн. ДВ. бр.17 от 19 Февруари 2008г., изм. ДВ. бр.7 от 27 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.101 от 18 Декември 2009г., изм. и доп. ДВ. бр.27 от 15 Март 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.56 от 28 Юни 2013г., изм. ДВ. бр.80 от 13 Септември 2013г., изм. ДВ. бр.84 от 27 Септември 2013г., доп. ДВ. бр.85 от 28 Септември 2013г.
  Глава втора.
  УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА АГЕНЦИЯТА
  Раздел I.
  Ръководство на агенцията
  Чл. 4. (1) Агенцията се ръководи и представлява от председател, който се назначава с указ на Президента на Република България по предложение на Министерския съвет.
  Чл. 5. (1) Председателят и заместник-председателите имат всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с тяхното правно положение.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135579929
  Липсва указ на Президента на Република България за шеф на ДАНС да е Пеевски. Май не са настъпили всички елементи от реализирането на сложния фактически състав на назначаването му за шеф на ДАНС. Подзаконовите нормативни актове не могат да противоречат на закона, но е факт - ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
  В сила от 01.01.2008 г.
  Обн. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.94 от 31 Октомври 2008г., изм. ДВ. бр.22 от 24 Март 2009г., изм. ДВ. бр.35 от 12 Май 2009г., изм. ДВ. бр.42 от 5 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.16 от 26 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.80 от 12 Октомври 2010г., изм. ДВ. бр.97 от 10 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.100 от 20 Декември 2011г., доп. ДВ. бр.38 от 18 Май 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр.30 от 26 Март 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.52 от 14 Юни 2013г., изм. ДВ. бр.65 от 23 Юли 2013г., изм. ДВ. бр.71 от 13 Август 2013г.
  Глава трета.
  УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
  Раздел I.
  Органи на управление
  Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" се ръководи от председател, който се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя за срок 5 години.
  ЗНА: чл. 15 ал. (3) Ако постановление, ПРАВИЛНИК, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.
  Но Конституционният съд не е правораздавателен орган. Конституционният съд, макар наречен „съд", не е част от съдебната система. Той не може да бъде инстанция по дела. Неговата функция е да гарантира, че законите не противоречат на Конституцията на страната. Конституционният съд не може да упражнява контрол по отношение на подзаконовите нормативни актове, дори те да противоречат на Конституцията.
  В конкретния случай сложният фактически състав е останал незавършен, защото Пеевски не е встъпил в длъжност, и оттук de jure следва, че не е бил председател на Държавна агенция „Национална сигурност". Следователно няма нарушение на чл. 68, ал. 1 от Конституцията.
  В закона за ДАНС фигурира и понятието клетвен лист, който се подписва СЛЕД полагането на клетвата - Чл. 8а. ал.2., Кристиян Таков.

 98. 98 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "gl_avatar":

  Отдавна, Колега, още от първите му години е нацапан...

 99. 99 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#48] от "drakar65":

  Да, но в паралел със Смяна на политическия модел.
  Съдебната реформа е пряко зависима от политическата...

 100. 100 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#97:"Гневник"]ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
  Приет с ПМС № 23 от 11.02.2008 г.
  Обн. ДВ. бр.17 от 19 Февруари 2008г., изм. ДВ. бр.7 от 27 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.101 от 18 Декември 2009г., изм. и доп. ДВ. бр.27 от 15 Март 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.56 от 28 Юни 2013г., изм. ДВ. бр.80 от 13 Септември 2013г., изм. ДВ. бр.84 от 27 Септември 2013г., доп. ДВ. бр.85 от 28 Септември 2013г.
  Глава втора.
  УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА АГЕНЦИЯТА
  Раздел I.
  Ръководство на агенцията
  Чл. 4. (1) Агенцията се ръководи и представлява от председател, който се назначава с указ на Президента на Република България по предложение на Министерския съвет. [/quote]
  § 2. Правилникът се приема на основание § 43 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и чл. 6, т. 2 от Закона за нормативните актове и същият е подзаконов нормативен акт по смисъла на чл. 7, ал. 1 във вр. чл. 2, ал. 1 от ЗНА, установяващ правни норми. Съгласно чл. 7, ал. 1 ЗНА правилник се издава за прилагане на закон или указ в тяхната цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. Съгласно разпоредбата на чл. 11, ал. 3 от Закона за нормативните актове нормативните актове се отменят, изменят или допълват с изрична разпоредба на новия, изменящия или допълващия нормативен акт. Съгласно чл. 13, ал. 1 от Закона за нормативните актове , актът по прилагане на закон губи изцяло или отчасти сила едновременно с пълното или частично отменяване на закона съобразно обсега на отменяването, но в случая нямаме нито пълно, нито частично отменяване, а имаме Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", а с § 3. Член 8 се правят следните изменения и допълнения: 1. В ал. 1 думите „се назначава с указ на президента на Република България по предложение на Министерския съвет“ се заменят с „се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя“...
  Налице е нарушение на чл. 15, ал. 1 от Закона за нормативните актове, съгласно който нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. Съгласно чл. 15, ал.3 от същия закон, ако наредба противоречи на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен актСъгласно чл. 15, ал.3 ЗНА, ако постановление или правилник противоречи на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт, но Конституционният съд не е правораздавателен орган. Конституционният съд, макар наречен „съд", не е част от съдебната система. Той не може да бъде инстанция по дела. Неговата функция е да гарантира, че законите не противоречат на Конституцията на страната. Конституционният съд не може да упражнява контрол по отношение на подзаконовите нормативни актове, дори те да противоречат на Конституцията.
  Съществува задължението, формулирано в чл. 16 от Закона за нормативните актове, държавните органи да уведомят органа, овластен да отмени нормативния акт, за несъответствието между него и акт от по-висока степен.
  В пределите на компетентността, предоставена му от Конституцията, главният прокурор предявява протест за отмяна на нормативен акт или на отделни негови разпоредби, ако те противоречат на нормативен акт от по-висока степен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK