Борисов сподели пасажи от стенограма на кабинета "Станишев" по скандала "Хохегер"

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов"Това са извадки от стенограмата на МС, когато е уговаряна сделката за договора "Хохегер". Тотален конфликт на интереси. Парите по аферата са се превъртяли през Пловдивския панаир. Станишев е превел три милиона от панаира, а 800 хил. са севърнали при Моника Йосифова, вече Станишева. В тази скандална стенограма министрите от тройната коалиция и премиерът Станишев заявяват, че процедурите и законът нямали значение. А сегашната тройна коалиция взе предпазни мерки, за да не излизат на светло подобни далавери. Орешарски получи антинаграда за влошаване на практиката, създадена от нашето правителство, да се публикуват пълните стенограми от заседанията на МС."


Това съобщение, придружено с шест снимки на документа беше разпространено в петък в профила на бившия премиер Бойко Борисов във "Фейсбук". Не е ясен поводът, защо лидерът на ГЕРБ ги пуска точно сега (той ги сподели и в "Туитър"), защото скандалът "Хохегер" започна преди повече от година и половина заради разследване в Австрия. А в средата на септември тази година Хогерер беше осъден на две години и половина затвор в Австрия за лъжесвидетелстване.


В петък парламентът освободи от трети опит Филип Златанов като шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси и цялата дискусия в зала беше около прословутото му тефтерче и чии са инициалите ББ и ЦЦ в него, а от  БСП и "Атака" обвиниха ГЕРБ, че прилагат любимия си похват да отклоняват вниманието с други теми.
Аферата "Хохегер"


Петер Хохегер стана популярен в България в края на февруари 2012 г., когато "Капитал" първи писа по темата, след като стана ясно, че лобистът е бил нает да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз заради ширещата се корупция и организирана престъпност срещу хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев", а подизпълнител е била Моника Йосифова (в момента съпруга на Станишев). Случаят "Хохегер" беше обсъждан и в специална анкетна комисия, която бе създадена в предишния български парламент. 


Петер Хохегер

© Надежда Чипева, Капитал

Петер Хохегер


Документите, снимани и с отделни подчертани пасажи, които се появиха в профила на Борисов показват реплики от заседание на правителството от 20 юли 2006 г., като не са публикувани всички страници от обсъжданията. (Пълният текст на стенограмата е в прикачения файл, като точка N 26 е между страници 59 и 67.)


Тя озаглавена: "проект на решение за освобождаване на "Международен панаир ЕАД" от задължението му за внасяне на дивидент в полза на държавата за 2005 г."Документът е достъпен от системата за правна информация на министерски съвет.  Стенограмата показва, че предложението е било форсирано за разглеждане в Министерския съвет, без дори а в документа да е посочена сумата, която държавата ще даде. Очаквало се е тя да дойде от дивидента на Пловдивския панаир. Срещу това са възразили Николай Василев и Петър Мутафчиев. В подкрепа на Станишев обаче са застанали Пламен Орешарски и Румен Овчаров. Станишев и Овчаров обясняват, че ако маркетинговата стратегия бъде пусната с обществена поръчка, това би забавило процедурата с месеци, когато вече няма да е нужна.


Преди време в интервю за в. "Капитал" Петер Хохегер отговари на въпроса дали е възможно да е подписал договор с "Пловдивския панаир" - така: "Да, най-вероятно е било така. ...Обясниха ми, че печалбата на панаира влиза в държавния бюджет и по този начин може бързо и без конкурс да се сключи договор."


Борисов е подчертал именно пасажи, свързани с обсъждане от споменатите министри на схемата с "Пловдивския панаир".


Части от тази стенограма досега си цитирани в текст на "Капитал" през ноември 2012 г.,но тя не е била публикувана цялата.

Продължение


Темата явно сега се връща отново в дневния ред като част от контраатаките на ГЕРБ към управляващите.


В края на септември от ГЕРБ внесоха сигнал в парламентарната комисия за борба с корупцията  и конфликт на интереси, оглавявана от лидера на "Атака" Волен Сидеров, сигнал по случая с Петер Хохегер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK