Йонко Грозев: Ново решение на КС по казуса "Пеевски" ще оправи кашата, създадена от парламента

Йонко Грозев

© Надежда Чипева

Йонко ГрозевЕдно ново решение на Конституционния съд (КС) за Делян Пеевски ще бъде важно не само за да каже ясно, че той не може да е депутат, но и също би могло да оправи кашата, която парламентът създаде, опитвайки се да спаси мандата на Пеевски. Това заяви днес адвокат Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" пред БНР.


Няколко дни, след като от КС решиха, че Пеевски може да се върне като депутат, от Реформаторския блок внесоха искане до президента Росен Плевнелиев да сезира наново институцията, за да бъде обявено за противоконституционно оставането на Делян Пеевски в Народното събрание. Партиите от Реформаторския блок не са парламентарни и не могат те самите да сезират КС, затова се налага да отправят предложението си чрез някоя от институциите, които имат това право. 


По думите на Йонко Грозвев, ако президентът или другите институции решат да сезират съда за ново гледане по казуса, очакванията са той просто да каже дали едно решение на парламента е противоконституционно или не, а не да взима управленски решения като това кой и как да е председател на ДАНС.
Според Грозев в опита си да спаси Пеевски след гражданското недоволство и да запази депутатското му място парламентът на практика извършва нарушаване на конституцията, отменяйки първоначалното си решение за избора му като председател на ДАНС.


"Към онзи момент - 19 юни 2013 - Делян Пеевски е бил избран, подал е оставка като народен представител и е положил клетва като шеф на ДАНС. С тези си действия той вече представлява изпълнителната власт и Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите", обясни Грозев.  "Понеже знаят колко  абсурдно е решението им, КС е замазал становището си така, че да не може да бъде разбрано", коментира още адвокатът. 


По думите му това е сблъсък между властите и узурпиране на правомощия от страна на Народното събрание. "Целият този модел на политическо влияние зад кадър в последните години


се крепи на ерозиране на независимите управленски органи


които не са пряко политически", смята още Йонко Грозев. Той коментира, че институции като Конституционния съд, Висшия съдебен съвет (ВСС), ДАНС  са измислени, за да гарантират, че държавната машина работи в обществен интерес, а не става проводник на частни и партийни интереси. Според Грозев обаче партиите в парламента се опитват да ги поставят под контрол.


Грозев беше категоричен, че КС може да излезе с решение в рамките на два месеца. "Фактът, че проекторешението на обявеното в понеделник решение е било готово още през юли, поставя въпроса то съзнателно ли е бавено и засилва подозренията за политически натиск", каза още той и добави, че от блока очакват скоро да чуят становището на президента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Решението на КС по казуса Пеевски е чисто политическо, а не - юридическо.
  Проблемът е, че вече имаме не проста казус Пеевски, а казус за конституционност.
  Имаме дерогиране на Конституцията, което на практика означава отмяна на съществуващия правен ред. И понеже нов правен ред няма, трябва да разбираме, че КС официално е въвел анархията!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ще си играем на "иди ми - дойди ми" ли? И всичко това, за едно "успяло" прасе, в една "просперираща" държава?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Много точно и навременно мнение. Нека питането до КСъд бъде в следния вид.
  Кога свършва процедурата за избор на Пеевски за шеф на ДАНС.
  Единствения и верен отговор е ...в момента на подписване на клетвения лист от Пеевски. От тоз момент той е шеф на ДАНС.
  Ако има на противно мнение...моля този човек да каже каква друга процудура има още до ставанаето на Пеевски така да се каже на шеф на ДАНС. Нека я опише, и пред кого трябва да стане въпросната процедура.

  сократ1
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Никой не се съобразява със законите и конституцията.Действа се по целесъобразност.Нещо ги пришпорва да режат клона , на който висят.Много им е 11% одобрение!

 5. 5 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  КС е въвел анархията, викаш?
  Наясно ли си, че 12-те члена на КС се избират така: 4 се назначават от Президента, 4 от НС и 4 от ВСС?
  При 6:5 гласа и 1 въздържал се излиза, че някъде в КС има предатели. Кои са тези предатели и на чия страна са, защото се допуска и тази логика: да са искали да излязат като предатели, м?
  Мисли и ми дай отговор на този въпрос.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Въздържал се означава ли "Дремеми на ку.а за държавата"?
  Катарзис.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 480 Неутрално


  Интервю с Йонко Грозев - адвокат на ДПС в гугъл за повече по темата. Да се помни, че всички замесени в политиката много разчитат на нашата къса памет.

 8. 8 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#7] от "vanillaeyes":
  Алооо...пич.... абстрахирай се от всичко, и мисли върху конкретната процедура...Тогава и ума ти може да се отправи в правилна посока!!!  сократ1
 9. 9 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 594 Весело

  След опцията ,,Избори до дупка,, идва и желанието за ,,Сезиране на КС до дупка,,

  Заедно с ,, О-став-ка,, ще се скандира и ,, Се-зи-ра-не,,.

  Абе...ЕнтЕлЕгенти


 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#3] от "сократ1":


  [quote#3:"сократ1"]..в момента на подписване на клетвения лист от Пеевски. От тоз момент той е шеф на ДАНС. [/quote]
  ===================

  Прав си ,
  ама виж колко много ""дежурни""
  минусчии има днес !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 716 Разстроено

  Конституцията не трябва ли да бъде константа!?
  Цветовете само далтонист може да ги сбърка!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Йонко Грозев много точен, както винаги.

 13. 13 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "krista_p":Глупости, Грозев! Таман е решението на КС! Искаме си Шопара с харизмата на сериен педофил в Парламента! Точно там му е мястото! Точно той може да разбуди това заспало овчо стадо!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Йонко Грозев, напълно възможно е такова ново питане до Конституционния съд за депутатския мандат на Делян Пеевски от президента на Република България въз основа на правомощията му по чл. 150, ал. 1 от Конституцията, но на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от Конституцията на Република България и чл. 12, ал. 1 т. 9 и чл. 14, ал. 4 ЗКС Конституционният съд РЕШИ: ОТХВЪРЛЯ искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.
  Решението е окончателно и влиза в сила от 8 октомври 2013 г.
  Конституционното решение, предмет на искането, е обявено, обнародвано в "Държавен вестник" и влязло в сила. Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 от Закона за Конституционния съд). Решенията му са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани (чл. 14, ал. 6 от Закона за Конституционния съд ), включително и за президента на Република България и Конституционния съд. Съдът не може да отменя, изменя или да обявява за недействителни собствените си решения. Такива правомощия Конституционният съд няма и не може наново да поставя на разглеждане и да пререшава по същество решени дела. Никой не може да се позовава на недействителност на влезли в сила решения на Конституционния съд, дори и да е президент на Република България. Конституционният съд е независим от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и се ръководи само от разпоредбите на Конституцията и Закона за Конституционния съд.

 15. 15 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#3:"сократ1"]Единствения и верен отговор е ...в момента на подписване на клетвения лист от Пеевски. От тоз момент той е шеф на ДАНС. [/quote]
  Грозев набляга на другия аспект - НС не е имало право по КРБ и по Закона за ДАНС да отмени решението си за избора му за председател, ерго той все още е такъв. Да, но оттук не следва, че той е освободен като народен представител, тъй като КС отхвърли искането на ГЕРБ, а НС не се е произнесло с решение по оставката му.
  Най-важният въпрос, според мен, е приложима ли е в подобен (на "пеевския" случай разпоредбата на чл.72, ал.2 КРБ във връзка с чл.72, ал.1, т.3 КРБ, т.е. следва ли правомощията на депутата да се прекратяват с решение на КС или прекратяването настъпва ex lege - с избора и полагането на клетва при избирането в орган на изпълнителната власт". В обявеното решение на КС само Цанка Цанкова е разглеждала казуса от такъв аспект, а другите 11 са обсъждали има или няма несъвместимост в случая "Пеевски". При следващо решение по въпрос като горния (при сегашното разпределение на силите) ще има 7 съдии "за" него. Ха дано, ама... надали!
  За илюстрация цитирам КРБ:
  "Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
  1. подаване на оставка пред Народното събрание;
  2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
  3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
  4. смърт.
  (2) В случаите на т. 1 и 2 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 3 - от Конституционния съд."

  Knocking on heaven's door
 16. 16 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пеевски - президент! България над всичко! ДПС и чинията на чичко!

 17. 17 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Академичната общност трябва да покаже нетърпимост към бацили като шест откара от КС. За да осъзнаят, че трябва да напуснат заеманите постове отвсякъде. И да се избират нови на тяхно място. Иначе същите миризливци да се изявяват като еманация на мъдростта - благодаря! Това е гарва с потенциала на нацията.

  "Я з москалями не балакаю!"
 18. 18 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "Freedom of Speech":


  [quote#5:"Freedom of Speech"]Кои са тези предатели и на чия страна са[/quote]
  Предатели на КОГО?
  Ако си избран от НС, трябва ли да гласуваш както иска Б.Б. ?
  Ако си избран от Президента, трябва ли да гласуваш както иска Р. Пл. ?
  Каква е гаранцията, че Президентът разбира тази материя по-добре от Велчев?
  И на края защо им плащаме тези големи заплати, ако трябва само да пре-предадат мнението на избралите ги?

 19. 19 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Поправка по-горе: шесторката

  "Я з москалями не балакаю!"
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Имаме дерогиране на Конституцията, което на практика означава отмяна на съществуващия правен ред. [/quote]
  До коментар [#1] от "Депутат 241":
  Конституционният съд реши да отмени Конституцията и съществуващия правен ред? Много пресилваш нещата и ставаш смешен и жалък, типичен "Депутат".
  Създаването на Конституционен съд стана възможно след приемането на 12 юли 1991 г. от Великото народно събрание на Конституция на Република България. В Глава осма тя предвижда създаването на Конституционен съд – а не обратното. Само Конституцията определя правомощията на Конституционния съд. Тя забранява да се дават и отнемат правомощия на съда със закон. В чл. 149, ал. 1 от Конституцията в 8 точки са изброени основните правомощия на съда. Други разпоредби на Конституцията допълват компетентността му.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Весело

  До коментар [#10] от "Чардо":

  Сигурно Кутев днес дава премии

 22. 22 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "vanillaeyes":ало невежата - Грозев е дясното м--о на Куневица - няма нищо общо с ДПС

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#15:"peterman"](2) В случаите на т. 1 и 2 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 3 - от Конституционния съд." [/quote]

  Безспорно е, че Пеевски е депутат, по простата причина, че решенията на КС действат занапред. Т.е. ако в момента на сезиране имаше несъвместимост КС можеше да се произнесе и освободи народния представител. Както правилно е постановил КС, несъвместимостта е била отстранена. Точно затова и една съдийка е определила искът като недопустим.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#14:"Гневник"]Конституционният съд е независим от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и се ръководи само от разпоредбите на Конституцията и Закона за Конституционния съд. [/quote]

  Хубав виц.

 25. 25 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#22:"richardnixon"]няма нищо общо с ДПС [/quote]
  Има, има.

  Knocking on heaven's door
 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Много смрадлива ситуация!
  Да се сезира КС с намерението да "измие акито"?!
  Каквито и да са членовете на КС (за онези шестимата иде реч) не вярвам да се изплюят в собствените си физиономии, колкото и неприятни да са те. Още по-малко биха го направили ако допуснем, че накой им "дърпа конците"...
  Какво би се получило? - ще измътят решение в подкрепа на Грух, което да не е в противоречие с предишното(доколкото е възможно).
  Все пак остава открит въпросът, защо от РБ мълчаха досега и им светна едва, след като излезе решението на КС. Трябваше да реагират доста по-рано! Тогава на онези 6-мата вариантите щяха да са съвършено други...

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#23:"др. Иванов"]Точно затова и една съдийка е определила искът като недопустим.[/quote]
  А не е точно заради това, не е! Не манипулирай, Иванов! Ще цитирам особеното мнение, чети го пак!
  "Текстът на чл. 72, ал. 1 от Конституцията трябва да се разбира в съгласие и подчиненост на материалноправните разпоредби на чл. 8 и чл. 68, ал. 1 от Конституцията. Този текст очевидно изисква решение на Народното събрание, респ. на Конституционния съд, но това се отнася до несъвместимост, ако тя действително бъде установена, случаите на която не обхващат изключителната хипотеза: когато с един правен акт - именно решението на Народното събрание едновременно се поражда и прекратява правоотношение. Тук прекратяването е станало по силата на акта на избор на длъжност, различна със заеманата и особения характер на този акт и положението на Народното събрание, което е орган с най-висше доверие и власт. Тъй като Народното събрание формално с отделен акт е конституирало новото правно положение и отрекло съществуващото до избора, не е необходимо констатиращото действие на Конституционния съд. Защото то е изключено със самия факт на избор. "

  Knocking on heaven's door
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#15] от "peterman":
  Тест за интелигентност:

  [quote#15:"peterman"]Грозев набляга на другия аспект - НС не е имало право по КРБ и по Закона за ДАНС да отмени решението си за избора му за председател, ерго той все още е такъв. Да, но... [/quote]
  Решения на Народното събрание се оспорват
  а)пред Конституционен съд?
  или
  б) пред "адвокат" Йонко Грозев от "Движение България на гражданите"?

 29. 29 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Достатъчно е да се каже, че този е в Българския хелзински комитет. И преди години защитаваше правата на македонците в България. Поредният платен демократ.
  Беше адвокат на ОМО "Илинден":

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/11/27/253157_aktivno_meropriiatie_prashta_omo_ilinden_izvun_zakona/

  Първо нека Йонко Грозев да ни обясни как се наришават правата на македонците в България, а после да се грижи за ставащото с Пеевски.

 30. 30 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#5:"Freedom of Speech"]Наясно ли си, че 12-те члена на КС се избират така: 4 се назначават от Президента, 4 от НС и 4 от ВСС?[/quote]
  А ти наясно ли си, че когато чувалът е пълен с черни котки няма как да хванеш бялата? Без значение с коя ръка бъркаш вътре...
  Само питам.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 31. 31 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И едно допълнение - защо сега Грозев се възмущава от депутата от ДПС Пеевски след като преди беше адвокат точно на ДПС ?

  http://www.dps.bg/news/media-reviews/171/intervyu-s-yonko-grozev--advokat-na-dps.aspx

 32. 32 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бил напуснал БХК и сега е либерален демократ. Ей, сигурно е сладка работа тая професия демократ:

  http://www.cls-sofia.org/bg/our-staff/yonko-grozev-28.html

 33. 33 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Комунистическите боклуци яко са скочили на минуса. Какво ли си мислят че правят? Опа... те не мислят, те изпълняват волята на Партията.

  Няма шики-мики.
 34. 34 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#20:"Гневник"]Конституция на Република България. В Глава осма тя предвижда създаването на Конституционен съд – а не обратното.[/quote]
  Да не би в гръцката конституция да е пишело, че полковниците могат да вземат властта?
  Или в Конституцията на Царство България е пишело как се установява "народно-демократична" власт под съветска окупация?!?!
  Аман от пишман превратаджии!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 35. 35 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Водата в комунистическото блато в което тънем толкова години се размириса и не се трае вече.ОСТАВКАБЕ!!!

 36. 36 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#31] от "richi":

  Стига сте се правили на глупави
  Възмущението от Пеевски няма нищо общо с това, че е депутат от ДПС. Иначе щеше да има същото възмущение към всички депутати от ДПС. Или мислиш, че ако беше депутат от БСП/ГЕРБ/Атака щеше да е пръв любимец на народа?

  Йонко Грозев работи като адвокат. Адвокатите имат различни клиенти. Да го атакуваш на тази тема е все едно да си продавач в магазин и да те атакуват, че продаваш на хора от ДПС, или македонци, или каквито и да било други... Хайде малко по-сериозно.

 37. 37 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#13:"richardnixon"]Таман е решението на КС! Искаме си Шопара с харизмата на сериен педофил в Парламента![/quote]
  Ще се съглася с голяма охота!
  Иначе излиза, че прост@ците в парламента са се катарзиснали достатъчно, за да притъпят сетивата ни.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 38. 38 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#28:"Гневник"]б) пред "адвокат" Йонко Грозев от "Движение България на гражданите"? [/quote]

  Като извадиш твоята диплома от Harvard Law School, тогава ще слагаш кавички на адвокат пред името на Йонко Грозев

  Понякога наистина не се усещате колко сте смешни...

 39. 39 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#36:"krista_p"]Хайде малко по-сериозно.[/quote]
  Защо искаш платените кутевчета да се държат сериозно?
  На тях им се плаща да се руши, а не да се гради.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#34] от "Депутат 241":Гледай датите:
  "Към онзи момент - 19 юни 2013 - Делян Пеевски е бил избран, подал е оставка като народен представител и е положил клетва като шеф на ДАНС. С тези си действия той вече представлява изпълнителната власт и Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите", обясни Грозев.
  ...Към онзи момент - 19 юни 2013 - Делян Пеевски е бил избран...
  Решение за отмяна на Решението за избиране на председател на Държавна агенция "Национална сигурност", прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г.
  17/06/2013
  РЕШЕНИЕ
  за отмяна на Решението за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г.
  Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
  РЕШИ: Отменя Решението за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г.
  Решението е прието от 42-то Народно събрание на 19 юни 2013 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.
  Председател на Народното събрание: Михаил Миков
  5020 http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14429
  "...Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите", обясни някой си Грозев.
  Г-н Плевнелиев, също не изпълни конституционното си задължение да се подчини на акта на Народното събрание, решението на Народното събрание за избор на конституционни съдии по отношение на Венета Марковска. И тогава Народното събрание не можеше да отменя, изменя или да обявява за недействителни собствените си решения. http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14225

 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#21:"hodounski"]

  Сигурно Кутев днес дава премии[/quote]
  И ни потготвя за Хелоуин, като пуска на порции злите духове...жалки.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Най-добрият анализ по темата (лично мнение): http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/12/2159671_uspeliiat_mlad_chovek_i_neuspeliiat_konstitucionen_sud/

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 43. 43 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "peterman":

  Ти го прочети! Нали точно установяването на несъвместимост касае алинеята и съдийката се позовава на нея и факта, че вече несъвместимостта е отстранена с решението на НС за отмяна на собственото решение. Ако не беше отстранена, КС можеше да се произнесе и установявайки несъвместимост, да отстрани Пеевски, но такава няма и не се твърди, защото е очевидно, че Пеевски не е директор на ДАНС.
  Това е правна материя, вейте си лозунгите и не се врете в неща, които не разбирате.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  [quote#0:"Йонко Грозев"]Целият този модел на политическо влияние зад кадър в последните години се крепи на ерозиране на независимите управленски органи които не са пряко политически[/quote]
  С едно изречение, човекът е дефинирал основния проблем на България, който управляващите БСП/ДПС/Атака, а в годините основно БСП, не само не желаят да премахнат, а дори работят за неговото развитие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#26:"2.5"]
  Все пак остава открит въпросът, защо от РБ мълчаха досега и им светна едва, след като излезе решението на КС. Трябваше да реагират доста по-рано! Тогава на онези 6-мата [/quote]
  Още си ближа раните от форумните удари, които понесох, задавайки същия въпрос преди дни. Този РБ губи все повече позиции със смешни в юридически аспект искания. Само и само да си останат високомерни индивидуалисти, продължават да действат на принципа: "Видяла жабата, че подковават коня...и тя вдигнала крак.". И изквакала естествено от болка!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  [quote#31:"richi"]И едно допълнение - защо сега Грозев се възмущава от депутата от ДПС Пеевски след като преди беше адвокат точно на ДПС ? [/quote]
  И какво общо има питането ти с въпроса, който е поставен от Й.Г. и РБ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  [quote#45:"raining"]Този РБ губи все повече позиции със смешни в юридически аспект искания. [/quote]
  Смешник! Що си мислиш, че като изтърсиш някаква глупост, ще убедиш другите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#38] от "krista_p":
  Този набеден юрист се е обучавал в СУ "Климент Охридски" през 1991 г., а през 1994 г. защитава магистърска степен по право в Харвардския университет, САЩ. Което ме навежда на мисълта и може да се направи основателно предположение, че не е защитил магистърска степен по право в СУ "Климент Охридски" през 1991 г.
  Юридическият факултет на Атинския университет най-меко казано, не е по-лош от Харвард.
  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Τμήμα Νομικής
  http://www.law.uoa.gr/
  http://en.uoa.gr/

 49. 49 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#40:"Гневник"]Решение за отмяна на Решението за избиране [/quote]
  И може ли да има такова решение?
  И е ли то законозъобразно?
  Що не се поровиш в практиката и не почетеш малко.
  Стига с това копи-пейст!
  Къде в правото пише, че правомощия, възникнали СЛЕД избор се прекратяват с отмяна на правопораждащия факт, формиран чрез валидно изразена воля?
  Да не би депутатите да са били във временна невменяемост при избора на Пеевски?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 50. 50 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#43:"др. Иванов"]Това е правна материя, вейте си лозунгите и не се врете в неща, които не разбирате.[/quote]
  Иванов, много добре си го написал. Сега само остава да се научиш и да го спазваш, т.е. да не си вреш гагата в "правната материя", която явно по рождение ти е чужда.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#47:"Храбър"]ning”
  Смешник! Що си мислиш, че като изтърсиш някаква глупост, ще убедиш другите?
  Прежде оубо словене не имеахон кънигъ, а чрътами и резами [/quote]
  Първо-не съм смешник, а забавна дама. Второ-изказала съм мнение, като съм далеч от мисълта да убеждавам когото и да е било!
  Трето-докато група от партийки и движения, които не са достигнали дори 3% на изборите и без да имат обща платформа се обединяват най-вече срещу партия, която спечели 32% от гласовете на българите в условията на безпрецедентна компроматна атака...ще НЕпризнавам подобен опит за дискредитиране на успехите на ГЕРБ. И тъй като го приемаш твърде лично, ще ти кажа че съвсем скоро реалността ще потвърди думите ми. Хората няма да гласуват за нещо така сиво и подмолно като РБ.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#36:"krista_p"]Адвокатите имат различни клиенти. [/quote]
  За разлика от Грозев, не бих се хванал да защитавам интересите на ДПС, защото знам, сигурен съм, че те купуват гласове и разиграват цялата държава. ДПС няма нищо общо с етническия "мир", нито с демокрацията. Местан го каза ясно - "п"-то в средата на абревиатурата трябва да се махне.

  Knocking on heaven's door
 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "Депутат 241":

  И по която съм на едно мнение с КС, а вие с мнението на братята на бръснаря.

  Хубаво прочети какво съм написал, защото това ще е и новото решение.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#51:"raining"]НЕпризнавам подобен опит за дискредитиране на успехите на ГЕРБ[/quote]

  Е и, с теб нито започва нито свьршва Бьлгария. Никой нищо не ви дискредитира, просто вие сами се дискредитирате.

 55. 55 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гневник":

  Ама голяма защита на Мафията,голямо нещо от тебе...И ти като др.Местан,от крайно юридически,така позициии,много така легитимни позиции,овъртени така,па щипнати по крайчетата с няколко цитатчета от нЕкой И друг закон...абе голяма работа1

 56. 56 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Моля, да ми спестите визуализацията на автора, в замяна съм готов да изгледам фотогалерия на Курт.

 57. 57 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#40:"Гневник"]"...Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите", обясни някой си Грозев. [/quote]
  Грозев, юридически е очевадно, че Народното събрание има конституционни правомощия да отмени решението си за избор и това не е нарушение на принципа за разделение на властите. Но по-важното е, че репутацията на нито един човек не може да бъде по-важна от репутацията на една държава. А Натанаил Хаутърн някога е написал: ”Нито един човек за каквото и да е продължително време, не може да е с едно лице за себе си друго пред околните без накрая да се обърка кой образ е истинския.”
  "В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си. В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни. Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си. Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си. Който не вижда далечната опасност, го заплашва близка беда. Мъдрият човек не прави на друг това, което не желае да му бъде сторено на него. Продавачът на идоли не се кланя на боговете – той знае от какво са направени."
  Конфуций (551 пр.н.е — 479 пр.н.е.) китайски философ.

 58. 58 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#10:"Чардо"]Прав си ,
  ама виж колко много ""дежурни""
  минусчии има днес ! [/quote]

  Центъра за пропаганда и манипулации на Позитано работи и в неделя.

 59. 59 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#48] от "Гневник":

  В СУ Правото е само магистърска програма, така че не се излагай повече Че по този начин хич не си добър пример за нивото на хваления от теб Атински университет (е, нищо че го няма даже в Топ 50 на университетите, в които се учи Право, където на първо място е.... опа, Харвард, в който си губил времето "набедения юрист" Йонко Грозев... )) http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2013/law-and-legal-studies )

 60. 60 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#49:"Депутат 241"]Да не би депутатите да са били във временна невменяемост при избора на Пеевски? [/quote]

  Те са си в постоянна.

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Йонко Грозев не иска нищо друго , освен да се прави на шеф" Манчев" и да забърка кашата и я овкуси по собствен вкус. Само че , не се намира в неговата кухня , а кухнята на КС. И там готвят по други рецепти . Ако всеки хванат от някоя адвокатска кантора правист може да си прами гаргара с всяко решение на КС на държавата , тежко и горко на народеца на тази държава . Не на адвокатите - за тях яслата винаги е пълна .

 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#40:"Гневник"]"...Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите", обясни някой си Грозев. [/quote]
  Грозев, търси приликите и разликите между " Закон и Решение ", за да разбереш аргумента "който може по-голямото, може и по-малкото". Разпоредбата на чл. 84, т. 1 от Конституцията на Република България е лаконична - Народното събрание: приема, изменя, допълва и отменя законите, без да определя дали тази негова функция се отнася само за законите или съгласно чл. 86, ал. 1 от Конституцията - "Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения"- се отнася и за решенията, като това би било в пълно съответствие и с ал. 2 от същия член на Конституцията. Отмяната на решение на НС следва да е приравнено на отмяна на закон от Народното събрание по реда на чл. 73, чл. 81, ал. 2 и чл. 84, т. 1 от Конституцията. Няма да е налице нарушаване на Конституцията, а действието е аналогично на административното производство, даващо принципната възможност при определени условия да се изменя влязъл в сила и необжалван пред съда административен акт от органа, който го е издал. За да овладеят “силата и властта на законите”, още римските юристи от епохата на предкласическото и класическото римско право прибягвали до логическото тълкуване на правните норми. Освен аналогията, те си служели и с argumentum a fortiori и argumentum a contrario.
  Аргументът a fortiori има две форми: a maiori ad minus – който може по-голямото, може и по-малкото (например щом Народното събрание може да приема, изменя, допълва и отменя законите си ( дори и Конституцията по смисъла на чл. 158, т. 3 от Конституцията - глава девета “Изменение и допълнение на Конституцията“.) - Народното събрание може да приема, изменя, допълва, отменя и решенията си); и a minori ad maius – който не може по-малкото, не може и по-голямото. Юридическата сила на решението по чл. 86 от Конституцията не е паралелна, а по-ниска от тази на закона.
  Конституция е основен върховен нормативен акт. Съгласно чл. 46 от Закона за нормативните актове разпоредбите на нормативните актове се прилагат според точния им смисъл, а ако са неясни, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Република България. Когато нормативният акт е непълен, за неуредените от него случаи се прилагат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи, ако това отговаря на целта на акта. Ако такива разпоредби липсват, отношенията се уреждат съобразно основните начала на правото на Република България. Закона за нормативните актове цели да усъвършенства прилагането на нормативните актове - чл. 1 от Закона за нормативните актове.
  По въпроса: може ли Народното събрание само да отменя собственото си решение? Отговорът на този въпрос предполага внимателно тълкуване на чл. 84, т. 1 от Конституцията на Република България, който предвижда, че Народното събрание: приема, изменя, допълва и отменя законите. В Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя и решенията. С оглед на това и в рамките на своите конституционни правомощия Народното събрание има право да ги изменя и отменя, когато прецени, че има основания за това. Законът срещу Решението. Законът е един от най-важните актове, който се създава в Народното събрание. Като юридически акт той се определя и отграничава от останалите нормативни актове и чрез своята висша юридическа сила. Решението на НС се характеризира с това, че също е акт на Народното събрание и също може да бъде създаден единствено от него. Това определя една от съществените връзки между закона и решението. И двата акта са от компетентност на НС. Както законът, така и решението не могат да бъдат отменени, изменени или допълнени освен от НС. В чл. 86, ал. 1 от Конституцията изброително са посочени актовете, които приема Народното събрание. Това са закони, решения, обръщения и декларации. От посочените в чл. 86, ал. 1 актове само за законите и решенията според ал. 2 на същия текст е предвидено, че те имат действие erga omnes (по отношение на всички) . Решенията на Народното събрание са юридически ненормативни актове. Те не съдържат правни норми, в смисъл на общи правила за поведение, насочени до неограничен кръг адресати, а уреждат индивидуални или конкретни обществени отношения. След като решение на НС не се приема чрез законодателна процедура, не регулира по траен начин базисни обществени отношения с действие за всички, а точно определени, юридическата сила на решението не е паралелна, а по-ниска от тази на закона. Дори Законът за изменение и допълнение на Конституцията на Народна република България (Обн., ДВ, бр. 39 от 1971 г.; изм. ДВ, бр. 6 от 1990 г.) е приет от Девето Народно събрание на шестнадесетата му сесия, пето заседание, състояло се на 3.04.1990 г., подпечатан е с официалния печат на Народното събрание и е обнародван в ДВ с Указ № 3 на Президента на републиката от 4.04.1990 г.
  С § 41 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Народна република България (ДВ, бр. 29 от 1990 г.), в сила от 3.IV.1990 г., Народното събрание отменя Глава V "Държавен съвет" от Конституцията и се създава нова Глава V "Председател (президент) на Републиката". С това изменение на Конституцията от 1971 г. се прекратява дейността на Държавния съвет. Конституционното му правомощие по чл. 93, т. 16 (отм.) да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на ведомствата без ранг на министерства се възлага на председателя (президента) на Републиката по предложение на председателя на Министерския съвет с новосъздадения чл. 92, т. 5 от Конституцията. Същевременно § 49 от преходните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Народна република България постановява функциите на Държавния съвет, доколкото не са предоставени с него на председателя (президента) на Републиката, да се упражняват от Народното събрание.
  От това следва, че логиката на конституционният законодател - ВНС е щом Народното събрание може да отменя Глави от Конституцията и закони, то може да отмени и решения.
  Юридически ненормативни актове. Действие по време. Начален момент: Индивидуален и общ ненормативен – обикновено влизат в сила от момента на тяхното издаване. Краен момент - с изтичане на срока или с изрична отмяна със същия по степен акт, чрез оттегляне - само от автора на акта може да го оттегли с нов акт със съображение за законосъобразност или правилност. Преустановяване действието на акта – действа автора на акта, то действа занапред по съображение за целесъобразност. Указ на президента също е ненормативен юридически акт. Издава се по конкретен въпрос или урежда индивидуални отношения (за назначаване). Издава се по инициатива на президента. Указите влизат в сила от деня на издаването им, тъй като са ненормативни актове.
  Президента също може да издава указ №... за отмяна на указ №…
  Ето ти и едно особено мнение на съдията Пенчо Пенев по к.д. № 2 от 1995 г. - "Решението, като акт на НС е индивидуален акт на Народното събрание, наподобяващ стабилен административен акт, поради което не би могъл да бъде изменян от органа, който го е издал. Правната логика, а и теорията, с оглед на характера и материалното съдържание на акта, говорят за обратното, че решението е от категорията на отменяемите актове на Народното събрание. Трудно би могло да се поддържа, че веднъж дадено, решението не би могло да се променя, дори ако впоследствие се открият съществени процесуални нарушения при вземането му. Същото би било положението и когато се открият нови обстоятелства, или възникнат нови данни, които да мотивират решаването на въпроса по начин, противоположен на приетия с първоначалното решение. Да се отрече тази възможност означава да се ограничи едно конституционно закрепено, суверенно право на Народното събрание."
  Държавата трябва да се управлява не с помощта на импровизирани укази и решения, а с действителни, постоянни закони, обявени и известни на хората. Съпоставянето на чл. 88, ал. 1 с ал. 2 е още един аргумент в тази насока, тъй като за всички останали актове на Народното събрание, а именно решения, декларации и обръщения - чл. 86, ал. 1 от Конституцията, се предвижда приемането им с едно гласуване, т.е. процедурата на законотворчеството е изключителна поради естеството и значимостта на материята, предмет на регулиране със закон. Това обуславя специалния, по-утежнен ред за осъществяване на законодателния процес в сравнение с останалата дейност по издаване на актове от Народното събрание. Този ред е предвиден, за да обезпечи задълбоченост при обсъждане и приемане на законите, като се избегне прибързаността и импровизацията в законодателния процес.

 63. 63 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#59] от "krista_p":
  Първо прочети внимателно и вникни в това, което пиша, преди да ме апострофираш глупаво. А за темата с университетите, най-добре е да страдаш тихо, свий в някой отдалечен ъгъл и там тихичко хлипай и подсмърчай!

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#62:"Гневник"]По въпроса: може ли Народното събрание само да отменя собственото си решение[/quote]
  Така зададен въпросът има според мен съвсем прост отговор - да , има . Да предположим , че КС определи , че което и да е РЕШЕНИЕ на НС е противоконституционно , какво ще стане с това решение ? Явно ще бъде отменено - от органа ,който го е постановил . А това е НС , Извода е ,че НС е в правото си както да издава решения , така и да ги отменя . И адвокат Грозев попада в кълчища - хем иска КС да обяви решението на НС за ОТТЕГЛЯНЕТО на първоначалното решение КАТО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО , ХЕМ ДА ОСТАНЕ ДА ДЕЙСТВА , , ЗАЩОТО ,СПОРЕД НЕГО НС не може ДА СИ ОТМЕНЯ решенията . Впрочем някой може ли да цитира РЕШЕНИЕТО , с което Пеевски е избран за поста ? Тъй като непрекъснато става въпрос за такова .

 65. 65 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално
 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#51:"raining"]НЕпризнавам подобен опит за дискредитиране на успехите на ГЕРБ[/quote]
  Хайде , поне едно примерче за такъв успех , започнат от А и завършен с Я . Както обича да се изразява едно дебелобузо Лиле . Като Я- то , естествено , е акт16.Няма да ти е трудно - нали са много . Като се има пред вид , че сте поръчали два километра и шестстотин метра трикольорни ленти . Справка - производителя
  Любомир Божилов.

 67. 67 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#21] от "hodounski":


  [quote#21:"hodounski"]Сигурно Кутев днес дава премии [/quote]
  ================

  Права си та нема накъде !
  Щом и ""др.Иванов"" е събрал един куп плюсове,
  нема какво да се чудим !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 68. 68 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#59] от "krista_p":

  Йонко ги познавам от дете !
  Баща му Миладин Грозве беше съдия в СГС , а после адвокат след пенсионирането му .
  А Йонко изскара СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ в Харвард по защита правата на гражданите, след като спечели конкурс на ЕС и бе техен стипендианд.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 69. 69 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#62] от "Гневник":

  Но аз не разбирам Ти в какво си тръгнал да ни убеждаваш тук-в някакви приказки за млади юристчета или...ти приятелю Реалността в територията наясно ли си каква е...И какво общо има ТЯ с приказките за млади юристчета-НИЩО ОБЩО.И още,какво като нещо си било(а в конкретния казус И то НЕ Е) "по закона"...Че в последните 12-13 години България беше ОПУКАНА ОТ-ДО по буквата на закона бе...Е и какво променя това те питам,ммм?

 70. 70 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#5] от "Freedom of Speech": Кои са тези предатели и на чия страна са, защото се допуска и тази логика: да са искали да излязат като предатели, м? "

  -Тази логика я допуснах още с излизане решението на КС.Според мен е очевадно,стига човек да иска да я види.

 71. 71 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  До коментар [#68] от "Чардо":


  [quote#68:"Чардо"]Йонко ги познавам от дете !... [/quote]
  Като го познаваш от дете, защо към мен се обръщаш за правни съвети? Нали той е обучаван в Харвардския университет да осъществява застъпничество в полза на гражданите и на "Чардо" при нарушаване на техни права и свободи? Нали фукльото бил завел и дори спечелил редица дела в Европейския съд за правата на човека, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданието и сдружаването за които аз не знам. Аз знам че нищо не знам, но има такива йонкогрозевци които и това не знаят.

 72. 72 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "krista_p":

  Ти се правиш на глупава. Грозев е и политик ! Той в партията водена от снахата на ЦК Кунева. Ако е само адвокат - ОК. Но той вече и политик, така че е нормално да разберем неговите позиции за ОМО, за правата на македонците, за ДПС и т.н.

 73. 73 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#33:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"] те не мислят, те изпълняват волята на Партията.[/quote]
  Днес е почивен ден и надницата е умножава по 2

  В България властва беззаконието!
 74. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#64] от "papyre":
  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14428
  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14429
  [quote#64:"papyre"]Впрочем някой може ли да цитира РЕШЕНИЕТО , с което Пеевски е избран за поста ? [/quote]

 75. 75 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#71] от "Гневник":

  Живяхме в една кооперация ЖСК Правник-Трепетлика на ул Вихрен 39- А .
  Тогава се казваше ул.Петър Тонев
  Аз бях във вх.А, ап 10 , а баща му бе във вх Г на 2-я етаж , а си бе направил в мазето личен кабинет .
  За съжаление Йонко не е на нивото на баща си !
  А М.Грозев почина .
  А и той загуби едно дело за апартамента ми на Лагера , където баща ми ""продаде"" в цялост апартамент на една измамница на който ние двама бяхме съсобственици 50 / 50 % ! ? ! ?
  А то бе елементарно по смисъла на чл.##
  """Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
  Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
  Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право. """
  --------
  Аз съм и много близък приятел с Д.П-в от десетки години ,
  но и той отдавна заспива както си говорим в офиса му на Витошка , който му отпусна държавата .
  А и едно е да си съдия
  и друго адвокат !
  [quote#71:"Гневник"]защо към мен се обръщаш за правни съвети?[/quote]
  Може би едновременно с твоето питане , си мислех за теб , че си ми нужен! ! ! !
  Все гледам дано тук се вразумят , опитвам се кротко , ама не става !
  И днес ми се разходиха по нервите !
  --------------

  А за Йонко просто съобщих един факт , че е специализирал , а не учил в Харвард .
  Не съм си и помислял да коментирам качествата му !
  Но ти ме ""изнасили""

  [quote#71:"Гневник"]Аз знам че нищо не знам[/quote]
  Ако знаеш колко пъти го набивам в главите на внуците и внучките ,
  с надеждата да НЕ станат хвалипръцковци като големия ми син . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 76. 76 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#59] от "krista_p":Това са доста глупави класации, но...
  Атинският Университет е на 200-то място в класацията за най-добри университети в света. Софийският университет се бори да запази 601-вото си място в класацията за най-добрите университети в света.

 77. 77 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#75] от "Чардо":
  Извинявай...
  Философ крачи изпотен в хладен ден през площада до Агората. Питат го: Философе, защо си потен? Той отговорил: Спорих с невежи...

 78. 78 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#77] от "Гневник":


  [quote#77:"Гневник"]Извинявай... [/quote]
  Няма за какво !
  Винаги съм предпочитал истината ,
  макар че тя е грозна и рядко се възприема
  за разлика от красивата лъжа . . .

  Приятна вечер !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 79. 79 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трябва да изметем КС,ВСС,НС,ДС и ГЕРБСП те унищожиха България.Давайте Реформатори трябва затвор за изброените....

 80. 80 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Щом най добрите десни са на това ниво? Какво ли я чака България???

 81. 81 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Решението на КС по казуса Пеевски е чисто политическо, а не - юридическо. [/quote]

  Напълно съм съгласен. Обаче...Ако Плевнелиев внесе това искате, то мигом червените ще гракнат, че служи на политическа поръчка. Ако КС смени решението си ще излезе, че или е поръчкова институция, или от ГЕРБ не знаят какво са питали, тоест ще лъсне, че са некадърници. Ако президентът влезе в конфликт с КС ще викнат, че клати държавността. В края на водевила Пеевски ще си е лице на олигархията, а тя пак ще е зад завесата.

  Пазете се от доносника vesolr
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не от Парламента, а от ГЕРБ. Те, както вече разбрахме, са сезирали КС по грешния въпрос.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":голям залък е за теб това, но теб ти се струва че трябва да имаш радикално мнение даже на темата земното притегляне.

 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#74] от "Гневник":

  Благодаря за линка , но мисълта ми беше за не за РЕШЕНИЕТО ЗА ОТМЯНА НА РЕШЕНИЕТО , а за самото РЕШЕНИЕ , с което Пеевски е ИЗБРАН за шеф на институцията . Би трябвало да го има като документ , както го има посоченото в линка Решение за отмяна на решение . Малко на каламбур избива , но не е моя вината .

 85. 85 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално
  [quote#72:"richi"] Но той вече и политик[/quote]


  Ами то така се става политик- легне и заспи като овчарче / демек може да брои овце / и се събуди като политик. Та и наш Йонко така . Барабар със сите радикали .

 86. 86 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#74:"Гневник"]http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14428[/quote]

  До коментар [#84] от "papyre":
  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14428
  РЕШЕНИЕ

  за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“

  Народното събрание на основание чл.84, т.8 и чл.86, ал.1 от Конституцията на Република България, чл. 8, ал.1 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ и по предложение на министър-председателя на Република България

  РЕШИ:

  Избира Делян Славчев Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

  Решението е прието от 42-то Народно събрание на 14 юни 2013 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

  Председател на Народното събрание: Михаил Миков

 87. 87 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Съдилищата, особено на най високите нива, са фундамента на правовата държава. Такава безкомпромисна критика каквато се излива в някои български медии, особено в Дневник, показва не чак толкова че има криза в съдебната система а тя е особено силна в "четвъртата власт". Тя е толкова независима колкото кучето е независимо от собственика си. В една цивилизована държава (не обичам този израз но искам да бъда разбран) какват е Канада наоример, такава критика срещу Supreme Court of Canada e немислима, направо самоубийствена. Да, обсъждат се контроверсийните решения, но само по същество. Обществото е решило че този съд е арбитъра, не че съдиите са абсолютно безпристрастни, това е невъзможно, а защото е разбрало че накрая, за добро или лошо, някой трябва да има правото и задължението да сложи последанта точка. Прави ми също впечатление че хората които имат много силно изразено мнение нямат никаква професионална подготовка за това. Интересно ако утре има казус от атомната физика дали ще си изразяват мнението по същия начин. Един специалист по гражданско право направи КЦ на нищо в друга статия на Дневник. Човекът си мисли че като знае всичко за разводите е достигнал Аинщайн. Хора, да сте чували поговрката за жабата и нейния гьол?

 88. 88 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#87:"kolokot"]не чак толкова че има криза в съдебната система а тя /кризата/ е особено силна в "четвъртата власт". [/quote]
  Изразеното от вас мнение е с много по-голямо значèние за държавата, отколкото "битката за Пеевски". Разгулът на медийните канибали разврати народа. Връх на цинизма им е държанието на медиите издържани от държавния бюджет. Разбирам частните медийни клоаки, но не мога да разбера песовете, които глозгат ръката, която ги храни. Не, че не могат да лаят по стопанина си, но чак да го сбъркат с вълка.

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#86:"Гневник"]
  за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“

  Народното събрание на основание чл.84, т.8 и чл.86, ал.1 от Конституцията на Република България, чл. 8, ал.1 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ и по предложение на министър-председателя на Република България

  РЕШИ:

  Избира Делян Славчев Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

  Решението е прието от 42-то Народно събрание на 14 юни 2013 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

  Председател на Народното събрание: Михаил Миков
  [/quote]


  Отново благодаря . Сега вече мога да заявя и тезата си . От решението е видно , че избора ,/ което според мен не е избор , а одобрение / става по предложение на министърпредседателя . Следователно , НС не може произволно да избере / по същество да назначи / лкандидат за поста , без санкцията на принципала . Друга характерно - не се вижда срок , от който това решение да влезе в сила . По мнение на прависти , то влиза моментално в сила . Да , ама ако влезе в сила веднага , то означава че на новата длъжност се назначава депутат , на който не са прекратени пълномощията като такъв. Защото оставката е лист хартия , заявено намерение , по което трябва да вземе отношение НС . Защото напълно възможно е да бъде и отказана оставката . В практикат на НС има и други случай на преждевременно прекратяване на пълномощията на депутати по тяхна оставка . Доколкото си спомням , бяха освобождавани с РЕШЕНИЕ на НС и с определяне на следващия от листата , който да го замени . И въпроса е - трябва ли да има РЕШЕНИЕ на НС за прекратяване на пълномощията на депутат във връзка с чл 72 ал 1 т 1 Мисля ,че това е въпроса ,на който изначално трябва да се отговори . Ако трябва с Решение на НС да се прекратят пълномощията и такова не е последвало , дори и след гласувана оставка , дори и след положена клетва , депутата си остава депутат . Защото не е освободен от клетвата , която е положил КАТО ДЕПУТАТ . Така мисля .

 90. 90 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#87] от "kolokot":
  "Един специалист по гражданско право направи КЦ на нищо в друга статия на Дневник. Човекът си мисли че като знае всичко за разводите е достигнал Аинщайн."

  Съгласен с мнението Ви за медиите и функцията на върховните органи, но явно бъркате гражданското право с развода по взаимно съгласие. Заради Конституцията ни, Българското Конституционно право е доста достъпна материя и всеки цивилист има право да тълкува в медиите нормите на конституцията. Това че един от малкото уважавани преподаватели в СУ е изразил чрез правни аргументи несъгласие с Решението на 6естимата, не означава че не зачита закона и върховенството на КС.
  Над 90% от юристите, с които разговарях по темата са на мнение, че с този акт КС създава несигурност и висящност при изборните длъжности гласувани от НС (освен за министрите, за които Конституцията прави изрично изключение и това се нарича "аргумент от противното". След този прецедент, всеки може да изпада в положение на несъвместимост и преди заседанието на КС да прекъсва несъвместимостта, а след заседанието отново да я създаде. Само този аргумент е достатъчен за несъгласие с решението на този специализиран съд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK