МВР няма информация някога вътрешен министър да е отказвал подслушване

МВР няма информация някога вътрешен министър да е отказвал подслушване

© Анелия НиколоваМВР няма информация от 2005 г. насам някой вътрешен министър да е отказвал да издаде разпореждане за прилагането на СРС. Това става ясно от отговoр на МВР на запитване на "Капитал" подадено по реда на Закона за достъп до обществена информация, съобщи capital.bg

Отговорът на МВР противоречи на факта, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше предаден на съд именно заради шестте резолюции "Не", които е сложил на одобрените от съда искания за подслушването на бившия директор на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението по този начин Цветанов е възпрепятствал разследването.

Случаят е от края на 2009 г., като искането за прилагане на специални разузнавателни средства е било направено от прокуратурата и е било одобрено от съда, но Цветанов е отказал да го изпълни.

От няколко високопоставени източника във вътрешното министерство "Капитал" научи, че откази да издадат подобни разпореждания има при няколко вътрешни министри, не само при Цветан Цветанов.


Не е известно дали тази информация е достъпна на прокуратурата. През юли и.д. градският прокурор на София Евгени Диков не отговори конкретно на въпрос дали държавното обвинение има данни за други подобни случаи.

В отговора на МВР до "Капитал" вместо да бъде посочено колко са неиздадените разпореждания по постъпили искания от 2005 г. насам е записано: "В ЗСРС законодателят не е регламентирал правомощие да министъра на вътрешните работи или оправомощено от него лице да отказва прилагането на СРС, което е разрешено за използване от органите по чл. 15 от ЗСРС."


Според изданието оттук следват няколко варианта:
-прокуратурата е измислила обвинението срещу Цветан Цветанов, защото той не е отказвал издаването на разпореждане за подслушване;
-МВР крие данните за останалите случаи на подобни откази и по този начин прикрива извършени от Цветанов или от други вътрешни министри престъпления;
-МВР не може да систематизира информация свързана с прилагането на СРС и някъде по веригата има бели петна.

Според процедурата по Закона за СРС след като бъде одобрено от съда, искането отива при вътрешния министър, който трябва да издаде разпореждане до директора на техническата служба (вече бившата Специализирана дирекция оперативни технически операции) да започне подслушването.

Според прокуратурата в специализираната дирекция на МВР не е имало технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им (двете хипотези при които може да се откаже прилагане на СРС). Според тезата на държавното обвинение с действието си Цветанов е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В края на юли тази година от Софийска градска прокуратура внесоха обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър, като делото трябваше да тръгне миналата седмица. От държавното обвинение обаче поискаха отвод на съдия Димитрина Ангелова мотивирайки се публикации в пресата, базирани на анонимни източници, че тя има връзка с адвоката на Цветанов - Менко Менков.


Съдия Ангелова си направи отвод, въпреки че и тя, и Менков отрекоха твърденията и още същия ден делото беше разпределено на съдия Тони Гетов. Делото все още не е насрочено. Защитникът на Цветанов пък обяви, че е завел граждански искове от по 50 хил. лв. срещу всяко издание, тиражирало информацията.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Весело

  "МВР няма информация..." - на Женския пазар са по-информирани

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Шом КС си позволява словестни евкилибристики, да не кажа словоблудсва, то що и МВР, като далеч по ницша институция, да не следва почина на неуважаемите конституционни съдии....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Както вече имах повод да спомена нееднократно - анархията беше официално прокламирана като държавна политика с решението на Конституционния съд по казуса Пеевски, с което се суспендира Конституцията.
  Затова и МВР действа по този начин, защото вече законите не важат за никого. Действа само законът на талиона - съб за чене, око - за две!
  ОСТАВКАТА е най-безболезненият изход! Останалите болят!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Друго си е Цветанов=най-информираният!

 5. 5 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И ние имаме същата информация - никога милиционер не е отказал да подслуша някого.

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  [quote#о:"статия*"]Отговорът на МВР противоречи на факта, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше предаден на съд именно заради шестте резолюции "Не", които е сложил на одобрените от съда искания за подслушването на бившия директор на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров [/quote]
  Странно..Кой е лъжецът? Кой? Кой)))))

 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дневник, имате претенцията за непристрастна, обективна и бореща се срещу задкулисието медия. Моля , напишете името на автора на тази манипулация, препечатана от сайта Капитал - така се твърди
  И какво значи "От няколко високопоставени източника във вътрешното министерство "Капитал" научи, че откази да издадат подобни разпореждания има при няколко вътрешни министри ......?
  Доказано ли е това? Има ли факти за това? Предадени ли са тези "факти и доказателства" на прокуратурата?
  Защото написаното много прилича на излязло от агенция ЕЖК, и на опит в за обвинение в стил - Сестра ти е ....

 8. 8 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  В държавата на Мафията, МВР чие е...?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 9. 9 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 524 Весело

  Не е посочено към кое от МВР-тата е подадено запитването и това е в основата на забъркващата се каша. Всеки изпаднал в заблуждение, че има само една държава на

  нашата 111 хил.кв.кметровата територия може да се обърка жестоко и да бъде разиграван. Ами вижте администрацията, как разиграва хората като топки за пинг-понг.

  Иди там, отиди там после се върни и накрая пак нищо. А тук говорим за мафия - синхронизирани по между си организирани престъпни групи, които си имат "държави" но на една и съща територия.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Пълен майтап. Явно докато се преформатира на новия министър ДАТО-то, не може да извършва справки. Важното е риформи да има.
  А тезата на прокуратурата е доста спорна. Меко казано. Направо си е смешна. И после пак ще има ония ги пускат. И онова умното ще излезне жертва и едва ли не герой.
  Цацаратурата, пак във филчевото време се върнахте.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на dimadivata
  dimadivata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"tily_lily"]И ние имаме същата информация - никога милиционер не е отказал да подслуша някого. [/quote]
  Не че ЦвЦв е отказал, той просто не е потвърдил,

 12. 12 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  По вероятно е ти да си м*жка пр****

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#12] от "Captain Shakespeare":
  Напълно разбираемо /и обяснимо/ е човек, който няма смислени аргументи и тези, които да противпостави - да приписва на другите собствените си качества и състояния. Поради липса на достатъчно способности и капацитет - така че, дерзайте...

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Факта е един и е ясен- разпорежданията на съда се изпълняват , ако закона не казва друго . Е , закона за СРС не казва ,че министъра може да умува , просто дава ход по процедурата . За

  нарушение и отклонения - явява се в съдебна зала . Като

  обвиняем. Нататък , на ход е Менко и немската тежка артилерия
  . Да се моли цъцко да не я свършат както при Сталинград.

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Сигурно затова си кюташ - страх от болка . Що не прокламираш - с кръв се взема ? Нали натам буташ , ама друг да го боли .

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ако решиш да прочетеш цялата статия, ще видиш, че те не базират твърденията си на въпросните източници, а дават варианти, ако те са верни и ако са неверни. Съвсем обективно ми се струва.

  До коментар [#10] от "Цецо":
  Кое е смешното?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2171 Неутрално
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мони56":

  Друго си е Цветанов=най-информираният!"

  -Да се изправим като стена от стомана и защитим Цветанов,нашият мил,добър и хрисим любимец!


 19. 19 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#15:"papyre"]Сигурно затова си кюташ - страх от болка .[/quote]
  Ех, Папуре!
  Мен не ме е страх от болката, от която ти се плашиш.
  Мен ме боли, че такива като не са дорасли до демокрацията...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони!":
  Mислите че не съм чел статията? Или не съм я разбрал?
  Да видим.
  Има ли автор статията, който да застане с името си зад написаното? Не.
  Ето какво пише анонимника:
  "От няколко високопоставени източника във вътрешното министерство "Капитал" научи, че откази да издадат подобни разпореждания има при няколко вътрешни министри, не само при Цветан Цветанов."

  И малко след това:
  "В отговора на МВР до "Капитал" вместо да бъде посочено колко са неиздадените разпореждания по постъпили искания от 2005 г. насам е записано: "В ЗСРС законодателят не е регламентирал правомощие да министъра на вътрешните работи или оправомощено от него лице да отказва прилагането на СРС, което е разрешено за използване от органите по чл. 15 от ЗСРС."
  Което означава едно - че анонимника, съвсем манипулативно, ни задължава да вярваме на няколко също толкова анонимни високопоставени служители на МВР?!?
  И къде са доказателствата? И защо трябва непременно да вярвам на анонимници?
  Не е ли така?

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#14:"papyre"]Е , закона за СРС не казва ,че министъра може да умува , просто дава ход по процедурата .[/quote]
  Логиката не ми изглежда точна. Правилото е "Разрешено е всичко което не е забранено" следователно след като изрично не е забранено министърът на МВР има право да спре едно подслушване. Например по мотиви за които един съдия няма начин да знае, примерно поради това че съдията няма достъп до секретни материали до които министърът има достъп.

  Ако процедурата се задейства автоматично след подписът на съдията то тогава излиза, че подписът на министърът е излишен? Наскоро така се спореше, че той президентът нямал право на отказ а само формално подписвал, нещо като машинка за подписване. Ясни са абсурдите на такива тези.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да се чете "МВР вече няма информация".

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 23. 23 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Тази държава ще се умири и ще тръгне напред, когато сикаджията Бойко Борисов и подгласникът Цветанов му бъдат вкарани в затвора поне за 10 години.

 24. 24 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  .. а бре, производно на желязото, кога си написал нещо смислено, вместо да гледаш само в обратното огледало?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 25. 25 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Утре ще имат информацията (надлежно доставена на входа на 5-то РПУ от Мая Манолова с брада и рога - за прикритие), в която Цв.Цв. ще бИде омазан както си трЕбва.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 26. 26 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Явно е имало и други случаи министри навътрешните работи да отказват подслушване и ако от МВР дадат информация, тоя и тоя министър са отказвали подслушване, веднага ще изникне въпроса "а защо не съдите и тях". Затова така усукват сега по килифаревски. Това дело е измислено и целта му е мачкане и очерняне.

  Няма шики-мики.
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#20] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  В математиката има подход, който започва с "нека приемем". И след това доказваш вече приетото. Тук е същото. И двата подхода не се базират на никаква база, но доказват или поне правят извод, при това достатъчно достоверен. В случая, с варианти:

  "Според изданието оттук следват няколко варианта:
  -прокуратурата е измислила обвинението срещу Цветан Цветанов, защото той не е отказвал издаването на разпореждане за подслушване;
  -МВР крие данните за останалите случаи на подобни откази и по този начин прикрива извършени от Цветанов или от други вътрешни министри престъпления;
  -МВР не може да систематизира информация свързана с прилагането на СРС и някъде по веригата има бели петна."

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#26] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  А ако отказват, защото другите случаи са отново на Цветанов?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#24] от "Captain Shakespeare":
  Koгато някой започва "аргументацията" си с "Fe - C" ми диаграма, веднага става ясно, че е с манталитет на комуне и капаци отсекъде - най вече отпред

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK