МВР няма информация някога вътрешен министър да е отказвал подслушване

МВР няма информация някога вътрешен министър да е отказвал подслушване

© Анелия НиколоваМВР няма информация от 2005 г. насам някой вътрешен министър да е отказвал да издаде разпореждане за прилагането на СРС. Това става ясно от отговoр на МВР на запитване на "Капитал" подадено по реда на Закона за достъп до обществена информация, съобщи capital.bg

Отговорът на МВР противоречи на факта, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше предаден на съд именно заради шестте резолюции "Не", които е сложил на одобрените от съда искания за подслушването на бившия директор на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението по този начин Цветанов е възпрепятствал разследването.

Случаят е от края на 2009 г., като искането за прилагане на специални разузнавателни средства е било направено от прокуратурата и е било одобрено от съда, но Цветанов е отказал да го изпълни.

От няколко високопоставени източника във вътрешното министерство "Капитал" научи, че откази да издадат подобни разпореждания има при няколко вътрешни министри, не само при Цветан Цветанов.


Не е известно дали тази информация е достъпна на прокуратурата. През юли и.д. градският прокурор на София Евгени Диков не отговори конкретно на въпрос дали държавното обвинение има данни за други подобни случаи.

В отговора на МВР до "Капитал" вместо да бъде посочено колко са неиздадените разпореждания по постъпили искания от 2005 г. насам е записано: "В ЗСРС законодателят не е регламентирал правомощие да министъра на вътрешните работи или оправомощено от него лице да отказва прилагането на СРС, което е разрешено за използване от органите по чл. 15 от ЗСРС."


Според изданието оттук следват няколко варианта:
-прокуратурата е измислила обвинението срещу Цветан Цветанов, защото той не е отказвал издаването на разпореждане за подслушване;
-МВР крие данните за останалите случаи на подобни откази и по този начин прикрива извършени от Цветанов или от други вътрешни министри престъпления;
-МВР не може да систематизира информация свързана с прилагането на СРС и някъде по веригата има бели петна.

Според процедурата по Закона за СРС след като бъде одобрено от съда, искането отива при вътрешния министър, който трябва да издаде разпореждане до директора на техническата служба (вече бившата Специализирана дирекция оперативни технически операции) да започне подслушването.

Според прокуратурата в специализираната дирекция на МВР не е имало технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им (двете хипотези при които може да се откаже прилагане на СРС). Според тезата на държавното обвинение с действието си Цветанов е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В края на юли тази година от Софийска градска прокуратура внесоха обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър, като делото трябваше да тръгне миналата седмица. От държавното обвинение обаче поискаха отвод на съдия Димитрина Ангелова мотивирайки се публикации в пресата, базирани на анонимни източници, че тя има връзка с адвоката на Цветанов - Менко Менков.


Съдия Ангелова си направи отвод, въпреки че и тя, и Менков отрекоха твърденията и още същия ден делото беше разпределено на съдия Тони Гетов. Делото все още не е насрочено. Защитникът на Цветанов пък обяви, че е завел граждански искове от по 50 хил. лв. срещу всяко издание, тиражирало информацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK