Цветан Василев: Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал

Цветан Василев: Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал

© Юлия Лазарова"Дойче веле" публикува очакваното интервю със собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, след като през септември заради писмо на банката медиата прекрати взаимоотношенията си с двама автори - Еми Барух и Иван Бедров, като мотивира решението си с това, че са нарушили "журналистическите стандарти на "Дойче веле".


Писмото на КТБ, публикувано наскоро от Balkanleaks, уличава радиото в очерняне на банката чрез материалите на двамата автори. След острата реакция на български медии по случая от "Дойче веле" обявиха, че ще търсят компромисен вариант, за да продължат работата си с двамата.


След вътрешна проверка заради писмото на КТБ от "Дойче веле" обявиха, че първоначалното им решение не е свързано с материалите, в които се споменава банката и Василев, и заявиха, че "независимо от реакцията на КТБ ДВ и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на надзорния ѝ съвет".
В публикуваното днес на сайта на радиото интервю Цветан Василев неколкократно обвинява "Икономедиа" (издател на вестниците "Дневник" и "Капитал" - бел. ред.) в кампания срещу него ("Капитал" и "Дневник" са медиите, които от години пишат за проблема с концентрацията на най-голям процент от парите на държавните дружества в КТБ, както и за бизнес групата, която се развива около нея - бел.ред.). Той отрича да има връзки с каквито и да било медии освен малък дял в ТВ7 - теза, която отдавна поддържа. Отрича и да използва пари от банката за финансиране на "Нова българска медийна група" (управлявана от майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева - бел.ред.).


В края на разговора от "Дойче веле" посочват, че по някои от засегнатите теми предстои интервю с Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник" - бел. ред.).


Публикуваме целия разговор едно към едно, заглавието е на "Дневник":

ДВ: Започвам с един въпрос, който преди време реномираното списание "Лидърс" Ви зададе. Ще го повторя и сега: Бихте ли описали още веднъж мястото и ролята на КТБ АД в българската банкова среда, както и какви са плановете за бъдещето на банката?


Ц. Василев: Както е добре известно, Корпоративна търговска банка АД е пета в България по големина на активите си. Тя е типична корпоративна банка, т.е. фокусирана е върху обслужване на бизнеса и индустрията. Развитието ѝ следва стратегия, приета от придобиването ѝ през 2000 г.: обслужване на бизнеса в определени отрасли и сфери на индустрията. Преди всичко това е инфраструктура, в цялото многообразие на това понятие, като енергетика и енергийна инфраструктура, пътно строителство, водно строителство, телекомуникации, както и специално профилиране на банката във финансиране на експортни операции.


Всичко това помогна на КТБ АД да преодолее по-лесно последствията от кризата, започнала през 2008 година. Защото, за разлика от повечето конкуренти, кредитните експозиции на банката към най-уязвения от кризата отрасъл - строителството, са в пъти по-ниски от средните за банковата система на България.


Нямаме сериозни намерения да променяме нашата стратегия по отношение на секторната ориентация на банката, защото оценките ни за развитието на конюнктурата и на финансовата криза не са особено оптимистични за следващите няколко години. За сметка на това разглеждаме възможността за регионална експанзия, главно в републиките на бивша Югославия, където виждаме основен потенциал за развитие през следващите години.


ДВ: Преди известно време списание "Икономист" писа, че както при матрьошките, зад Нова българска медийна група се крие широко финансиране от страна на Вашата банка, като средствата на държавни фирми в КТБ АД се използват за финансиране на частни медии. Вярно ли е това?


Ц. Василев: Една от най-интензивно разпространяваните лъжи в кампанията на Икономедиa за КТБ АД е тази, че банката се възползва от наличието на средства на държавни фирми, за да финансира медии. Компании с държавнo участие, предимно от сектор енергетика, са клиенти на КТБ АД от 13 години. Нямам спомен досега някоя от тези компании да е казала, че нейните пари са използвани за нещо друго, освен за обслужване на дейността ѝ, в това число - за текущи разплащания, предоставяне на кредити, на други гаранционни инструменти като акредитиви, банкови гаранции и прочие. Говоря за 13 години партньорство с тези компании.


Нито един лев или евро от сметките на тези компании не са използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група, защото тя не се финансира от КТБ АД. Кaкто и по принцип тя не се финансира от Корпоративна търговска банка.


Що се отнася до рекламния бюджет на КТБ АД, той е в пъти по-малък от средния размер на рекламните бюджети на големите банки в банковата система в България и със сигурност не е решаващият фактор за развитието на НБМГ. Още повече, че никой не обръща внимание на факта, че бюджетът за спонсорство на КТБ АД за култура, спорт, наука, образование е много по-голям от рекламния бюджет на банката, което лесно може да бъде проверено от балансите на институцията, още повече, че тя е публично дружество.


ДВ: В интервюто за списание "Лидърс" казвате, че инвестирате в медии. Така ли е все още?


Ц. Василев: Това интервю е дадено през 2011 г. по спомен. Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7. И тази моя миноритарна инвестиция никога не е имала друга цел, освен бизнес. Аз съм инвестирал в бизнес проект. Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ. Предишният собственик на тези вестници, който ги продаде на НБМГ, притежаваше 2 от 7 дяла в дружеството ИПК - Родина АД – издателско-печатарски комплекс, който разполага с атрактивен терен на основната пътна артерия "Цариградско шосе" в гр. София. Останалите 5 дяла бяха на други собственици. Аз съм инвестирал именно в развитието на този проект - в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК Родина. Това е нещото, в което съм инвестирал. Но не и във вестниците. Те са отделени и нямат нищо общо с дружеството, което управлява този проект.


ДВ: Тогава навярно няма да се съгласите и с твърденията в българските медии, според които връзката Ви с ТВ7, макар да е от икономическо или от бизнес естество, води до това, че упражнявате влияние върху съдържанието на тази медия?


Ц. Василев: Можете да потърсите за отговор на този въпрос изпълнителните директори. Според мен не повече от 5-6 човека ме познават в TВ7. И то основно спортните репортери, които ми вземат интервюта, когато участвам в такъв род събития.


Искам да добавя нещо в контекста на обективните и необективните медии и тезата, която изповядва Икономедиa. За това колко те са обективни, говори фактът, че в тази медия съществуват "черни" и "бели" списъци. Начело на черния списък вероятно съм аз, а за хората в черния списък или не се говори нищо, когато вече няма какво да се каже негативно, или се говори само негативно. Такива "черни" и "бели" списъци в TВ7 не съм чувал да има. Там има журналисти от всички цветове, които разполагат с пълна свобода.


И още нещо ще кажа, за да завърша по тази тема. Освен Икономедиа, многобройните сателити в интернет, част от които не са идентифицирани като собственост (имам предвид Mediapool, Offnews, Биволъ, ПИК, както и редица жълти сайтове, които гравитират около Икономедиа и използват същата риторика) имат същото отношение към медиите и сайтовете, които изказват различно от тяхното мнение. Те не обичат да слушат нещо, което е противно на тяхното мнение. И всеки журналист, който е заподозрян, че не е съгласен с тях, веднага се подозира във връзки с мен или в някакви други световни конспирации. А истината е, че много хора досега се страхуваха да говорят истината!


Преди по-малко от седмица се наложи ръководството на Федерацията по мотоспорт в България да излиза с пресконференция, в която да опровергае лъжите на Икономедиа.


ДВ: Описвате медийния пазар в България като много поляризиран, така го възприемаме и ние в Германия. В този смисъл, има ли свобода на словото в България?


Ц. Василев: Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото. Бих казал, че има "слободия" на словото. Бих казал и още нещо, че има свобода на словото, но няма свобода след словото. Според мен отговорността за политиката и за обективизма на всяка медия е на нейните издатели. В България много хора са обругавани и ощетявани чрез медиите. И няма никакви последствия за тези медии.


Като говорим за свобода на словото, мога да Ви кажа, че преди няколко месеца същите тези блюстители и ментори на свободното слово, борците против фасадната демокрация, блокираха със специални ключове всички сайтове, които им бяха неудобни и не изразяваха тяхното мнение. Плюс това Икономедиa, заедно с всичките си сателити - аз пак казвам, не мога да коментирам по какъв начин те са свързани, но със сигурност като политика и позиции са свързани - провежда своята политика и чрез имплементиране на журналисти във всички водещи медии в страната. Както, разбира се, и чрез колабoриращите журналисти на различни чужди медии. Затова казвам: те се опитаха да монополизират истината за България. И истината за демокрацията в България. Като претендират, че изразяват, единствено и само те, демократичните процеси в България. Което е абсолютно невярно.


И ако аз с нещо се боря с тях, то е точно за това. Аз се боря за силна България в рамките на нейните глобални ангажименти и приоритети. Ние сме част от Евроатлантическия пакт и се гордеем с това. В същото време сме най-бедната страна в този пакт и със сигурност трябва да направим повече за собствената си страна. Там е моето основно противоречие с тази група от хора.


ДВ: Г-н Василев, смятан сте за една от най-могъщите личности в България. Какво означава да си могъщ в България?


Ц. Василев: Аз нямам власт. Гордея се с това, което съм успял да развия през годините. Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал, независимо че не членувам в нито една организация на работодателите. Смятам, че голяма част от тях са представители по-скоро на компрадорския капитал, а не на националния предприемачески капитал. Моята цел е в България индустрията да бъде в основата на системата, а не oбратното. В момента, все още в резултат на прехода, политиката е в основата на цялата система. И понеже политиката е тясната страна, пирамидата ни е обърната. Затова е и толкова нестабилна. Всеки от политиците в България идва на власт, за да покаже колко е значим и как без него бизнесът не може. Аз съм убеден, че в Германия е точно обратното. Ако все пак с нещо съм влиятелен, ще се опитам да насоча влиянието си за постигането на тази крайна цел и в България, а не за личното ми облагодетелстване.


ДВ: Има мнения, че сте един от олигарсите в тази страна. Бихте ли се определили като такъв?


Ц. Василев: Ако олигарх е най-големият данъкоплатец на България, ако олигарх е човек, който създава работни места и помага за тяхното създаване (защото бизнесът, който се обслужва през каналите на банката, формира над 10% от БВП - той не е свързан с мен, но се обслужва благодарение на банката) - да, аз съм олигарх. За останалото може да се потърсят различни определения. Аз мисля, че в последно време президентът е особено активен в тази посока. От него разбрах, че всички предприемачи са олигарси, защото или са печелили обществени поръчки, или са участвали в приватизация. Аз бих се разграничил от подобно определение.


ДВ: Наскоро Вивиан Рединг посети България и каза приблизително следното: че олигархията е враг на демокрацията. Как ще коментирате това?


Ц. Василев: Да, напълно споделям това. Но не може да се слага знак за равенство между олигарх и предприемач, за какъвто аз считам себе си.


ДВ: И един последен въпрос: следващата година се навършват 25 години от установяването на демокрацията в България. Как оценявате днес демокрацията в България?


Ц. Василев: За мен проблемът е много по-комплексен. Считам, че в определена степен демокрацията в България е изградена. Основата ѝ е изградена. За голямо съжаление този процес не доведе до автоматично подобряване на общото благосъстояние на хората в тази страна. И ако не покажем, че можем да вървим в тази посока - и това не е проблем само на България, защото виждаме примери в определени страни от Eвропейския съюз - превес в крайна сметка могат да вземат крайни сили, екстремистки, което е най-голямото притеснение за мен като гражданин на България и като човек, който е инвестирал огромна част от своите средcтва в тази страна и в Европа.


ДВ: Голяма ли е тази опасност? С оглед и на състоянието на правителството?


Ц. Василев: Аз не разглеждам този си отговор през призмата на точно това правителство, а по принцип през призмата на моя анализ за развитието на определени страни, които се оказаха по-слаби звена на Европейския съюз и на еврозоната. Ние виждаме навсякъде възход на популистки и на екстремистки движения, затова партиите от център, ляво и дясно наистина навсякъде трябва да направят всичко възможно, за да елиминират този фактор, който намира благоприятна среда в такива ситуации на несигурност, в ситуации на дълготрайна рецесия, каквато ние наблюдаваме и в други страни на Европа, и в България включително.


Бележка на редакцията: По някои от засегнатите въпроси през следващите дни ще публикуваме и интервю с Иво Прокопиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (308)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  "Честен български бизнесмен"! Къде са му мускалчетата?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Цветан Василев: Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал
  –––––––––––––––––
  А аз мисля, че не е изразител, а е консуматор на националните интереси и националния капитал!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Весело

  То е ясно изразител на какво е.
  Особено ако се взема пред вид изражението на снимката.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  "Нито един лев или евро от сметките на тези компании не са използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група, защото тя не се финансира от КТБ АД. Кaкто и по принцип тя не се финансира от Корпоративна търговска банка."

  ОХООХООХОХООХ

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Наглост като безкрайна величина или някакъв вид ментален проблем и липса на реална самооценка?! Не знам като какво е по - подходящо да бъде определено интервюто на този "...", "...", "......."...

 8. 8 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ко? Не! Искал е да каже на Националната Организирана Престъпност, на ДПС и в частност - интересите на руската мафия и имперски интереси?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "shileto":
  Вече и от манастирските стени го заличиха.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В момента, все още в резултат на прехода, политиката е в основата на цялата система. И понеже политиката е тясната страна, пирамидата ни е обърната. Затова е и толкова нестабилна. Всеки от политиците в България идва на власт, за да покаже колко е значим и как без него бизнесът не може.
  --------------------------------
  Е тук е много прав.Партиите се боричкат в парламента, а в същото време-корабът потъва..

 14. 14 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Когато си отиде това правителство, Цветан Василев, Пеевски и мама Праска най-вероятно ще получат височайшо посещение от страна на баба Меца (разбирай НАП, ГДБОП и т.н.) Лошото е, че има много други като тях...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Гневно

  Изразител си на чужди интереси.
  Да не сме слепи!

  klimentm
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Весело

  "Ц. Василев: Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото."

  Скука, скука и накрая си дойдохме на думата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Весело

  Вярваме на всяка една дума

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Чист като сълза,мамин убавец.

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  "Цветан Василев: Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал"

  ДЕМЕК:

  "Държавата, това съм аз"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  този е ковчежника на руското генерал-губернаторство.
  капиталите са на кремълския император.

  zenrus.ru
 22. 22 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако зад КТБ не стоеше КГБ, щеше да изразяваш интересите на някоя селска кооперация...

 23. 23 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  ... имплементира...
  ... колабориращи...

  Какъв наратив вади на моменти Ц.Василев!
  Това явно е писмено интервю с изпратени въпроси, на които човекът, посредством пиара си, отговаря...

  След съгласуване с Центъра, разбира се.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 24. 24 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#3:"dobrich"]Снимката кърти мивки и фаянс.... [/quote]
  Е, снимката е специално подбрана..Прогнозирам здраво медиино боксиране между Василев и Прокопиев, през следващите -месец, два..
  Точно сме в началото на първи рунд..

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Снимката е добре подбрана за да буди ненавист: "Едно в приказвам, друго си мисля..." "Дневник", падате на нивото на медиите, които критикувате. Един непредубеден читател, непознаващ българската действителност дори ще изпита симпатия към Василев, четейки интервюто. Кажете с какво не ви е симпатичен Василев, че така го демонизирате? Коментирайте къде лъже в това интервю или заблуждава, но не с бла-бла, а с факти. Тогава ще ви призная за истински журналисти!

  911,959,964,993
 27. 27 Профил на divane_to
  divane_to
  Рейтинг: 213 Весело

  Много добро интервю!
  Много е прав за редица неща. Всеки, който чете определени медии може да забележи с времето дали се пише тенденциозно или не - дали се провеждат камапнии или не и най-вече срещу кого. Това се отнася и за Икономедиа. И всеки може САМ да прецени, дали е така или не. Няма нужда никой да му го казва. Прав е, че у нас няма свобода на словото, а слободия и, че няма свобода СЛЕД словото. Веднъж бъдеш ли очернен или обратното - трудно може да ти се смени амплоато. Това е много точно казано. Поздравления! Казва всичко точно и ясно, нека се спре един път завинаги с лъжите и манипуалтивните компроментации.

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Весело

  Вервайте ми.Що имам чувството,че тази серия съм е гледал.Гадното е,че от 1969-та година продължаваме да правим серияла"На всеки километър".

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Как пък до оня ден никой не го знаеше (освен семейството му) - сега най големия мустак в републиката (дори бай Ганьо от Лефски е като бедно сомалийче покрай него) ?

  За мене и тоя е поредния бушон перач на мръсните комунистически капитали ограбени от България във времената на прехода !!!
  Та топ банкера в момента е зинал да лапа все повече и повече,ама в един момент залакът ще му приседне а почне ли да губи ,стоящите в сянка зад него ДС привидения ще му видят сметката като един друг известен навремето топ банкер - Кюлев !!!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал"

  Т.е изразител на капитала натрупан в един криминален преход и концентриран в ръцете на няколко десетки кадесари.
  Това е националния капитал, някакво ново, нелегално Г-13, 15, 20......
  Някакви руски и "Катарски" банки, Виенски офшорки, Доган, БСП, родни Орешарки, Мулти...., Олигарси......, и този им бил изразителя.
  Повръща ми се!

 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  "Компании с държавнo участие,предимно от сектор енергетика, са клиенти на КТБ АД от 13 години. Нямам спомен досега някоя от тези компании да е казала, че нейните пари са използвани за нещо друго, освен за обслужване на дейността ѝ"...
  "Защото, за разлика от повечето конкуренти, кредитните експозиции на банката към най-уязвения от кризата отрасъл - строителството, са в пъти по-ниски от средните за банковата система."..
  "Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ. Предишният собственик на тези вестници, който ги продаде на НБМГ, притежаваше 2 от 7 дяла в дружеството ИПК - Родина АД – издателско-печатарски комплекс, който разполага с атрактивен терен на основната пътна артерия "Цариградско шосе" в гр. София. Останалите 5 дяла бяха на други собственици. Аз съм инвестирал именно в развитието на този проект - в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК Родина. Това е нещото, в което съм инвестирал. Но не и във вестниците. Те са отделени и нямат нищо общо с дружеството, което управлява този проект."
  "Ако олигарх е най-големият данъкоплатец на България, ако олигарх е човек, който създава работни места и помага за тяхното създаване (защото бизнесът, който се обслужва през каналите на банката, формира над 10% от БВП - той не е свързан с мен, но се обслужва благодарение на банката) - да, аз съм олигарх"
  Обобщение:Не влага пари в строителство и медии,държи някакъв дял от държавните пари,които не влага никъде,ама не е олигарх,щото печели честно.Но не е ясно ОТ КАКВО!

 35. 35 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  От Дойче веле го питат за финасирането на Нова българска медийна група, цитирайки инфо от списание Икономист, а Василев взапява изтърканата песен за лошата Икономедия.
  Едно си баба знае едно си бае.
  Няма лошо Василев да създава работни места, проблемът е, че ги прави основно, оказвайки натиск над политици и партии, чрез използването на медиите (си) като инстурумент.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 36. 36 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Силно интервю, дава отговор на много въпроси, стига да има кой да ги чуе. Дори свръхтенденциозно подбраната снимка не може да развали впечатлението.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на ченгел
  ченгел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Прав е за свободата на словото. В момента има огромен избор на медии, в които могат да бъдат прочетени различни гледни точки и всеки може да си избере тази, която му харесва. А свободия може да се нарече измислиците, които пишат някои жълти издания.

 39. 39 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Доста комуноид са нагазили форума и май за първи път - открито защитават своя "глас зад кадър". Чичкото, който крепи това предателско правителство и заради когото все още стискат властта. Комуноиди, няма смисъл от напъни. Всички ще измрем някой ден и тогава няма да има значение колко и какво сме имали. Стига с тази алчност!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 572 Весело

  "преди няколко месеца същите тези блюстители и ментори на свободното слово, борците против фасадната демокрация, блокираха със специални ключове всички сайтове, които им бяха неудобни и не изразяваха тяхното мнение"

  "Боже колко мъка има по този свят, Боже", казъл Моканина и продължил да скубе бялата лястовица.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 42. 42 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ти една кукла на конци драги нищо повече..

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#35:"nuzzo"] цитирайки инфо от списание Икономист, а[/quote]
  Цитират сп. Лидърс, а не Икономист, където пишат креатури на вие-знаете-кой.

 45. 45 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#30:"SS"]За мене и тоя е поредния бушон перач на мръсните комунистически капитали ограбени от България във времената на прехода [/quote]
  абсолютно съм съгласен.
  незавидна е съдбата на перачите на мръсни рубли, от луканов до кюлев, накрая винаги завършват в канавката

  zenrus.ru
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Изразител бил на националните интереси и националния капитал?Измъкнат ли НАЦИОНАЛНИЯ КАПИТАЛ от банката му веднага ще ЗАГЪРБИ и НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Весело

  "...борците против фасадната демокрация, блокираха със специални ключове всички сайтове, които им бяха неудобни и не изразяваха тяхното мнение..."

  хехе, ма и неговата ней лесна. Кой би ключа на свободата на словото ве, кой?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#12] от "ПАВЛА": Защото е скромен, а скромноста краси човека

 53. 53 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "... Затова казвам: те се опитаха да монополизират истината за България. И истината за демокрацията в България..."

  Хахаах...тоя го дава, Пришълец от друга, паралелна реалност...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Да го кажем по друг начин - Цветан Василев е един достоен човек, който напълно заслужава защита и подкрепа от хората, на които плаща.
  Така се работи в България.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Господин Василев,индустрията никаква я няма в България.Все още чакаме големия инвеститорА с "Дойче веле"спорните неща бързо могат да се спогодят.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Прочетох внимателно интервюто и стигнах до частта, където се акцентира, че има сателити, които излизат със същата позиция. Ами в момента в сайта пик бг я има същата статия, като единствената разлика е, че е с друго заглавие. Излизат горе-долу по едно и също време, така че това е факт, който не мога да не отбележа.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Любопитно

  [quote#36:"jozi81"] не може да развали впечатлението. [/quote]
  Впечатление за какво?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 62. 62
  ===.....
  Рейтинг: 426 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  [quote#59:"Ламинат Латексов"] Ами в момента в сайта пик бг я има същата статия, като единствената разлика е, че е с друго заглавие.[/quote]

  ейся я видях у ДВ и ФБ-ка... и те са в играта

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#61] от "Cherry_Paprika":

  Ами чети Паприка, казах че интервюто му е силно, добавям логично и даващо отговор на много въпроси. Само не ми казвай, че съм комуноид, трол или не знам си какво, само защото изразявам мнение различно от твоето. Квалификациите и обидите издават единствено безсилие, нищо друго...

 71. 71 Профил на Yordan Yordanov
  Yordan Yordanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хем национално отговорен капиталист, хем истински марксист - израза "компрадорски капитал" не бях го срещал в текст писан след 1918 г. например. Всъщност напоследък се ползва от някои египетски и индийски икономисти-марксисти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 72. 72 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Партньора майка питане :
  "Обяснете ми, на какво основание една от най-големите руски банки - VTB - се ръководи единствено от твоите бивши колеги - генерали от КГБ / ФСБ и синовете на най-близките ти приятели (също генерали)? Всички те, ли са най-добрите икономисти на Русия? "
  http://radonezhskij.livejournal.com/89209.html

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Lenny
  Lenny
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И все пак Василев има право - свобода на словото си има, медиите сами избират каква страна в политиката да заемат, никой не ги кара на сила за нищо. Икономедиа също са пример за това, не съм чувала някой по какъвто и да било начин да налага някакви норми на тази медия и да им диктува какво да питат, нали така?

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Че ги говори на вересия е ясно. Ама да каже, че "Биволъ" е собственост на Прокопиев ми идва малко в повече....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на tutti_frutti
  tutti_frutti
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дори и да има свобода на словото и да сме заливани от информация, в много малко медии се дава правото на отговор на засегнатите страни или право да изкажеш мнение, а както всички знаем това е подсъдимо и наказуемо. Друг е въпросът, че повечето медии обслужват интересите на определени кръгове от хора, пише се тенденциозно и целенасочено. Преди 1989г. цензурата беше голяма, а в момента словото е в ръцете не медийни кръгове и групи, които всички ние знаем и то много добре. Та кажете ми, ако всеки започне да пише и да се нарича журналист, какво ще стане с информацията, ще бъде ли адекватна и ще се отразява ли истината, такава каквато е?

 78. 78 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Ние виждаме навсякъде възход на популистки и на екстремистки движения, затова партиите от център, ляво и дясно наистина навсякъде трябва да направят всичко възможно, за да елиминират този фактор, който намира благоприятна среда в такива ситуации на несигурност, в ситуации на дълготрайна рецесия, каквато ние наблюдаваме и в други страни на Европа, и в България включително."

  Ето това е вярно и тревожно. Например във Франция партията на Марин Льо Пен набира скорост и се очертава като първа политическа сила. Подобна тенденция се наблюдава в Гърция и Австрия...

 79. 79 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  нагледен пример за натрупване на капитали в България, е въпросното лице.Той само ,е на по-преден план,но кохортата около него и босът,са зад кулисите.Не му завиждайте,моля!Нищо не остава ненаказано на този свят...

 80. 80 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#70:"jozi81"]казах че интервюто му е силно, добавям логично и даващо отговор на много въпроси[/quote]
  Аз не виждам сила в това интервю,а клишета...но кой,колкото му е летвата.
  Ако е успял с интелект и собствени сили, би следвало да е много,много по мъдър,би следвало да говори със своя житейски опит,а не с баналности написани от куха пр-ка.
  Силно интервю...вижте интервюто на Ицо ХАзарта,не е милиардер, но е класи над това по - горе,не,светлинни години е. Ама ХАзарта е започнал от нулата, нещо което не може да се каже за сбиртока,наречен български предприемачи.
  С други думи, Ицо Хазарта е класи над Мустака.Ако таргета ви е Ц.Василев значи никога няма да видите небето.За съжаление.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 81. 81 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Цветан Василев е честен и почтен човек и преуспял бизнесмен, направи много за българския спорт и заслужава уважението ни.

 82. 82 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  10% от брутния продукт управлява банката. Когато човек като Цветан Василев направи такова признание, това означава, че процентите може би са повече. Защото той въобще не се фука, че банката е сред най-големите му - точно обратното, опитва се да неглижира ролята й в икономиката. Обаче тези 10% са съсредоточени в ключови сектори. В Корпоративна кредитиране за граждани почти няма, а заемите са в областта на търговията, енергетиката, цялата инфраструктура, рудодобива и др. ключови области за България. При тясната обвързаност на банката с политиката и конгломерата медии около Кръстева и Пеевски, при това отчетливо в рамките на последните две правителства, ролята й практически не се измерва със сумата на активите и балансовото число. Тя на практика не е елемент от финансовата система. Тя е нещо като субект на обществено-политическата и икономическата, което всъщност създава задкулисието.

 83. 83 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  До коментар [#30] от "SS":

  Кюлев номер 2 !!!???

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 84. 84 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#75:"Gopeто"]Ама да каже, че "Биволъ" е собственост на Прокопиев ми идва малко в повече.... [/quote]
  Къде в интервюто прочете такова нещо? Казва, че Биволъ e с неизяснена собственост, гравитира около Икономедиа и използва същата риторика.

 85. 85 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#75:"Gopeто"]Ама да каже, че "Биволъ" е собственост на Прокопиев ми идва малко в повече.... [/quote]
  Аха, и аз това се зачудих...явно е доста обиден на Бивол.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 86. 86 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#81] от "Ангелина":

  Амин.

 87. 87 Профил на Лола
  Лола
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ето това липсва на родните медии - отразяването на различните гледни точки по даден въпрос. От Дойче Веле обещаха, че ще потърсят мнението на Василев и го направиха, следва продължение с Прокопиев, така че никой да не се чувства ощетен и да не създава впечатлението за едностранчиво представяне, за каквото оставаше въпрос в скандала с двамата родни журналисти. За съжаление у нас съществуват наистина черни и бели списъци и цензура по отношение не само на мненията, но и на коментарите.

 88. 88 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#65] от "virgin":

  Май само в Северна Корея и Куба медиите са по-милиционерски от тези във Фиром. Във Фиром не може свободно да пишеш по форумите към разните медии - има модератор, който решава какво да се публикува. Цензурата е страшна. Да не говорим, че тези, които вземат български паспорти не смеят да кажат, че са взели такъв и казват това в съвсем тесен кръг като държат за това да не се говори. Правят се дивотии от рода на Скопие 2014, но никой не смее да критикува това или тези, които го правят това са доста малко. А пък имат "журналисти" от рода на някои си Миленко, Мирка, Латас, които говорят откровени глупости, но тия са най-котираните. Тази държави действително е музей на Коминтерна.

  Вижте какво представляват водещите им журналисти)). Подобни палячовци има и в наши медии, но медии, които са последна дупка на кавала и при това тези наши палячовци не са чак толкова прости като македонските.

  http://www.youtube.com/watch?v=Keb9sloK8Rs


  http://www.youtube.com/watch?v=getk_EeHzm8

 89. 89 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Весело

  [quote#81:"Ангелина"]Цветан Василев е честен и почтен човек и преуспял бизнесмен,[/quote]
  Aлелуя!

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 90. 90 Профил на Lenny
  Lenny
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нали самият Бойко Борисов беше казал в един разговор който изтече покрай скандала с подслушванията, как всички водещи медии се събират на една маса и сами си разпределят кой какви политически теми да покрива. И това ако не е свобода на медиите, здраве му кажи. Обвиненията към банкера са в голяма степен неоснователни.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#74:"Lenny"] Икономедиа също са пример за това, не съм чувала някой по какъвто и да било начин да налага някакви норми на тази медия и да им диктува какво да питат, нали така? [/quote]
  Проследи пътя на парите/финансирането
  http://bezcenzura.bg/prokopiev-pribira-3-3-miliona-za-mediite-si-ot-pravitelstvoto-na-usa/

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#80] от "Cherry_Paprika":

  E, да ми сравняваш Ицо Хазарта /който между другото много харесвам/ и Цветан Василев е все едно да сравняваш Бил Гейтс с Лейди Гага...

 95. 95 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#87:"Лола"]За съжаление у нас съществуват наистина черни и бели списъци и цензура по отношение не само на мненията, но и на коментарите. [/quote]

  Ами обяснимо. У нас журналистите всъщност са обслужващ някоя персона персонал)). Толкова е прозрачно всичко, че яма накъде повече.
  ТВ 7 тази сутрин говореше за вилата на Плевнелиев, но никога не питат примерно Цв. Василев какви имоти има, как е направил първия си милион или защо от неговата биография дадена в сайта на КТБ липсват няколко години.

 96. 96 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Ц. Василев: Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото."
  ...
  "България е на 87 място по свобода на медиите в класацията за 2013 г. на Репортери без граници (на последно място в Европейския съюз). "

  на кой да вярваме сега

 97. 97 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "Irina":

  Без да оспорвам прогнозата за бъдещото медийно боксиране само вметвам, че това не е първи рунд, а пореден - първите бяха чрез платения слуга на Цв. Василев на име Стоян Мавродиев от КФН за "източването на пенсионни фондове"; за "източването на държавата чрез приватизацията на ЕVN", ....може и да ми се губи още някой ...., а този очевидно е пореден и според мен няма да е последен.

 98. 98 Профил на jivko_jelevpl
  jivko_jelevpl
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Самият факт , че след интервюто си разбули духовете, ме кара да си мисля, че нещата, които каза за някой медии са истина. Все пак живеем в България, тука медиите не са много независими !

 99. 99 Профил на divane_to
  divane_to
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#75] от "Gopeто":

  " Освен Икономедиа, многобройните сателити в интернет, част от които не са идентифицирани като собственост (имам предвид Mediapool, Offnews, Биволъ, ПИК, както и редица жълти сайтове, които гравитират около Икономедиа и използват същата риторика) имат същото отношение към медиите и сайтовете, които изказват различно от тяхното мнение."

  Гравитират, т.е. копират подобна политика, имат същото отношение. А не са собственост. Има разлика. Иначе е точно така - всеки, който ги чете може да го забележи, макар, че пик специално не бих ги причислила, като икономедиеви сателити

 100. 100 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не демокрация ни трябва на нас! Друго ни трябва!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK