Разискванията по вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски" ще бъдат в сряда

Разискванията по вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски" ще бъдат в сряда

© Анелия НиколоваВотът на недоверие ще се обсъжда в сряда и ще се гласува в четвъртък, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков. На 10 октомври от ГЕРБ внесоха ново искане на недоверие срещу кабинета "Орешарски" заради "провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата".


Според правилника на парламента разискванията по вота на недоверие се насрочват от 3 до 7 дни след внасянето му, а гласуването на искането се провежда 24 часа след приключване на дебатите. За да успее вотът на недоверие, за него трябва да гласуват най-малко 121 депутати. ГЕРБ има общо 97 представители и дори "Атака", която има 23 депутати и на първия вот гласува "въздържал се", да подкрепи искането за недоверие, този път пак няма да са достатъчно гласовете за сваляне на правителството.


Първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" беше за политиката по отношение на инвестиционното проектиране и специално ангажираното с нея министерство.
В искането на недоверие на правителството сега ГЕРБ обвинява управляващите в блокиране на инвестиционния процес заради неработещото Министерство на инвестиционното проектиране; в провал при усвояването на средствата от Европейския съюз заради забавянето на подготовката за новия програмен период; в липса на визия и политика по отношение на мерките за енергийна ефективност на регионално ниво.


Правителството се е провалило и в сектор ВиК, като не е работило за преструктурирането на дружествата и превръщането им от собственици на водната инфраструктура в оператори, смятат от ГЕРБ.


Заявяват, че кабинетът "Орешарски" няма политика за пътната инфраструктура, както и ясна визия и воля за реализация на големите проекти. И дават за пример отказа на Европейската комисия да разглежда подадените "с огромно закъснение" апликационни форми за западната дъга на софийския околовръстен път и за изграждане на обходен път на Габрово.


Според ГЕРБ политиката на кабинета за концесионирането на морските плажове е непоследователна и хаотична, а кадровите промени в Министерството на регионалното развитие представляват "системно унищожаване на капацитета на министерството".


Целта на този вот не е смяната на един министър, а промяна на държавната политика в сектора, като отговорността за състоянието му е преди всичко на премиера и на правителството като цяло, заявяват от ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK