Ресторантьорите за пушенето: Ако излезем на улицата, няма прошка

Архив: Протест срещу забраната за пушене на обществени места

© Красимир Юскеселиев

Архив: Протест срещу забраната за пушене на обществени местаБСП взе около 8% от собствениците на заведения в България, по наша сметка, защото много от нас гласуваха заради предизборното им обешание за отмяна на забраната за пушене. Партиите обаче си играят на политика на наш гръб. Ние бяхме тези, които поведохме крак и създадохме февруарските събития, затова се обръщаме към управляващите - не ни вадете отново на улицата, оставете ни да работим, защото сега вече когато излезем, няма да бъдем толкова примирени.


Това заявиха представители на няколко асоцииации на собствениците на ресторанти и заведения в България на пресконференция днес. Те са категорични, че законът трябва да се либерализира, защото пречи на бизнеса им и ако това не се случи, ще протестират. Освен това по думите им практиката показала, че законът масово се нарушава и не влияе действително на потреблението на цигари и на здравето. 


"Когато законът се гледаше за либерализиране в парламентарните комисии миналата зима, тези, които гласуваха против и въздържали се бяха от БСП и ДПС. Тогава ГЕРБ поискаха да променят закона, но БСП не искаха", припомни Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България (СЗБ). И продължи: "Сега се обърна палачинката, защото това беше едно предизборно обещание, заради което по наше изчисление БСП взеха 8% от техните гласове, благодарение на нашия бранш. Сега те искат да променят закона, ГЕРБ обаче не искат, като се обосновават че е крачка назад и, че е за здравето на нацията, което ми звучи на мен много фашистки. Този закон е най-фашисткият, който е приеман в България в последно време. Те си игрят на политика на наш гръб".
Показателно по думите на Коларов е било и гласуването на ГЕРБ за директивата на ЕС, която предлага нови правила за разпространението и опаковките на цигарите. Депутатите от партията гласували против, което показва, че подкрепят тютюневата индустрия, но не и бизнеса на заведенията. 


Намеренията за протести в случай, че не се изпълни искането на тези представители на бранша, обяви председателят на Пловдивския клон на СЗБ Димитър Лукарев. "Година и половина сме потърпевши от една политическа борба между дадени партии. Да, законът е неработещ, на всеки му е ясно. Но не само че е неработещ, той създава корупционна практика", посочи той. По думите му заради закона малките заведения, до които не стига контрол, позволяват да се пуши и така отнемат клиентите на тези, в които законът се спазва. Само от януари до края на март тази година в един квартал на Пловдив са фалирали 48 заведения, каза той. Преди забраната заведенията общо в Пловдив са били 1112, а сега са 861, обобщи Лукарев.   


На въпроса как се е установило, че тези заведения са затворили в следствие на забраната, Емил Коларов отговори: "А какви са доказателствата, че един човек, който се е разболял от рак, се е разболял от това че е посетил дадено заведение. Никога не може да дадете преки доказателства нито за едното нито за другото. Един човек прекарва средно на ден не повече от 15 минути в заведение, вие за толкова време можете ли да се разболеете от рак".


Собствениците повториха известните си аргументи, че цигарите се произвеждат и продават легално, затова е парадокс да се забраняват в заведенията, както и че за тютюневата индустрия у нас се дават значителни субсидии. През последния зимен сезон от над 37 хиляди заведения у нас са били съкратени 20 хиляди човека и между 20 и 25% са затворили врати или са сменили многократно собствеността си, обявиха още те, като се позоваха на НСИ и на собствени изчисления.


Ресторантьорите за пушенето: Ако излезем на улицата, няма прошка

© Красимир Юскеселиев


Опазването на здравето пък не можело да става за сметка на бизнеса и от закона нямало ефект, коментираха част от тях. "Единственият аргумент на всичките псевдозащитници на тоталната забрана това е думата здраве. Но когато ги попитам защо след като е въведена тоталната забрана се е увеличила консумацията, те казват "да - пуши се повече, но това нас не ни интересува", заяви Атанас Янкулов, собственик на заведение. Според него начинът да се намали пушенето е с превенция на започването, а законът никога няма да проработи защото е "тотален". 


"Разбираме вредата от тютюнопушенето и стремежа на защитните организации", каза пък Атанас Димитров от Браншовата асоциация на ресторантьорите - София. "Но фактите са тревожни и аз не мога да разбера как хора, които би следвало да мислят за тази държава, с лека ръка издигат здравето на по-малко от 0.5% от населението. Ние сме се втрещили всички тук дали да отменим частично тази забрана, или не. Но тоталната забрана остава в сила за 99.5% от населението, защото само 1% от населението посещава обекти за обществено хранене и развлечение, от които половината са пушачи, ако ги разделим поравно. Значи, тревожим се за здравето на 0.5% от населението.", коментира той.


"Само за миналата година катастрофите след употреба на алкохол са 400. Ами то болните от рак са по-малко от катастрофите по пътищата в следствие на алкохол (всяка година се диагностицират между 3000 и 4000 нови случая на онкологичноболни - бел. ред.). Дайте да забраним и алкохола", аргументира се още Димитров.


"Все пак тези хора, които употребяват тютюневи изделия също имат достойнство. Не ги напъждайте като кучета навън. Те са хора от нас. Утре на някой ще му хрумне да напъждаме така хомосексуалистите, другиден - черните, после белите. Не може по такъв начин да се разделя обществото. Ние искаме за тези хора само да има закрито помещение, където да упражняват порока си и да се тровят взаимно, без да нарушават покоя на гражданите. Нека има регламенти как да стане това", предложи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (264)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Още колко има да Ви лъжат комунягите...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Повели сте февруарските събития?!
  Пази, Боже, сляпо да прогледа...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Ресторантите са празни заради 5тата година икономическа криза.

 4. 4 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Напънах се да прочета цялата статия.
  Общо взето е пълна с безумни изказвания на "ресторантьорите".
  Бе тия хора още живеят в ерата на "Балкантурист"
  Пълни глупости са изговорили...Те били предизвикали протестите, щяло да стане страшно, пълни смешници.
  Да, пушач съм, но съм твърдо против либерализирането на режима.
  Какъв е проблема? Като отидем на заведение не ми е проблема да изляза и да изпуша една-две цигари отвън...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 889 Неутрално

  "Все пак тези хора, които употребяват тютюневи изделия също имат достойнство. Не ги напъждайте като кучета навън. Те са хора от нас. Утре на някой ще му хрумне да напъждаме така хомосексуалистите, другиден - черните, после белите. Не може по такъв начин да се разделя обществото. Ние искаме за тези хора само да има закрито помещение, където да упражняват порока си и да се тровят взаимно, без да нарушават покоя на гражданите. Нека има регламенти как да стане това", предложи той.

  Съгласен съм с рестрикциите срещу пушенето, но няма как да не се съглася и с горния цитат.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1981 Любопитно

  "...Ние бяхме тези, които поведохме крак и създадохме февруарските събития, затова се обръщаме към управляващите - не ни вадете отново на улицата, оставете ни да работим, защото сега вече когато излезем, няма да бъдем толкова примирени..."

  "...Ние искаме за тези хора само да има закрито помещение, където да упражняват порока си и да се тровят взаимно, без да нарушават покоя на гражданите..."


  айайай... и тез ревът че им отнемали клиенти... беееегайте ве

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Първия абзац е култов...тия за какви се имат?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#3:"Индиана"]Ресторантите са празни заради 5тата година икономическа криза. [/quote]
  Обясни ми в какво се състои кризата?
  И къде видя празни ресторанти? Аз мога да си позволя поне веднъж месечно да идем да вечеряме с приятелката ми на ресторант и винаги ни е трудно да намерим празна маса.
  Безмерна глупост е, че забраната за тютюнопушене опразва ресторантите. Дори и селяшките кръчми не опразва, защото там така или иначе се пуши.
  И още нещо: ресторантьорите казват, че губят десетки хиляди левове заради забраната. Защо тези пари не се декларираха в касовите книги, когато се пушеше?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Като излезете по улиците ресторантите ви ще останат съвсем празни.Не си ли спомняте какви дневни обороти отчитаха големите дискотеки миналото лято на Слънчев бряг?

 10. 10 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 458 Неутрално
 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2059 Любопитно

  "Собствениците повториха известните си аргументи, че цигарите се произвеждат и продават легално, затова е парадокс да се забраняват..."
  същото се отнася за автомобилите и дори огнестрелните оръжия, защо ли според тях е забранено да се убиват хора с тях?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  В ресторантите е за хранене, не е пушалня в ориенталски стил.
  Тая акция за пушене е на собствениците на цигарени фабрики, че им намаля консумацията на стоката цигари и са пред фалит.
  ТЮТЮН не се ЯДЕ !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3099 Весело

  "Партиите обаче си играят на политика на наш гръб..." - а, на ЧИЙ гръб се пИчели от одимяването в заведенията? Създайте уют с обслужване, направете го интересно и стилно, и то така, че пушачите да забравят и цигарите, и дебненето за "глоби" от оооторизираните органи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ресторантьорите: "Ние бутнахме берлинската стена"

 15. 15 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Я да кажат честно колко от тях осигуряват персонала си на пълна работна заплата,колко данъци плащат, колко от тях нямат 2 касови апарата ит.н. да направим сравнвние с оборотите им преди забраната и сега.прави впечатление, че ресторанти с добра храна и качествено обслужване не страдат от липса на клиенти дори и след забраната та според мен издиша доста тяхната теза

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  Време е за бойкот на расторантите време е да фалирате

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 17. 17 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Живял съм в Ню Йорк, ходил съм 4-5 пъти в Лондон -- най-космополитните градове -- никой няма проблем да пуши навън. И тук ще свикнем. Дори бих казал, че вече сме свикнали след почни 18 месеца.

 18. 18 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":

  А сега отдели хората, които са отишли там наистина за да похапнат както трябва от тези, които са отишли за една салата с ракия. И да, според мен последните са мнозинството. Кризата си казва думата.

 19. 19
  Хриси
  Рейтинг: 1954 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 942 Неутрално

  В референдум го бяха поканили преди време един такъв "ресторантьор", който надали имаше и основно образование.

  Според мен им се плаща на тези хора за да мътят водата. И то сериозно им се плаща за да я мътят сериозно.

 21. 21 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 416 Неутрално
 22. 22 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Гневно

  Ресторантьорите за пушенето: Ако излезем на улицата, няма прошка!
  Ами ако лекарите непушачи, онкоболните и непушачите излезем на улицата дали ще има прошка? Кои са повече?
  Винаги при разходка в Северния парк си купувам фреш от кафе Фенсис най-хубавото там. Е, това беше допреди 2 месеца. Изчезнаха всички хубави и по-скъпи неща от рафтовете. Заведението е пткрито има пепелници по масите законно. Няма клиенти, няма оборот, защото е криза и хората пестят от заведения.

 23. 23 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Какви сърцераздирателни вопли.Стилът АРХАИЧЕН .Напомня на докладът на Т.Живков пред априлския пленум на ЦК на БКП и борбата с анти социалистическите прояви .Иде ми да се разплача.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 24. 24 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Весело

  Е, току виж Орешарски чул вопъла на "фасовете".

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Весело

  Направо ще изпушат от яд. И да кажем забраната падне и пак не се вдигнат оборотите?? ЗЗВД = закон за задължителната вечеря в ресторант

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#22:"Пърсифал - това съм аз!"]Кои са повече? [/quote]


  Според аритметиката на черевните прилагана през последните месеци, това е много спорен въпрос.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  "Това заявиха представители на няколко асоцииации на собствениците на ресторанти и заведения в България."
  -------------------------------------------------
  И колко собственици са групирани в НЯКОЛКОТО ?!?!? асоцииации ?
  Ако има истинска разследваща журналистика ще им обяви не само имената,но и ОБВЪРЗАНОСТИТЕ НА ДРУГАРИТЕ-СОБСТВЕНИЦИ.
  Да се види НА КОЙ ГОСПОД СЕ КЛАНЯТ.
  То е видно и без специално разследване.
  Координираната кампания на БСП и Ко. е по свирката както на миналата вече в руски ръце тютюнева промишленост,така и на НЕЛЕГАЛНИЯ ВНОС,който иска да бъде изпушван без излишни глезотии и забрани.

 28. 28 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много долнопробна сага. Много срамен образ.

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#25:"sa6"] ЗЗВД = закон за задължителната вечеря в ресторант [/quote]
  Плюс ЗЗИЛПИКВ - Закон за задължителното изпушване на легалното производство и контрабандния внос.
  В равни количества.
  С контрол върху изпълнението,ха-хаааа.....

 30. 30 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 458 Весело

  Искам да видя стачка на ресторантьори и отказ от обслужване на клиенти Ненене, искам да го видя това! Може пък да е за добро!

  Апропо, тази година отново отчетохме ръст в летния туризъм, напук на забраните. СТРАННО.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално
 33. 33 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  След забраната не намалих цигарите, намалих ходенето по заведения. Драстично. Сега като ходя, първо дискретно питам дали собственика е "оправил нещата" и ако не е - просто не влизам. Всяко нещо без мярка е вредно. Никога не съм могъл да разбера, защо ние пушачите да си нямаме места, на които да се събираме. Моите уважения към непушачите, ама със забрани не става. Не харесвам чалга и не ходя по такива заведения. Кое е престъпното такава логика да има и за пушенето. Отделно че по нощните барове цигарите са най-малкия проблем.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 34. 34 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 458 Весело

  Сега слушам, че "Мадрид страда от спад на туристите".

  Абе, тия да не са забранили ПУШЕНЕТО????

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 35. 35 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 416 Любопитно

  "Освен това по думите им практиката показала, че законът масово се нарушава "

  Още в първия абзац си признават, че масово не спазват забраната. След това искат нови закони, които вече щели да спазват ...

  Това ме кара да се замисля кои други наредби "масово" не спазвате, защото не са ви удобни и "пречат на бизнеса" ви? Хигиенните норми? Нормите по качество и съхранение на продуктите? Осигурявате ли работниците си? Декларирате ли всичко пред НАП?

 36. 36 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#30] от "TrakerBG":


  [quote#30:"TrakerBG"]Апропо, тази година отново отчетохме ръст в летния туризъм, напук на забраните. [/quote]

  1. Лятото се седи на открито и се пуши навсякъде.
  2. Не говорим за туристи, а за вътрешното потребление.
  3. Забраната се нарушава там където пречи. Ако не вярваш - ще те заведа.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 37. 37 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Весело

  "Все пак тези хора, които употребяват тютюневи изделия също имат достойнство. Не ги напъждайте като кучета навън. Те са хора от нас. Утре на някой ще му хрумне да напъждаме така хомосексуалистите, другиден - черните, "

  следвайки логиката на текста в статията: пушач = хомосексуалистите

  Евроатлантида
 38. 38 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#4:"Кирето"]Какъв е проблема? Като отидем на заведение не ми е проблема да изляза и да изпуша една-две цигари отвън...[/quote]

  Точно. И аз съм така, пуша отвън като много ми се припуши.

  НЕ НА ЦИГАРИТЕ НА ЗАКРИТО !!!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#35] от "alighieri":


  [quote#35:"alighieri"]Още в първия абзац си признават, че масово не спазват забраната.[/quote]

  Стъпвал ли са на питейно нощно заведение в последната година? Явно не, щом не си наясно с въпроса ... Там дето не се пуши (говорим за барове и дискотеки) вече не ходи никой - седят двама непушачи и се чудят "абе, що нема гаджета"? Ми така, тайна

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 40. 40 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#38] от "dgd":


  [quote#38:"dgd"]Точно. И аз съм така, пуша отвън като много ми се припуши. [/quote]

  В ресторант - да. На бар не става.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 41. 41 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално
 42. 42 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#39:"misho73"]тъпвал ли са на питейно нощно заведение в последната година? Явно не, щом не си наясно с въпроса ... Там дето не се пуши (говорим за барове и дискотеки) вече не ходи никой - седят двама непушачи и се чудят "абе, що нема [/quote]

  Не съм стъпвал в заведения където се пуши от 2007 година.

 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#39:"misho73"]Стъпвал ли са на питейно нощно заведение в последната година? Явно не, щом не си наясно с въпроса ... Там дето не се пуши (говорим за барове и дискотеки) вече не ходи никой - седят двама непушачи [/quote]

  странно, според мен не е от пушенето а от ценоразписа на дискотеката/бара. Аз ходя по веднъж - два пъти в седмицата по нощни заведения в центъра на София, дори през седмицата едва се намира място но поне се диша..

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#17] от "Balderdash":


  [quote#17:"Balderdash"]Живял съм в Ню Йорк, ходил съм 4-5 пъти в Лондон -- най-космополитните градове -- никой няма проблем да пуши навън.[/quote]

  Ама пропускаш да кажеш че половината са дрогирани или толкова пияни, че им е все едно не само дали пушат, а дали въобще са живи.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 45. 45 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бойкот на гнусните ресторанти. Фалирайте вие дет дадохте 8% на БКП.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":


  [quote#8:"Freedom of Speech"]Безмерна глупост е, че забраната за тютюнопушене опразва ресторантите.[/quote]Опразва не ресторантите,а кварталните лисичарници,дето са всъщност едни кръчми.

 47. 47 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#43] от "sa6":


  [quote#43:"sa6"]Аз ходя по веднъж - два пъти в седмицата по нощни заведения в центъра на София[/quote]

  Би ли цитирал име на бар? Не на нещо дето прилича на бар, а такова, дето отваря в 23:00 часа. За сладкарниците и аз съм "за" забраната. Говорим за онези места дето по начало не са нито морални, нито здравословни. Говорим за местата на греха, от който имаме нужда и отиваме по своя воля. И където цигарите са проблем номер 105 или още по-надолу.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#20] от "herbaltea":


  [quote#20:"herbaltea"]Според мен им се плаща на тези хора за да мътят водата. И то сериозно им се плаща за да я мътят сериозно. [/quote]Да от Булгартабак и вносителите на цигари-легално или контрабандно.Щото спада не оборотът на заведенията,а процентът на пушачите и купените цигари.

 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Аз викам да разделим БГ на две-имаме исторически опит още от Шишмановци. В едната част, да живеят тези дето искат да са вечно здрави и живи...а в другата-нас, пушачите. И да се води статистика в коя от двете половини ще има повече онкоболни.
  За мен този закон е дискриминационен. Нацията е болна. Но не от пушене. Постоянната несигурност и нездравата политическа среда убиват по-бързо и сигурно. Ако искате ми вервайте!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#42] от "alighieri":


  [quote#42:"alighieri"]Не съм стъпвал в заведения където се пуши от 2007 година.[/quote]

  Ми тогава за к'во е зора? Ходи дето не се пуши. Не виждам защо аз и другите пушачи да нямаме къде да седнем по нашия си начин. Аман от забранители.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Гневно

  "Но тоталната забрана остава в сила за 99.5% от населението, защото само 1% от населението посещава обекти за обществено хранене и развлечение, от които половината са пушачи, ако ги разделим поравно"

  И какво, този един процент храни цялата ресторантьорска гилдия в България? Поне да не демонстрират отчайващото си
  ниво на мислене и аргументация!

 52. 52 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#36] от "misho73":

  Аз прекрасно знам каква е ситуацията, нали гледам албумите във фейса от повечето закрити заведения. Само че излиза, че "неспазващите закона" (буквално) протестират и прецакват спазващите го. Всъщност за провала на идеята вина има държавата. Но не защото е лош законът, а защото няма контрол и масово се плаща на ръка, за да не се проверяват. Нещо, което на запад НЕ СЕ ПРАВИ. Ако всички спазваха закона, пушачите (като мен) нямаше да имат избор и пак щяха да си избират заведение на база "кеф", "меню", "як персонал", "цени" и т.н.
  Всъщност е доста... НАГЛО неспазващите закона да дават за пример фалити на СПАЗИЛИТЕ закона, при положение, че тия фалити са резултат от корупционното поведение на първите!!!

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 53. 53 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#47:"misho73"]Би ли цитирал име на бар? Не на нещо дето прилича на бар, а такова, дето отваря в 23:00 часа.[/quote]

  не са ми платили за реклама, но става дума за по-известните дискотеки и рок барове, където не пускат чалга.

  Евроатлантида
 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Весело

  До коментар [#27] от "Hawaii":


  [quote#27:"Hawaii"]И колко собственици са групирани в НЯКОЛКОТО ?!?!? асоцииации ? [/quote]Казаха,че дали 8% на БСП.БСП получиха към 900 000 гласа.Значи излиза,че към 72 хиляди души в България са собственици на ресторанти и кръчми.По техните думи,де...

 55. 55 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какви ресторантьори са това , те са просто ракови инкубатори. Ресторантьорите предлагат качествена храна, уют и добро обслужване. Вместо да излизат на улицата ,да влязат в заведенията си и да се огледат за качествен персонал и приятна атмосфера. Клиентите сами ще влязат в заведенията им след това .Ако на някой му се допуши ,лесно ще палне една навън , хем да поеме по-свеж въздух, хем да му послегне храната.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Леле, колко са страшни А това че те били повели февруарските събития може да го измисли само човек надрусал се с наркотици.

  Иначе макар че съм непушач ми става малко криво за колегите които изскачат на студа да изпушат по цигара но не знам как да се намери решение. Особено в сегашната обстановка когато това се превърна в политически въпрос. Може би все пак пушачите трябва да проявят малко воля в тези 1-2 часа когато са в заведението. Все пак не е само за нашето здраве но и за тяхното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Е точно в тоя момент седя в един квартален ресторант в Прага. Никой не пуши и е доста пълно, не туристи, местни.

  Тия от този съюз са просто неадекватни.

 58. 58 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#50:"misho73"]Не виждам защо аз и другите пушачи да нямаме къде да седнем по нашия си начин. Аман от забранители. [/quote]

  Никой не ти е забранил да пушиш. Само не го прави на места, където ходят или работят други хора, които може би не искат да дишат цигарен дим.

  Толкова ли е сложно за разбиране?

 59. 59 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не виждам къде им е проблема на тези. Почти във всяко заведени се пуши и то не само през малките часове, а дори и сутрин.
  Но държава няма да напълни малко бюджета от глоби.
  Нека да върнат пушенето в заведения, но да увеличат здравните вноски на сервитьори и бармани. Все пак те са изложени на риск от постоянния тютюнев дим. Тогава собствениците сами ще въведат забраната.

  Пътуващ
 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Весело  До коментар [#44] от "misho73":


  [quote#44:"misho73"]Ама пропускаш да кажеш че половината са дрогирани или толкова пияни, че им е все едно не само дали пушат, а дали въобще са живи. [/quote]Пропуснал си да напишеш,че са се напили с Кока Кола..

 61. 61 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Гневно

  Кого плашиш ве цървул?!
  Това е все едно наркодилъри да протестират, че ги преследват!
  Вие деца нямате ли ве, еееееееей???!!!

 62. 62 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Господа ресторантьори, бармани и др. под., защо си вкарвате автоголове? Социологическите проучвания показват, че повече от 70% от редовните посетители на заведения са "ЗА" оставането на забраната в сила. Значи вие преднамерено воювате СРЕЩУ основната част от посетителите на ВАШИТЕ заведения. Това, че някой друг пишман-собственик на някое и друго усмърдяно барче ще "изгори" няма да срути целият ви бизнес - както го представяте. Даже напротив - не са малко тези на които им се ходи на заведение но години наред не смееха заради отвратителната атмосфера. И забележете, мнозина от тях - също пушачи. Някои ваши колеги се "изхитриха" да забранят тютюнопушенето в своите заведения далеч-далеч преди официалната забрана. Те никога не са се оплаквали а напротив - в техните заведения трудно се намираше място. Тъй че, вместо да ревете на чужд гроб (т.е. вместо да обслужвате интереси които не са ваши), направете заведенията си уютно място където всеки след работа ще му е приятно да се отбие.

 63. 63 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1152 Разстроено

  Няма нищо по-противно от прост човек, който мисли единствено за портмонето си.
  Всъщност има - това е правителството, което поощрява подобно поведение!

 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "8th_ball":

  Аз пък мога, "аргументът" в изказването е фалшив. Бели, черни и т.н. няма как да се слагат заедно с пушачите, първите по никакъв начин не вредят на другите посетители с цвета на кожата си или сексуалните си предпочитания, докато вторите - да.

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  "Ние бяхме тези, които поведохме крак и създадохме февруарските събития..."

  И този се пише революционер! Не знам на какво разчитат тези подлоги на тютюневата мафия, но аз например, няма да стъпя в заведение, ако зная, че в него има помещение за пушачи. Не ме интересува как е оградено, колко пушенето в него пречи или не пречи на непушачите. Уважаемите "революционери" могат да смятат, че това е моят начин да покажа, че съм излязал да протестирам на улицата срещу либерализирането на закона. Може би ще почувствуват разликата - тяхното излизане на улицата ми е през оня, но моето ще ги удари по джоба. Когато няколко десетки хиляди от "оня" един процент, постъпят по същия начин, на приятелчетата малко ще им се стъжни...

 66. 66 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Весело

  [quote#63:"D-r D"]Няма нищо по-противно от прост човек, който мисли единствено за портмонето си.
  Всъщност има - това е правителството, което поощрява подобно поведение! [/quote]

  аз ако бях дал гласа си користно.. и то на това правителство.. бих се наврял в някоя дупка за да умра от срам. А те си и признават...

  Евроатлантида
 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "misho73":

  Става, става, и в бар става, от доста време ходя само в такива, защото ми е неприятно после да смърдя на пор.

 68. 68 Профил на ton.the.truth
  ton.the.truth
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Какви са тези смешки които разправят тези хора? Ако пушенето се върне в заведенията, България се връща 40-50 години назад! Поредното доказателство че българина се интересува само от собствения си гъз, а не от общото благо! Ресторантьорите реват само за пари, а не мислят за здравето на хората. Значи ли че цяла Европа е по-проста от нас? Най-застаряващата нация в ЕС с отрицателен прираст!!!

 69. 69 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Родителите ми имат заведение на Пампорово.За новогодишната вечер изрично е записано от сега в куверта, че пушенето е строго забранено (в случай, че комунягите решат да го разрешат).Всички гости (110 човека ), включително пушачите, се изкефиха и казаха, че се радват много особено за децата.Не оставяйте червените боклуци да ви лъжат - читавите ресторантори не ги притеснява ни най-малко забраната за пушене.Тия кръчмари - селяндури не са им празни заведенията заради забраната, имам и други приятели в бранша, които си бачкат качествевно и правят пари.

  The things you own end up owning you
 70. 70 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Разберете ,уважаеми ресторантьори,че основната причина да нямате достатъчно клиенти е БЕЗПАРИЧИЕТО на хората.Вече свикнахме да не пушим в заведенията и така е и по-здравословно и по-чисто и не пречи на непушачите.Аз съм пушач и ви казвам - Аз съм ЗА ЗАБРАНАТА ДА ОСТАНЕ!
  Бъдете здрави и успешни!

  Tony
 71. 71 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  вместо да говорят глупости тез "ресторантьори" да си налагат парцалите и да спазват законите

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 72. 72 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  някак си хубавите заведения са пълни след забраната - на какво ли се дължи ...

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 73. 73 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Опазването на здравето пък не можело да става за сметка на бизнеса и от закона нямало ефект, коментираха част от тях."
  Баси платените наглеци! Да ви с*ра на бизнеса. В България сигурно на глава от населението има най-много ресторанти и кръчми. Не ни трябват ресторанти, а високотехнологични фабрики. Тия със сигурност са платени викачи на тютюневите лобита!

 74. 74 Профил на ivalina_shu
  ivalina_shu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пушенето не е като пиенето и яденето, затова не трябва да се разрешава на обществени места. Тази наркомания не е забранена, но това не означава че тези които я упражняват трябва да ни превръщат в себе си /жалки зависими същества/. Ако една власт разреши този спор в интерес на монополите, тази власт не заслужава доверието на обществото. Защото нищо не е по-ценно от здравето и нека избора с какво да се тровим да не ни се натрапва.

 75. 75 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Този доказа нагледно че простотията ходи по хората...сега остава само един пасивен пушач да го осъди че се е разболял от рак от пасивно пушене в заведенията му и нещата ще си дойдат на мястото.

 76. 76 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "luda_krava":


  [quote#67:"luda_krava"]...защото ми е неприятно после да смърдя на пор.[/quote]
  ======
  За време две бири и слиповете ти миришат на правени цигански цигари!
  Отврат!
  Навремето се пушеше истински ротмънс, марлборо, кент, кемъл и някак си не се чувстваше, но сега е ужас!

 77. 77 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Прост хора!
  Кой я писа тази статия? Кой е говорил с ресторантьорите? Кой са тези дето се преставят за "ресторантьорите"?
  Цигарите им пречели.В баровете може и да им пречи това ама в ресторантите..... айде (да не ви псувам).Ще ядем и някой простак ще пуши смрадливи цигари на съседната маса.
  Затваряйте като не ви изнася.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#76] от "péro":

  Вярно, напоследък цигарите или поне тази отврат дето се води цигари, са невероятно вонящи, изсушени говна ли им слагат за пълнеж не знам?!

 79. 79 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Ако и наркоманите вземат да излязат на улицата, че и сутеньорите и комарджиите тогава съвсем ще я овапцаме. Панчев представя отмяната на забраната като грижа за хората (да не се простудявали навън), ресторантьорите сплашват. А истината е че си има едно лоби в България което си прави парите от цигарения бизнес за сметка на хората и за сметка на здравната каса и затова сега ръчкат щото имат пари и хора на власт. Ако в България богатите хора имаха пари от производство и развой сега нямаше да обсъждаме отмяната. Лошото е че в България големите пари се правят от цигари и хазарт та сега трябва да им търпим произвола на управниците.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 80. 80 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Прави са, това е абсолютна дискриминация, както е дискриминация да се делят хората на сер*щи и несер*щи! Нима сер*щите нямат достойнство, че са принудени да ходят в малки помещения в мазето на заведенията? Я веднага да сложат по 4 кенефа около всяка маса, да могат и пушачите да усетят блаженството на това някои на съседната маса да се облекчава и да се чува цопването на пацулите и разнасянето на блажената миризма на фекалии. От нея поне е доказано че никой не е хванал рак на белия дроб. Нито от миризмата на урина. Тоалетна хартия се прпдава във всеки супермаркет, не е логично просто да не може да се се*е на маса в заведение.

  А иначе са прави че субсидиите за тютюн трябва да спрат незабавно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 81. 81 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ресторантите са за хранене, а не за пушене!
  Хората ходят там, за да се насладят на хубава храна и питие, а не за да има после да си проветряват или перат дрехите!!

  Ако т.нар. ресторантьори толкова са се загрижили за пушачите и пушенето, да отворят пушални и да печелят от тях.

 82. 82 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Радва ме това, че на 99% коментарите са в подкрепа на бездимните заведения, вкл. и от страна на пушачи.

 83. 83 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  ок, излезте . и ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 84. 84 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 542 Весело

  Да излизат и да не се връщат. От следващия месец ще имам участие в бар и в него категорично няма да се пуши.

 85. 85 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  умирайте прави псевдо-ресторантьорски нещастници! на първо място трябва да фалирате заради ниското качество на храната, която предлагате, а на второ за мизерното обслужване което за 20г не успяхте да се научите. трето е защото тровите клиентите си и им осмърдявате дрехите. диви селяни сте знам, трудно ви е да се опитомите както хората в европа, та като ви чета жалкие изказвания - чак на хуманизъм ви е избило

 86. 86 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 544 Неутрално

  А ако пък всички непушачи не ви влязат в скапаните вмирисани лисичарници кво правите ?

 87. 87 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  Баси проблема. То как е тръгнало, скоро ще се чудим откъде да си купуваме цигари, местата, където ще се пуши ще са ни последна грижа.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 88. 88 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  Дами и господа, да не се караме, а да проверим социологическите проучвания. Например уважаваната от мен агенция Евробет казва следното:

  Тютюнопушенето на закрити обществени места
  При гласуване на промени в забраната до 30.12.2013
  Залози до 23:00ч. на 20.12.2013......................код.........коеф.

  Действащата забрана ще остане без промяна..0110........1.70
  Ще се разреши пушенето, но само в обособени зали**..0111.....1.30

  Трябва ли повече да коментираме?

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Вече ми дойде до гуша. Минавам на здравословно домашно хранене и събиране с приятели. Да пускат ако щат и такива, дето пикаят под масата.

  Не се умирало от 15 мин седене в опушен бар. А какво да кажат хората, които е наел и за чието здраве също носи отговорност??

 91. 91 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз пък познавам ресторантьори, които имат ръст в последните 2 години. Всичко зависи от това, как си води бизнеса човек.

  А единия ми се похвали, че сметката му за отпопление през зимата също паднала, защото не се налага да включва вентилацията на макс. (имам чувство, че въобще не я включва, само вратите и прозорците каквото направят)

 92. 92 Профил на smile_back
  smile_back
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако отменят забраната ще ни разнасят по всички европейски медии и България веднъж за винаги ще си затвърди имиджа на страна без всякаква посока на развитие.

  Но пък ресторантите изведнъж ще се напълнят с пушачи.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не може здравето на хората да се жертва заради някакви полуграмотници, които не могат да управляват нормален ресторантьорски бизнес. Клиенти не се печелят със задимени лисичарници (с тях по-скоро се отблъскват), а с добър асоримент, качествено обслужване и приятна обстановка. Сигурно ще трябва да позволим и пушенето в кина, театри и библиотеки, за да се повиши и там посещаемостта.

 95. 95 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Гневно

  Малоумници!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 96. 96 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Трябва да си изключително тъп, за да изречеш едновременно две взаимно опровергаващи се тези:

  1. Бизнесът ни не върви, откакто има забрана;
  и
  2. Законът масово се нарушава и не влияе действително на потреблението на цигари.

  А, ако двете все пак са верни, това значи, че няма оборот заради пушачите. Следователно трябва да ги изгонят, та да може да идват непушачи, които да правят оборот.

  "Я з москалями не балакаю!"
 97. 97 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#3:"Индиана"]

  Ресторантите са празни заради 5тата година икономическа криза.
  [/quote]

  Да ама ресторантьорите си бълнуват пушене та пушене - и марихуаната да разрешат в манджаджийниците - пак няма да има желаната от тях посещаемост ..... да не се самозалъгват - ПРАВЯТ СИ СМЕТКИТЕ БЕЗ КРЪЧМАР.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 98. 98 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 458 Гневно

  В толкова европейски столици забраниха пушенето, пък там собствениците на заведения не събарят правителства, както се хвалят нашите умници тук. Що за абсурди и откъде накъде им се обръща толкова внимание с такава подробна статия? Да ни налягат парцалите и да правят заведения с качествена атмосфера и храна, вместо да искат да ни тровят.

  fff
 99. 99 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#33] от "misho73":

  ++++++++++++++++++++++++++!

  https://goo.gl/8NG90J
 100. 100 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#94:"ambros"]Сигурно ще трябва да позволим и пушенето в кина, театри и библиотеки, за да се повиши и там посещаемостта. [/quote]

  Има логика. Ако искаш да пушиш докато ядеш или пиеш, защо да не искаш да пушиш и докато гледаш театър?

  Интересно дали през 40те, когато са забранили пушенето в киносалоните, е намяляла и посещаемостта?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK