Омбудсманът възрази срещу намерението бюджетът му за 2014 г. да бъде намален

Константин Пенчев

© Красимир Юскеселиев

Константин ПенчевНационалният омбудсман Константин Пенчев възрази срещу намерението на правителството бюджетът на институцията за 2014 г. да бъде намален. В писмо до министър-председателя омбудсманът заявява, че орязването на бюджета на институцията е посегателство върху нейната независимост.


Предвиденият за 2014 г. бюджет на омбудсмана 2 226 000 лв., което според Пенчев е недостатъчно за изпълнение на функциите на институцията.


В отговор на писмото от 9.10.2013 г. на министъра на финансите за намаляване на бюджета на институцията националният омбудсман изпрати писмо до министър-председателя с копия до министрите на финансите и на външните работи, уточнява пресцентърът на институцията. В него пише: "Налага се да Ви уведомя, че не само аз, но и всички европейски и международни организации, в които членува омбудсманът на Република България, биха приели предвиденото в писмото на министъра на финансите орязване на бюджета на ръководената от мен институция с 312 хил. лв. и препоръката за 10-процентно съкращение на числеността на персонала като посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите, когато те се нарушават от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги."
В подкрепа на тезата си Константин Пенчев информира министър-председателя, че буквално преди дни, на 4 октомври 2013 г., е приета Резолюция №1959 (2013) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за укрепване на институцията на омбудсмана в Европа, според която е "необходимо на институциите на омбудсмана да бъдат осигурени достатъчно финансови и човешки ресурси, позволяващи им ефективно да изпълняват функциите си". Парламентарната асамблея призовава страните членки да се въздържат от бюджетни ограничения по отношение на институциите на омбудсмана, за да не доведе това до ограничаване на тяхната независимост.


Общественият защитник констатира, че през последните години доверието на гражданите в българския омбудсман се е повишило многократно и доказателство за това е лавинообразно нарастващият брой на жалбите и сигналите.


До 10.10.2013 г. до омбудсмана са адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.


Константин Пенчев припомня, че през 2012 г. след многократно настояване от страна на ООН България да изпълни ангажимента си по Факултативния протокол към Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание (в сила за страната ни от 1 юли 2011 г.) и да определи държавна и независима финансово институция, която да е Национален превантивен механизъм (НПМ), тази функция е поета от омбудсмана. Във връзка с този нов мандат от началото на юни 2012 г. в структурата на институцията има нова дирекция – "НПМ и основни права и свободи на човека", чиято дейност е да контролира дали има условия за нарушаване на човешките права в местата, където се намират лица, лишени от свобода, или където са задържани или настанени лица вследствие на акт или със съгласието на държавен орган, които места те не могат да напуснат по собствена воля. За гарантиране на изпълнението на функцията на НПМ бюджетът на омбудсмана за 2012 г. е увеличен с недостатъчните 300 хил. лв. (за сравнение – предвиденото в писмото на министъра на финансите намаляване на бюджета е с 312 хил. лв.).


Омбудсманът подчертава, че първият доклад за дейността му през 2012 г. като НПМ е оценен изключително високо от Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията.


"На фона на цялата правозащитна дейност на националния омбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон" – пише Константин Пенчев. Той допълва, че ако предвиденото орязване на бюджета стане факт, ще бъде принуден да уведоми за бъдещото ограничаване на дейността на омбудсмана не само Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията, но и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които омбудсманът на Република България членува.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Човекът си върши работата, а това не им се харесва

 2. 2 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 449 Весело

  даже Двойно да се увеличи

  -----------

  представителят на Арменския поп трябва да бъде с подходяща плата

  не е цивилизационно да го неглижират

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Арменският поп" винаги е бил привлекателна идея за простия народец - като няма куража да се справя с проблемите си сам, мрънка на арменския поп, който обаче е в пожизнен блажен сън, и сънува колко е ефективен, колко е полезен, колко е скъп.

 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Омбудсманът критикува Олигарски и парламента и получава по-малко пари. съвсем логично и обяснимо

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 449 Весело

  [quote#4:"petrana6"]"Арменският поп" винаги е бил привлекателна идея за простия народец - като няма куража да се справя с проблемите си сам, мрънка на арменския поп, който обаче е в пожизнен блажен сън, и сънува колко е ефективен, колко е полезен, колко е скъп.[/quote]

  всяко племе си заслужава съдбата
  лошото е , че освен 97 % - заслужаващи съдбата си ,

  плащат и нормалните...
  които всъщност ...
  щом са тук , допълват картинката

 7. 7 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 563 Весело

  Много гадно ги плюе А понеже към него има много високо обществено доверие, то палячовците ще отстъпят.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  Определено Константин Пенчев не се харесва на Орешарски и сие и затова му режат бюджета.Ето,това е отвратителното лице на червената Олигархия!
  Една от малкото институции,която може да защити правата на гражданите е с орязан бюджет селективно!
  ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ!

  Tony
 9. 9 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 449 Весело

  [quote#3:"mediator37"]Майка му си е заносала путката докато го ражда с тая глава, гаранция.[/quote]

  и аз съм талантливец.........
  ма ти май избиваш рибата

  сега те чака одма..бан за един уик

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2543 Весело

  "В подкрепа на тезата си Константин Пенчев информира министър-председателя..."

  Свякаш от Орко нещо зависи!
  Ако г-н Пенчев продължи с критичните си изказвания и открита гражданска позиция, нищо чудно да му се наложи да "копа" на още една, защо не и 2 работи...
  Участниците в тройката са злопаметни като камили...

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "конструктор":

  Ако си хвърлил едно око на другите му коментари, може и за повече. Някак го засърбява човек да напомпи удивителните

  По темата - напълно съм съгласен, че е опит за повлияване върху институцията на омбудсмана. Лош опит.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 12. 12 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 442 Гневно

  Т'ва червената чума не прощава!
  Или обсебват институциите или съсипват тия, които не успеят...

  Порусначен народ- слаба държава
 13. 13 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Това е отговора на комунистическите и агентурни престъпници на репликата на Пенчев:Че на България е нужна дълбока хирургическа намеса ,а не хапчета за температура".Да на България е нужна Германскта програма за Декомунизация на обществото ,Лустрация на всички управленски нива за срок от 30 год.,Национализация на богатствата на крадците -комуняги и агенти на ДС и няколко още чужди разузнавания и Накрая Народен съд над всичките комунистически и агентурни измекяри по Германския модел и практика.След това комунягите ти казват ,че имаш свобода да викаш и имаш свобода на печата.Дрън-дрън ярина би казал П.Берон.,непримеримия противник на Желев-комунистическия философ.

 14. 14 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 449 Весело

  [quote#11:"TrakerBG"]По темата - напълно съм съгласен, че е опит за повлияване върху институцията на омбудсмана. [/quote]

  ако поддържането на безхаберие се нарича институция - абсолютно прав си

  човек,
  от който Нищо не Зависи се нарича Независим

 15. 15 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#14] от "конструктор":

  Напротив - даже леко минава държавата с няколко милиона за armenian-pop-style институция. Без такава разходите щяха да са много по-високи, а и излишен задграничен шум се вдигаше.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2369 Весело

  Ще го счупя аз това огледало, дето не ми казва, че съм най-хубавата на земята!

 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Комунистическият девиз: "Който не е с нас, е против нас", в действие!!!
  Отрязването бюджета на омбудсмана, когато се качват бюджетите на министерствата, си е чиста проба орязване правата на гражданите и възможността им да получат последна помощ.
  ОСТАВКА!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  На фона на този крясък на К. Пенчев от тук насетне може да очакваме оглушителен вой от цялата администрация.
  Хм... 2 226 000 лв...
  Повече от блажно, като се има предвид, че президенството беше с 4 милиона бюджет даже и за 2012 г.

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Г-н Пенчев си върши работата, но в малките общини си клатят краката. Да ги съкрати.

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#18] от "Graf":Повече от блажно, като се има предвид, че президенството беше с 4 милиона бюджет даже и за 2012 г."

  -Утре и той ще ревне,после и другите.
  За нас пак няма да стигне.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1715 Разстроено

  Даваш им за пример какво трябва да е според ЕС,
  да , ама тази шайка (правителството и & ) НЯМА
  нищо общо с европейските ценности !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 777 Разстроено

  Пенчев изглежда достоен и почтен човек, НО екипът му(наследен и непроменен) са безхаберни чиновници като всички останали!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK