Плевнелиев: Декларирал съм и съм платил по банков път имота си в Гърция

Плевнелиев: Декларирал съм и съм платил по банков път имота си в Гърция

© Велко Ангелов, КапиталПрезидентът Росен Плевнелиев заяви днес, че е купил имота си в Гърция през 2007 г. (когато все още е предприемач и не участва в политиката - бел. ред.) и го е платил по банков път. "Разполагам с доказателствата за това. Посочил съм имота в данъчната си декларация още през 2007 година, посочил съм приходите си, платил съм данъците си, декларирал съм имота пред Сметната палата. Това, което в момента се тиражира, са абсолютни лъжи", заяви държавният глава.


Повод да напомни фактите станаха въпроси, предизвикани от твърдения на ТВ7, че е платил 700 хил. евро в брой за имота и по този начин приходната агенция не може да зададе въпроса откъде са парите.


Президентът повтори позицията си, разпространена от прессекретариата му вчера, че планира да защити правата си по правилата на правовата държава, т.е. в съда. Той опроверга лансирани в медиите твърдения, уронващи престижа на държавния глава.
Плевнелиев коментира, че в продължаващата вече 6 месеца ожесточена кампания срещу него "няма нищо случайно". "Тя има за цел, първо, държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен, да му бъде заглушен гласът и послушно да изпълнява указанията на някой задкулисен играч – това няма да стане", заяви държавният глава. "Българският народ може да разчита на мен, че гласът ми няма да бъде заглушен и ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, и с действията си многократно съм го доказвал", каза още Плевнелиев.


Според него кампанията цели още държавният глава да бъде дискредитиран, "дори с цената на това да се вкара държавата в хаос, защото една от най-стабилните институции в трудни времена, каквато е президентството, ще бъде максимално разклатена и поставена в невъзможност да изпълнява функциите си".


"Следя внимателно процесите и се отнасям отговорно. Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава. Давам само едно, но ясно и категорично изявление, което се надявам да бъде достатъчно, за да се разбере размерът на лъжата и на манипулацията, която се извършва пред очите на цялата нация", коментира още Росен Плевнелиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK