Европейският съд осъди България заради акция на Цветанов срещу лидер на БСП (обновена)

Борислав Гуцанов, снимката е от 2007 г.

© Цветелина Николаева, Капитал

Борислав Гуцанов, снимката е от 2007 г.Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да заплати 40 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на семейството на народния представител и лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов, бивш председател на Варненския общински съвет, заради акцията по задържането му от март 2010 г., съобщи capital.bg.


В решението си съдът е записал, че с действията си българската държава е нарушила три текста от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи - забраната за изтезание и унизително третиране, нарушено право на достъп до съд, неоправдана продължителност на задържането му, нарушена презумпция за невиновност (от вътрешния министър Цветан Цветанов и окръжния съд във Варна), нарушено зачитане на личния и семейния живот и нарушено право на защита. 


Освен това съдът е присъдил и 4 хил. евро за разходи и разноски по делото.
Акция "Медузите" беше проведена на 31 март 2010 г. и след нея бяха арестувани Даниел Славов (Дидо Дънката), председателят на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов, директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев, и  главната счетоводителка на "Автотранспорт" - Варна Яна Кръстева.


За нея, както обикновено правеше, съобщи първо бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Операцията беше съпроводена и със зрелищен арест на Гуцанов в къщата му във Варна. Рано сутринта група по задържането към областната дирекция на МВР в града заедно със служители на ГДБОП разбива външната врата на жилището на Гуцанов. В него там спят председателят на общинския съвет, съпругата му, както и двете им дъщери -  на 5 и на 7 години, като майка им е инструктирана да ги завие през глава.


"Рано тази сутрин заедно с Окръжната прокуратура във Варна стартирахме отдавна планирана операция. Нарекохме я с името "Медузите". Обект на проверки са сградата на община Варна, предприятието "Автотранспорт" на град Варна, офиси и хотели", коментира тогава Цветанов.   


Преди два месеца прокуратурата съобщи, че е прекратила разследването поради недоказаност. 


В началото на решението си съдът отбелязва: "Между декември 2009 и април 2010 МВР провежда множество полицейски операции, насочени срещу организираната престъпност. В рамките на тези операции полицията задържа множество лица, в това число и политици, което предизвиква засилен обществен и медиен интерес. Редица политици, в това число и министър-председателят и вътрешният министър, различни прокурори и полицейски началници, са търсени от медиите да коментират тези арести и висящите разследвани." Съдът съобщава, че във връзка с "тези събития" е бил сезиран със серия от жалби - Емилия Масларова, Алексей Петров, Тони Костадинов (бивш началник на РПУ Бяла Слатина) срещу България, Николай Цонев, Пламен Стоянов (Дамбовеца, задържан в операция Октопод) и др.


По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза, че обезщетението за Гуцанов от 40 хил. евро ще бъде платено от всички данъкоплатци, и призова прокуратурата кой е разпоредил проверката на Гуцанов, намеквайки, че това е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Предложи дори Цветанов да плати сумата, като например продаде един от апартаментите си.


Според решението по времето на ареста на Гуцанов като председател на общинския съвет в града, Гуцанов е бил добре позната политическа фигура във Варна. За него властите не са разполагали с данни, че е проявявал насилие или би могъл да представлява опасност за полицейските служители. В дома му наистина е имало оръжие, но само този факт не може да обоснове използването на специализирани полицейски сили при операцията, нито използването на полицейска сила в такъв обем.


ЕСПЧ обръща внимание, че властите е трябвало да съобразят начина на провеждане на полицейската операция с факта, че в дома на Гуцанов са се намирали съпругата му – която не е била заподозряна в престъпления, и двете има малки деца, които заради крехката си възраст – съответно на 5 и 7 години, са били психологически уязвими.


Събитията  са повлияли дълбоко на Гуцанова и двете деца, като са довели до силен страх и безпокойство. Затова ЕСПЧ приема, че е нарушен чл. 3 от конвенцията – според който никой не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отнасяне, пише още в решението на съда..


Разследващите са пристъпили към полицейската операция без да вземат предвид няколко фактора – вида на престъпленията, в които Гуцанов е бил заподозрян (той е обвинен не за престъпления, свързани с насилие), липсата на данни за криминално минало и присъствието на семейството му по време на ареста. "Всички тези елементи сочат ясно, че при задържането на Гуцанов са използвани прекомерна сила и в този смисъл той също е бил подложен на унизително отношение", пише в решението на съда, цитирано от сайта "Съдебни репортажи"


Разследването срещу Гуцанов е образувано пет месеца преди ареста му, което според съда означава, че разследващите са имали достатъчно време, за да вземат предварително разрешение за претърсване на дома на председателя на общинския съвет, а не да правят това в условията на неотложност, отбелязва ЕСПЧ.

Според съда в Страсбург, българските власти не са успели по никакъв начин да мотивират продължаващото задържане на Борислав Гуцанов и с това са нарушили правото му на свобода и сигурност. Той прекарва два месеца в ареста и два е под домашен арест.


Отвъд простото предаване на информацията


Европейският съд приема също, че е нарушена презумпцията за невиновност заради изказванията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Внимание съдът обръща на фразата, ден след ареста на Гуцанов: "това, което те са направили е схема, разработвана от много години". Според решението с този коментар, Цветанов е преминал отвъд просто предаване на информация, като се има предвид краткото време, изминало от ареста на жалбоподателя. Съдът намира, че с думите си вътрешният министър оставя впечатлението в широката общественост, че жалбоподателят е бил сред "мозъците" на престъпната група.


В решението на ЕСПЧ е отбелязано още, че презумпцията за невиновност е нарушена и с определението на Варненския окръжен съд, с което Гуцанов е оставен в ареста. В определението от 18 май 2010 г. съдия Янко Янков записва, че "на първо място (съдът) продължава да счита, че има извършено престъпление и че обвиняемият е замесен". Според  ЕСПЧ това надхвърля представите за подозрение и е своеобразна декларация за виновността на обвиняемия.


"Решението е важно, защото бележи началото на края на т.нар знакови дела, върху които се изграждаше PR стратегията на ранният ГЕРБ", коментира пред "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев, който представлява семейството на Гуцанов в Страсбург.


По думите му случаят на Гуцанов е поставен в контекста на серия такива дела, които ще завършат по идентичен начин и всичките са свързани с управлението на Цветанов - срещу бившия военен министър Николай Цонев, срещу задържаните при операция "Октопод".


Според Екимджиев ако има прокуратура в България тя трябва да се самосезира и да извърши независимо и задълбочено разследване на лицата, които са организирали и провели операцията по задържането на Гуцанов."


ГЕРБ се учудват от бързината на решението


"По отношение на делото на Борислав Гуцанов, има и интересен факт. Обикновено практиката на Европейския съд изисква няколко години при завеждане на едно такова дело. Сега сме свидетели на едно бързо решение. Не искам да коментирам съда, но нека да се запознаем в конкретика с диспозитива на решението", заяви на пресконференция депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.


По думите му до 2008 година, България е била в топ пет на страните, получили осъдително решение от Съда в Страсбург по материята, по която Борислав Гуцанов е съдил България.


"Делото е за действията на прокуратурата. Акцията през 2010 година е ръководена от Окръжна прокуратура Варна, с използване на полицейски сили от ОДМВР Варна. Това, което предприехме ние в нашия мандат, беше да се съобразим с практиката на Съда по правата на човека, и да въведем т.нар. стандарт "абсолютна необходимост" при използването на полицейска сила", заяви още Ципов.


Според него в бъдеще България ще получи още подобни осъдителни решения. "Искам да напомня, че цялата операция от 2010 година беше за интересна схема за придобиване на употребявани автобуси. Операцията беше извършена с партньорска служба от Франция. Схемата е интересна", заяви още Красимир Ципов.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK