ГЕРБ одобрява, но няма да подкрепи забраната за продажба на ниви на чужденци

ГЕРБ одобрява, но няма да подкрепи забраната за продажба на ниви на чужденци

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите от ГЕРБ няма да подкрепят предложението на "Атака" забраната за закупуване на земеделска земя от чужденци да бъде удължена с решение на парламента, защото то няма да има юридическа тежест. Ще настояват обаче правителството да предприеме необходимите мерки за удължаването на забраната.


За да бъде променен сегашният срок, който според договора за присъединяване на България към Европейския съюз изтича в началото на 2014 г., е необходимо съгласието на всички страни членки, обясни на пресконференция днес бившият зам.-министър на финансите в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов.


"Предложенията на "Атака" са малко крайни, както винаги. Няма как да подкрепим решение, което не може да бъде приложено", каза Горанов и обясни, че въпросът е сложен за решаване, но не и невъзможен. В петък премиерът Пламен Орешарски пък определи удължаването като възможно, но нереалистично.
По-големият проблем според ГЕРБ бил липсата на желание от изпълнителната власт да го повдига с мотива, че е трудно да бъде решен. "Правителството трябва да предприеме стъпки за удължаване на този срок, независимо че един път сме дали съгласие чуждестранни граждани да могат да придобиват земя, и то в рамките на сегашния кабинет", настоя Горанов. И посочи, че правителството е трябвало по-рано да заяви позиция по въпроса, тъй като крайният срок наближава.


Мотивите на ГЕРБ са сходни с тези на "Атака". По думите на Горанов българите не са конкурентни на европейците, тъй като са на едно от последните места по доходи в Европейския съюз, а в близките години не се очаквало и сближаване на доходите.


На 18 септември, когато обяви предложението на "Атака" пред журналисти, лидерът на партията Волен Сидеров посочи, че земеделската земя в България е 10 пъти по-ниска от тази в Европа и затова била привлекателна, а българите нямали възможност да я купуват. Тогава Сидеров предупреди, че част от земята вече била изкупена чрез подставени лица и се чакало само отпадането на крайния срок, за да бъдат легализирани сделките.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK