Столичният кмет очаква приток на търсещи работа бежанци

Йорданка Фандъкова, кмет на София

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова, кмет на СофияСтоличният кмет Йорданка Фандъкова прогнозира, че в следващите няколко месеца към София и другите големи градове ще се насочи поток от бежанци, търсещи работа. Това ще стане след като бъде ускорено получаването на бежански статут от тях, както обеща правителството. 


Досега процедурата за получаване на статут на бежанец отнемаше няколко месеца, но преди дни властите се ангажираха да я ускорят до 20 работни дни. 


Фандъкова очаква градът да получи помощ от институциите, за да бъдат задоволени социалните, здравните и образователните нужди на тези хора. Според нея ако две - трети от бежанците се насочат към София, две - трети от съответния ресурс също трябва да бъде насочен към столицата.
"Столичната община няма допълнителен ресурс за приемане на бежанци", каза кметът на София пред журналисти. Тя участва в конференция, посветена на правата на чужденците, търсещи или получили закрила в България. Във форума участват вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, синдикалисти. 


Фандъкова за пореден път призова да се търсят и европейски средства за задоволяване на спешните нужди на бежанците. 


"Важно е проблемът за миграцията да бъде вещо разбран от националните власти, които могат да бъдат подпомогнати от експертизата на неправителствения ни сектор", каза вицепрезидентът Маргаита Попова. Тя напомни, че никоя от националните власти не е способна да се справи сама с миграционния проблем.


Повече от 100 хил.лв. са били похарчени за лечението на 120 бежанци към настоящия момент, съобщи по време на конференцията д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването. Освен това е взето решение всички деца до 15 - годишна възраст да бъдат ваксинирани. Пенков поясни, че към момента са ваксинирани 700 деца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK