Цветанов: Станишев ще възстанови ли 3 млн. лв., дадени за лъскане на имиджа на България (видео)

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Цветан ЦветановСмятам, че темата "Борислав Гуцанов" сме я изчистили още в момента, когато делото беше прекратено от прокуратурата. Това коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по повод решението на Европейския съд по правата на човека от вчера, с което осъди България да заплати 40 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на семейството на депутата от БСП и бивш председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов заради акцията по задържането му от март 2010 г.


Попитан дали би му се извинил, Цветанов каза, че е говорил с Гуцанов в парламента и това, което са си казали е, че "всъщност животът продължава".


В решението си съдът е записал, че с действията си българската държава е нарушила три текста от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи - забраната за изтезание и унизително третиране, нарушено право на достъп до съд, неоправдана продължителност на задържането му, нарушена презумпция за невиновност (от вътрешния министър Цветан Цветанов и окръжния съд във Варна), нарушено зачитане на личния и семейния живот и нарушено право на защита.
Попитан дали приема препоръката на лидера на БСП Сергей Станишев да плати обезщетението от 40 000 евро, като продаде единия си апартамент, Цветанов попита дали Станишев ще възстанови 3 млн. лв., дадени на австрийския лобист Петер Хохегер за лъскане на имиджа на България. Това са реалните пари на българския данъкоплатец, обобщи Цветанов.


Според него Станишев трябва да има морален ангажимент, "защото, когато си дал 3 млн. лв. на един лобист, който връща след това 800 хил. лв. към близък човек, как си го обяснявате това и как да бъде обяснено на българските данъкоплатци". За какви апартаменти говори Станишев - за тези, които са единствено жилище на родителите на жена ми и на майка ми, попита Цветанов.


Попитан дали се чувства отговорен за показния арест на Гуцанов, бившият вътрешен министър каза, че единствената цел е била да се защити интересът на варненския данъкоплатец. По думите му към операцията се пристъпило след 3-4 месеца работа на френските партньори, които установили, че част от парите, отпуснати от общинския съвет във Варна за стари автобуси, са се отклонили в други сметки.


"Това беше ангажимент на прокуратурата със съдебно-следствените поръчки да бъде събрана тази информация, да се предприемат последващи действия от прокуратурата, след като тя е преценила след 4 години, че няма достатъчно данни или информацията, която идва, е с огромно забавяне и не би могла да подпомогне разследването, те са преценили да прекратят делото", каза Цветанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK