Управляващите се готвят да орежат бюджета на президента с 12%

Управляващите се готвят да орежат бюджета на президента с 12%

© Надежда Чипева, КапиталБюджетът на президента ще бъде орязан догодина с 12 на сто - това съобщава в днешния си брой "Преса", като се позовава на информация от шефа на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев, според когото всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от предстоящите съкращения на разходи. 


През 2013 г. бюджетът на "Дондуков" 2 е 6,3 млн. лв., а за следващата ще бъде намален със 767 хил. лв., посочва "Преса".През 2001 г., когато е последната година от мандата на Петър Стоянов на "Дондуков" 2, бюджетът му възлиза на 4.3 млн. лв., припомня "Преса". През 2009 г. бюджетът на институцията вече е 7.1 млн. лв. През 2010 г. по времето на Първанов той стана 5,2 млн. лв., а през 2011 г. бе орязан с 1 млн. лв. по искане на РЗС - до 4,1 млн. лв.Проектът на бюджета тепърва ще бъде съгласуван с групите на БСП и ДПС. "Целенасочено орязване на бюджета на президента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много - да", коментира за изданието левият депутат Димчо Михалевски. Според него 2.6 млрд. лв. се дават годишно за заплатите на чиновниците в публичния сектор и още 1. 9 млрд. лв. за издръжка на тези администрации. Михалевски смята, че е редно и президентът да направи съкращения, за да се спести от средствата за издръжка.


Преди дни омбудсманът Константин Пенчев изпрати писмо до премиера и финансовия министър, в което възрази срещу намеренията на управляващите да орежат и разходите на неговата институция. Той посочи, че определеният му бюджет от 2.2 млн. лв. е "крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK