Приютът за кучета в Горни Богров напуска имота от сделката на Мирослав Найденов

Снимката е архивна

© Николай Николов

Снимката е архивнаПриютът за 500 бездомни кучета в Горни Богров, който се стопанисва от неправителствената организация "Енимал рескю" (Animal Rescue), ще бъде преместен от началото на 2014 г. Причината е, че изтича договорът за наем на Столичната община със собственика на частния имот, който беше подписан през 2009 г. на неизгодно висока цена от близо 20 хил. лева на месец.


Конкурсът беше проведен от Мирослав Найденов - тогавашен шеф на "Екоравновесие" и сетнешен министър на земеделието в кабинета "Борисов". Случаят дори беше изпратен от кмета Йорданка Фандъкова до прокуратурата, която не откри нарушение. По-късно общината успя да договори и по-ниска наемна цена.


Проблемът
В края на тази година изтича и договорът между организацията и общината, сключен в началото на 2010 г. за терена и сградите в Горни Богров. Имотът е частен и е ипотекиран, като в момента е собственост на банка. От края на миналата година Animal Rescue и общината търсят вариант за нов терен, където да се премести приютът за 500 животни.


Според организацията е имало одобрен архитектурен план за имот в Ботунец. "Нещата за това място (уж "нашето") пропаднаха на последното заседание на общинския съвет преди изборите (май месец), когато внезапно гл. арх. Петър Диков се изправи и спря гласуването за нашия договор с думите, че там щели да се строят "детски градини", пишат на сайта си от Animal Rescue.


От общината потвърдиха за проблема, но посочиха, че все пак трябва да се мисли и за строителството на детски градини. Имало е и предложения за други имоти, където да се премести приютът, но така или иначе процедурите са се забавили.


Кампанията


Затова от Animal Rescue сами да се справят с проблема. Харесали са бивша кравеферма в близост до общинските приюти в в Сеславци и Богров. Цената му е 210 000 евро и затова от организацията са започнали да събират пари, като в момента са успели да дадат капаро. Целта е това да бъде първият приют в София, който изцяло е собственост на неправителствена организация.


По какъв начин може да се дари, открийте на сайта им http://arsofia.com. От Столичната община обещават да продължат да ги снабдяват с необходимите материали за кастрация, медикаменти и храна за кучетата, както и досега. Ще им помагат и с рекламната кампания за набирането на средства чрез билбордове.


За 3 години са успели да намерят дом на 2300 кучета и са кастрирали 5400 бездомни животни. Те са и единствените, които прибират малки кучета.


Втори етап


От местната управа до дни ще обявяват и обществената поръчка за втория етап от новия си приют за още 1000 животни. В момента почти е готово проектирането и до дни се очаква да приключи, добавиха от общината.


Дотук се стигна, след като в края на миналата година съдът отмени промените в Наредба 41 към Закона за защита на животните, защото Министерството на земеделието по времето на Мирослав Найденов забрави да публикува на сайта си проекта на документа. След като през тази година Наредбата беше приета наново, вторият етап от общинския приют от отворен тип, който струва по-малко спрямо предишните правила, вече може да се реализира, макар и с едногодишно закъснение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK