Мотивите на 5 пушачи-депутати, един бивш, един нередовен и двама непушачи срещу прекалените забрани

Мотивите на 5 пушачи-депутати, един бивш, един нередовен и двама непушачи срещу прекалените забрани

© ДневникСлед 5-месечни дискусии депутати от БСП все пак внесоха промяна в закона за здравето, с която да отпадне пълната забрана за пушене на закрито. Те предлагат да се върне възможността за палене на цигара в ресторанти, казина, заведения за хранене, нощни заведения, но в обособени за целта места, където да не се допускат младежи под 18 години. Идеята им е собственици на квартални заведения - до 70 кв. м, сами да решават дали ще са заведения със или без дим. Предвижда се да се разреши пушенето на стадион и в обособени места на летищата. "Дневник" потърси 9-имата вносители на промяната за личните им мотиви да подпишат тази поправка.Спас Панчев, непушач: Забраната е най-корупционният закон
Зам.-председателят на парламентарната група на БСП и лидер на Земеделския съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев е основният вносител и автор на промяната в закона за здравето. Според него обществото - граждани и ресторантьори, е разделено на две и трябва да се сложи край на този спор с гласуване в парламента. В този си вид законът не се спазва, той е един от най-корупционните и трябва да се усъвършенства. Затова предлагаме либерализация. Почти никъде не виждам някой да спазва забраната за пушене на обществени места. По-богатите ресторантьори си плащат, там не се правят проверки. Наказанията са само за малките, а при тях не ходят клиенти, защото се спазва забраната. Фалитите са много.


Атанас Мерджанов, непушач: Всяка забрана, доведена до абсурд, е противопоказна


Зам.-председателят на парламентарната група на БСП и шеф на вътрешната комисия Атанас Мерджанов казва, че е подкрепил либерализацията, защото "всяка една забрана, доведена до своя абсурд е противопоказна и е вредна за обществото като цяло". В крайна сметка трябва да се отчитат всички страсти и измерения на обществото, в този смисъл смятам, че поправката, която предлагаме, е по-скоро справедлива, отколкото дискриминираща. Въпрос на възпитание и на култивиране на ценности е дали децата ще пушат.


Корнелия Нинова, пушач: Да дадем свободно право на избор


Зам.-председателят на парламентарната група на БСП и бивш зам.-министър на икономиката в тройната коалиция Корнелия Нинова смята, че пълната забрана за тютюнопушене на закрито ограничава права, не дава право на избор, пречи на развитието на този икономически сектор - ресторантьорство, туризъм и т.н. Промяната, която предлагаме, гарантира и правата на непушачите. В никакъв случай не искаме да пречим на непушачите, но нека и едните, и другите да имат свободно право на избор. Освен това още като се приемаше забраната бяхме против, поели сме ангажимент, че ще я отменим и си изпълняваме ангажиментите. Според мен забраната беше грешка. Парламентарната ни група ще гласува по съвест.


Татяна Буруджиева, пушач: Не разбирам агресията срещу правото на избор


Началникът на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев, политолог и депутат Татяна Буруджиева смята, че всеки забранителен режим изисква създаване предварително на условия, за да се спазва. Това е моят мотив за всеки закон. За мен не е логично да се тръгва директно към забрана, без да са извършени тези действия. Не е логично не само за мен, но и за голяма част от европейските държави, които я бяха въвели и после се отказаха. Сега какво се връща - възможността някой да избира. Не разбирам агресията на другия, който държи непременно никой да няма право на избор.


Мартин Захариев, пушач: Между първо и второ четене бихме могли да направим още рестрикции


Депутатът от гражданската квота на БСП Мартин Захариев коментира пред "Дневник", че макар да е вносител на поправките имал забележки към тях. Има много неща, които искам да се променят между първо и второ четене, каза той.


Категорично не трябва да се пуши на стадионите, за мен е грешка да се пуши там, където се сервира храна - това са поправки между първо и второ четене, които трябва да бъдат сериозно обмислени, аргументирани и защитени, посочи той. Попитан защо тогава се е подписал под законопроекта, след като не го одобрява, Захариев отговори: "Защото между първо и второ четене бихме могли да направим още рестрикции". Имам забележки към така внесения законопроект, но го подписах, защото такава е парламентарната техника, могат да се правят промени между първо и второ четене. Всъщност промени между първо и второ четене може да прави всеки народен представител, без значение дали е вносител на проекта на първо четене или не.


В парламентарната група сме взели единно решение да подкрепим такъв законопроект, каза той. Участвал съм в множество дискусии по темата още юни, казал съм си публично мотивите, продължавам да ги поддържам, те са синтезирани в мотивите, трябва ли да ги повтарям, възмути се той. Помолен да ги синтезира накратко, препоръча да проверим в интернет, "навсякъде ги има". Моите лични мотиви са такива, каквито са на вносителите.


Тодор Радулов, нередовен пушач: Заведенията са частна собственост, те сами решават


Депутатът от БСП в Благоевград Тодор Радулов коментира, че всеки избира дали да пуши или да не пуши. Правим частично разрешаване на пушенето - в заведения, в които преди няколко години част от собствениците направиха солидни инвестиции, които в момента не могат да си възвърнат. Но не това е най-важното, най-важното е, че става дума за частна собственост и те имат право да организират така дейността си, че да имат полза от този бизнес. Клиентите или гражданите, които искат да ползват тези услуги, би трябвало да изберат дали да влязат в тези заведения или не. Това е право на избор. Забраната е частична - тя остава на други те обществени места, засяга само нощните заведения и казина.


Добрин Данев, бивш пушач: Всеки ще отиде там, където има желание и нужда


Депутатът от БСП в Русе Добрин Данев, който кара втори мандат в парламента, обвърза мотивите си за тази поправка с възможността да се даде на всеки български гражданин право на избор. Това е основната причина, всичко останало е следствие. Считам, че по този начин ще се даде право на всеки да избира и в резултат на тази възможност противоречията между привържениците на едната и другата страна ще се изчистят. Имайки избор, всеки ще иде там, където има желание и нужда. От 5 години не пуша и не съм свързан с този бранш.


Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов (определян като страстен пушач) и зам.-председателят на парламентарната група на БСП и бивш зам.-министър в тройната коалиция Димчо Михалевски (пушач) не бяха открити за коментар какви са аргументите им да подкрепят законопроекта като негови вносители.


Министърът на здравеопазването Таня Андреева, която не пуши, коментира пред "Дневник", че се надява поправката да не бъде приета. От самото начало съм против либерализирането на режима, под каквато и да е форма. За мен или има забрана, или няма. Аз нямам никакъв аргумент в полза на либерализирането - и от медицинска гледна точка, и от гледна точка на защитата на здравето на пушачите и на непушачите. Всяка либерализация ще доведе до риск за непушачите, които ще бъдат в затворените помещения. Доколкото зная няма политическо решение и гласуването в залата ще бъде по съвест - по това кой как разбира аргументите "за" и "против" и се надявам промяната да не мине.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK