Гражданска инициатива предлага мемориал на съпротивата срещу репресии

Гражданска инициатива предлага мемориал на съпротивата срещу репресии


Част от сградата на бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост в София да бъде превърната в мемориал на съпротивата срещу репресиите. Това е идеята на гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата", представена днес на конференцията "Културата на паметта за терора и диктатурата в България".


Гражданската инициатива иска от държавата само да позволи експозицията да бъде в сградата на  Лъвов мост, която е собственост на Министерството на вътрешните работи. Решение може да вземе Министерският съвет.


Не искаме пари от държавата, каза Васил Къдринов от "Мемориал на съпротивата", създадена от центъра "Хана Аренд", фондацията "Конрад Аденауер", историци и професори. Подреждането и поддържането на експозицията ще става на доброволни начала. Авторите на идеята предвиждат в  експозицията да има снимки, текстове и прожекции.
Участниците в конференцията почетоха жертви на държавния терор през различни епохи на 20 век - Анушка Драгиева, Гео Милев, Георги Заркин, Георги Марков, Георги Търпанов, Димитър Гичев, Евгени Босилков, Ема Герон, Илия Минев, Йосиф Хербст, Кръстьо Пастухов, Лиляна Паница, Любен Алексиев, Людмила Славова, Манол Васев, Мара Рачева, Мехмед Карахюсеинов, Никола Мушанов, Никола Петков, Петко Д. Петков и Петър Семерджиев.


Сградата на Лъвов мост е построена през 1920 г. от комунистическата партия. Тя е конфискувана от държавата през 1923г. и е превърната в Дирекция на полицията. След 1944 г. до 1989 г. тук са се намирали Народната милиция и Държавна сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK