Само три държави са готови незабавно да помогнат на България за бежанците

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевСамо Австрия, Чехия и Великобритания са изразили досега готовност да окажат незабавно пряка помощ на България при решаването на проблема с бежанците. Вътрешните министри на трите страни са декларирали това в отговор на писмо от вътрешния министър Цветлин Йовчев до всеки от колегите му в ЕС. 


Това съобщи самият Йовчев пред Министерска конференция на Залцбургския форум в Букурещ, цитиран от пресцентъра на министерството.


Българският вътрешен министър е призовал за изграждането на обща европейска система за бежанците. Това включва общи правила и процедури за даване на бежански статут, при обработката на документите и при настаняването на хората и общи политики. 
Друга негова идея е прилагането на т.нар. интелигентни граници – общи информационни системи и интеграция при управлението на процесите.


За да стане това обаче и ресурсите трябва да са споделени, е подчертал Йовчев. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Аха... и как ще ни помогнат? Нима Великобритания ще приеме емигранти на територията си? Не вярвам!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Проблемът с бежанците може да стане претекст за вот на недоверие. Защото те не бежанци, а икономически емигранти.

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1736 Любопитно

  в България няма бежанци има икономически емигранти то си има определение щом минават 2 граница вече са икономичеси имигранти

 4. 4 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Кризата с емигрантите излиза извън контрол. Като гледам, Волен Сидерооглу първи се е ориентирал да ги атакува, за да си вдигне отново рейтинга сред приматите

 5. 5 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Едно престъпление подобно това в Москва извършено от сириец *бежанец*в София, ще взриви всичко.
  Тези рапони от правителството не осъзнават, че при такава ситуация няма какво да ги спаси от народната любов и все пак оставят всичко на самотек.
  Въпрос на време е ...или на постановка нещо подобно да се случи.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Предайте им ги , да си ги отглеждат както си знаят. Имяме си достатъчно хрантутници на клона.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Само с одеала и съветска власт не става! Това го разбраха и китайците още по времето на председателя Мао, въпреки че преди него са се падали по 1/2 одеало на калпак, а благодарени на него - по одеало и половина на калпак Но... очевидно Овчев е пропуснал тези уроци в училище и чак сега се образова.

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Чудя се, ако някой от имигрантите ни вземе да умре по някаква причина, дали нема целият свят да заклейми България като най-нечовешката държава...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  А къде остаВА ЕС...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Каква точно помощ очакват тези импотенти? Как България се е справила с десетки хиляди арменци, десетки хиляди белоемигранти и стотици хиляди българи от Беломорието, Добруджа и Македония без никаква помощ?!

 11. 11 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#1:"Silvi Milcheva"]Нима Великобритания ще приеме емигранти на територията си? Не вярвам! [/quote]
  И аз не вярвам.
  [quote#1:"Silvi Milcheva"]Аха... и как ще ни помогнат?[/quote]
  Ами в това (цитат от статията):"...Българският вътрешен министър е призовал за изграждането на обща европейска система за бежанците. Това включва общи правила и процедури за даване на бежански статут, при обработката на документите и при настаняването на хората и общи политики...."

  Страхотна помощ, нали?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#10:"spiegel"]Каква точно помощ очакват тези импотенти? Как България се е справила с десетки хиляди арменци, десетки хиляди белоемигранти и стотици хиляди българи от Беломорието, Добруджа и Македония без никаква помощ?! [/quote]

  За арменците и "белоемигрантите" (защо не белогвардейци?) не знам. За българите знам-на дядо ми (по бащина линия), с 3 деца, са му дали 2 декъра в пустоша край Пловдив. Сега в "широкия център). Да си построи къща, и засади нещо да се храни. И да си отглежда прасета и кокошки. До ден днешен помня как първо "пасях" магданоза, после чешех прасетата зад ушите, после изпивах 2-3 пресни яйца, и чак после влизах в къщи и казвах "Здравей дядо, здравей, бабо"

  Родили са му се още 2 деца, той и голямите деца са работили по късно в тютюневите складове. Най голямия син го пратил да се учи за архитект в Чехия (финансиран от богат съселянин). Другите ги изучил до гимназията.

  Но това са хора дошли и останали в България, не чакащи "дАкИменти" да цоцат пари от Европата

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А Сирия призовава сирийците да се върнат в Сирия. В териториите които се владеят от правителствените войски има много добре организирани бежански лагери, с много по добри условия, отколкото при нас. Вече над 100 000 бежанци от съседни страни са се върнали в Сирия. Тук в България повечето сирийци, които са наистина сирийци са от северната част на Сирия, която се владее от терористите и тези хора бягат от тях.Но турските каналджии обработват бежанците, като им обещават големи привилегии в Европа. Повечето от тях са подмамени с празни обещания. Тук става въпрос за един много голям бизнес, от който печелят всички по веригата. За съжаление реакциите от страна на европейските институции, както и на българските са изключително неадекватни и не се прави нищо за да се прекъсне тази чисто мафиотска история.

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не съм сигурна дали това не е само учтив отговор до Цв.Йовчев,защото и 3-те страни са доста консервативни спрамо нашите граждани,освен това лимитират приток на чужденци в собствените си страни,негативни са дори и към собствените си роми.

  Tony
 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мойше. Толкоз!":

  Интересен и хубав разказ. И в нашето семейство имаме бежанци. Непряка роднинска линия - учител в Солунската гимназия, който през Балканската война бяга със жена си и двете си деца и само една козичка от цялото имущество за мляко за пеленачето, после тук не знам как са се оправили, но много скоро вече е един от известните журналисти и участник в братоубийствените войни на ВМРО. По пряка линия - веднага след освобождението един прапрапрадядо от Малък Дервент се преселва в Ямбол, а дъщеря му, моята прапрабаба остава с мъжа си, но също след 1920, когато Западна Тракия е дадена на Гърция, и те изоставят чифлика си и тютюневите си кантори в Дедеагач, Одрин и Софлу и се преселват. Но те не са типични, защото все пак са имали нещо за начало на новия живот.

  А за белоемигрантите мисля, че това е по-коректното название за руснаците, които не са били част от белите армии - жени, деца, цивилни. Впрочем за руснаците България също е била междинна спирка, повечето са заминали за Чехия, Франция, Германия... Арменците също са се отправяли на запад, ако са можели. Така че да не виним сирийците, че се стремят на запад, а да си изпълним човешкия дълг.

 16. 16 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 426 Неутрално
 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"historama"]Проблемът с бежанците може да стане претекст за вот на недоверие. Защото те не бежанци, а икономически емигранти. [/quote]
  ДА!
  Хайде разберете, че не са бежанци а икономически емигранти!
  Пак...някой който е преминал 2000км. и е дал 2000евро на трафикант, хич, ама хич не ми изглежда беглец!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Неутрално

  И десния Алекс Алексиев, живял и работил дълги години в САЩ се изказа остро против даване на убежище на сунитите-каквито са ВСИЧКИ от бежанците у нас-заради враждебното им отношение към не мюсиулуманите и рисковете от това! Сунитите може и да са съюзници на САЩ в Сирия, но те са екстремисти и нежелани-беше подтекста на казаното! "тези хора не ни мислят доброто"
  Една защитна ограда по цялата граница струва 40 млн лв! Какво чака правителството!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Тогава времената са били други-хората всички са били еднакво бедни и са си помагали.Днес,имаме един себичен и богат север в ЕС,една Турция,която цели дестабиизация на БГ ,чрез мюсюлманския етнос,който ни изпраща целенасочено и една,вече религиозна война в Сирия и другаде в Северна Африка,между сунити,шиити и какви ли още не,включително и терористи,в която БГ не бива да се намества,приютявайки неидентифицирани арабски "жени и деца"!

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Помогнат ли на България , помагат не на Българите , а на сирийските бежанци и на себе си . Но най добре ще помогнат ако стиснат за гушите "освободителите " на сирийския народ и ги разоръжат и накарат да седнат на преговори с правителството . Защото без тяхната помощ до сега безделниците щяха да са запълнили дупките си .

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  [quote#2:"historama"]Проблемът с бежанците може да стане претекст за вот на недоверие. Защото те не бежанци, а икономически емигранти. [/quote]
  Какво икономически емигранти в най-бедната страна на ЕС ?
  По-добре да отидат в Етиопия или Судан там има повече помощи за лагерите на бежанците!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Не разбрах Кристалина Георгиева казва ли нещо по въпроса ?

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 23. 23 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#15] от "spiegel":

  [quote#15:"spiegel"]А за белоемигрантите мисля, че това е по-коректното название за руснаците, които не са били част от белите армии - жени, деца, цивилни. Впрочем за руснаците България също е била междинна спирка[/quote]

  Коректното название е "руски емигранти/бежанци", повечето така сами са се определяли.
  И на Запад са заминавали преди всичко благородниците и по-богатите, другите са останали у нас. Към 1920 г. е имало около 36 000 човека. Имало е "Славянско дружество", което е помогнало много на тези хора.
  Но това са били хора, към които българското население е изпитвало симпатии, все пак от 1878 г не е минало много време..

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мойше. Толкоз!": Сигурно не са хвърляли дадени им дрехи и са си чистели сами, а не да не живеят като в кочина и да дойде някой и да им изчисти. Благодарни са били ,че са живи и здрави и имат покрив над главата си, нали?

 25. 25 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мойше. Толкоз!":

  Мойше, що не ядете кошер бе, какви прасета?

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#22:"Варна"]Не разбрах Кристалина Георгиева казва ли нещо по въпроса ?[/quote]

  Тя казва само, че тейтинга и е най - висок и трябва да стане следващият министър председател на България.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#26:"Танас"]тейтинга[/quote]
  да се чете рейтинга - така се получава като не съм сим отворил очетата още.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#23] от "Кирето":

  Бяла емиграция, съответно белоемигранти е прието и в науката име: http://www.imir-bg.org/imir/books/Ruskata%20emigracia1.pdf

  На запад са заминали половината. До 1923 тук идват над 35 000 белоемигранти, а през 1940 броят им е 18 000.

  Симпатията, ако е изпитвана от българите, е била преди всичко съчувствие. Мит е чувството на близост, което е подложено на изпитания още през 80-те години на 19 век, а и българинът преди 1944 гледа на руснаците като на крайно различни културно от него. Тук по-важна е ролята на държавата, която въпреки проблемите, които й създават руснаците - цели въоръжени армии, и то в условия на световна икономическа криза, на победена страна с тежки задължения и ограничения, прави нужното за тези хора.

 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  [quote#2:"historama"]Проблемът с бежанците може да стане претекст за вот на недоверие.[/quote]
  Не вот на недоверие, а вот на даверие трябва да иска правителството по тази тема след като Атака са на противно мнение и да видим как ще съберат тогава 121 гласа ако националистите държат на позициите си, а не на субсидията и депутатските привилегии.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Какви бежанци , изброените държави може и да вземат някакви емигранти , но ще има цедка а тук ще останат , ми де да знам който трябва ще остане , границата е отворена да заповяда следващата вълна от "бежанци" , а някои медии ще продължават да разказват сълзливи истории за "бежанците " като Ахмат . Няма политическа воля за решение на проблема , герб си услушват, бсп и дпс също . Реформаторите и те се обаждат пискливо и неадекватно , колкото и да е "странно" само Атака прави нещо в парламента по въпроса и ВМРО по медиите , ако се спре това чудо на 20 000 такива мургави посещаващи джамии хора в страната ,ще е добре .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 31. 31 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 479 Неутрално

  циганите в сравнение с ислямисти са цвете(!) защото не прповяадват една варварска религийа, койато има всички характеристики на секта - насаждане на страх, войнственост към инакомислещите и т.н.. кво ше ги правим тия като се насадяат и организират в общности? като във Франция, дето е пълно с такива - нито са цивилизовани, нито могат да говорйат, пишат и четат, нито ще приемат хора от друга култура като равни - лоша съдба до момента има Сирия, запошна всичко като мирен, цивилизован преотест, а какво стана... но все пак е като да ти се натресе някой навлек в къщата и да ти иска да му помогнеш, без да можеш да живееш спокойно - какво бих направил с такъв - бих го изгонил (учтиво)

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 32. 32 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#12:"Мойше. Толкоз!"]За арменците и "белоемигрантите" (защо не белогвардейци?) не знам.[/quote]
  Нямам нещо много против "белогвардейци", така е думата, но ако трябва да бъдем точни, имало е и жени, и деца, и цивилни.
  Лично съм срещал може би последната жива "белогвардейка" в България, дошла е с родителите си като 2-годишно дете.

 33. 33 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#28:"spiegel"]Симпатията, ако е изпитвана от българите, е била преди всичко съчувствие. Мит е чувството на близост, което е подложено на изпитания още през 80-те години на 19 век, а и българинът преди 1944 гледа на руснаците като на крайно различни културно от него.[/quote]
  Не е мит. Руски емигрант е бил кръстник в нашето семейство. Руски учени емигранти са преподавали в университета. Спомените и на българи, и на руснаци свидетелстват, че са били много добре приети, но безкрайно непригодими към суровия бит. Повечето от тях са били привикнали на прислуга, не умеели да свършат нищо сами, ръцете на рускинките се разранявали дори от губерка, пък трябвало да вадят вода от кладенец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK