Изследване: Две трети от българите искат мажоритарен вот

Проучването дава малка преднина на ГЕРБ пред БСП, ако изборите са днес.

© Маркет ЛИНКС

Проучването дава малка преднина на ГЕРБ пред БСП, ако изборите са днес.Почти 80 на сто от българите са съгласни, че монополите трябва да бъдат ограничени, а две трети одобряват мажоритарния вот, сочи изследване на фондация "Конрад Аденауер" сред 1200 пряко интервюирани пълнолетни българи, изготвено от агенция "Маркет линкс" между юли и септември 2013 г.


Две трети смятат, че има нужда от конструктивна опозиция


Сред "темите на обществен консенсус", одобрявани от повече от половината интервюирани, са още необходимостта от конструктивна опозиция (67%), задължителното гласуване (63%), компромисът с партийните интереси за сметка на интереса на гражданите (60%). По-малко е съгласието по въпроса трябва ли свобода на бизнеса от държавата - така смятат 49 на сто, докато 31% са на обратното мнение. Според половината българи политиците трябва да решават конкретни проблеми на гражданите, а 30 на сто твърдят, че по-важно е те да отстояват принципи.
Силно е разделението по въпроса трябва ли да се национализират приватизирани предприятия - идеята одобряват 40%, а 43 на сто са на обратното мнение, сочи изследването.


Почти две трети са изцяло съгласни, че политиците говорят празни приказки, а още 29% са склонни да се съгласят с такова твърдение. Повече от 60 на сто не вярват на обещанията на политиците, почти половината изпитват недоверие в институциите, а 44% не смятат, че има партия, която отстоява интересите им.


Интервюираните, заявили, че са леви, са предимно възрастни хора от по-малките населени места

© Маркет ЛИНКС

Интервюираните, заявили, че са леви, са предимно възрастни хора от по-малките населени места


На затворен въпрос за кого биха гласували, ако изборите са днес, зададен допълнително през октомври, 23.8% са посочили ГЕРБ, 20.5% - БСП, а 5.5% - Реформаторския блок. За ДПС биха гласували 4.8%, за "Атака" - 3 на сто, а за НФСБ - 2.1%.


Десните избиратели - три пъти повече за ГЕРБ, отколкото за Реформаторския блок


Една трета от участниците в изследването се определят като "десни", а 26.9 на сто - като "леви". Малко над една пета не могат да се определят, а 14% смятат, че имат центристки възгледи. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 46.3% от десните избиратели, за Реформаторския блок - 15 на сто, за НФСБ - 4 на сто.


Близо една трета от респондентите, определили се като десни, смятат, че най-добро за дясното ще бъде обединение около ГЕРБ. Една пета искат изцяло нова дясна партия от нови хора, а 17% са на мнение, че за дясното е най-добре ГЕРБ да се утвърди в сегашния си вид като най-голяма дясна партия. Малко над 14% пък смятат, че е необходимо обединение на всички център-дясно партии в България без ГЕРБ.


Две трети от десните и 38% от всички интервюирани са за оставка на правителството и незабавни избори, но само 38.1% от десните и 22.3% от всички запитани мислят, че такъв изход е вероятен. Половината от левите респонденти смятат, че спирането на протестите веднага е най-добро за страната, а едва една пета от десните са на същото мнение.


При предсрочни избори и нов парламент най-добро за България би било широко програмно правителство от експерти, смятат 32.5% от десните и 38.3% от левите в изследването. За еднопартиен кабинет, съставен от партията победител, са едва една десета от левите и 30.2 на сто от десните.


Проучването отчита лек ръст в потенциала на десния вот от предсрочните избори насам

© Маркет ЛИНКС

Проучването отчита лек ръст в потенциала на десния вот от предсрочните избори насам


Социолозите заключават, че десните принципи имат сериозна база сред избирателите и доминират общественото съзнание. При обединение на десните електорални сили и при активизиране на десните избиратели те имат шанс да управляват, пише още в изследването.


Друг извод е, че обединението на усилията не означава обединение на партиите. Необходимо е да се търси нова идентичност на новите десни проекти и да се инвестират усилия в налагане на лидери и техния авторитет.


Три четвърти от бизнеса се оплакват от политическата ситуация


Изследването на "Конрад Аденауер" включва и онлайн анкета сред 226 собственици и работодатели. От тях три четвърти се определят като десни и също толкова заявяват, че политическата ситуация създава проблеми пред бизнеса им. Малко над една десета се определят като центристи, а 7.3% - като леви.


Според близо половината представители на бизнеса основният проблем за страната е политическата криза. Малко над една трета посочват корупцията, а 31.5% - лошата икономическа обстановка. За три четвърти основният проблем пред бизнеса е несигурната политическа ситуация, за 62% - бюрократичните спънки, тромави и непрозрачни процедури, а за малко под 60 на сто - липсата на квалифицирани кадри. От забавени плащания от страна на държавата се оплакват 35%, а от закъснения при връщането на ДДС - едва една четвърт.


Почти половината от интервюираните собственици и работодатели не виждат партия или коалиция, която да стои близо до интересите на българския бизнес. Една четвърт разпознават Реформаторския блок като такава, а 13.6% - ГЕРБ. Следва партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер" с 2.5%.


Повече от половината представители на бизнеса не виждат партия, която да ги представлява

© Маркет ЛИНКС

Повече от половината представители на бизнеса не виждат партия, която да ги представлява


Оставката на правителството и незабавни избори са най-добър вариант за страната според 45.5 на сто от представителите на бизнеса, отговорили на въпроса - общо 88 души. Едва 22.7% обаче виждат такъв изход като най-вероятен. Най-много - малко под 45%, смятат, че най-вероятно изборите ще са през май 2014 г. Според една трета това е и най-добрият вариант, пише още в изследването.

Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  Две трети от българите са политически самоубийци.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Няма значение какво искат хората, които плащат с данъците си да я има тая псевдо държава!
  Важното е на псевдо елита ни(сборище от интересчии, бивши и настоящи ченгета, криминални престъпници и отявлени цървули) какво им е угодно!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  Две трети от българите искат легализация на феодализма? Нищо чудно, че сме на тоя хал.

  ден година храни.
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Това могат всички десни лидери да си го закачат с пиронче на стената: "Обединението на усилията не означава обединение на партиите."

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#3:"патиуанчо"]Две трети от българите искат легализация на феодализма?[/quote] Не съм сигурна, че понятието "мажоритарен вот" е много ясно на българските избиратели. Имам чувството, че хората отговарят така, щото им звучи "демократично", "свободно" и "със зачитане на личното ми мнение" и разни такива неща. А чисто мажоритарният вот изобщо не е това, той е точно феодализъм...

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Най-накрая и Азис да стане мин. пред.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И поне 2/3 от тези 2/3, не знаят за какво иде реч и до какво ще доведе този мажоритарен вот.

  Внимавайте какво си пожелавате, уважаеми 2/3, щото може и да се сбъдне.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Защо имам чувството, че някои социолози биха поставяли ГЕРБ винаги на първо място, дори и партията да не съществува, така да се каже "по дефолт"?
  То бива, бива, ама чак пък толкова...
  Кои са тези 2/3 от десните избиратели, които ще гласуват за ГЕРБ, след като партията се тресе от скандали, а членовете й я напускат?
  Много, много ми е интересно това.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Ами аз мога веднага да дам пример, който да е ясен и разбираем за всеки българин -- "избори за кмет".

  "Мажоритарен вот" е точно същото явление и ще има същия резултат.

  ден година храни.
 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Не , 70% , 99% от българите да го искат , какво от това , след като 1-ния процент с власт не го иска. Както каза С. Станишев- "Ама вие давате ли си сметка ,че при едни мажоритарни избори наистина няма да има никакви механизми за контрол над депутатите". Тоест - тях най-много от всичко ги е страх от свободните хора.

  Аз знам как ще свърши всичко най-накрая ,ама тогава Бастилията ще ни се стори като пролетна променада...

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Разстроено

  Тъжният извод е, че нищо добро не очаква България..

  Fail with honour then succeed by fraud
 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Весело

  ИСкат, щото им е толкова акъла

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#9:"патиуанчо"]Ами аз мога веднага да дам пример, който да е ясен и разбираем за всеки българин -- "избори за кмет". [/quote]

  Само дето огромна част от кметовете са преизбрани , имат висок рейтинг и хората им вярват - същото важи и за президентите. Бонус е че маргиналните партии като ДПС и Юруш са наврени в ъгъла на такива избори

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Винаги т.н. задкулисие си намира тема, с която да продължава заглавичкаването на народа. То не беше президентска република, не е промяна на конституцията и сега с разни "изследвания" за мажоритарен вот. Въпросът не е в тези формални техники за представителство на суверена, а как и кой ще ги прилага и в чия полза ще бъдат реализирани. Всички тези глупости, биха си отишли в небитието, когато се задължи суверена да гласува, но кой е суверенът - неграмотният, който се плоди на социални помощи или този, който му плаща мастрафа да бъде паразит?

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#6:"deepblue"]Най-накрая и Азис да стане мин. пред. [/quote]

  Не съм видял чалга певец да стане кмет или президент

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#9:"патиуанчо"]"Мажоритарен вот" е точно същото явление и ще има същия резултат.[/quote] Аз си позволявам да не се съглася. За да опростим нещата, бих сложила "избори за кмет" в някое село с, да речем, 500 жители. При това положение можеш да си 100% сигурен, че кандидатите за кмет ще ги познава цялото село, а ако са местни, ще ги познава от пеленачета дори, и всеки може да си направи преценка дали предпочита кмет А или кмет Б. Ако изключим циганския и роднински вот (надявайки се той да не е чак толкова важен в сметките) при кметските избори се гласува за личности, които всички ПОЗНАВАТ. А при мажоритарния вот това изобщо не е гарантирано. Не съм ли права?

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Нека освен това да припомня на забравилите, че при първите избори 1990 г. имаше мажоритарен елемент и точно там комунистите взеха най - много гласове. Преразпределението на гласовете по сисмета Д"онт тогава направи възможно абсолютното мнозинство на БКП. Мажоритарният вот изобщо не е по-демократичен от пропорционалната листа - напротив може да се окаже, че ще влезнат само две-три партии и това ще е*е мамата на голяма част от избирателите, които няма да имат никаква представителност.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#14:"marquis"]Всички тези глупости, биха си отишли в небитието, когато се задължи суверена да гласува, но кой е суверенът - неграмотният, който се плоди на социални помощи или този, който му плаща мастрафа да бъде паразит?[/quote] Според мен е добре да се направи референдум с въпрос дали да се въведе образователен ценз за гласуване. Завършено средно образование, иначе не може да гласуваш. Защо за шофьорските книжки може, а за гласуване да не може?

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Хората за съжаление са подлагани на груба манипулативна пропаганда, която им казва, че да гласуваш за партии е ужасно, да гласуваш за личности е прекрасно, а гласуването за личности означава мажоритарна система от чист вид. Цялото умело дирижирано дърдорене за "връщане в началото на Прехода", "рестарт на системата", "нова конституция" и прочие най-често контрапродуктивни и фантасмагорични идеи, които бяха използвани за промиване на мозъци в първата половина на 2013 година, почти винаги съдържаше и подобни внушения. Поредната утопична реформа, подхвърляна на разочарованите от партийната система и икономическата криза по-лековерни граждани като чудотворно спасително средство. Много по-рядко се случваше да се обяснява какви са действителните ефекти на чистата мажоритарна система, а именно възпроизвеждане на най-големите партии, политическа смърт на малките партии и увеличаване на дела на непредставените в парламента малцинства. Резултатът от системната манипулативна кампания е налице...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Весело

  Резултатите от това изследване могат да накарат всеки,тръгнал да се занимава сериозно с политика,да се гръмне.Защото картинката е точно такава.
  Остава си в сила максимата: "Пагубно е да се занимаваш с политика,ако това не е твоят начин за правене на пари!".

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  [quote#8:"Freedom of Speech"]Кои са тези 2/3 от десните избиратели, които ще гласуват за ГЕРБ, след като партията се тресе от скандали, а членовете й я напускат? [/quote]
  Колкото и да ти е неприятно но това е факт. Гласувалите за ГЕРБ издържаха невероятна по мащаба и оплюването си кампания за очерняне /в която участваха и на практика всички уж десни лидери/ и все пак дадоха гласът си за ГЕРБ. Сега, когато постепенно става ясно, че всичко в което обвиняваха ГЕРБ /Костинброд и т.н./ е клевета съвсем логично е привържениците на ГЕРБ да се увеличават.

  Отностно напускащите, това че се махат боклуци като Миро Мършата и подобни само може да е плюс за ГЕРБ. Колкото и да се стараят червените манипулатори като Кънчо Стойчев и подобните времето работи срещу тях и процентите на ГЕРБ ще растат а на БСП/Атака ще падат. За ДПС не говоря, те гласуват на племенен признак.

  Издънихте се, това е фактът. Планът за унищожаване на ГЕРБ чрез слагането на Пеевски начело на ДАНС който да генерира компромати които Цацата да превръща в обвинения не сработи. Отгоре на това и Западът недвусмислено показа, че не иска България да е руска губерния.Отивайте на бунището на историята, другите държави отдавна го направиха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Такъв референдум не е възможен. Ограничаването на всеобщото избирателно право ще бъде отхвърлено от ЕС като ретроградно и дискриминационно и ще доведе или до срамно фиаско на местните експериментатори, или до още по-тежка от предизвиканата от правителството на Орешарски изолация на България в съюза.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 23. 23 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#16] от "dogwoman":

  Не знам как е на теория, но на практика в един "избирателен район" има един кандидат, който държи портмонето.

  Обикновено той печели и никой, дори недоволните, не смеят да гъкнат, щото ... виж по-долу, да не се повтарям.

  До коментар [#13] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Огромна част от кметовете са преизбрани, щото държат бюджета на селото, който обикновено е и основният поминък, както и всички служби, та ако ти трябва нещо документче - я скица за имот, я нещо друго - щеш не щеш се отбиваш и при кмета.

  В редките случаи, когато кметът е свестен човек не е много зле, но това са статистически аномалии.

  Колкото за "висок рейтинг" - кой сериозно проучва рейтинга на кметовете по паланките?

  ден година храни.
 24. 24 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Уважаема, кметовете имат общински съвет, който все пак ги контролира, ако щете и в рамките на определянето на бюджета и в правилата на разходване на бюджетните средства, а също така контрол оказва и областният управител, чрез възможността да обжалва решения на общ.съвет.
  А, кой ще контролира мажоритарно избраният народен представител ?!?!?!? Та над него ще е само Господ !!!!!!!!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 25. 25 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Почвам да се чудя народонаселението изобщо разбира ли какво е мажоритарен вот, при положение, че веднага след това следва разбивка на полотически партии, а не наличности.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 26. 26 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#1:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Две трети от българите са политически самоубийци. [/quote]
  Част от тях са от ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИ ,които при мажоритарен вот ще оберат местата. Останалите са незнайковци, които мислят, че по тоя начин могат да влязат свестни хора!

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  [quote#19:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Поредната утопична реформа, подхвърляна на разочарованите от партийната система и икономическата криза по-лековерни граждани като чудотворно спасително средство[/quote] Точно. Всъщност много по-евтино и безболезнено ще излезе да пратим "депутация" да ни намери нов цар нейде из Западна Европа (ако може да е от друга династия този път).

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#22:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Ограничаването на всеобщото избирателно право ще бъде отхвърлено от ЕС като ретроградно и дискриминационно [/quote] Добре. Сега не питам ЕС, питам теб. Ти също ли си на това мнение?

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Както показва историята от последните 130 години ние българите никога не знаем какво искаме, просто искаме....
  Най-лошото е че не знаем и историята си....
  Сега, както и в 1932-34 2/3 искали мажоритарни избори, демек личности не партии и тогава така искаха и всичко завърши с трета национална катастрофа, четвърта загубена война Московско примирие 1944 и Парижски мирен договор 1947, които хич не ни се отразиха добре, ама хич ...

  Сега пак кучето си подгонва опашката.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#14] от "marquis":

  Напротив, въпросът е и в техниките, осигуряващи представителството на суверена, защото те не са формални, а имат голямо практическо значение, понеже регулират степента на представеност и овластеност на обществото и увеличават или намаляват възможностите за навлизане на граждани в политическите елити, водещо до подмяна на елитите. И именно затова ще се съглася с казаното от Вас, че представяната като политически пенкилер мажоритарна система е не друго, но "заглавичкване на народа".

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 31. 31 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Няма как да вървим към демокрация, забранявайки на част от населението да гласува. Хората с ниско образование също имат необходимост от политическо представителство.

 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Весело изследване за ниското ниво на политическа култура на българите. Много българи се мислят за леви, а подкрепят партия с дясна политика, други се мислят за десни, а подкрепят антиинституционална популистка партия!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Надеждите които се възлагат на мажоритарния вот са толкова глупави колкото и надеждите които се възлагаха на Симеон. Един голям балон пълен с въздух който накрая се спуква. Много опасна игра защото е на принципа "Всичко или нищо" особено като се има предвид кой ще брои гласовете. И че такива като Конституционният съд ще решават спорните въпроси.

  Нали и досега избираме мажоритарно - кметовете, президента... Е, и? Доволни ли сте от резултатите им за тези 23 години? За всеки поне малко умен човек е ясно, че това е поредното активно мероприятие подхвърлено на лапнишараните наречени "български избирател".

  В крайна сметка при мажоритарните избори много вероятно е да се окажем с парламент доминиран изцяло от БСП/ДПС и без опозиция. Формулата е много проста и тя се осъществява и в момента - раздробена и враждуваща помежду си десница и монолитна с желязна дисциплина БСП/ДПС. При мажоритарни избори десницата е заета да се бие помежду си за десните гласове и се изяждат помежду си а БСП/ДПС печелят. Който не вярва да си спомни как уж дясната Кунева и ДСБ гласуваха на последните кметски избори във Варна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Защото сме про западна демокрация, или поне играем на про-западна демокрация.... затова не може да се въведе някакъв изборен ценз...
  Фердинанд и тези около него са мислили много по въпроса още преди 110 години, ама и тогава не е минавало... освен "половия" ценз, жените не са имали право да глусеват май до 1937 година....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#31:"persifedron1"]Няма как да вървим към демокрация, забранявайки на част от населението да гласува.[/quote] А според теб настоящата ситуация, в която населението със завършен само първи клас "гласува" (всички знаем кое е това население и с какви стимули гласува), дали особено засилва демокрацията???

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":Кой плаща музиката ? Чичо ти Конрад Аденауер, който се пада уйчо на Бойко Борисов. Кви резултати чакаш ? Нали имаше мажоритарни избори ? Избраха 25 души от Герб и 5-6 от ДПС.Българинът бърка мажоритарни избори с избор на мажоретки.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  И да допълня, при мажоритарните избори където и 1 глас може да се окаже решаващ печелят тези които успеят да вземат циганските гласове. Кои са те виж в подписът ми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#34:"boby1945"] още преди 110 години, [/quote] Преди 110 години положението с образованието и възможността да получиш образование е било съвсем различно!

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#5:"dogwoman"]Не съм сигурна, че понятието "мажоритарен вот" е много ясно на българските избиратели.[/quote]
  Вярно наблюдение. Като известно извинение за българските избиратели може да се добави, че "мажоритарният вот" не е ясен и за много от политиците ни.

 40. 40 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  Нека водим диалог за реформи в границите на осъществимото. Не бих рискувал позициите на България в ЕС с подобни експерименти.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  На избори 2009 имаше частичен мажоритарен вот,който се обезсмисли от партийното гласуване.Мажоритарните кандидати бяха толкова неизвестни,колкото и другите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 42. 42 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Любопитно

  Защо,когато се гласува мажоритарно,например за кмет на Долно Уйно,вместо снимка на кандидата на герб,от плакатите ни гледа ББ ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 43. 43 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мажоритарни избори?...Това е надеждата на разни азисовци, митьо-пищовци, "адреналинки", секс-певачки и рап-изпълнители, руси и черни ЗЛАТКИ, тризначки, - да се докопат до Парламента....Луди ли сме да им отнемем "надеждата"....На всичко отгоре - никой от управляващите не иска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ...

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#10] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":А ти какво знаеш за Бастилията ? Да ти разкажа. Когато санкюлотите обкържили крепостта с брадви и вили , понеже нямали никакъв шанс да я превземат, почнали преговори с охраната. Това били 20-ина швейцарци. Обещали им да не ги закачат ако се предадат. Отворили швеййцарците портите , нахлули "революционерите " и изклали пазачите. И всичко това безсмислено понеже почти нямало затворници .
  И кое ти харесва от тая история ?

 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#40:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Нека водим диалог за реформи в границите на осъществимото. [/quote] Това е чисто теоретично разискване. Ценя мнението ти и бих искала да го науча. Напълно е възможно аз да не съм права в преценката си за образователния ценз..

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 541 Весело

  "Според половината българи политиците трябва да решават конкретни проблеми на гражданите, а 30 на сто твърдят, че по-важно е те да отстояват принципи."

  Последното, какво ли означава?

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#2:"traveler1"]Важното е на псевдо елита ни(сборище от интересчии, бивши и настоящи ченгета, криминални престъпници и отявлени цървули) какво им е угодно! [/quote]
  Айде пак с духовете и призраците !
  Факта ,че всички немски , френски , американски и т.н. корпорации които оперират у нас и контролират изцяло икономиката им е угодно значи ,че капиталистическата анархия е най-добрата форма на управление !
  А политиците са просто едни марионетки независимо дали са в лявата или дясната ръка на кукловода!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#16] от "dogwoman":обратно , драги ! БСП предложи професори , генерали , доктори , дипломати. Матряла избра напълно непознатите Сульо и Пульо от ГЕРБ !

 49. 49 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1719 Весело

  Ако взаимносвързаните медии подемат кампания да се избират само марсианци - ще видите, че след 3 месеца 2/3 от избирателите ще искат същото

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#29:"boby1945"]Както показва историята от последните 130 години ние българите никога не знаем какво искаме, просто искаме[/quote]
  Кратко и ясно!

 51. 51 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво значи "мажоритарно"?
  За Цар Киро ли става дума,
  за Васил Божков ли,
  За Румен Пашата?...

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred":Пшът , пшът ! В плюването и вашите герберчета си ги биваше и сега продължават , без да си обършат брадите дори ,защото плюват срещу вятъра.

 53. 53 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#45] от "dogwoman":

  Спорна тема. От една страна документ за средно образование се получава и срещу минимални усилия от хора с доста скромни възможности, да не говорим пък, че същото се случва и в университетите, а от друга страна сред хората с по-ниско образование може да има и интелигентни, защото интелигентността не се дължи единствено на документите за придобита образователна степен.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 54. 54 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И друго...
  Кой ще състава Правителството?
  Кой ще носи отговорност за политиката му?
  Не ми отговаряй!...

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#48] от "ahasver": Кое точно е "обратно", че не можах да разбера? И ти що си мислиш, че ако някой е "професор" или "дипломат", то непременно е позната фигура?

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Ами прост народ, слаба държава. Мажоритарните избори са това, което ще ни довърши окончателно.
  Но пък са модерни, щото щяло да се гласува за хора...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#48:"ahasver"] БСП предложи професори , генерали , доктори , дипломати[/quote]

  Да, бе, елит:

  професори = необразовани глупаци, без принос, хабилитирани по политически причини

  генерали = крадливи дебелаци с пагони, които не могат да покрият дори един норматив за физическа подготовка, да не говорим за знания или опит

  доктори = тия, дето не могат да си намерят работа на запад и поддържат продължителността на живота у нас на рекордните за европа 67-68 години.

  дипломати = неграмотна пасмина, която не говори чужди езици и може да сплетничи във външно за колегите си или да се скатава по посолствата между пробежките до близкия супермаркет и битак

  Т.е. същите като ГЕРБ.

  ден година храни.
 58. 58 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  20.5% - БСП - Това е някаква шега, нали?

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#24] от "nuzzo":А ти разбра ли в предишния парламент кои бяха мажоритарните кандидати на Герб ? По нешо личеше ли ?

 60. 60 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Маркет линкс не беше ли собственост на шефката на политическия съвет на ГЕРБ?!?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 61. 61 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#53] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"": Приемам. И тъй като не виждам друг вариант за изолиране на циганския вот до статистически незначителни стойности, остава май задължително гласуване. Макар че и това не действа 100%... Примерно в Австралия е задължително гласуването и има глоба, но не стряскащо висока. Но трябва да седна да прочета дали е имало драстична разлика в броя гласували веднага след въвеждането на мярката.

  Доброто е заразно
 62. 62 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]
  Две трети от българите са политически самоубийци. [/quote]

  при това много последователни ... мъка, мъка ...

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":Отлична идея! Предлагам Джор Буш -младши. Има далечна връзка с английската династия и е достатъчно тъп за целта ! И е безработен сега.

 64. 64 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#26] от "Мони56":

  Не се съмнявам, че големите партии с твърд електорат като БСП и ДПС потриват доволно ръце заради цялата патърдия около евентуалното въвеждане на мажоритарна система. Дори нещо повече, в традициите на така обичаното у нас конспиративното мислене допускам, че постоянното завръщане на темата в обществения дебат е инспирирано от самите тях, тъй като именно те биха спечелили най-много от въвеждането на такава избирателна система.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#48] от "ahasver":

  "БСП предложи професори , генерали , доктори , дипломати. Матряла избра напълно непознатите Сульо и Пульо от ГЕРБ !"

  Професорите, генералите, докторите и дипломатите бяха припознати от бабичките по селата и от контингента в ромските гета. По непонятни (за теб) причини, младата, образованата, интелигентната и проспериращата част на България избра Сульо и Пульо.

  В заключение- един въпрос и една благодарност.
  Въпрос:Не е ли време да се уточни, кой е "матряла"?
  Благодарност: Кефи ме, когато постове като твоя ми попадат точно на мушката.Благодаря! 66. 66 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":Не съм сигурна, че понятието "мажоритарен вот" е много ясно на българските избиратели. "

  -Не им е ясен,но и никой не им го обяснява.Объркан,раздвоен народ, лесно се манипулира.
  С ГЕРБ ще се върнем във феодализма.

 67. 67 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Искат мажоритарен, защото не са наясно какво ще последва. Тогава ще има 3 партии и някой имагинерни единици от които нищо няма да зависи. Тоест още по-зле, ако е възможно такава ситуация. В момента имаме мажоритарен вот при кметовете, погледнете какво е във Варна и Бургас и си направете изводите. Изборната система няма нищо общо с това дали ще влезнат свестни или не.

 68. 68 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Що, бе? Какво му е на мажоритарния вот? Представи си как в следващия Парламент влизат Слави Трифонов от район Плевен, Митьо Пищова от район Велико Търново, Коко Динев от район Сандански и т.н. и т.н., и т.н. Шоуто ще е пълно. Разбира се, на гърба на народа и за сметка на просперитета на държавата. Но има една много елементарна приказка, даже в детската градина децата я използват - който нещо прави, на себе си го прави.

 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#8:"Freedom of Speech"]Кои са тези 2/3 от десните избиратели, които ще гласуват за ГЕРБ, след като партията се тресе от скандали, а членовете й я напускат? [/quote]

  Гладна кокошка - просо сънува! ЩО не направите избори, като сте сигурни, че ГЕРБ не води? ЗАЩОТО ЩЕ ВИ ОМЕТЕМ!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#59] от "ahasver":

  Що ме питате това, не ми стана ясно, но да отговоря:
  Мажоритарните кандидати на ГЕРБ, се казваха НАВСЯКЪДЕ, Бойко Борисов.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 71. 71 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#33] от "Fred":

  Подкрепям чичо Фред!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#42] от "Майндърбайндър":Не само от плаката ! Реално ! Бойко беше кандидат-депутат от два избирателни окръга по царско време , но не влезе в парламента , а отстъпи на двама други мухльовци , които нямаха шанс да влязат . Значи , гласуваш за Бойко - влизат двама други , дето не си гласувал за тях !

 73. 73 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Дам, същата агенция:

  http://www.glasove.com/skandal-v-studioto-na-btv--agentsiyata-na-shefkata-na-kabineta-na-borisov-izmerva--rezultatite-ot-predizborniya-debat-16824


  Е, какво се учудвате че са дали на герберите толкова имагинерен гювеч

  Обичам да грухтя и плюскам.
 74. 74 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#23:"патиуанчо"]Огромна част от кметовете са преизбрани, щото държат бюджета на селото, който обикновено е и основният поминък, както и всички служби, та ако ти трябва нещо документче - я скица за имот, я нещо друго - щеш не щеш се отбиваш и при кмета. [/quote]

  100% Съгласен!

  Който не вярва да погледне БФС - там проблемът е същият - тези, които избират председатреля, са на хранилка при самия него. Това превръща изборите в бутафория с чисто сеирджийско предназначение.

  Моралът не е порок!
 75. 75 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Според първата графика демократичните хора са за ГЕРБ
  Според втората графика излиза че бизнеса и работодателите са за РБ.
  Ако трябва да оприличим на американския модел ГЕРБ са демократите а РБ са републиканците(доста по дясната партия)

  Третото е че пенсионерите са в голяма грешка че БСП е лява партия в България просто няма лява партия. БСП е една огромна бизнес корпорация . Мафия/Корпорация нещо средно.

  С други думи БСП се премахва. Създава се нова чиста, идеологична лява партия и ставаме нормална държава с 3-4 големи партии като ГЕРМАНИЯ. Тогава вече ще имаме нормална политика. Просто ще гласуваш за който ти харесва повече.

 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  От изследването има само един извод - българският бизнес има конкретно предпочитание, и то не е представено в парламента. Това са десните хора - бизнеса. Заплатаджиите в администрацията могат да се изживяват като всякакви, но те са просто хрантутници.
  А когато хората от бизнеса не се чувстват представени, тогава е лошо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Две трети смятат, че има нужда от конструктивна опозиция
  [/quote]

  Болшинството от същите тези с хлъзнаха по декларации и клетви за дясност и избраха пожарникаро-милиционерската партия, вместо нормалните и истински десни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Пропуснали сте нещо много важно от това проучване - на въпрока за коя партия не бихте гласували първите 3 места са безапелационно окупирани от БСП, ДПС и АТАКА!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 79. 79 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#35:"dogwoman"]А според теб настоящата ситуация, в която населението със завършен само първи клас "гласува" (всички знаем кое е това население и с какви стимули гласува), дали особено засилва демокрацията??? [/quote]

  Проблемът е в тези, които предлагат въпросните стимули и държат ниско образованото население в състояние на безпомощност и зависимост. Такива хора трябва да се премахнат от политическия ни живот. А не да наказваме жертвите им с лишаване от избирателни права.

 80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Любопитно

  "една трета от респондентите, определили се като десни, смятат, че най-добро за дясното ще бъде обединение около ГЕРБ."

  Отново загрижени за само дясното. Някой няма ли да направи изследване за лявото с насока как ДПС и Атака трябва да се обединят около БСП, и как това ще доведе потенциал за разширяване на подкрепата на трудещите се включително и от ромските махали и колко от тях искат намаляване на работния ден, защита при фалити и безплатно образование?

 81. 81 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  За всички е ясно, че желанието за мажоритарен вот е реакция на политическото статукво.
  Едва ли хора, които са упражнявали редовно активното си избирателно право последните 20-тина години си правят илюзии, че с мажоритарен вот, ще настъпи истинска промяна...
  Най-страшното е, че избирателят се люшка диаметрално в нагласите си...

  I Want To Believe
 82. 82 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Догодина виждам коалиция между ГЕРБ и Реформатроския блок, както и изхвърлени БСП и ДПС от властта.

 83. 83 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Сбъркана работа и това си е!

  В цял свят хората са леви, докато са млади и стават десни с помъдряването си. Само у нас тези, които би трябвало да са леви, са десни и обратното!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#55] от "dogwoman":Ами точно бяха познати ! За генерал Пешлеевски чувал ли си ? Бивш командир на Трудови войски , строил мостове в Африка , ограмотил и дал професия на хиляди. Е , не го избраха за кмет на Горна баня . Избраха някой си от Герб. Препоръчан от Бойко . Както президента , впрочем.

 85. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#83] от "tribiri":

  Убеден ли си, че са наистина десни, щото според мен се представят за такива, че е модерно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 86 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Е, най-после една некомунисстическа агенция>
  Само си мисля, че тук има неква грешка:
  ....Две трети от десните и 38% от всички интервюирани са за оставка на правителството и незабавни избори, ...." , което е в разрез с твърденията за всенародна подкрепа на исането за оставка.

 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#84:"ahasver"]За генерал Пешлеевски чувал ли си [/quote] Аз не съм чувала, но в Горна Баня сигурно са чували... и не са го избрали.

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  2/3 искат ОСТАВКА!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 89. 89 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Изключително.По времето на социалистическия реализъм така с проценти пердашехме англо-американските империалисти.Винаги нашите проценти бяха по силните,да не говорим пък за непобедимите съвеЦки проценти.

 90. 90 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "компромисът с партийните интереси за сметка на интереса на гражданите"
  Такава постановка, господа, няма! От партията не се предполага да изразява интереса на гражданите! Партията изразява интереса на членовете си, на част от обществото обединено зад собствните си интереси! Затова се казва "партия" - дума която произхожда от старофренски и има значние на "част","порция", "страна", а не на "цяло" или "всеобщо". Очакването някоя партия да се грижи за народния интерес е остатък от социализма, когато БКП правше това 45 години. Интересно е защо по принцип Западна фондация прокарва такива невежествени постановки.
  Та такъв проблем за компромис между партийни и граждански интереси няма! Гражданите (сякаш партийните членове не са граждани), като не намират изразител на интересите си нека си организират партия.
  Проблемът е, че организирането на партия струва скъпо и изисква време. Затова само заможната част от населението може да си го позволи и "гражданите" остават непредставени в парламента. Това е което превръща капиталистическата "демокрация" в плутокрация.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дон Кихот":Много се надценяваш , Санчо ! Значи младата , интелигентната ... рязко преобладава в страната и ти , разбира се , принадлежиш към нея ? Пуста скромност ! Точно като Бойко !

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Почти две трети са изцяло съгласни, че политиците говорят празни приказки, а още 29% са склонни да се съгласят с такова твърдение[/quote]

  Напълно нормално е да мислят така хората, при положение че всички медии са платени и перманентно дават думата на ужполитици от БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ.
  Просто сравнете количеството на появяване на горните и на останалите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#67] от "stoiank":

  Принципно сте прав, но не съм убеден, че примерът с Бургас е между негативните.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 94. 94 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#84:"ahasver"]Пешлеевски [/quote]

  Тоя не беше ли един от Строителни войски, дето навремето го уволниха след ревизийка и който драпа да стане депутат, щото иначе рискува години ефективна присъда?

  ден година храни.
 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#69] от "lz2":С гаранция ! Ометохте баницата на България , сега метете площадите.

 96. 96 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не ми се вярва, че:
  1. 2/3 одобряват мажоритарния вот (браво за коментара на dogwoman), защото на тепиха имаме две големи и няколко малки партии с "мажоритарен" елемент, чиито лидери работят основно за кукловодите си (Бареков за Василев, Сиракова за Гриша Ганчев и т.н.), т.е. задоволени са всички апетити. ГЕРБ и БСП не искат мажоритарни избори поне засега.
  2. Над 20% ще гласуват отново за БСП - ако стигнат 16 на сто, ще им е много;
  3.Над 32% от десните избиратели са за "широко програмно правителство от ЕКСПЕРТИ - всеки, който е залагал на такива, вече се убеди, че експертите в политиката трябва да са самите политици, а не юристи, икономисти, инженери, учители, преподаватели в университети и т.н. Програмното правителство също е terra incognita, защото няма да има време да се съставя програма за управление след изборите. Видяхме "плана Орешарски", който все още е в зародиш и ще бъде написан след проявата на резултатите.

  Knocking on heaven's door
 97. 97 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#75] от "lele266":

  Ако разпуснеш и ГЕРБ и отлюспиш всички стари муцуни от РБ ще се сьглася с теб. И още да се потьрси отговорност на олигарсите - просто да им се вземат част от паричките. Ама нема да стане, щото бьлгарина не иска да го направи...

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#21:"Fred"] Сега, когато постепенно става ясно, че всичко в което обвиняваха ГЕРБ /Костинброд и т.н./ е клевета съвсем логично е привържениците на ГЕРБ да се увеличават. [/quote]
  За сметка на това непроизводителната ужполитика на герберите в парламента е очевадна. Да не говорим за страха им от реформи и за тоталния отказ от тях по времето, когато бяха на власт.
  Та ако избирателите за които говорите наисъина са десни, те няма да изберат ГЕРБ, защото са некадърници

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#85:"Тони!"]Убеден ли си, че са наистина десни, щото според мен се представят за такива, че е модерно... [/quote]

  Точно това си мислех и аз.....Да си десен не значи само да се самоопределяш за такъв, да имаш дясна риторика, да издигаш антикомунистически лозунги...Дясната политика се доказва с десни, непопулистки реформи, често граничещи с партийно самоубийство, но полезни за страната и хората...

 100. 100 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Mein Gott! Ясно е защо не върви - с такива избиратели - толкова.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK