Започна делото за хомофобското убийство отпреди пет години в Борисовата градина

Започна делото за хомофобското убийство отпреди пет години в Борисовата градина

© Анелия НиколоваДелото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина започна днес в Софийски градски съд (СГС) пет години след трагичния инцидент.


Подсъдими за умишленото убийство по хулигански подбуди на Стоянов са 23-годишният Александър Георгиев и 22-годишният Радослав Кирчев, който по време на на извършване на престъплението е бил непълнолетен, съобщи "Правен свят".


Студентът беше убит на 30 септември 2008 г. след зверски побой от младежи, които "прочиствали парка от гейове". Мотивът на нападателите бил, че Михаил им заприличал на гей. Младежът е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци, той умира от задушаване, след като му е била счупена подезичната кост.
Три години прокуратурата работеше по делото, а две години разследващите се опитваха да стигнат до извършителите. Обвинителният акт на два пъти бе връщан на прокуратурата за отстраняване на грешки и след смяната на наблюдаващия прокурор, беше внесен отново в съда и делото бе насрочено за днес.


Защитата на подсъдимите се опита да отложи отново началото на процеса, като поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата, защото имало неприложени доказателства.


След отказа на съдебния състав с председател съдия Атанас Атанасов, защитата изтъкна, че не е имала време да се запознае с всички материали. Съдия Атанасов отхвърли и това искане, като посочи, че подсъдимите и техните защитници са имали повече отседем дни да се запознават с обвинителния акт, след като копие им е било изпратено още на втори октомври


Майката на убитото момче - .Христина Стоянова бе конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото, като съдът прие и искове за неимуществени вреди към двамата подсъдими в размер на по 250 000 лева.


Защитата поиска от съда да не приема гражданските искове, като се мотивира с "прекомерност на претенцията", а освен това давностният срок бил изтекъл, защото от убийството са минали повече от 5 години.


Съдът обаче припомни, че това са въпроси по същество на делото и те ще бъдат решени в неговия край. Адвокатите направиха пореден опит да отложат старта на процеса и поискаха първо да бъде разпитан Явор Борисов. В началния стадий на разследването той беше обвиняем,  а след като делото срещу него беше прекратено, той стана свидетел. Съдът прие Борисов да бъде разпитан, но това ще стане на заседание следващата седмица, а първият разпит днес беше на майката на жертвата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK