"Галъп интернешънъл": Протестният потенциал остава висок (видео)

"Галъп интернешънъл": Протестният потенциал остава висок (видео)

© Надежда Чипева, КапиталПоловината от хората между 18 и 55 години смятат, че правителството на Орешарски трябва да подаде оставка, докато на същото мнение са 27 на сто от по-възрастните. Това показва новото проучване на "Галъп интернешънъл". По 41 процента от всички анкетирани са "за" и "против" кабинетът да се разпусне. Доверието в правителството е 30%, а недоверието – два пъти по-високо.


Протестите срещу управляващите се подкрепят от 41 на сто и не се одобряват от 46 процента от анкетираните. Контрапротестите събират 27% одобрение, на обратното становище са 56 на сто.
Демонстрациите срещу властта трябва да продължат са отговорили 38 процента от запитаните, а 22% заявяват, че биха участвали. На фона на данните по тези въпроси от предишните месеци октомври потвърждава постепенно успокояване при запазване на немалка протестна енергия, отбелязват от "Галъп". По-младите, хората с по-високи доходи и образование, привържениците на партиите на десницата, продължават да са и в по-голяма степен настроени срещу управлението, констатират от агенцията.


Вече четири поредни месеца се възпроизвежда сходна картина на обществените настроения, коментират социолозите. "Изследването на "Галъп интернешънъл" през септември позволи хипотезата за стабилизация в общественото съзнание след сериозната динамика в месеците около и след изборите и последвалите скандали. Данните от октомври потвърждават това. Изкристализирането и проясняването на структурата на нагласите обаче не отменя и немалката степен на тревога в обществото. Протестният потенциал остава висок. Затова и предстоящият зимен сезон се очертава като важен тест за участниците в политическия процес.", се казва в съобщението на агенцията.

Изследването на "Галъп интернешънъл" е проведено между 3 и 10 октомври чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна. Представително е за пълнолетното население. Изследването е известно като Политически и икономически индекс.

Почти без промяна в последните месеци остават общите нива на песимизъм и оптимизъм в традиционния въпрос на "Галъп интеренешънъл" накъде върви страната. Песимизмът по традиция преобладава, а нивата от близо 70% негативни очаквания са постоянни от началото на политическата криза през февруари до днес със закономерното изключение около изборите. 


Силите на БСП и на ГЕРБ и в този месец изглеждат изравнени - около 22 на сто отговарят, че биха гласували за левицата, а за партията на Бойко Борисов - около 19. Потенциалът на Реформаторския блок засега остава на нива от 5–6%. Подобни данни се получават при сумиране на резултатите на различните партии в блока в стандартния отворен въпрос от типа "Ако изборите се проведат сега...", както и при изричен въпрос за Реформаторския блок от типа "Бихте ли гласували за". Данните за новата формация обаче все още са хипотетични и отразяват потенциални нива, напомнят социолозите.


"Чрез подобни хипотетични въпроси "Галъп интернешънъл" традиционно се опитва да провери ефекта на различни коментирани теми върху масовото съзнание. Например половината от привържениците на ГЕРБ смятат, че партията им трябва да се коалира с Реформаторския блок, една пета са на обратното мнение, а една трета се колебаят. При привържениците на партиите от Реформаторския блок картината изглежда противоположна. Общи действия на Реформаторския блок и ГЕРБ изглеждат по-желани при привържениците на ГЕРБ и по-нежелани при привържениците на Реформаторския блок", се казва в съобщението за изследването.


Няма съществена динамика в доверието към основните личности, включително и към ръководителите на двете основни партии. Според "Галъп" рискът за подкрепата към Росен Плевнелиев продължава да стои. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK