Комисар Георгиева: България ще бъде финансирана на база на всички възможни резерви

Кристалина Георгиева (Архив)

© Анелия Николова

Кристалина Георгиева (Архив)Очаква се финансовата помощ за България за подкрепа на дейностите за бежанците да бъде съществена. Проблемът на България се възприема много сериозно и финансирането ще е на базата на всички възможни резерви. Все още обаче не е ясна конкретната стойност, защото по това се работи. Това каза в интервю за "Труд" еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.


В отговор на въпроса за състоянието на фондовете на Европейската комисия, от където се очакват допълнителните средства, Георгиева отговаря, че в момента службите на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом преглеждат възможностите да мобилизират средства от всички възможни резерви на техния бюджет. Във фонда за спешно подпомагане на бежанци сега са останали само 3.9 млн. евро, но Георгиева е категорична, че това ще е само част от бъдещото финансиране. 


"Комисията вече оказва помощ на България. Пращаме там 100 души за техническа и оперативна помощ. Те ще помогнат не само за посрещане на потока от бежанци, но и за усвояване на финансовата помощ от ЕС", допълва еврокомисарят. Тя припомня, че парите ще се отпуснат в рамките на един месец, след което българските власти ще имат половин година, за да ги усвоят.
Пратки от Словакия и Унгария също вече са потеглили към страната ни, като България е поискала помощ чрез Механизма за гражданска защита на 16 октомври. Още три или четири страни се очаква да се отзоват на молбата ни за легла, одеяла, матраци, възглавници, чаршафи, маси. "В България резервите от тези неща са изчерпани, а държавна поръчка изисква време. Комисията поема разходите по транспорта", уточнява Георгиева.


Прогнозата за броя на бежанците у нас до края на годината - между 10 и 11 хиляди - според еврокомисаря е реалистична. Тя припомня, че дори кризата в Сирия да приключи скоро, проблемът с мигрантите ще остане дълго след това, като Върховният комисариат на ООН за бежанците предвижда до края на 2014 г. броят им в Европа да е между 3.5 и 5 милиона.


"Вторият сценарий е рязка промяна в баланса на силите вътре в Сирия или сериозно отражение на кризата върху някоя от съседните страни, водещо до рязко покачване на броя на бежанците от Сирия или преливането им към съседните страни по друг сценарий. Особено се притеснявам за съдбата на Ливан, защото той има тежка история от близкото си минало и политически трудности в настоящето", коментира Георгиева. По официални данни бежанците от Сирия в Ливан са около 700 хиляди, но по неофициални - над 1 милион, съобщи вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев след извънредно заседание на Министерски съвет по проблемите с бежанците.


"Много е важно лидерите в България, които категорично са заявили своята проевропейска ориентация, също така категорично да говорят на нашите хора защо нашата страна трябва да приеме бежанци. Ако казваме "България за българите", всъщност оправдаваме "Холандия за холандците", "Британия за британците". Даваме оправдание за това нашите хора да ги гонят", коментира още Георгиева по повод идеите за затваряне на границите и ксенофобските настроения срещу бежанците. И допълва: "За страна като нашата, която има над 1,5 млн. българи в чужбина, в която много възрастни хора, включително моята майка, зависят от тези, които работят навън, да се окажем в категорията на тези, които са за затваряне на граници, за гонене на другите, това е самоубийствено. Това е вредно за интереса на страната ни".  


Вредна е също и кампанията срещу президента, убедена е Георгиева. "Аз мисля, че е много опасно да подкопаваме институциите, които гарантират демокрацията и европейската принадлежност на страната ни. Кампанията срещу президента е и кампания срещу президентската институция. Много ме тревожи това, че омаскаряването в България надмина байганьовското време. Ако омаскаряването беше олимпийски спорт, някои в България веднага ще се закичат със златни медали. И златото ще вземем, и среброто, и бронза", казва тя. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дано наистина страната ни да бъде финансирана, защото проблемът с бежанците е широкообхватен и просто не съществува вариант да се справим сами със собствени средства.

 2. 2 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хайде финансирайте България, да видим колко пари ще стигнат до българските кметове, които ще се грижат за прииждащите мюсулмани с и без оръжие!
  Защо не финансирате емира на Катар, Ал Тани, който храни терористите, та той да прибере бежанците! Хем няма да има нужда да учат чужд език! Пък и може да работят по строежа за световното по футбол!

 3. 3 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А Йовчев защо не говори на български? Или вече учи турски, на който нямя женки род?
  Държавата Ливан е "ТЯ" а не "ТОЙ". "Той" е на турски!
  И защо вместо на плямпа, вземе да си организира ченгетата! 66 хиляди ченгета има в Бългавия! А колко от тях имат дежурства из отделните квартали в които има бежанци?
  ББ беше дрънкало, това ченге - също!
  Кога ще дойде някое ченге като Гешев, повече да бачка и по-малко да дрънка?

 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 618 Неутрално

  На мен ми звучи,като оправяйте както можете,а ние ще ви дадем някаква помощ.Не стига,че по изцяло политически причини ни блокират за Шенген,ами ни оставят да поемем целия бежански натиск без по-богатите страни да помогнат като приемат чест от бежанците,които вече се чудим какво да ги правим.

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Въпросът опира до ефективността.Да се постигне добро взаимодействие от европомощта,местни усилия на управляващте и граждански помощи.

 6. 6 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Ако казваме "България за българите", всъщност оправдаваме "Холандия за холандците", "Британия за британците". Даваме оправдание за това нашите хора да ги гонят", коментира още Георгиева по повод идеите за затваряне на границите и ксенофобските настроения срещу бежанците.
  ---------------------------------------------------------------
  Много популистко сравнение.
  България е членка на ЕС и за това негодуваме при ограничения от Великобритания и др.
  Ако бяха бежанци от Румъния, Унгария или Чехия, нямаше да има проблем!

 7. 7 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  " Ако казваме "България за българите", всъщност оправдаваме "Холандия за холандците", "Британия за британците". "

  Правилно. И аз това казвам, ама на никой не му харесва.
  След като сме в ЕС трябва да играем на хорото, иначе не можем после да се сърдим ако и те не играят..

  Fail with honour then succeed by fraud
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  .....финансирането ще е на базата на всички възможни резерви. ...
  ------------

  Значи и те нямат готовност.Финансова.Щом ще обират резервите.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2798 Любопитно

  Ммм ...
  Кристалината, гледам, споменава напоително и Ливан.
  И като си спомня, че в "становището" на ЕК към България по въпроса с бежанците бяха споменати специално И палестинците, че и те били по същия параграф ...

 10. 10 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Нас финансова помощ изобщо не ни трябва - по един безплатен билет и айде у Брюксел.
  Докато Русия, НАТО, ЕС и Турция се безпокоят, какво ще стане с тия от джихатската армия после, обучени и фанатизирани диваци, / и които Турция препраща,/ ние пари искаме.
  Определено опасността не е бежанци по принцип а неимоверно по-голяма. От престъпници, които никой не ще и няма къде да ги пратят.

 11. 11 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4978 Неутрално

  "Комисията вече оказва помощ на България. Пращаме там 100 души за техническа и оперативна помощ. Те ще помогнат не само за посрещане на потока от бежанци, но и за усвояване на финансовата помощ от ЕС", допълва еврокомисарят

  Пращат тука в България 100 души за техническа и оперативна помощ.
  Или с други думи да надзирават да не се краде като за последно от тези помощи.

 12. 12 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Национална предателка е тая леля, заедно с всички в парламента.

 13. 13 Профил на xari123
  xari123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дори да се изсипят маса пари проблемите не само финансови. Става дума за емигранти, а не бежанци след като те ще останат години наред, ще работят и ще се ползват с права като нашите. Това ще промени етническата карта на БГ. Ще влоши още повече пазара на труда. Ако някой се надяват те да поемат към западна Европа жестоко се лъже. БСП охраняват много добре границата с Румъния, но не и тази с Турция. Което ме навежда на мисълта за таен план за заселване на араби от арабските страни в БГ. какво са взели БСП още не е ясно, но ако са решили да крадат европарите за бежанците не си струва риска, който поемат.

 14. 14 Профил на Mehmet
  Mehmet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Г-жо комисар, когато пращате помощи на Българите,
  не пращайте готови глупости, които европейците са произвели, но подкрепете освен това и българското производство. Нека Българите сами решат как да произведат всичко необходимо! Пращайте пари, не се подмазвайте на разни европейски шматки, чиито задници Турция и България реално спасяват! Забравете за малко, че сте от Световната Еврвйска Банда, така де Банка.
  Вие сте тотално неграмотна и некадърна, както и тези, които са ви предложили на този пост!

 15. 15 Профил на Mehmet
  Mehmet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На всички облъчени селяни тук искам да кажа, че 6000 или 10000 няма да променят етноса на България, все едно милионите пакистанци, филипинци, индуси, араби и какви ли не да са променили Англия или Германия. Стига с тези герберомалоумни изказвания. Вие сте толкова кухи, че мозъците ви побират само речите на великия ви вожд, мистър Пумпкин.

 16. 16 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 409 Неутрално  [quote#15:"Mehmet"]все едно милионите пакистанци, филипинци, индуси, араби и какви ли не да са променили Англия или Германия[/quote]

  Да, променили са ги. Много. Към по-лошо.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Любопитно

  От Европейския съюз съобщават, че в Европа до 2025 г. повечето от родените бебета всяка година ще бъдат мюсюлмани.
  На база тази статистика броят на населението в Европа като цяло би трябвало да е малък, но на практика расте. Защо това е така?
  Фара Фадихи е пакистански изследовател, живеещ в Европа. Според нея причината за този феномен е мюсюлманската имиграция към Европа. Преди 30 години в Англия са живеели около 82 хил. мюсюлмани, докато днес техният брой достига до 2,5 млн. души.
  В Англия има повече от 1000 джамии, като повечето от тях се помещават в бивши църковни сгради, които са били закупени от християни.
  Само в Холандия всяка година половината от новородените бебета са мюсюлмани. Ако това ниво се задържи, след 15 години половината от холандското население също ще бъде мюсюлманско.
  В Русия то наброява 23 млн., а след няколко години ще съставлява 40% от руските военни сили.
  Висок е процентът на мюсюлманското население и в Белгия. То достига до 25%. Същият е броят и при новородените бебета.
  Правителството в Германия скоро съобщи, че до 2050 г. страната може да се превърне в мюсюлманска държава. Според него мюсюлманското население в Европа, към момента наброяващо 5,2 млн. ще се удвои през следващите 20 години.

  От Европейския съюз съобщават, че в Европа до 2025 г. повечето от родените бебета всяка година ще бъдат мюсюлмани.
  На база тази статистика броят на населението в Европа като цяло би трябвало да е малък, но на практика расте. Защо това е така?
  Фара Фадихи е пакистански изследовател, живеещ в Европа. Според нея причината за този феномен е мюсюлманската имиграция към Европа. Преди 30 години в Англия са живеели около 82 хил. мюсюлмани, докато днес техният брой достига до 2,5 млн. души.
  В Англия има повече от 1000 джамии, като повечето от тях се помещават в бивши църковни сгради, които са били закупени от християни.
  Само в Холандия всяка година половината от новородените бебета са мюсюлмани. Ако това ниво се задържи, след 15 години половината от холандското население също ще бъде мюсюлманско.
  В Русия то наброява 23 млн., а след няколко години ще съставлява 40% от руските военни сили.
  Висок е процентът на мюсюлманското население и в Белгия. То достига до 25%. Същият е броят и при новородените бебета.
  Правителството в Германия скоро съобщи, че до 2050 г. страната може да се превърне в мюсюлманска държава. Според него мюсюлманското население в Европа, към момента наброяващо 5,2 млн. ще се удвои през следващите 20 години.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Желязно и почти логично звучи паралела между "България на българите" и "Холандия на холандците", само дето едните (ние ) хич ги няма, не можем себе си да оправим, неподготвени сме за тази ситуация и сме като цяло бедни, докато Холандия например е една уредена, стабилна и благоденстваща страна . С други думи, ние, най-бедните в ЕС ставаме буфер на ЕС и поемаме този особено сложен и тежък проблем. Орешарски какво мълчи, не съм чула подобно на италианския премиер Лета да реагира остро към ЕС. Нас неконкретни обещания не ни греят, нито парите им (закърпени оттук и там) ще решат основния ни проблем - ние сме страна без какъвто и да е опит и капацитет да се справим с тези хора преминали незаконно границата ни и без статут на бежанци. Георгиева говори с клишета, без да взема наистина предвид конкретната тежка ситуация в България. И това не значи че не съчувствам на изпаднали в беда хора.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 21. 21 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "tirebouchon":

  Откъде измислихте, Че Ливан е "ТЯ"?
  не съм видял никъде написано "днешна Ливан". Навсякъде е "днешен Ливан". "Държава" е в женски род. но самите държави си имат свои родове.
  България, Германия, Гърция - женски
  Иран, Ирак, Кувейт - мъжки
  Того, Мали, Лесото - среден
  САЩ, ОАЕ - множествено Число.

 22. 22 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "сидер":

  Вместо пари, дават акъл - не знаят българските поговорки.
  ИнаЧе сериозно - тия 100 души да не идват тук на 1000 евро заплата. Поне 2-3 000 евро сигурно им са. На 100 души смятайте колко става.

 23. 23 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "bachmann":

  Не говоря за ИВАН, а за Ливан! Сложи си очилата!
  Даржава се иминува "ТЯ", но ти понеже си от Турско и на кравата викаш "Той", нали?
  Хайде залягай на Българската граматика!
  Че имаш много бели петна! Може дЪ попитЪш твоятЪ "приятелка" - министърЪ на спортЪ, тя ще ти ги обясни! Тя може и да не разбира от спорт, но е професор по Български език!

 24. 24 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "tirebouchon":

  потърсих в Интернет. Написано е "днешен Ливан", а не "днешна Ливан". Моля покажете къде Ливан е използван(а) в женски род.

 25. 25 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "tirebouchon":

  Ето това намерих. Не претендирам, Че е вярно.

  Съществително собствено име, мъжки род, тип 196

  http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD

  Ако не сте разбрали думите "държава" и "ливан" имат отделни родове.

  Държава е в женски род - днешната държава Ливан
  Ливан е в мъжки род - днешният Ливан, а не днешната Ливан.

  ИзреЧението в текста е правилно

  "Особено се притеснявам за съдбата на Ливан, защото той има тежка история от близкото си минало и политически трудности в настоящето"

  Както е и граматиЧески правилно

  "Особено се притеснявам за съдбата на ДЪРЖАВАТА Ливан, защото ТЯ има тежка история от близкото си минало и политически трудности в настоящето"

 26. 26 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "tirebouchon":

  а и Във Вашия коментар сте написал(а) "даржава" вместо "държава" и "иминува" вместо "именува".

 27. 27 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#26] от "bachmann":

  Нали трябва да се проявите, какво сте научили на Български!

 28. 28 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "tirebouchon":

  Покажете аргументи, Че Ливан е в женски род.
  днешна Ливан, днешна Иран, днешна Пакистан.

  Вие да не сте от новите заселници. Тогава разбирам, Че имате трудности с българския език.

 29. 29 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "bachmann":

  Не възнамерявам да Ви показвам нищо! Когато научите малко Български език, ще разберета, че на Български език, държава се именува с "ТЯ", за разлика от вашата турска граматика, който я определя като "Той" или като Руската, която я определя като "То".
  Първо се чете, а после се пише, не като в Турция! Анадъмно?

 30. 30 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "tirebouchon":

  Не знам какво имате предвид. Не знам турски и не знам как е държава на турски. Знамя някоя и друга дума, но и хляб не мога да си поискам на турски.
  На руски наврно имате предвид государство, но и там имената на държавите имат съответни родове като в българския език.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK