Клисарова ще спира финансирането "на калпак" на университетите

Клисарова ще преговаря и за обучение по поръчка на бизнеса

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Клисарова ще преговаря и за обучение по поръчка на бизнесаМинистерството на образованието подготвя нов модел на финансиране на университетите от 2014 г. В него са залегнали 11 критерия, свързани с качеството на образованието и реализацията на завършилите специалността. В момента държавата раздава субсидия за всеки студент в дадена специалност, приет държавна поръчка, без значение какви са резултатите на преподавателите и обучаваните в това направление в различните университети. По този начин най-важното за учебните заведения е да приемат максимален брой студенти.


Новостта ще залегне в подготвяната стратегия за висше образование, съобщи просветният министър Анелия Клисарова. Днес тя се срещна със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по темата връзката между студентите и бизнеса, както и реализацията на младите хора на пазара на труда.


Пари срещу постижения
Единадесетте критерия ще бъдат разделени в две групи - академични и свързани с намерилите си работа по специалността студенти. Клисарова уточни, че в първата група са включени данните от рейтинговата система, научните постижения и публикациите на преподаватели и обучавани и др. В другата ще влизат данни от системите на Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) за реализацията на студентите.


"Това ще бъдат критерии, които са цифрови, а не субективни", посочи Клисарова, която премина към темата след въпрос от присъствал на срещата дали е нормално в България да има 52 университета, в които да може да се влиза и след тройка от приемен изпит.


"Няма некачествени университети - това е изключително погрешно", каза още министърът и добави, че във всяко учебно заведение има силни факултети, които всъщност държавата трябва да стимулира. Според нея така ще има регулация на средствата на ниво факултети, а не както досега на парите за цели университети. "Не може да ми кажете, че вашата специалност икономика не е най-силна в УНСС, но не  по-малко важна е ветеринарната медицина в Стара Загора", добави още министърът.


Министърът се надява да бъде въведен и свободен прием в университетите по специалностите, които не са приоритетни за държавата, но има кандидати

© Георги Кожухаров

Министърът се надява да бъде въведен и свободен прием в университетите по специалностите, които не са приоритетни за държавата, но има кандидати


Свободен прием


Друга новост, която Клисарова подкрепя, е въвеждането на свободен прием в държавните университети по специалности, които не са приоритетни за държавата, но има кандидати за тях. Като важни тя изброи педагогика, инженерни науки и природо-математически науки, които от догодина вероятно ще получат и повече пари.


"Повишението на парите за тях ще бъде между 5 и 7 на сто", посочи Клисарова какво е поискала, но едва при внасянето на проектобюджета за разглеждане в парламента ще се разбере крайната сума. В момента всяко учебно заведение иска определена бройка, която се приема от Министерския съвет.


По време на дискусията министърът посочи, че трябва да се обмисли и въвеждането на образование по поръчка на бизнеса. По думите й е хубаво държавата да преговаря с фирми, които да поръчват обучението на определени кадри, за да може да има по-добра реализация на завършилите. Тя обеща в близко бъдеще това да бъде регламентирано в Закона за висшето образование.


След въпрос на студент не е ли добри и студентите да избират определени дисциплини, които да изучават, а не всички предмети да се определят директно в учебна програма, Клисарова заяви, че е хубаво да се въведе и образование по поръчка на обучаваните.


Програмата "Еразъм" вече ще включва и обмен на младежи и спортисти

© Надежда Чипева, Капитал

Програмата "Еразъм" вече ще включва и обмен на младежи и спортисти


"Еразъм +"


Министърът се похвали, че в следващия програмен период (2014 - 2020 г.) програмата за обмен на студенти "Еразъм" ще продължи. "Освен това ще бъдат включени и младежки дейности и спорт", добави тя. Затова до месец ще се създаде и отделна съвместна агенция между нейното ведомство и Министерството на младежта и спорта.


Клисарова припомни, че страната се подготвя да има и отделна оперативна програма "Наука и образование" с бюджет 150 млн. лева. Споразумението с Европейската комисия все още не е подписано, а има и негативни сигнали от Брюксел, че ще даде зелена светлина и българските учени да кандидатстват за финансиране.


Според министъра обаче, ако има "Наука и образование", ще трябва да се създаде фонд за съфинансиране на проекти на български учени, които са спечелили средства от чужбина, но не могат да открият необходимите допълнителни пари. "Има общо 80 млрд. лева пари за наука в Европа, които са достъпни и за нас", каза още тя.


На срещата бяха обсъдени и други теми, сред които демографската криза, липсата на възможности за натрупване на стаж от младите хора, както и реализацията им в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK