Клисарова ще спира финансирането "на калпак" на университетите

Клисарова ще преговаря и за обучение по поръчка на бизнеса

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Клисарова ще преговаря и за обучение по поръчка на бизнесаМинистерството на образованието подготвя нов модел на финансиране на университетите от 2014 г. В него са залегнали 11 критерия, свързани с качеството на образованието и реализацията на завършилите специалността. В момента държавата раздава субсидия за всеки студент в дадена специалност, приет държавна поръчка, без значение какви са резултатите на преподавателите и обучаваните в това направление в различните университети. По този начин най-важното за учебните заведения е да приемат максимален брой студенти.


Новостта ще залегне в подготвяната стратегия за висше образование, съобщи просветният министър Анелия Клисарова. Днес тя се срещна със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по темата връзката между студентите и бизнеса, както и реализацията на младите хора на пазара на труда.


Пари срещу постижения
Единадесетте критерия ще бъдат разделени в две групи - академични и свързани с намерилите си работа по специалността студенти. Клисарова уточни, че в първата група са включени данните от рейтинговата система, научните постижения и публикациите на преподаватели и обучавани и др. В другата ще влизат данни от системите на Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) за реализацията на студентите.


"Това ще бъдат критерии, които са цифрови, а не субективни", посочи Клисарова, която премина към темата след въпрос от присъствал на срещата дали е нормално в България да има 52 университета, в които да може да се влиза и след тройка от приемен изпит.


"Няма некачествени университети - това е изключително погрешно", каза още министърът и добави, че във всяко учебно заведение има силни факултети, които всъщност държавата трябва да стимулира. Според нея така ще има регулация на средствата на ниво факултети, а не както досега на парите за цели университети. "Не може да ми кажете, че вашата специалност икономика не е най-силна в УНСС, но не  по-малко важна е ветеринарната медицина в Стара Загора", добави още министърът.


Министърът се надява да бъде въведен и свободен прием в университетите по специалностите, които не са приоритетни за държавата, но има кандидати

© Георги Кожухаров

Министърът се надява да бъде въведен и свободен прием в университетите по специалностите, които не са приоритетни за държавата, но има кандидати


Свободен прием


Друга новост, която Клисарова подкрепя, е въвеждането на свободен прием в държавните университети по специалности, които не са приоритетни за държавата, но има кандидати за тях. Като важни тя изброи педагогика, инженерни науки и природо-математически науки, които от догодина вероятно ще получат и повече пари.


"Повишението на парите за тях ще бъде между 5 и 7 на сто", посочи Клисарова какво е поискала, но едва при внасянето на проектобюджета за разглеждане в парламента ще се разбере крайната сума. В момента всяко учебно заведение иска определена бройка, която се приема от Министерския съвет.


По време на дискусията министърът посочи, че трябва да се обмисли и въвеждането на образование по поръчка на бизнеса. По думите й е хубаво държавата да преговаря с фирми, които да поръчват обучението на определени кадри, за да може да има по-добра реализация на завършилите. Тя обеща в близко бъдеще това да бъде регламентирано в Закона за висшето образование.


След въпрос на студент не е ли добри и студентите да избират определени дисциплини, които да изучават, а не всички предмети да се определят директно в учебна програма, Клисарова заяви, че е хубаво да се въведе и образование по поръчка на обучаваните.


Програмата "Еразъм" вече ще включва и обмен на младежи и спортисти

© Надежда Чипева, Капитал

Програмата "Еразъм" вече ще включва и обмен на младежи и спортисти


"Еразъм +"


Министърът се похвали, че в следващия програмен период (2014 - 2020 г.) програмата за обмен на студенти "Еразъм" ще продължи. "Освен това ще бъдат включени и младежки дейности и спорт", добави тя. Затова до месец ще се създаде и отделна съвместна агенция между нейното ведомство и Министерството на младежта и спорта.


Клисарова припомни, че страната се подготвя да има и отделна оперативна програма "Наука и образование" с бюджет 150 млн. лева. Споразумението с Европейската комисия все още не е подписано, а има и негативни сигнали от Брюксел, че ще даде зелена светлина и българските учени да кандидатстват за финансиране.


Според министъра обаче, ако има "Наука и образование", ще трябва да се създаде фонд за съфинансиране на проекти на български учени, които са спечелили средства от чужбина, но не могат да открият необходимите допълнителни пари. "Има общо 80 млрд. лева пари за наука в Европа, които са достъпни и за нас", каза още тя.


На срещата бяха обсъдени и други теми, сред които демографската криза, липсата на възможности за натрупване на стаж от младите хора, както и реализацията им в чужбина.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ще спре финансирането "на калпак" и ще започне финансиране "на килограм" .

 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  Очакват се чести превалявания... на шестици

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Комунистите винаги започват с някакви коренни реформи, но преди да им е изтекъл мандата им се вижда, че са посели само едни стари изсъхнали корени.
  И всичко отначало!...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Недостатъчно е, но все пак е начало.
  Как Клисарова ще се бори с купуването на изпити и дипломи?

 5. 5 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Добре е наистина да се плаща на постижение , а не на калпак и то не само в университетите, а и в училищата.

 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#4] от "V.Iliev":


  [quote#4:"V.Iliev"]Как Клисарова ще се бори с купуването на изпити и дипломи? [/quote]То целта не е да се спре купуването на оценки,а да се насочат повече пари към определени университети.От опит знаем какво означава това-да се краде...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Весело

  Правилно.Щом комунистите са на власт,финансирането трябва да е на каскет.

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "Затова до месец ще се създаде и отделна съвместна агенция между нейното ведомство и Министерството на младежта и спорта."

  И що само една?
  Създайте десетина агенции, белким успеете да съгласувате политиките, щото иначе у просветното е трудно да схванете щенията на спортното, с "младежките" функции..
  И на тия им замириса на бюджет и ще пълнят държавата с чиновнически структури, та ресурсът да върви по предназначение към калинките...

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Лесно е да се каже и доста трудно да се направи,защото измерването на качеството на образованието е доста сложно и субективно.Трябва да има и то сериозна реформа във висшето образование защото сега качеството му е под всякаква критика,но съм скептичен,че тези мерки ще дадат някакъв сериозен резултат.

 10. 10 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Докато на образованието се гледа като на финансова институция, нищо добро няма да се случи. За образовнаие трябва да се дават пари, независимо от резултатите, или от броя на учениците/студентите. Без пари няма да има качествено образование, т.е. качествени преподаватели. И като за начало, не да се променя закона, ами да се назначи по един търговски директор във всеки един университет, който да търси клиенти на които да им се разработи нещо (според университета и факултета изпълнител), някакъв проект. Така ще има самофинансиране, повишаване на квалификацията на преподавателите, и всичко ще тръгне нагоре. А и студентите ще видят, че това, което учат има практическа стойност, а не са просто писаниците на поредния кретен, който е останал да преподава в университета, в който е учил някога.
  Клисарова да обърне повече внимание на училищата, а не на университетите. Главният проблем е в училище, там е... страшно.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Това не звучи толкова лошо всъщност...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Защо ли чета какво и се ще на Клисарова...то, така или иначе, няма да се случи, а ще е пародийно и хаотично ровичкане в едни консистенции с плътна кора, под която...не е за дишане...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Без качествено средно образование, няма качествено висше образование! Във вузовете трябва да се въведе принципа на фунията - широк вход/тесен изход!..........

 14. 14 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#10:"synthy"]За образовнаие трябва да се дават пари, независимо от резултатите, или от броя на учениците/студентите. [/quote]

  Е, то това е мечтата на всички селски тарикати, мечтаещи да цицат бюджета през някой "университет". В който са назначили роднини и приятели, приели са десетина тарамбуки, а после - просто теглят получената субсидия и......пачангааааааааа!!!
  Гледам, че и ти, умниче, си се размечтало за това?
  Хе, хе!....

  Не съм магаре;-)
 15. 15 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "V.Iliev":

  Ако Клисарова не може да се пребори с купени дипломи, то пазара го прави. На третия месец лъсва купена ли ти е дипломата или не, и ефекта е да станеш държавен чиновник за 500 лева с лъскава диплома по право или икономика. Жестоко, но справедливо.

 16. 16 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "По време на дискусията министърът посочи, че трябва да се обмисли и въвеждането на образование по поръчка на бизнеса. По думите й е хубаво държавата да преговаря с фирми, които да поръчват обучението на определени кадри, за да може да има по-добра реализация на завършилите. Тя обеща в близко бъдеще това да бъде регламентирано в Закона за висшето образование."

  Не е хубаво държавата да преговаря с каквито и да е фирми за каквото и да е. Нека да оставят фирмите да си говорят директно с университетите и на тях да си поръчват нещо, ако им харесва крайния продукт на съответното заведение.

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Дървото се превива докато е младо.Затова колкото повече са новостите по-добра ще е подготовката за бъдещата реализация.

 18. 18 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Нямало лоши университети .. ?! ДАЛИ ?! Нормално ли е България да има близо 60 университета, а например Австрия и Швейцария, които са саизмерими с България като площ и население да имат по 7-8 ?? Така че г-жата ще ме извинява, но ИМА ЛОШИ университети и в България те не са 1 и 2. Като цяло университетите в България за го обърнали изцяло на търговски дружества, които се интересуват само от това да вървят едни пари, а какво излиза като продукт няма значение.

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Няма да се получи. Телефонът ще й почервенее още до довечера... кой както иска да разбира "почервенее".

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#10] от "synthy":

  напълно те подкрепям, явно днес основна тема е образованието! Повярвайте ми, имам опит и от двете страни на катедрата, и от различни образователни системи! Но направо се изумявам когато на родителска среща в 9-10 клас, в бих казал елитно училище ми говорят 1 час за дисциплината! За парите, те са особено важни за инженерните, медицинските, биологическите и химическите специалности, редица реактиви и химикали струват хиляди, а от това зависи научната и изследователска работа, както и упражненията. Искам да успокоя форума, че тези специалности не са толкова много, и ако сега техните кадри имат проблем с реализацията, то е поради липсата на индустрия, или до свеждането на редица индустрии до ниво дозиране, опаковане, бутилиране!

 21. 21 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Тя щото оправи всичко друго в идиотската ни образователна система....

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#18] от "someeeee":
  Гледай сега, тя в Австрия може би има и една опера, ама бюджета и е към един милиард!

 23. 23 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  Едрият бизнес у нас напр. има въпиюща нужда преди всичко от висококвалифицирани млади офшорни специалисти, ама никой ВУЗ досега не е откликнал... Явно пак ще трябва да се разчита на дяланите камъни от милиционерските школи...

 24. 24 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  До коментар [#15] от "peron":

  Вярно, ама в един момент тези държавни чиновници с купени дипломи почват да (ни) управляват!

 25. 25 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#22] от "ban":

  И ти какво мислиш, че като събереш бюджетите на всичките 60 университета не се минава милиард ли ?! Или ти си на принципа, че по - добре да има количество вместо качество ?

 26. 26 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  След повече от 4 месеца за първи път чувам нещо нормално и полезно за България, казано от член на правителството на Орешарски.
  Друг е въпросът дали този модел на финансиране на държавните университети ще се реализира.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#25] от "someeeee":
  университетите може и да са сто, но държавните са значително по-малко, а някои специалности, се изучават само в 2-3 университета! Бюджета на цялото образование, е колкото на виенската опера! Да не говорим, че в Германия има институти с бюджетна субсидия няколко милиарда! А скоро разбрах, че Лореал имат институт с 10000 специалисти!

 28. 28 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не я виждам тая да се оправи със сложна материя като образованието, само ще навреди!

  bezsmyrten
 29. 29 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Няма некачествени университети - това е изключително погрешно", каза още министърът и добави, че във всяко учебно заведение има силни факултети, които всъщност държавата трябва да стимулира."

  Ах, другарката министърка се е изказала в полза на поне 45 отявлени търговски дружества, които бълват основно мениджъри завършили мениджмънт (каквото и да означава това), юристи (които нямат и най-малка представа какво е то "правна норма", счетоводители (които не са и чували нещо за счетоводни стандарти), както и други хора завършили икономика на селското стопанство, човешки ресурси, социология и/или политология и т.н. без самите те да разбират точно какво са завършили. Ако средното ни образование е в дупка, то ви(с)шето ни образУвание е в клоака ... ОСТАВКА!

 30. 30 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 752 Весело

  Спираме "на калпак", почваме /пак/ "на фуражка"...

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#16] от "eyewithness_":


  [quote#16:"eyewithness_"]Не е хубаво държавата да преговаря с каквито и да е фирми за каквото и да е. Нека да оставят фирмите да си говорят директно с университетите и на тях да си поръчват нещо, ако им харесва крайния продукт на съответното заведение. [/quote]Те това искат,но държавата да плаща,и даже ако може да субсидира въпросните фирми.Нещо като субсидиратана заетост-държавата да налива стотици милиони,без ефект..

 32. 32 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 946 Любопитно

  И що така статия с толкоз " брилянтни" проекто предложения без " интелигентната " физиономия на министершата?

  Самодейния състав на оХрешарски , продължава да ни засипва с червени скечове!

 33. 33 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#27] от "ban":

  Може да са по - малко, но със сигурност не са 6-7 и се харчат стотици милиони, а и не забравяй, че и студентите също плащат ДОРИ и в държавните университети! Второ сравнението с Лореал е тъпо. Най - малкото защото тази компания има оборот колкото нашия БВП за година. И като цяло не виждам на къде биеш ?! Че всичко в БГ университети е ОК ?! Ако е така или баща ти е Величко Адамов или си тотално не наясно какво става в нашите университети?!

 34. 34 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#24] от "V.Iliev":

  Ех, да! Тогава става страшно. Калинки валят в администрацията и като не вали. Правилото за пазара за съжаление важи само в частния сектор.

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#33] от "someeeee":

  защо да е тъпо, казвам ти къде могат да работят тези специалисти, ако в бг имаше нормална индустрия, а не на ниво лимонаджийница! Колкото до милионите бюджета на един среден университет е около 5 милиона!

 36. 36 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Царе са на добрите обещания и на нищоневършенето !
  Я да видим от този храст ще излезе заек .
  Давам идея и за следващия храст - "академичните старци" от БАН .

 37. 37 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#36] от "magnas":
  ма разбира се, с тези 50 милиона на БАН, цели 5 километра магистрала може да се построи, то за какво ли ни е и това образование и наука, места има основно за метачи и овчари!

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Крайно време е да започнат реформи и в сферата на висшето образование у нас!България,която има население малко повече от 7 милиона души има цели 50 ВУЗ-а,където се раздават дипломи и се правят безработни с висше образование!Трябва драстично да се редуцират както приема на студенти у нас така и ВУЗ-вете!

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#38] от "bat_plamen":

  Ами да, то реформите вече оправиха

  армията, здравеопазването, средното образование, та едно висше ще им се опре!

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#39] от "ban":
  България няма потенциал да има ефективно висше образование с 50 ВУЗ-а и почти всеки втори завършил средно образование да се записва като студент!

 41. 41 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#11] от "Тони!":
  Защо "всъщност"? Или догмата е каквото направи правителството все е лошо?
  В реториката има термин "Вина по асоциация". Това е добре известна логическа грешка (неверен аргумент). Тоест да се смята, че този закон е лош, защото се предлага от лошо правителство е невярно. Както е неверен аргумента на някои пушачи, че понеже Хитлер е забранявал тютюнопушенето, то забраните против тютюнопушенето са зло.
  Но къде ли съм тръгнал аз със мойте аргументи срещу морето от емоции и предубеждения. Хайде, цъкайте ми минуси и спете спокойно!

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#41] от "redeemer":

  Ко? Както виждаш, подкрепям идеята. Коментарът си го адресирай на друго място.
  И да, имам основание да смятам по подразбиране действията на това управление за лоши и вредни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тони!":
  Това което ме впечатли в твоя коментар бяха голямото количество минуси, които си получил за иначе логичната позиция.

 44. 44 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#25:"someeeee"]И ти какво мислиш, че като събереш бюджетите на всичките 60 университета не се минава милиард ли ?! Или ти си на принципа, че по - добре да има количество вместо качество ?[/quote]

  Отиваш на сайта на МФ, отваряш бюджета за 2013 г. - субсидиите за университетите са 376 милиона. Разминаването е х 2,5 пъти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK