Съдебният съвет може и да образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

Светлозар Костов

© Георги Кожухаров

Светлозар КостовВисшия съдебен съвет (ВСС) може и да образува дисциплинарно производство срещу административния ръководител на специализираната прокуратура и обвинител по делото "Октопод" Светлозар Костов. Това  ще стане известно най-късно до две седмици, съобщи на пресконференция днес председателят на етичната комисия към съдебния съвет Ясен Тодоров.


Още преди да е ясно дали ще има образувана проверка, той заяви, че Костов е извършил нарушение на етичния кодекс на магистратите с изявленията си. Обвинителят по "Октопод" наскоро се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, но не получи нито един глас.


Малко след това в интервю пред "Нова тв" той обвини ВСС в задкулисие, а конкурса обяви като непрозрачен и нечестен. По думите му е бил оказан натиск върху третия кандидат за поста, Димчо Георгиев, да се оттегли от конкурса. Освен това според него ВСС е дирижиран от организираната престъпност и обвини кадровиците на Темида, че не са обезпечили кадрово спецпрокуратурата, където работели само шестима обвинители. Костов смята още, че ВСС е скрил становище в подкрепа на кандидатурата му за поста. 
След заседанието от проваления му избор Костов заяви, че резултатът от гласуването се дължи на променената конюнктура в държавата, визирайки падането на ГЕРБ от власт.


След участието му в "Нова тв" обвинители от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура изпратиха писма до ВСС, с които изразяват несъгласието си с тезите на Костов.


След като разбрал за кореспонденцията, Костов събрал колегите ги си и поискал да знае кой е авторът на писмото и кои обвинители са го подписали. Той дори заплашил, че ще потърси в компютрите им, за да установи автора. Тогава прокурорите изпратиха сигнал до съдебния съвет, в който настояват да се вземат незабавни мерки за психологическия натиск, който се упражнява върху тях. В противен случай всички подават молби за преместване.


На заседанието си вчера етичната комисия към ВСС е обсъдила писмото и медийните изяви на шефа на специализираната прокуратура.


Ясен Тодоров (който е бивш инспектор) заяви, че лично е правил проверки по всички сигнали за работата на Светлозар Костов по делото "Октопод", но никога не се е натъквал на нарушения. Тодоров, цитиран от "Медиапул", припомни, че през 2010 г. Светлозар Костов е искал да оглави окръжната прокуратура в Бургас. Тогава той е изпратил писмо до предишния ВСС, с което го обвинява в абсолютно същото, в което обвинява сегашния ВСС – нечестен и непрозрачен конкурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK