Президентът скоро ще свика Консултативния съвет (видео)

Президентът скоро ще свика Консултативния съвет (видео)

© Надежда Чипева, КапиталЩе обявя много скоро свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това заяви в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус". "Имам самочувствието, че досега винаги съм свиквал КСНС, когато трябва", допълни той.


Имам също така доказателствата пред целия народ, че КСНС за първи път, откакто аз станах държавен глава, прие правила, докато преди това 18 години, в нарушение на закона, нямаше такива правила, допълни държавният глава.


Президентът отново припомни последното заседание на консултативния съвет, на което лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи скандал, което Плевнелиев определи като опит за дестабилизиране на институцията КСНС.
Държавният глава посочи, че ще обмисли внимателно и темите, които да се обсъждат по време на заседанието, като подчерта, че единствената не е тази за бежанците.


"Консултативният съвет е най-важният инструмент в държавата за постигане на консенсус. За какъв консенсус ние искаме да говорим? За това, че за бежанците трябва да има ток, трябва да има вода, трябва да има хуманно отношение? Има ли някой, който е против този консенсус? От тази гледна точка аз призовах и вчера правителството да се държи на висотата на собствените си отговорности; имат Съвет по сигурността към Министерския съвет; той отговаря за парите, той отговаря за ревизия на плановете, той отговаря за краткосрочни и средносрочни мерки. Това са инструментите. КСНС е дългосрочен инструмент за търсене на консенсус", посочи Плевнелиев.


Нима вече не сме постигнали консенсус, когато сме подписали всички международни документи във връзка с уреждане на статута и предоставяне на закрила, попита риторично президентът.


От думите му стана известно, че сред темите, които ще предложи за обсъждане, е и тази за бюджета и по-конкретно този на службите.


България трябва да има ясни приоритети за развитие, каза по време на лекцията си в Стара Загора Плевнелиев. "Има пари, но няма приоритети", посочи той пред студенти и преподаватели от Тракийския университет, цитиран от БТА.


Според президента производството на билки, гъби и мед е перспективно за нашата страна. Годишната печалба от износа им е близо 30 млн. евро, допълни той.


Президентът препоръча бързо изработване на цифров атлас за подобряване на почвите у нас и създаване на сертифицирана лаборатория, която да изследва хранителните продукти и да ги направи конкурентни на европейския пазар.


Росен Плевнелиев препоръча на специалистите от Тракийския университет да участват при разработването и обсъждането на проекта за национална стратегия за развитие на земеделието до 2020 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK