Кандидатът на апарата или кой ще оглави БСП - София

Кандидатът на апарата или кой ще оглави БСП - София

© Красимир ЮскеселиевКой ще застане начело на най-голямата организация на БСП - тази в София, изглежда без особено значение, защото се очертава дългогодишният лидер на столичните социалисти Румен Овчаров да продължи да направлява структурата, макар от година и половина да не е на поста. В събота предстои избор на нов председател, след като Анна Янева се оттегля заради несъвместимост по партийния устав с позицията й на зам.-министър на икономиката, а


победителят изглежда предрешен - Калоян Паргов


който е неин заместник  по организационната и кадровата политика и общински съветник.
Той се ползва с подкрепата и на лидера на БСП Сергей Станишев, макар влиянието на Станишев в БСП - София, да не е сериозно и да не води открита кампания в полза на фаворита. Самият Станишев няма да отиде в събота заради ангажимент в чужбина, макар че е делегат на конференцията. Подкрепата му за Паргов социалисти обясняват с основна негова черта - стои зад този, за когото е убеден 100%, че ще спечели.


Има още един основен претендент - депутатът, издател на партийния вестник "Дума" и председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов. За мястото ще се бори и друг народен представител, бивш общински съветник - Борис Цветков. Малинов и Цветков се състезаваха и през май 2012 г., когато Овчаров се оттегли от поста пак заради несъвместимост по устава на партията с депутатското му място. Тогава те получиха равен брой гласове и отидоха на трилотаж с Анна Янева, посочена от Овчаров.


Според социалисти именно тази солова акция на Малинов срещу партийната инструкция Янева да бъде единствен или поне единствен силен кандидат е довело до това сега да няма подкрепа нито от Овчаров, нито от Станишев. Издателят пък посочва, че повече слуша себе си и действа срещу наставленията на едно или друго ръководство.


Това е и причината Малинов да отпадне от Изпълнителното бюро на БСП (тясното партийно ръководство), в което участваше от 2009 г. до 2012 г. и беше смятан за близък до Станишев. В тези времена като издател на в. "Дума" Малинов изнесе и кампанията на Станишев за нов председателски мандат срещу бившия президент Георги Първанов.


Влиянието на Овчаров


В кулоарите на "Позитано" 20 се говори за среща на двамата основни конкуренти със Станишев и Овчаров, на която се разбрали за феърплей кампания - равен старт за двамата и кой каквото спечели. И Паргов, и Малинов признават, че засега Овчаров и Станишев се държат равно отдалечено от състезанието им.


Поведението им на дистанцираност е малко странно на фона на това, че БСП - София, е най-голямата структура в страната, дава 30% от кадровата банка на партията за изпълнителна, законодателна и местна власт, осигурява една трета от делегатите на конгреса и от членовете на Националния съвет на БСП, коментират социалисти.


Макар Овчаров лично да не се намесва с действия "за" и "против" единия или другия кандидат, хора от обкръжението му вече работят за един или друг кандидат - Анна Янева стои зад Паргов, Мичо Райковски пък е за Малинов, а Жельо Бойчев пасувал, разказаха социалисти. Райковски наред с бившия кмет на София Петър Междуречки и Лозан Такев издигнаха за поста Малинов и през 2012 г. Овчаров също има номинация за председател сега от районния съвет "Младост", но той казва, че ще се откаже.


Кандидатът на апарата


Най-много предложения от 24-те района в София има за 36-годишния Калоян Паргов, макар на повечето места да е издигнат заедно с Малинов и Цветков. В организацията "Връбница", която ръководи от година и половина, той е единствената кандидатура.


След като не влезе в листите на парламентарните избори, не попадна и в изпълнителната власт, макар образованието (бакалавър по международни отношения и доктор по европейска икономическа интеграция от УНСС) и опитът му да предполагат това, не пое и групата общински съветници в София, явно отдавна е гласен да оглави столичната организация, коментират социалисти. И го наричат "кандидата на апарата", който ще спечели.


За себе си пък Паргов казва, че е по-важно развитието му в партийния коловоз, защото партията определя политиката, а депутатите, министрите и съветниците са инструментите за реализацията й.


Силите са изравнени и ако се проведе честна игра в събота, само няколко гласа ще решат мача, коментират ситуацията столични социалисти. Според тях при подобен развой решаващи ще се окажат гласовете за Цветков, определян като представител на лявото крило. Би следвало поддръжниците му да насочат подкрепата си за русофила Малинов, но е възможно и да се разпилеят, а също и празни бюлетини.


И типичните удари под кръста


Дни преди избора обаче кампанията загрубя и вече анонимно се разпространява по имейл сред делегати и журналисти информация за миналото на Паргов. Разпратеното писмо е озаглавено "От "Врабча" до "Леге",през "Позитано" (адресите на РЗС, БСП - София, и централата на БСП) и в него се казва, че през 2001 г. е бил представител на тогавашните "Обединени земеделски сили" на Яне Янев (4 години преди да стане официален член на БСП). Паргов отрича да е членувал в други партии освен социалистическата и приписва разпространението на "доноса" на опонентите си.


В кулоарите на "Позитано" 20 пък вече се коментира, че се готви манипулация на конференцията в полза на Паргов. Това обикновено става чрез подбора на хората, които ще са в изборните бюра по тайния вот, които броят резултатите. Конкурентът му Малинов обаче не иска да дава ухо на подобни слухове, защото на 27 октомври "отново ще сме един отбор" и нищо чудно да се задоволи пак със зам.-председателския пост на структурата.И малко "вечни кандидати"
Номинирани за председател на БСП са още депутатът Георги Кадиев, който се очаква да се откаже, както и лидерът на БСП в "Красно село" Петър Апостолов, станал известен с това, че за първи път събра враждуващите Сергей Станишев и Георги Първанов пред конгреса от май 2012 г. Район Панчарево пък издига Захари Захариев - председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация "Славяни", един от ректорите на т.нар. Славянски университет, чието име беше замесено в аферата "Петрол срещу храни". Уставът на партията предвижда и в деня на конференция 20 от 216-те делегати на форума да издигнат кандидат за поста. Според приетите правила обаче е редно това да стане на събранията на районните организации и да няма събиране на подписи в последния момент.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK