Студенти окупираха зала на Софийския университет с искане за оставка на кабинета (допълнена)

Окупация на зала 272

© Борис Рангелов, Facebook

Окупация на зала 272Студенти са окупирали зала 272 – най-голямата аудитория в Софийския университет – по време на лекция на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. След появата на студентите Токушев е напуснал лекцията.


Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Лекциите в аудиторията са отменени дотогава. По-късно те съобщиха, че в 15 ч. ще бъде окупирана и аудитория в Нов български университет.


Акцията е на групата "Ранобудните студенти", които настояват за оставка на кабинета "Орешарски". Тя е продължение на акцията от миналата седмица в Народното събрание, когато трима студенти опънаха транспарант "Не ви ли е срам".


Протестиращите студенти са влезли в залата, след като лекцията е започнала, прочели са декларацията си, което е довело до напускането на Токушев.
"Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите", пише в декларацията. "Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени", продължава текстът.


Някои от студентите са се възмутили от това, че лекцията им е прекъсната, защото "са си платили да учат". Други около 20-30 първокурсници са подкрепили протестиращите си колеги и са останали в аудиторията.


Снимка на транспарант на СУ, разпространена от "Ранобудните студенти" във вторник

© Ранобудните студенти, Facebook

Снимка на транспарант на СУ, разпространена от "Ранобудните студенти" във вторник


Две-три студентки от провалената лекция се върнаха в аудиторията и поискаха да разберат защо младежите си позволяват да протестират в университета. Според тях най-малкото акцията била обидна за професор Токушев.


Едно от момичетата, което не се представи, заяви че протестът трябва да е на улицата. Тя имала политическо мислене, но по думите ѝ не е мястото да го изразява в аудиторията. Според момичето тя ще може да изразява мнение, след като завърши петте години образование по право.


Момичето мисли, че не може да се промени системата през университета и с подобни акции, но не каза как трябва да се случат нещата.


Студенти окупираха зала на Софийския университет с искане за оставка на кабинета (допълнена)

© Ангел Златков, FacebookПрофесор Димитър Токушев е преподавател по история на българската държава и право. Той е и председател на Конституционния съд (КС) и един от съдиите, които са гласували за връщането на Делян Пеевски като депутат.

Младежите, превзели залата, са от различни факултети и пред "Дневник" заявиха, че приканват хора от други университети да направят нещо подобно. Идеята им е да няма лекции в най-голямата аудитория, която се използва основно от Юридическия факултет.


През времето на окупацията ще се водят дискусии, ще се прожектират филми, за да се разнообразява времето. Хората ще се редуват на смени. Студентите са разписали правила, ще има и нощни дежурства, така че да има поне по 15-20 човека в залата. В момента "окупаторите" обсъждат каква ще е програмата на акцията.


Сред правилата, изписани на дъската в аудиторията, са: "без алкохол и цигари, без хора в нетрезво състояние, без политическа агитация, без насилие и нарушаване на реда, да сме солидарни с исканията, да се спазват правилата."


Готовият плакат "Окупация"

© Tihich Tihichat, Facebook

Готовият плакат "Окупация"


Студентите опънаха голям транспарант "Окупация" пред залата.


Те обсъдиха, че ще поканят за някоя от дискусиите си професор Нели Огнянова, Калин Янакиев, Георги Близнашки. Борислав Гаврилов и Искра Баева са потвърдили участие в лекциите в 272 зала на СУ, съобщи един от присъстващите студенти - Петър Хаджиколев в профила си в Twitter.


Към 13 ч. в залата при тях дойде проф. Георги Близнашки - преподавател по конституционно право и бивш депутат от БСП. Той каза, че се гордее със студентите. Решението за Пеевски постави под съмнение дейността на КС. Беше черен ден за българското право, каза той и допълни: "Ако не бяхте вие Пеевски все още щеше да е шеф на ДАНС".


По думите му не може една власт да бъде трайно устойчива, ако се опира на личности като Пеевски. Според него когато греши човек е човешко, "но когато грешки КС имаме проблем". "В момента пишете поредната златна страница в историята на Софийски университет", се обърна той към студентите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK