От блоговете: Мораториум върху икономиката

От блоговете: Мораториум върху икономиката

© Юлия ЛазароваКоментарът е от личния блог на Христо Христов "Икономика и общество":


Мораториум над икономическото развитие на България. Така накратко можем да обобщим решението на Народното събрание за удължаването на мораториума върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 г. При присъединяването на България в европейското семейство беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор на България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Така решението на Народното събрание (НС) нарушава пряко ангажиментите, които е поела страната.


Защо всъщност този мораториум нанася силен удар върху икономическото възстановяване на страната?
На първо място той показва желание не за провеждане на политики в подкрепа и налагане на свободен пазар при земеделските земи, а именно обратното. Води към монополизация на сектора на едрите земевладелци. Тези към, които отиват над две трети от средствата по оперативните програми, просто, защото проектите, които разработват са големи и мащабни, а останалата малка част от финансовата подкрепа се разпределя на хиляди малки предприемачи. Именно монополизирането на пазара и изправянето на бариери за вход на него, водят до порочната зависимост, че големите стават все по-големи за сметка на малките, които фалират, защото не могат да издържат на силния натиск.


Защо беше важно отварянето на пазара?


Българската икономика е малка и силно отворена. Като такава, тя пряко се влияе от чуждите инвестиции, които влизат в нея. Като малка икономика, на страната ни е необходим сравнително малък обем инвестиции, за да може те да окажат положително влияние и да задвижат нейния растеж. През годините на икономически подем, развиващата се икономика на България генерираше, както очаквания за ръст на база силно изоставане от другите страни членки на ЕС, така и бе добър вход за фирмите към единния пазар на съюза. Това насочи редица инвеститори към България, където откриха фабрики и изнесоха част от бизнес процесите си. Създадоха се нови работни места, производителността и доходите се увеличиха.


Икономическата криза доведе до отлив на инвестиции, тъй като тези средства се оказаха необходими на други места. Въпреки видимите процеси на възстановяване на икономиките в световен мащаб, политическият цук-цванг, в който изпадна през годината България, внесе допълнителна несигурност за бъдещето на страната в, и без друго предпазливите инвеститори, което катализира отново процесът на отлив на инвестиции.


По предварителни данни преките инвестиции в страната за периода януари - август 2013 г. възлизат на 772.5 млн. евро (1.9% от БВП), при 1593.5 млн. евро (4% от БВП) за януари - август 2012 г. Само за месец август 2013 г.техният са в размер е отрицателен -34.2 млн. евро, при положителен прираст от 395.6 млн. евро за август 2012 г. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти възлизат на 87.8 млн. евро, при 163.9 млн. евро за януари - август 2012 г.


Тези лоши, лоши чужденци


Аргументите за повсеместна колонизация на страната след 1 януари 2014 г., която ще доведе до икономическо робство и зависимост на българите, наложени от богатите чужденци, не само кореспондират с икономическо невежество, но и връщат една, претендираща за модерна и съвременна страна, далеч в тъмните катакомби на средновековието. Бегъл поглед през последните 10 години ни показва, че едни от първите големи чуждестранни инвестиции в страната бяха в основаването на акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), чиято насоченост бе (и все още е) придобиване и обработка на земеделски зами. Именно тези чужди инвестиции превърнаха пустеещите тогава земеделски земи в доходоносни инвестиции, което се калкулира положително в цената на основния актив на тези АДСИЦ-ове – земята.Средната цена на земеделска земя у нас варира между 400 и 700 лева като в някои части на Добруджа тя достига и до 1 500 лв. за декар. За последните 10 г. земеделската земя е поскъпнала над 6 пъти, а само през 2008 година ръстът на цената е бил 35-40 на сто.


Реално това, на което сме свидетели от страна на чужди инвестиции в българска земя, се оказва, че са увеличаване на стойността на земята и създаване на редица работни места. Всъщност, колкото и да е мила за "политиците" българската земя, тя не е толкова атрактивна инвестиция, колкото се представя. Използвана земеделска площ – общо 50 902 790 дка /включва обработваема земя, трайни насаждения, лозя, градини, ливади, пасища, угари и др./ Обработваеми площи – близо 35 000 000 дка или общо 68.7 % от използваните земеделски площи. Основната част от тази земя не е комасирана, което оказва допълнителен натиск върху цената и привлекателността на земята за всеки инвеститор.


Последиците


Последиците от решението за удължаване на мораториумът ще бъдат тежки за страната и икономиката й. На първо място, това ще даде ясен сигнал за всички чужди инвеститори, че техните инвестиции не са важни на територията на България. Създаването на допълнителни бариери пред тях, ще ги накара да продължат да разглеждат страни като Румъния като далеч по-перспективни и с един съществен плюс – голям вътрешен пазар.


На следващо място, неспазването на поетите вече ангажименти всява страх в инвеститорите и прави страната ни непредвидима за правене на бизнес, което ще се отрази в цялостно влошаване на бизнес климата. Още една причина, поради която чуждестранните инвестиции може да се очаква да продължат отлива си.


Мрачни облаци се задават и от друга посока. Европейската комисия (ЕК) вече потвърди, че ако България не отвори пазара си от началото на 2014 г., както е предвидено в договора за еврочленството й, ще се пристъпи към наказателна процедура и съответните глоби. ЕК няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Европейския съюз, което на практика означава преразглеждане на присъединителния договор на България и повторна ратификация от 28 държави членки.


При подобно развитие събитията, страната може не само да не спечели желания мораториум, но и да загуби редица преимущества, които има. Нека все пак не забравяме, че България търпи редица критики в мониторинговите доклади по отношение на липсата на воля в управляващите да се борят ефективно с корупцията и организираната престъпност и да проведат адекватна съдебна реформа. Само преди няколко седмици България бе препъната по пътя си за членство в Шенген въпреки, че покриваше всички технически критерии. Не е тайна и мнението на много страни членки, че България е била приета в ЕС прекалено рано и страната не е подготвена все още, за да бъде пълноправен член.


И за финал сме длъжни да кажем, че конкретната забрана успешно се заобикаля и в момента, чрез регистрация на дружества в страната или забулена собственост през редица офшорни компании и свързани лица. С други думи мораториумът ще продължи порочната практика на непрозрачна собственост на българска земя, а това ограничава възможностите за упражняване на контрол на съответните институции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Червените, оранжевите и кафявите комунисти се борят да откъснат България от Европа и света.

  Марш от НС, оставка, негодници!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 637 Неутрално

  С действията си българските политици доказват че единственият начин България да върви напред е НИТО ЕДИН КВАДРАТЕН МЕТЪР ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ДА НЕ СЕ ОСТАВЯ В РЪЦЕТЕ НА БЪЛГАРИ, защото това което ние доказваме че можем е само и единствено да я съсипваме или в най-добрия случай да я оставаме пустееща.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 3. 3 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Въпрос на време е Конституционният съд да обезсили малоумните текстове, гласувани от това перверзно "конституционно мнозинство". Този Парламент не става за нищо, вчера ни беше дадено поредното доказателство. Представените в него партии (без да изключвам ДПС, които - по случайно подреждане на обстоятелствата този път гласуваха като нормални хора) също не стават за нищо - интелектуалният им максимум не надхвърля нивото "на си ти куклите, дай си ми парцалките".

  При тези, дето рият с копита на старта за следващата надпревара, уви, не забелязвам нещо повече, отколкото наблюдавам при онзи, дето сега са вътре. Мрак!

  Свобода за Надежда Савченко!
 4. 4 Профил на Vostoc
  Vostoc
  Рейтинг: 213 Неутрално
 5. 5 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Монополизацията може да стане и от чужденци , закупили големи площи обработваема земя . И техния монополизъм няма да е по- добър от нашия . А нуждата от ЧУЖДИ инвестиции да се предлага като панацея за оздравяване на икономиката , мисля че е погрешна . Преди всичко трябва български инвестиции, а чуждестранните да са един вид като хранителна добавка . Мина един период на нашествие на чужди инвестиции , но нездравата среда постепенно отказа потенциалните инвеститори . Но нездрава среда според инвеститорите може да бъдат и ограниченията за безконтролното изнасяне на печалби . Има и такива инвеститори . Мораториума явно не е причина за слабия интерес към българското земеделие . Ако има желаещи за инвестиции, има и възможности за купуване на земя . И оаще нещо - заблуда е , че българската земя е евтина . Собствениците на земя за продан в никакъв случай няма да разпродават евтино . Защото знаят цените на запад и не са глупави да продават за без пари . От инат ще я дават за 30-40 лева аренда ,но няма да си позволят да мислят че са се минали . Да , земята преди време създаде цялата соц икономика , но по друг начин. Който сега е неприложим. Поне засега . Като си мисля за кооперирането , което вече не е мръсна приказка .

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#2:"Rhapsody of Fire"]... това което ние доказваме че можем е само и единствено да я съсипваме или в най-добрия случай да я оставаме пустееща.[/quote]

  Това лято бях на почивка в Словения, Австрия и Швейцария - за мен трите държави са неразличими като степен на уреденост, ред и култура. Словенските селца, накацали по склоновете на Алпите, са като обработени с Фотошоп - до такава степен ливадите са подстригани, къщите са белосани, шпиловете на готическите църквички са прясно боядисани, оградите са от прави и еднакво дебели дъсчици... Словения има ней-високия стандарт на живот от бившия соц лагер - при това ОСНОВНО ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕ!!

  Защо те да могат, а ние да не можем?! Все Сорос ли ще ни е виновен? Как не се намери и за нях един Сорос да ги пороби?!

  Калпава нация сме, и това си е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#5] от "papyre":

  Наистина има доста "логика" в думите Ви. А сега да се върнем към реалностите. Ако има чужденци, които проявяват известен интерес към придобиването на българска земя, те не са от ЕС - за гражданите на който - ИЗЦЯЛО - се отнася гласуваното вчера продължаване на мораториума.

  И... стигаме до момента, в който аз съм свободен да придобия след покупка 20-тина декара в Испания... ей така, след едно минаване през банкери и нотариус, но един испанец ще се окаже в неравнопоставена позиция спрямо мен, ако му хрумне да си купи 20-тина декара в България.

  Къде е логиката?

  Свобода за Надежда Савченко!
 8. 8 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Дано конституционния сьд отмени мораториума и го обяви за нищожен

 9. 9 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#6:"Norman Granz"]Защо те да могат, а ние да не можем?![/quote]

  И ако ние не можем, мързи ни или не искаме, защо не позволяваме на други да го направят?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#2:"Rhapsody of Fire"]НИТО ЕДИН КВАДРАТЕН МЕТЪР ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ДА НЕ СЕ ОСТАВЯ В РЪЦЕТЕ НА БЪЛГАРИ, защото това което ние доказваме че можем е само и единствено да я съсипваме или в най-добрия случай да я оставаме пустееща. [/quote]


  Мога само да ти дам един пример. През 1974 - та Българското земеделие е произвело Два милиона и двеста хиляди ТОНА плодове и зеленчуци . През 2010/ мисля/ е произвела двеста ХИЛЯДИ тона . С ръцете на Българите . И още - по постановление на Държавния съвет , може би 64 -то , бяха раздадени на частни лица пустеещи земи от полския и горския фонд с разрешение за построяване на леки построики . Които се превърнаха в масивни вили , а местата в гради4ни . Пак от българи . Та това за "мързеливите " сънародници .

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#5] от "papyre":

  Не знам дали има монополизация,но това ми направи впечатление:

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/08/12/2121179_rom

  Ако наистина държавата и общините притежават толкова много,значи ли че те ще продават?

 12. 12 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Невежеството е по-силно от тока!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "GogoPG":

  Мисля , че си останал с погрешно впечатление . Не съм за мораториума . Макар че , както казах има начин и при мораториум всеки желаещ испанец да си купи двайсетина декара - просто си открива фирма за два лева и купува от името нафирмата . Но не вярвам и в Испания в законите им да няма някаква врътка , която да не позволява съвсем лесно да се придобива земя. Такива врътки са могли да направят и нашите думбази , но не са се усетили навреме . А самия мораториум е умряла работа - няма да се състои . Поради международното право . Само ще се налее вода в мелницата на Атака . Която казва това , което хората искат да чуват. Но едва ли ще могат да видят. По ред обективни обстоятелства .

 14. 14 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"papyre"]Но не вярвам и в Испания в законите им да няма някаква врътка , която да не позволява съвсем лесно да се придобива земя.[/quote]


  Ами... няма някакви впечатляващи врътки. Затова дадох примера, понеже имам опит.

  Свобода за Надежда Савченко!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":

  Ами мораториума третира въпроса за продажба на земеделска земя . Ако държавата и общините притежават такава , естествено е да се възползват или не от закона .За държавата не съм сигурен , но общините просто забогатяха с хиляди непотърсени от никой земи . По време на ТКЗС- тата бяха разорани огромно количество пустеещи и безстопанствени земи и принадени към блоковете . Впоследствие при земеразделянито тези земи се оказаха ничий и останаха общински . Сигурно и държавни . А най- вече се облажиха служителите от поземлените комисии. Които бяха временни , но вече навъртяха и стаж за пенсия . А се облажиха и редица кметове . В това съм сигурен.

 17. 17 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Време е на едрите земевладелци да им се намери конкуренция най-после!

 18. 18 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ристе че то мораториум има още от костово време. Абе това мораториум да не е забрана по нашенско ? Ами така кажете бре .

 19. 19 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#5] от "papyre":

  пич нали си наясно че забраната е само за физически лица?

 20. 20 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Излизане на Булгаристан от ЕС от 01/01/2014г.Забрана на всички депутати да притежават автомобили произведени в ЕС както и домакинска техника,въвеждане на визи за посещение в ЕС.Всички работещи из Европа да се екстрадират обратно в родината.Като се съберем отново 8 милиона глупака дано да имаме смелоста да смачкаме комунистическата мъзга която не можем да измием от себе си вече 24г.Да се опияним с ракия и чалга за тази си постъпка и когато изтрезнеем и осмислим бъдещето си да подадем отново за член на ЕС и през 2065г.да се радваме на Европейско развитие...........а можеше вече да сме част от Европа.с действията си.......да изметем всичкият разноцветен боклук и да гласуваме всяка седмица докато намерим Българи милеещи за Българите.

 21. 21 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  герб ме разочароваха тука, не знам намислили ли са нещо, но няма логика в поведението им

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#19:"4ove4encence"]пич нали си наясно че забраната е само за физически лица? [/quote]
  А откъде се разбира , че не съм наясно ?

 23. 23 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От много десетилетия западът е бил винаги много любезен с комунистическите правителства. Време е да проскърца тази любезност, но пак е фактическа простотия на злобни властници, които не виждат по-далеч от сифилистичния си скапан нос.

 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Другата седмица първата политическа сила направо да предложи в парламента правителството да пристъпи към излизане от ЕС. Сигурен съм, че Атака ще го подкрепи пък и разни депутати от БСП ще се включат! След това решение на парламента правителството ще подаде оставка, защото ще е "до стената" (по Менда Стоянова) и така крайната цел на разгром на "комунистите" ще е достигната! Цената тук няма значение стига бащицата да може да се върне на власт час по скоро! Желязна логика!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK