Росен Плевнелиев: Готов съм да инициирам промени на конституцията, но не бива да се прави на парче

Росен Плевнелиев: Готов съм да инициирам промени на конституцията, но не бива да се прави на парче

© Надежда Чипева, КапиталАз съм президент на гражданите и щом те смятат, че са необходими дълбоки реформи на съдебната система, готов съм да инциирам промени на конституцията, но е много важен подходът.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в заключителните си думи на дискусията "За ефективна и справедлива съдебна система", която се проведе под егидата на държавния глава в рамките на неговата инициатива за  диалог с гражданите. Форумът събра над 250 представители на граждански организации и експерти и продължи над 2 часа.


Подходът според президента трябва да включва широк обществен дебат, взаимодействие на трите власти и на всички ангажирани институции, защото - по думите му, не бива да се прави промяна на парче. Същевременно той препоръча реформата на съдебната власт да се прави "постепенно и без революции" именно защото става дума за правосъдие, което по природа изключва  управление чрез натиск.


Националният омбудсман Константин Пенчев, вземайки повод от препоръката на президента, изрази съмнение, че е възможна реформа на съдебната система "постепенно". Доста късно е, твърде дълго отлагахме реформата и проблемите днес изискват "да се реже много дълбоко", каза Пенчев. Той призова да бъде сезиран Конституционният съд, който евентуално да промени практиката, която се създаде с решението на КС от 2005 г., което спусна бариерата пред Обикновеното народно събрание да променя  устройството на съдебната власт.
Президентът се ангажира всички разумни предложения за реформиране на съдебната система, които се чуха на дискусията, да бъдат качени на сайта на президентската институция и да бъдат допълнително обсъдени от неговите експерти.


На дискусията най-много идеи се чуха за създаване на консултативен съвет при президента за проблемите на съдебната власт, за адекватна отговорност на магистратите при незаконосъобразни техни актове, за преодоляване на сегашната хроническа неустойчивост на законите, за непосилните съдебни такси, които затрудняват достъпа до правосъдие.


Очаквайте подробности.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "конститу;цията"
  ?!?!?!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Похвална инициатива на Президент Плевнелиев.Всички проекто-промени обаче трябва да бъдат добре обмислени и широко обсъдени от всеки един български гражданин и чак тогава да се пристъпи към разпускане на обикновено НС,нови избори за Ввлико НС.

  Tony
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Инициирай!Аз натрупах много жълти картони покрай теб и няма да кажа какво мисля по въпроса.

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Първо обаче върни закона за удължаване на мораториума за да не излезе че ти можеш,а гръцкият президент не може да си купи имот у нас!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3720 Весело

  Форумът събра над 250 представители на граждански организации и експерти ...
  На дискусията най-много идеи се чуха за създаване на консултативен съвет при президента за проблемите на съдебната власт ...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3720 Весело

  [quote#2:"Free person"]Всички проекто-промени обаче трябва да бъдат добре обмислени и широко обсъдени от всеки един български гражданин [/quote]
  Ма т'ва сурьозну ли?

  А Болен и останалите атакисти ша ги питаме ли?

 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статия"]проблемите днес изискват "да се реже много дълбоко", каза Пенчев[/quote]

  Прав е омбудсмана. Налага се спешна хирургическа интервенция. Може и ампутация или по-добре декапитация.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "На парче" по тази тема означава, вадене на яйца от омлет...

 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Като не е на парче излича ,че трябва направо нова!

 10. 10 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Продължавам да твърдя, че няма смисъл от законови промени, които и без това няма да се спазват. В България незаконни са присвояването на публични средства, конфликта на интереси, измамата, участието в и организирането на престъпни групи, политическите чадъри над криминални деяния и ред други неща, които се случват всеки ден безнаказано.

 11. 11 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Ирландската пастирка ,както го нарича неговия ментор агент Буда закъсня необратимо с иницииране на промени в държавата вкл.и в съдебната система.Той трябваше да реши проблема на България всеобхватния комунизъм обхванал държавата /с един удар и щеше да има пълната подръжка и съдействие на ЕС.В съзнанието на българите щеше да бъде национален герой.Това можеше да стане съвсем безболезнено в периода по съставяне на служебното правителство и неговото управление.Този безличен човек беше по това време пълновластен господар в държавата,но той не успя да надскочи комунистическия си произход и агентурни зависимости ине успя да стане българския Дубчек ,унгарския Имре Наги ,дори Полския Гомулка ,да не говорим за гения Тито.Той не успя да достигне до нивото на Елцин ,който забрани КПСС.Този слабохарактерен и страхлив човек можеше да извърши Декомунизацията на обществото и Лустрацията на комунисти и агенти,да проведе национализацията и постави началото на Народен съд по Германски модел.Птиченцето коцва веднаж на рамото.Сега ще преглъща негативите на своето бездарие и липса на елементарен политически опит и знания.

 12. 12 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Нещо видео да пуснете? А "Дневник"?
  По БНТ го гледах за няколко минути.

  Все пак това е обществена дискусия на гражданите с Президента на държавата и искам да чуя какво му е мнението за съдебната система!

  А хич не ми пука да ме занимават цяла сутрин с някаква "кифла" снимала се гола и сега получава 3000лв. като технически сътрудник у НЕК!?
  Между другото чакам сметката за тока....А познайте какви ще са ми емоциите?
  Немате ги на скалата ви

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Росен Плевнелиев: Готов съм да инициирам промени на конституцията, но не бива ...чл. 154, ал. 1 от Конституцията -Правото на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.
  Не бива да се забравя, че стойността на предоставените на президента правомощия се проявява в единството с характера на самия президент. При един слаб като личност президент, ”силните” правомощия ще бъдат по-скоро “слаби”. Каквито и правомощия да се предоставят на една неавторитетна личност, те все ще са недостатъчни. С други думи, силата на президентските правомощия е не толкова в самите тях, колкото в морално-политическия и волеви характер на онзи, който ги осъществява.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#12:"drakar65"]познайте какви ще са ми емоциите? [/quote]
  Ще си удовлетворен,че си дал и ти левче към трите хиляди на мацата?

 15. 15 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако се промени конституцията трябва да има и методика по която такива дребни подизпълнители на разни "олигарси" като т.н. "президент" да не могат да се кандидатират за "политици".
  Такива конституционни ограничения, би трябвало да има за всеки държавен служител - изборен или назначаем.
  Да направим представителна извадка на парламентарно представените "лидери":
  1. Борисов - престъпник, останал ненаказан, защото полицията и СИК са двете страни на "държавността ни".
  2. Местан - доносник на ДС, замещ изборен пост, защото няма лустрация по тематиката.
  3. Станишев и цялата БСП - ръководна част от организираната престъпна мрежа, създадена от тази партия и ДС за да владеят за вечни времена държавата в собствена полза, чрез престъпни банди от хранени малоумници - борци, наркоканали и цялата организирана престъпност в РБ.
  4. Сидеров - недоразумение, създадено от т. 3 и т. 2 за да си оправдават съществуването, самият той - осъден престъпник, без ден трудов стаж.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 16. 16 Профил на gkr
  gkr
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дебатът трябва да бъде по цялата конституция!

 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "xmm":
  Да, ама е видех! На снимки.
  Постоянно показвани.
  Не на работното и място, по едната телевизия със замъглени очи/демек ще и гледам очите/ по другата право вперени в мен...
  Настръхна ми кожата

  Темата бе за всичко друго но не и за това тая мома отговаря ли на критериите в длъжностната и характеристика.

  И това е проблем на държавата рано сутрин?

  Нещо нелегални емигранти, НЗОК, пенции...
  Подробности от пейзажа....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Росен Плевнелиев: Готов съм да инициирам промени на конституцията, но не бива да се прави на парче..

  - Така не може да продължава..
  - Промяна на конституцията, трябва да има..

  urkobozambo
 19. 19 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Преди да се заеме с конституцията да вземе да свика комисията за национална сигурност, да върне закона за продажбата на земята а ако иска може да каже нещо и за офшорките.

 20. 20 Профил на delphi
  delphi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Искаме промяна към по добро! Искме широка дискусия със задължително участие на НЕ посочени граждани! Искаме промяна на Конституцията и Съдебната система!

 21. 21 Профил на delphi
  delphi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Давай! Нещо трябва да се промени! Олигрхията трябва да се обуздае! Трябва да станем европейци и да си изградим добра репутация! Сега на нас навсякъде гледат с недоверие,за да не кажа с пренебрежение! Време е за промяна към по добро!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Промени в Конституцията сега е заплаха за България. България е в ръцете на мафията. Ако мафията посегне на конституцията, с нас е свършено.

 24. 24 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 434 Весело

  Поради липса на Версай или Елисейски дворец танцуваме в балната зала на Военния клуб. Мноооо куууул. Срамувам се все повече.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 25. 25 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Форумът събра над 250 представители на граждански организации и експерти и продължи над 2 часа."

  Хайде де! Нали е обществена дискусия, а обществото е в неведение!

  Е каква е тогава тая обществена дискусия!? Защо аз, хайде не съм поканен, поне да видя и чуя каква е била тая дискусия!

  Социолози, политолози, социални антрополози зор да ми казват какво да мисля, без да ми дават информация за това което става!
  Е не става, съжалявам!
  Хайде зор да заемеме някаква политическа позиция и да гласуваме?
  Аз за шарени плакати не гласувам!
  Искам човек насреща!
  Като го погледна и ще реша...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#19:"Асенов-700те хиляди евро!!!"]да върне закона за продажбата на земята [/quote]
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев предлага промяна в законодателството, която да позволи на държавата да подарява пустеещи земи на световни компании за нови производствени мощности. Това се разбра от думите му в предаването "Седмицата" на радио "Дарик".
  "За символичния един долар можем да предоставяме буренясали терени, върху които нищо не се случва в последните двайсет години", каза министърът. По думите му земята няма стойност, имат стойност фабриките и заводите, построени върху нея, и работните места.
  До коментар [#19] от "Асенов-700те хиляди евро!!!":
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2010/06/12/916066_plevneliev_predlaga_durjavata_da_podariava_zemi_za/
  Сега този човек е президент на България. Той директно казва: “Заповядайте и си взимайте”. Разпродаването на България отдавна е факт, но разпродаването на земята ни вече прелива чашата. Мирослав Найденов пък предложи на Израел 3 млн. декара българска земя, която да бъде управлявана “вместо нас”, наричайки това “съвместен фонд”. Тогава на визита в Израел земеделския министър Мирослав Найденов буквално “опъна сергия”, на която предложи милиони декари българска земя на престъпно ниски цени на израелски инвеститори. България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да ги управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд, обяви министър Найденов. Той добави, че държавата има близо 3 млн. декара земи. Министър Найденов предложи да се създаде съвместен проект с Израел за по-рационално използване на земи от държавния фонд.

 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#26:"Гневник"]"За символичния един долар можем да предоставяме буренясали терени, върху които нищо не се случва в последните двайсет години", каза министърът. По думите му земята няма стойност, имат стойност фабриките и заводите, построени върху нея, и работните места. [/quote]
  Съгласно разпоредбата на чл. 92 от Закона за собствеността, собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго, а друго не е установено.

 28. 28 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ама Бойко ви го каза, че материалът е кофти.

  При президента бяха дежурните "граждани" с "личните си казуси" защото те са "успели".

  Миков, алооооо, нищо дирижирано ли не виждаш тук ве?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 29. 29 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Гневно

  До коментар [#26] от "Гневник":

  Айде стига бе...
  И този човек сега ни е президент. Отиде ни отечеството. Язък за пролятата кръв...

 30. 30 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Аз съм президент на гражданите....
  ---
  Аз пък си мислех, че е президент на РепубликаБългария! На гражданите може да бъде само трибун. Тогава трябваше да каже:

  Аз съм трибун на гражданите....
  ---
  Роско, Роско... мъка моя...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 31. 31 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 424 Неутрално

  На кой му пука какво е казал Роско. К. Пенчев си е казал каде е тесен чепика:

  Националният омбудсман Константин Пенчев, вземайки повод от препоръката на президента, изрази съмнение, че е възможна реформа на съдебната система "постепенно". Доста късно е, твърде дълго отлагахме реформата и проблемите днес изискват "да се реже много дълбоко", каза Пенчев.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#27:"Гневник"]Съгласно разпоредбата на чл. 92 от Закона за собствеността, [/quote]
  С едни ПЗР от друг закон (без значение кой) може чл. 92 ЗС да бъде премахнат. И тогава какво правим?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  [quote#2:"Free person"]Всички проекто-промени обаче трябва да бъдат добре обмислени и широко обсъдени от всеки един български гражданин [/quote]
  "Обмислени". Драги, ние не разполагаме с вечността!

 34. 34 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 434 Весело

  Бе и аз съм готов да иницирам трепание на антибългарски политици но и мен ме спира това ,че не става на парче.Трябва съвкупно някакси....Цирк Буш репички да лапаааа......

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Конституцията се променя или от ВНС, или на парче, в рамките на възможното, което се предлага от самата конституция. На този етап първия начин е труден, скъп, неефективен и даже рискован при тоталната липса на елементарна политическа култура. Остава втория начин, но как си представяте Плевн. да инициира такава дейност. То за това трябва акъл, въображение, авторитет, себеотдаване и пълна доза патриотизъм.

 36. 36 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#35:"judjuk"]но как си представяте Плевн. да инициира такава дейност. То за това трябва акъл, въображение, авторитет, себеотдаване и пълна доза патриотизъм.[/quote]
  Че кой е казал, че той лично ще измисли нещо? Ще му подадат листчето да прочете някакъв текст измислен незнайно в коя канцелария (не е задължително да е неговата).

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 37. 37 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Искам да видя смелчагата, който ще се заеме да реже дълбоко в така наречената съдебна система.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Весело

  [quote#4:"vjacho"]

  Първо обаче върни закона за удължаване на мораториума за да не излезе че ти можеш,а гръцкият президент не може да си купи имот у нас! [/quote]
  И ти, като един от участващите, искаш "Българската държава с помощта на Европейския съюз да направи проверка на престъпленията които стават по улиците, на кражбите. Да се премахнат монополите, защото има бедни, които не могат да си плащат сметките, да си върнем българския енергиен ток!"
  Въпросният имот е в регулация. Мораториумът е върху земеделска земя.

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#32] от "geo_19":...корените му са още в римското право. Още Римското частно право е приемало, че всичко, което е построено, посадено или засято върху земята е част от земята. Построеното следва съдбата на земята, върху която е изградено – superficies solo cedit.

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#37:"ПАВЛА"]

  Искам да видя смелчагата, който ще се заеме да реже дълбоко в така наречената съдебна система. [/quote]
  Не е трудно. Депутатите, които представляват най-висшия орган в парламентарната република, подлежат на контрол, медиен и граждански при избори. Прокурорът, КС, и ВСС на практика са поставени над тях, защото са безконтролни, а съдиите в КС контролират решенията на депутатите, но имат право и да си "дадат отвод" с липсата на мнозинство, като не се произнасят по решенията им.
  Всички тези привилегии трябва да им бъдат отнети.

 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#39:"Гневник"]корените му са още в римското право. Още Римското частно право е приемало, че всичко, което е построено, посадено или засято върху земята е част от земята.[/quote]
  Бе така е, ама последните закони правени по тертипа на римското право са ЗС и ЗЗД... от там насетне е някаква халтура... Просто си мисля за един немислим сценарий.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#40:"Започваме фронтална война с мафията"]Не е трудно.[/quote]
  Вероятно. Въпросът е защо досега никой не се е наел да го направи. И защо де юре правосъдната система е надпартийна, а де факто - не е.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Президент който предварително му е позволен един само мандат не може да говори за толко важни промени.....за които и няма никакви знания !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на delphi
  delphi
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#37] от "ПАВЛА":  Браво! И аз искам да видя това да стане реалност! Колкото по скоро, толкова по добре! Търсим хирурга!

 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#30] от "geo_19":


  [quote#30:"geo_19"]Аз съм президент на гражданите.... [/quote]
  Българските селяни са най -щастливи...

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  С купени съвести работа не се върши. В това именно е същинският проблем...
  До коментар [#40] от "Започваме фронтална война с мафията":
  ....фронтална война ?!?!?!...фронтална лоботомия...или просто разрушаване на фронталният лоб на мозъка.
  [quote#40:"Започваме фронтална война с мафията"]Депутатите, които представляват най-висшия орган в парламентарната република, подлежат на контрол[/quote]
  Няма орган в света, който да не подлежи на някакъв контрол от друг орган. Превърнахте правилото, че "власт власт възпира" във "власт власт подпира "....съдебната власт също остана извън действието на принципа „власт да възпира власт”. Няма власт, която да може да й потърси сметка за нейното неправомерно и обществено неоправдано поведение. В доброто си намерение да я направим независима, ние я превърнахме в произволно действаща власт. Понякога органи на съдебната власт вършат истински безобразия, но е почти невъзможно да им се потърси отговорност за тях.

 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Весело

  Бе важното е чилякът като има визия, нека инициира. Радостно ми е някак, че ще има широк обществен дебат, взаимодействие на трите власти и на всички ангажирани институции под егидата на държавния глава в рамките на неговата инициатива. После разходен касов ордер, чек и опа-ааа!

 48. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Радвам се на неговата готовност. Защитавам го от доста време! Но, позицията му за земята ме разочарова! Както преди това ме разочарова позицията му за военни действия в Сирия. Преди надделя здравия разум на обществото в световен мащаб. Сега трябва да надделее този разум тук. Форумите ми показват, че е много трудно! Ще ми се и Президентът да преосмисли позицията си! Тя не е в интерес на страната ни.

  goblenka
 49. 49 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#48:"goblenka"]Защитавам го от доста време! Но, позицията му за земята ме разочарова![/quote]

  До коментар [#48] от "goblenka":


  [quote#26:"Гневник"]"За символичния един долар можем да предоставяме буренясали терени, върху които нищо не се случва в последните двайсет години"[/quote]

  [quote#26:"Гневник"]Сега този човек е президент на България. Той директно казва: “Заповядайте и си взимайте”. [/quote]

  [quote#13:"Гневник"]Каквито и правомощия да се предоставят на една неавторитетна личност, те все ще са недостатъчни.[/quote]

 50. 50 Профил на Lenny
  Lenny
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Президентът изразява готовност за промени, но как да му повярвам като той многократно показа че не е човек на промяната. Е, освен в случаите когато тя касае интересните на крупния бизнес.

 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "Гневник":

  По въпроса за земята съм с теб и не се притеснявам да го заявя, нито на теб, нито на него, нито на когото и да било!

  goblenka
 52. 52 Профил на georgi_chuktt
  georgi_chuktt
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За да се направят промени в Конституцията трябва да им много сериозни аргументи и доводи за това. А и не се правят еднолично само от Преиздента. Явно отново се крои нещо от хората стоящи зад гърба му, след като са говоти на такива крайности.

 53. 53 Профил на beni_to87
  beni_to87
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Президентът ни трябва много да внимава какво говори в публичносто пространство, това, че иска да прави промени в конституцията, са много сериозни неща... Не може просто така да ги хвърля в публичното пространство !

 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "georgi_chuktt":

  И според теб няма аргументи? Айде, бе!

  goblenka
 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "beni_to87":

  Имаме нужда от нова конституция! Не от ремонт на тази, а от нова! Иначе, ще продължим да се въртим в този порочен кръг до безкрайност!

  goblenka
 56. 56 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1373 Гневно

  "Доста късно е, твърде дълго отлагахме реформата и проблемите днес изискват "да се реже много дълбоко", каза Пенчев. Той призова да бъде сезиран Конституционният съд, който евентуално да промени практиката, която се създаде с решението на КС от 2005 г., което спусна бариерата пред Обикновеното народно събрание да променя устройството на съдебната власт."
  Това е началото на пътя - устройството е сбъркано защото БКП още през 1990г.бетонира верните си кадри в Съд.с-ма и запуши по най-ефективния начин възможността за истински и наложителни реформи.

 57. 57 Профил на merunka
  merunka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И какъв е смисъл от промени в закона, като не работят институциите, които се грижат за съблюдаването на спазването на закона?! Съдебната ни система е под всякаква критика. Самият Плевнелиев при случая с Марковска показа, че не познава и не спазва основния закон в страната, та той ли ще инициира неговата промяна?!

 58. 58 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Да внимава кои експерти назначава, защото могат да го заблудят за някое предложение и така да го вкарат в поредната издънка и скандал. Точно това не му трябва, защото в момента е нападан от всички страни и то защото не си прави сметка навреме.

 59. 59 Профил на dwyane_wade
  dwyane_wade
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това са празни приказки на президента. Промени в Конституцията може да се направят, но е важно кои са изпълнителите след това. Ако тези хора не стават, каквито и промени да се направят, все тая. А и в сегашния си вид, съдебната система не е чак толкова зле, просто хората, които работят там са страшно корумпирани.

 60. 60 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "dwyane_wade":

  хахаха.... Нали хората правят системата жива?! Без тях тя е нищо! Изводът: корумпирана система! Сиреч: зле е! Много зле!

  goblenka
 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ламинат Латексов":

  Не му трябват нови нападки! Факт! Но, по отношение на гласувания закон за земята е на грешна позиция! По въпроса за Пеевски - едва ли ще се промени решението. Освен, ако не се аргументира по друг начин. А, за конституцията - с две ръце съм за! Трябва да излезем от този кръг!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK