Срещу разрастването на апатията или по-малко за "окупаторите"

Срещу разрастването на апатията или по-малко за "окупаторите"

© Юлия ЛазароваСтуденти окупираха в сряда зала 272 – най-голямата аудитория в Софийския университет – по време на лекция на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. След появата на студентите Токушев напусна лекцията.


Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Лекциите в аудиторията са отменени дотогава. 


Акцията е на групата "Ранобудните студенти", които настояват за оставка на кабинета "Орешарски". Тя е продължение на акцията от миналата седмица в Народното събрание, когато трима студенти опънаха транспарант "Не ви ли е срам".
Ивайло, Желязко и Борис говорят бавно и спокойно. Няма излишна разпаленост, специфична мимика или някаква истеричност. Обясняват дори на колегите, които не ги разбират каква е целта на акцията - да се пробудят студентите като общност за проблемите в държавата и да вземат отношение. И тримата са ходили редовно на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. "Дневник" им зададе няколко въпроса в първия ден на окупацията в една от почивките.


Обучение по гражданско образование

Ивайло Динев е момчето, което изписва Окупация на бял плакат, който ще стои пред 272 аудитория.

© Юлия Лазарова

Ивайло Динев е момчето, което изписва Окупация на бял плакат, който ще стои пред 272 аудитория.


Писна ни. Винаги има един момент, в който си казваш стига. Нагледахме на всякакви циркове и на всякакви решения,  които се взимат просто ей така, защото някой е наредил отгоре, а не защото се слушат интересите на хора отдолу. И ние като хора отдолу, решаваме да спрем този процес. Ние сме хора, ние сме деца на прехода и през целия си живот виждаме едно и също нещо. И ако ние не излезем, то кои?. Нашите деца ли? И какво ще им казваме: ние опитахме, но нищо не направихме, а просто гледахме отстрани. Трябва да се опитаме. Да променим нещата по някакъв начин, поне малко.


Това са думите на Ивайло Динев. В момента прави магистратура по философия в Софийския университет. Преди това е завършил историческия факултет.


Според него "раннобудните" не са с много големи илюзии и са наясно, че промяната не става изведнъж, а "лека, полека. Ако успеем повече хора да събудим и да почнат да се занимават активно с политическия живот и то не в смисъл да стават част от партия, а да следят какво се случва, да заемат винаги позиция и да си активен, а не просто да стоят отстрани", казва Ивайло.


Затова по думите му "окупацията" е обучение по гражданско образование, което липсва в училище. "Показваме как може да се защитят правата, без да нагрубяваш друг и да биеш някого.


Университетът е наша територия, напълно автономна


и сме в правото си да защитаваме нашата територия, нашите интереси. Да защитим бъдещето си", отговаря Ивайло на нападките на негови колеги, според които във висшето училище няма място за акции.


Ивайло е и сред студентите, които преди няколко дни опънаха транспарант с надпис "Не ви ли е срам" в парламента. Тогава председателят на Народното събрание Михаил Миков ги покани за разговор.


"Получихме отговор: не ми пука. Това какво означава? Ти като народен представител би ли трябвало да ти пука или не за мнението на тези, които представляваш. Аз мисля, че категорично, че ако народният представител не представлява интересите и мнението на хората, той нарушава общественият договор и сме в пълното право  да го свалим от власт", казва младия мъж.


За акцията от сряда сутринта са знаели 15 души, защото не са искали да са повече. "Надявам се през следващите дни да дойдат още повече. В интернет имаме голяма подкрепа". Ивайло не е съгласен, че студентите са по-скоро безучастни и не участват  в протестите, но уточнява, че те често са свързани с искания, които касаят студентския живот. Дава пример с протестите от февруари, когато младите хора са се надигнали срещу увеличението на студентските такси.


"Въпросът беше да излезем извън рамката на исканията, които касаят университета или студентския ни живот, а да се занимаем с политическия живот, с нещата, които се случват в България. Защото не може да очакваме, че нашите родители, баби и дядовци да защитават нашето бъдеще. То е наше, ние трябва да се борим за него".


Ивайло не смята, че продължителността на протеста е агония, защото "работата като граждани не я вършим един път в деня или в месец от целия ни живот". "Трябва постоянно да сме нащрек и да се съмняваме, това е наше задължение. Илюзия е че с един протест или с някакво движение и една окупация и всичко ще бъде щастливо и красиво и политиците ще правят нещата, които трябва", заявява младият мъж и продължава: "трябва да сме активни постоянно". 


"Ако с една дума мога да кажа какво постига този протест - той култивира, създава нова култура в нашето общество - на гражданско неподчинение. Дали ще успеем с нашите искания зависи от прекалено много фактори, но ние ще се борим докрай и няма да спираме", обобщава студентът.


Политическата класа проповядва апатията, за да няма коректив 

Борис Рангелов е момчето със синята блуза, което си гледа телефона

© Юлия Лазарова

Борис Рангелов е момчето със синята блуза, което си гледа телефона


Борис Рангелов е първи курс, казва, че учи журналистика "за съжаление". Усмихва се и прави забележка, че последното може да не се пише. Казва, че до деня на окупацията е стигнал заедно с приятелите си, с които чувстват обществен дълг да обединят повече хора в името на една кауза.


"Наричаме се раннобудните студенти, защото сме хора, които искаме да активизираме общността си. Да покажем на студентите защо трябва да се интересуват от това, какво се случва в държавата, защо това ги засяга и защо трябва да са коректив на случващото се. Виждаме се, че вече 130 дни протичат протести. Според мен не е нормално, човекът, който изкара хората на улицата, да продължава да е в политически ни живот и да бъде върнат като народен представител", казва Борис.


Обяснява, че няма нищо случайно в избрания ден и в мястото на окупацията.
"272 е най-голямата аудитория в СУ и може би ключова и знакова, защото тук се открива академичната година, тук най-често медиите присъстват на тегленето на темите за кандидат студентските изпити. Тук тръгва нещо ново - това е първият досег на младите хора с университета. От друга страна това е зала на Юридическия факултет, и не на последно място това е лекцията на професор Димитър Токушев, който носи отговорност като председател на Конституционния съд".


Защо чак сега се активизират студентите, Борис няма точен отговор - може би им е трябвало време. Не може да посочи и причините защо повечето му колеги не го разбират и защо са по-скоро незаинтересовани от това, което се случва.


"Политическата класа проповядва апатия, защото когато няма коректив може да си правиш каквото си искаш...Ние се опитваме да предотвратим разрастването й с подобни акции. Дори само някой, който влезе в залата, без намерение да остане, вероятно ще чуе някой от лекторите или студентите. И от това могат да възникнат въпроси? Защо той е дошъл да ни говори, вместо да си стой вкъщи и да си прави своите неща?", смята младото момче.


Той се обръща към студентите, които не са съгласни подобни акции да се провеждат в университета, защото са дали пари да учат: "Приятели, аз също съм студент и сега трябва да съм на лекции. Също съм дал 250 лв, но правя това, защото чувствам обществен дълг, че трябва всички студенти заедно да се обединим в името на някаква кауза".


Личната му надежда е надежда за България - "че тук моралът ще е основното нещо в политиката". "Защото към този момент морална политика е оксиморон. Но морална политика може да се води, ако се води от честни хора, ако се води от хора, които са отговорни към гражданите, суверена. Искрено се надявам да се осъществи идеала на повечето революционери за чиста държава, с хора, които са в политиката заради каузата, заради това, че смятат, че могат с нещо да помогнат", казва още Борис.


Управляващите трябва да отговорят как взимат решенията си


Студенти окупираха зала на Софийския университет с искане за оставка и разписаха правила за участниците в акцията.

© Юлия Лазарова

Студенти окупираха зала на Софийския университет с искане за оставка и разписаха правила за участниците в акцията.


"Спонтанно научих за акцията и реших да се присъединя. Смятам, че това, което се случва е правилно, защото има въпроси, които не могат да останат без отговор. Трябва да накараме управляващите да дадат сметка пред народа за решенията, които взимат и начините, по които ги взимат".


Думите са на Желязко Желязков. Той е на 23 години и е последен пети курс в специалността право.


Смята, че ако няма намеса и подобни акции "ще продължим да живеем във време, което се разделя от скандал в скандал и без никакви последствия след това. Искаме нещо градивно да излезе от това нещо", казва момчето.


Според него е важно "каква позиция отстояваме и какво може да направим". "Наясно съм че нарушаваме реда в университета, че проваляме лекцията, но е по-важно да има движение в обществото, да се дискутират важните теми иначе се въртим в омагьосан кръг". Желязко би се занимавал с юридическа професия и е доволен от образованието си в СУ, защото "стига човек да иска да учи..." Критичната му забележка е в броя на студентите, които влизат да учат право  - "прекалено много са".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ех, защо не съм студент сега, там съм!

 2. 2 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Крайно време беше студентите да се "събудят"...

 3. 3 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво на Ранобудните студенти!
  Дано успеят да събудят останалите студентите, които мислят само за платената си такса, защото такива като тях остават цял живот слепи за нещо различно от парите . Затова моралът, прозрачността, достойнството и истината са станали дефицит в нашата родина.

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това, което правят, е абсолютно безсмислено.

  Окупират, искат оставка на едни либерали, за да ги сменят с други либерали, че дори с либертарианци, които за 24 години разсипаха Държавността.

  Най-много от цялата работа да върнат пак Полицейщината и Култа към Личността, т.е. Гражданите за "Европейско" Развитие на България.

  При една ниска, до без никаква, политическа култура у нас, е и нормално - не, то е, тъжно! - че тя липсва и у младото поколение, пък били те и студенти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#4:"socialen"]Това, което правят, е абсолютно безсмислено.[/quote]
  Може и така да е, но го правят с "чисти сърца и умове", за разлика от вас!

 6. 6 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мони56":

  Не е необходимо да си студент за да направиш нещо по въпроса.

  Заговори, за да те видя!
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#5] от "fh11":

  Е, след като е така - здраве да е!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "fh11":

  Макар, че не е правилно като ги слагат всички в един кюп.

  Фактът, че са малцинство, дава надежда, че останалите студенти може би рационално и обективно осъзнават за какво става дума и затова не протестират. Може би.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  а къде са родителите на студентите!!!

  чакат, децата им сами да се оправят и постигнат нещо...

  горките деца на България, с такива ПАСИВНИ родители

 10. 10 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#9:"nasa"]горките деца на България, с такива ПАСИВНИ родители[/quote]
  Родителите обикновено мислят повече за децата си, за тяхното бъдеще и за тяхното щастие.
  Доста родители у нас обаче мислят повече за пенсиите си, за спокойствието си и за това "нашите да са на власт"...
  Затова децата им масово бягат оттук!

 11. 11 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#8] от "socialen":

  Вас червеното знаме роди ви,
  Нас не ще ни уплаши плашилото на Бойко.

 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  89-90г. само от нашия поток протестиращите бяхме значително повече от тези, които днес са в зала 272.....
  Тъжно, но факт....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лъчо":
  "Вас червеното знаме роди ви,
  Нас не ще ни уплаши плашилото на Бойко"

  Разбира се, че не Ви е уплашил.
  Най-вероятно вече Ви е употребил. И не само той..

 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лъчо":

  Много повърхностно разсъждаваш. Много!

  Първо се мисли, после се прави.

  Но халал да ви е - и ние сме били млади.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#14] от "socialen":

  Напротив. Аргументът "сакън, не протестирай, че ще се върне Бойко" е повърхностен, глупав. Особено предвид, че Бойко и БСП са едно и също, особено предвид, че ГЕРБ имат интерес да стоят опозиция в момента, особено предвид, че имат нисък рейтинг.

  Сори - писнало ми е да ми казват, че ми бил плащал Бойко, че ме бил употребил, че не знам си кво. Почти всяка вечер съм на протеста, ела, виж за какво става дума, после бълвай празни приказки по форумите.

 16. 16 Профил на ellli
  ellli
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хайде студенти с вас сме!

  ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  И не се подавайте на провокации и страх , каквито много поколения преживяхме за да се "довлечем" до това мерзко положение!

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Браво на студентите!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#8] от "socialen":

  останалите не са ранобудни - били са на чалготека до 5 сутринта та за това не присъстват...

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#11:"Лъчо"]Вас червеното знаме роди ви[/quote]
  Социалните протестират само когато трябва да се преразпределят едни пари и да се раздават на социално слаби, социално неуспели или обикновени неработещи мързеливи. Протести за чист морал на социалните не им харесват- може би защото подсъзнателно разбират, че да искаш да се преразпределят чужди пари и да ти се дават не е много морално...

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#19] от "marsena":
  Въпроса за морала е много хлъзгава територия.
  Особено за такива, които "морално" се заиграват с никовете, и раздават "морални" оценки от последна инстанция. И много често има подозрителен мирис. На нещо неприятно....

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#20] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#20:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Въпроса за морала е много хлъзгава територия. [/quote]Хлъзгава е само за пророците.

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "Лъчо":

  Напротив! Нито те карам да не протестираш, още по-малко мога да ти забранявам. Това е демократично право на всеки!

  Само ти казвам, че трябва да се мисли първо за какво се протестира.

  За мене е безсмислица да се сменят едни либерали с други + либертарианци. Сиреч, от пустото в празното.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#19] от "marsena":

  Типична либерална/либертарианска полемика!

  И точно това имам предвид като казвам, че е безсмислено това, което става.

  Да се махнат едни либерали, водени от БСП и ДПС, че да дойдат други либерали, че и либертарианци, водени от РФ + милиционерите от Г за "Европейско" Б.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  "Спонтанно научих за акцията..": Желязко Желязков. Той е на 23 години и е последен пети курс в специалността право

  Заинтригуван съм.
  Таз трябва да ми се покаже. Спонтанността в научаването.
  В пети курс, право...
  Въобще, като се замисли човек за функцията на клишетата у главите на спонтанните ни младежи и става леко тъжно. Да бе случайно, да бе нещо друго, а то - импровизирано научаване.
  Сладур.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#19] от "marsena":

  Твоят коментар е една подходяща дефиниция на понятието "Социален Дарвинизъм".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":

  Какви либерали бе човек? Държавата ни в момента е огромна, с камара държавни предприятия, субсидира какво ли не, дори за религии дава пари.

  Де е тоз господ да имаше либертарианци-политици в България...

 27. 27 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":

  И кое им е "либералното" на ДПС? Те само на хартия, иначе смучат от държавата, държат на субсидирането, разпределят порциите, пълнят администрацията със свои хора.

  Айде като ще говориш за либерали и либертарианци, поне се образовай малко. Миналата събота имаше една студентска либертарианска конференция, да беше дошъл да чуеш за какво иде реч.

 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Напълно подкрепям действията на студентите.
  И аз също съжалявам, че вече не съм студент, за да се включа.

  И не мога да разбера онези техни колеги, които, както пише, твърдят, че "Университетът не е място за акции"...

  Боже мой, та ако в университета не успееш да станеш ГРАЖДАНИН, никъде няма да бъдеш!
  Ако като ГРАЖДАНИН в университета не заявиш в каква държава искаш да живееш, то къде очакваш ДА СЕ РЕАЛИЗИРАШ после?!

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "Лъчо":

  Виж коментар [19]

  Точно това е доказателството на това, което пиша!

  И вие ако се борите за това, ще получите това!

  Социалният Дарвинизъм се етаблира у нас и без това. Вие само ще му помогнете да се зацементира. Защото се млади и "отворени", и образовани.

  Останалите - които са над 70% от населението - разбити от мизерията и безперспективността, свити и комплексирани, страхуващи се и срамуващи се да кажат за бедите си, защото от 24 години им натякват коментар [19], ще си живуркат и занапред, докато си отидат от този свят.

  Дано и вас не сполети тяхната съдба!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "socialen":


  Другите студенти - непротестиращите си мислят, коя чалга звезда в кой клуб ще е вечерта и та колко ще се натряскат . Така де бъдещето им не е важно - могта да тънат в нищета управлявани от безлики чугуни обещаващи светло минало...!!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лъчо":


  Нали ти казвам - ясна работа!

  И вас са ви зарибили.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Браво на студентите !
  Не обръщайте внимание на неграмотните комунисти , които уж имали по три магистратури !
  Могат да имат толкова , само ако си ги купят !
  Браво , студенти ! Вие сте бъдещето на България , а не Орешарски и неговите олигарси

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 33. 33 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#29:"socialen"]Социалният Дарвинизъм[/quote]
  Лепенето на етикети, без никаква аргументация, също не е никак морално.
  Дори "социално" не е.

  А коментар #19 дава едно от най-смислените обяснения за твърдението "София не е България".

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  а социалните направо са ги заблатили...

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#31] от "socialen":

  Произхождам от бедно семейство, заплатата ми не е висока, и класическият либерализъм пак ми допада. Най-добрата социална политика е създаването на работни места, което държавата не може да го направи с наливане на пари. Свободни пазари, по-ниски данъци, по-малко държава -- това може само да помогне да няма бедност.

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лъчо":

  Да обобщим:

  няма планова иконимика, има частна собственост, плоският ни данък е най-ниският в Европа, и от Държавността нищо не остана - всеки прави, каквото си иска.

  Е? Тогава защо сме бедни?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#36] от "socialen":

  Ъ? Субсидира ли държавата КТБ, и съответно медии? Субсидира ли държавата монополи като БДЖ? Субсидира ли производители на какво ли не -- винаги с някакъв (партиен) интерес, или на хора с връзки? Работи ли държавата за други източници на горива освен от Русия? Има ли милион абсурдни изисквания към работодателите? Има ли работеща КЗК? Работи ли КПУКИ? Подслушва ли се масово? Нямаме ли най-много полицаи на глава от населението в ЕС? Не е ли разплута държавната администрация? Там няма ли основно връзкари и идиоти?

  Айде моля ти се...

 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "Лъчо":

  Това е резултатът от 24 години либерална/либертарианска политика а ал Стийв Ханке, а не причината за разрухата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#38] от "socialen":

  Абе ти въобще знаеш ли какво означават думите, които употребяваш? Как "либертарианска" политика ще направи държавата по-голяма, разплута и силна?! Как може да говориш така гьотере?

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "Лъчо":

  Сега нито икономиката, икономика, нито Държавата, държава, нито приватижацията, приватизация, нито обществото, общество.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#21] от "yanne":

  "Хлъзгава е само за пророците. "

  Хората, и особено пророците често се подхлъзват. Но представят аргументи и тези.
  Другите - намиращи се на по-нисък етап на еволюционен на развитие - само мучат. И вместо аргументи, представят "високо морално" обсъждане на никове..


 42. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Топлят ми сърцето тези млади хора.
  Браво на тях.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#35:"Лъчо"]което държавата не може да го направи с наливане на пари. Свободни пазари, по-ниски данъци, по-малко държава[/quote]
  Хубаво, даже много хубаво, ама я да ми обясниш като как САЩ наближават към 20 хиляди милиарда дълг? Че смятат и къде трийсе да го докарат?

 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#39] от "Лъчо":

  Нали това "казвам". Като ги докарате и тях на власт, закриваме Държавата или това което остана от нея.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 530 Весело

  Браво момчета и момичета! Едно време в Техническия направихме окупационна стачка. Беше си същото. Имаше и против - знаете: "ние сме дошли да учим, а не да правим стачки; нарушават ни се правата, бла-бла...

  ДА НЕ ВИ ПУКА! Ще дойдат и провокатори, да се гонят ВЕДНАГА!
  Много повече ще ви подкрепят.
  Така че, смело напред!
  Става въпрос за ВАШЕТО БЪДЕЩЕ!

 46. 46 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#43] от "Култура ми Бойко":

  Е какво да ти обяснявам? САЩ имат огромна, разплута държава, харчат огромни пари за войска, дават колосални студентски заеми и т.н.

  Либертарианците в САЩ като Рон Пол се борят срещу това, дори искат закриване на ЦРУ.

 47. 47 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#44] от "socialen":

  Държавата - в смисъла на институции - трябва да е много по-мъничка и много по-ефективна от това, което е в момента, да. Но политиците са алчни, а хората - податливи на популизъм, и това скоро няма да се случи.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "... какво постига този протест - той култивира, създава нова култура в нашето общество - на гражданско неподчинение. Дали ще успеем с нашите искания зависи от прекалено много фактори, но ние ще се борим докрай и няма да спираме..."

  Философия! История! Право!
  И "нова" култура предназначена за нашето общество / не си играят на дребно/, културата на гражданското неподчинение. Малее, едно време, с думи прости го дефинираха като анархия. Но са се назобали и с болшевишка непреклонност, и "борба до край".
  Браво, пехливани. Демонстрират и силни собственически чувства, при това доста "скромни", искат бъдещето - "нашето бъдеще. То е наше". Колко познато ми звучи - едни искаха хилядолетен Райх, други всеобща победа на комуналките, трети само времето, настоящите - само бъдещето, демек времето плюс още нещо. Интересен мирогле на философи и прависти.
  Абе, Пеевски, давай им бъдещето и да освобождават аудиторията, защото има чакащи хора за нея, които явно ще останат без бъдеще.

 49. 49 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статия"] Обясняват дори на колегите, които не ги разбират каква е целта на акцията - да се пробудят студентите като общност за проблемите в държавата и да вземат отношение. И тримата са ходили редовно на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. [/quote]
  Нищо рационално не намирам в това действие. Обикновени гербери. Орешарски за месец направи това, което ГЕРБ се страхуваше - разплати се с фирмите, чиито вземания по договорите с държавата имаха 4 годишна давност, даде на майките пари, на децата, вдигна МРЗ, спря главоломния растеж на цените на тока, предстои да даде и коледни добавки..Когато казвам, че този човек е гигант, това имам предвид - топките..защото герберите умираха от страх и затова накараха народа си да мизерствува.

 50. 50 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#49] от "Култура ми Бойко":

  Никой не се връзва на тоя популизъм Общините дължат много повече от държавата, дадоха се пари само на някои първокласници, вдигането на социалните помощи за майки и болни е нищожно, растежът на цените на тока не е спрян (то това не зависи и от О)... Пари за коледни добавки ако има, ще са извадени от където не трябва, или от заем - нали е заложено 4 милиарда за 2014.

 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#36:"socialen"]Е? Тогава защо сме бедни?[/quote]
  Много краткият ви въпрос има още по-кратък отговор: "КРАДЕ СЕ!" Не се сещам, какво е понятието за държава, в която безогледното ограбване е начин на живот, с други думи без параграфи и алинеи е институционализирано.

 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#50:"Лъчо"]нали е заложено 4 милиарда за 2014. [/quote]
  Бих взел и повече, за да инвестирам разумно. За да намаля безработицата. За да вдигна потреблението. За да съживя умрелия бизнес. Трябват действия, а не рязане и мачкане на народа с бжезмислени икономии, водещи единствено до всеобща стагнация и мизерия. Трябва размах, смелост и знания. Орешарски ги притежава. Нека му се доверим. По-лошо от Дянковщината не може да стане. Герберите опоскаха държавицата. Нека възстановим икономиката и наново ще я дадем на бат Бойко - да построи "Хемус" и да отреже новата лентичка)))

 53. 53 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#52] от "Култура ми Бойко":

  Погледни коя да е държава - която и да е - която е взимала "повече, за да инвестира разумно" и виж резултатите. Сори - държавата не може да ги прави тези неща. Орешарски е кукла на конци, който някога когато беше десен щеше да ти каже същото, което ти казвам аз. Ама сега нали е другар, трябва да ви храни с популистки идиотии, докато зарива държавата.

 54. 54 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#53:"Лъчо"]Ама сега нали е другар, трябва да ви храни с популистки идиотии, докато зарива държавата.[/quote]
  ОК, да видим? Обичам да печеля басове Казвам, че за 2014 растежът ще е над 2%! Слагам каса "Астика". Ти?

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#54:"Култура ми Бойко"]Казвам, че за 2014 растежът ще е над 2%! [/quote]
  Прощавайте, че се намесвам, но ще загубите баса. На тъпа крава, Бог растеж не дава!

 56. 56 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#54] от "Култура ми Бойко":

  През 2014 ще си имаме ново правителство.

 57. 57 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#54] от "Култура ми Бойко":

  И опитай да гледаш по-далеч в бъдещето. Гърция, Испания, Португалия, Италия също бяха добре преди 5 години. Балонът винаги се пука.

 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#47] от "Лъчо":

  Това е вашата рецепта.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#35:"Лъчо"]Свободни пазари, по-ниски данъци, по-малко държава -- това може само да помогне да няма бедност.[/quote]

  Да се чуди човек, що таз рецепта не работи на нашенския котлон..
  А индексът Gini расте ли расте.
  Бедните са нарастнали от 1990 г. с пъти, а 5% консумират колкото останалите 70%
  Що така?

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#46] от "Лъчо":

  [quote#46:"Лъчо"]САЩ имат огромна, разплута държава, харчат огромни пари за войска, дават колосални студентски заеми и т.н. [/quote]

  Това на либертарианското кръжоче ли ви го казаха?
  Хайде да пробваш с числа. Какво ще кажеш за идеята.
  Взимаш САЩ, количесотвото държава в БВП и го сравняваш примерно с Норвегия или Финландия.
  Може и с Франция.
  Невежеството не е аргумент, а агресивното незнание е противно. Тъй да знаеш.

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#60] от "Graf":

  Хехехе Даже и съм живял в Скандинавия и съм кротък и неагресивен човек. Вземи сравни цифрите, айде Виж кой за какво харчи, колко, къде колко администрация има, къде какво се субсидира.

 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#61] от "Лъчо":

  Аз и "цифрите" знам, а и числата.
  Въпросът е, ти дали ги знаеш, та да изплескаш това:
  [quote#46:"Лъчо"]САЩ имат огромна, разплута държава[/quote]

  22.9% от БВП за федералното правителство ти се вижда огромна, па и разплута държава?
  Хайде сега ми го славни с Великобритания.

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#62] от "Graf":
  Сега и "Контето на форума" дава кураж на САЩ...
  http://www.nenovinite.com/ne/svqt/4814/
  [quote#62:"Graf"]Аз и "цифрите" знам, а и числата.
  Въпросът е[/quote] http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1319&elementID=1551305961&sectionID=5

 64. 64 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#62:"Graf"]Хайде сега ми го славни с Великобритания.[/quote]

  До коментар [#62] от "Graf":В едно свое интервю проф. Стефан Брезински казва: „Невежеството на езика е невежество на мисълта, двете неща са свързани. Затова занемаряването на езика не е безобидно. Но това са неща, които не болят, не кървят и не им се обръща внимание”.

  [quote#62:"Graf"] сега ми го славни [/quote]

 65. 65 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#62] от "Graf":

  Сори, но САЩ е много разплута държава, и не само на федерално ниво. Ако не беше, нямаше да има такъв външен дълг, хех. Аргументът "има по-малко разплути, но богати държави-майки, муахаха" не виждам защо го вадиш въобще Особено когато примерите ти са люлката на капитализма и Скандинавия

 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#65] от "Лъчо":

  Предложих ти да ползваме числата, когато си говорим за икономика,за БВП, за голяма и малка държава(последните прилагателни към държава се нуждаят от числа), да видим защо САЩ са с такъв дълг, защо "рецептите" ви не работят на територията, а създават бедност и конфликти.
  Общите фрази в случая не помагат, а само издават нивото на знания.
  Оказа се, че това което предлагаш, не го разбираш, а още не сме разбрали какво точно разбираш.

  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#61] от "Лъчо":

  Не ставайте смешен!
  Taxes and other revenues as a percent of GDP

  9 Norway 57.0 2012 est.
  10 Denmark 55.9 2012 est.
  11 Finland 53.8 2012 est.
  12 France 51.9 2012 est.
  13 Sweden 51.3 2012 est.
  14 Belgium 50.7 2012 est.
  16 Austria 48.6 2012 est.
  17 Italy 48.3 2012 est.
  20 Netherlands 46.3 2012 est.
  24 Germany 45.1 2012 est.
  ...
  66 Bulgaria 34.7 2012 est.
  ...
  189 United States 15.6 2012 est.

  Вярно е, че на САЩ трябва да им прибавим и 7% за дефицита плюс около 7% за напълно автономното социално и здравно осигуряване, но пак остават далече дори и зад нас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#66] от "Graf":


  До коментар [#67] от "tribiri":

  Аз и дума не обелих за БВП

  http://www.nytimes.com/interactive/2012/02/13/us/politics/2013-budget-proposal-graphic.html

 69. 69 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#66:"Graf"]още не сме разбрали какво точно разбираш[/quote]
  И за "Контето на форума" също така не сме разбрали от какво точно разбира...изпраща строителни работници в чужбина ли, посредническа дейност между земята и небето ли извършва, форумен философ ли е, форумен финансов трол ли е...? Единственото сигурно е, че е просто един учил-недоучил, чул-недочул, видял-недовидял форумен всезнайко.

 70. 70 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#55:"Мърмор"]Прощавайте, че се намесвам, но ще загубите баса. [/quote]
  Ок, сложи и ти каса бира, па ше видим. Условието ми е Орешарски да не бъде сменян, нали така? Само това ми е претенцията - когото искат другиго да махат от правителството, но да не пипат Орешарски. Като казах 2% растеж имах предвид "презастраховане", защото знам, че умен човек като него ще дръпне и по-нагоре от моите 2%.

 71. 71 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#70] от "Култура ми Бойко":

  Не искаш Бойко, като една от причините било псевдо култа към личността му. А какви оди пишеш за Орешарски...

  Аман от вас, дето все си търсите месия. Разликата между тебе и някой бойковист е нула.

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#68] от "Лъчо":


  [quote#68:"Лъчо"]Аз и дума не обелих за БВП[/quote]

  Там ти е проблемът.
  Че не знаеш с какво да мериш "голямата" и "малката" държава.
  А има и "класици", изказали се авторитетно по въпроса. Примерно, много популяния по местните ширини Ричард Ран. Ако беше попрочел повечко, щеше да знаеш за кривата на Ран(либертарианците от нашите ширини я цитират винаги, когато им се удаде случай). Да помогнем малко: http://www.bizpacreview.com/2011/01/12/the-rahn-curve-government-vs-growth-9082
  Не че написаното в материалчето е вярно, но поне да въоръжим с някакъв инструмент местният адепт.
  Та така с голямата държава. Федералното правителство на САЩ преразпределя около 22.9% от БВП, та според нашия съветник от САЩ, та нещата са си съвсем в оптимума му.

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#72] от "Graf":

  Прав си. САЩ е Мекатана либералите и либертарианците.

 74. 74 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Може и аз да отида утре,да пия едно кафенце!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK