Армията започна изграждането на ограда срещу бежанци по границата с Турция

В момента по границата с Турция има райони, до които дори високопроходимите автомобили на Гранична полиция трудно стигат

© Красимир Юскеселиев

В момента по границата с Турция има райони, до които дори високопроходимите автомобили на Гранична полиция трудно стигатБългарската армия започва изграждането на оградата, която да намали възможностите за преминаване на нелегални емигранти от Турция в България, става ясно от съобщение на пресцентъра на военното министерство. На първо време военните ще подобрят проходимостта и ще възстановят пътищата в участъка от с. Лесово до село Крайново, така че частите на гранична полиция да могат по-лесно и бързо да стигат до тези райони.


Следващата стъпка е изграждането на "инженерно-техническото съоръжение" по границата с Турция съгласно решението на Министерския съвет. Финансовите средства за изграждане на преградата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.


Разчитаме на Европейския съюз за логистична и финансова помощ за справяне с бежанския проблем, коментира днес на пресконференция директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. На 5 декември у нас се чакат представителите на Европейската служба в подкрепа на убежищата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Имаме армия?????

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 2. 2 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Една добра новина.
  Айде по скоро да я построят дано и да е висока.

 3. 3 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Най-накрая се сетиха. Дано не е късно.

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Вторият акъл на българина!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Късно е. Мръсни предатели. Града е пълен с авганистанци, алжирци, сомалийци и всякакви други. Всичко е трагедия. Тежко ни. Четете:.....- Г-н Алгафари, от няколко месеца сте в Елхово. Има ли хаос с бежанците?

  - Хаос няма, но от агенцията за бежанците работят бавно. В разпределителния център се приемат по 30-50 души на ден, докато влизащите са повече от 100 на ден. Така в дирекция „Миграция“ остават хора за по-дълго от 24 часа в нарушение на закона. Стоят по 300-400 души в ареста на Гранична полиция. Постоянно се заявява, че няма места в базите. Приоритетно се изтеглят семействата, а другите престояват по 7-8 дни.

  - Хората представят ли документи за самоличност?

  - 80% от сирийците влизат с документи. Но не и тези от Алжир, Мароко, Тунис, за които всеки ден имаме обаждания за извършени престъпления и необходимост от преводач.

  - Какви причини изтъкват африкан-ците, когато искат закрила в страната ни?

  - Бягали, защото нямат работа. Идват с една раница на гърба, без пари. Напоследък започнаха да влизат много групирано у нас - по 20-30 алжирци. А това означава, че гърците връщат бегълци от определена националност. Изпращат ги в Турция, а оттам директно са насочвани към нас. Според мен Гърция си е затворила очите и връща поголовно такива хора. Въобще не я интересува ООН, ЕС. А ние просто не си даваме сметка каква бомба под налягане влиза през границата ни.

  Реално сирийците са 30-40% от влизащите през Елхово. Всички останали са от Алжир, Мароко, Мали, Тунис, Кот д'Ивоар, Судан, Йемен, Иран. Маршрутът Истанбул - Одрин и през гората в Елхово вече се е превърнал в туристическа атракция. Често се шегувам, че може да бъде признат за екопътека, за която турските трафиканти би трябвало да поискат помощ от ЕС. Сирийско семейство разказа наскоро, че дало всичките си пари - 28 000 евро, за да мине през границата ни.

  - Какъв е профилът на бегълците от Африка?

  - Масово става дума за млади момчета, родени между 1989 и 1994 г. Обикновено вземат самолета до Истанбул и уж отиват на екскурзия. Оттам си изхвърлят паспорта. Повечето разказват, че искат да отидат във Франция, Италия. И всички казват, че са сирийци, защото много добре знаят, че в България им даваме статут. И всеки лъже, че е от Сирия.

  - Вие как ги разпознавате, че не са сирийци?

  - Задачата на тримата преводачи, които работим в Елхово, е точно такава. Аз ги разпознавам по диалекта, който е арабско-френски. Питам ги от кой град са. Като отговорят „от Дамаск“, питам отново: „От Дамаск или от Шам?“ (другото, по-популярно име на сирийската столица) И той казва, че не е от Шам така го хващали, че крие.

  - Какъв изход виждате вие за справяне с бежанската вълна към България?

  - Трябва да спре приема на хора, които не бягат, защото животът им е застрашен. Подкрепям идеята тези хора да бъдат затворени в центрове като в Бусманци и Любимец и в момента, в който бройката достигне колкото за един самолет, да се качват на него и обратно за държавата им. Сега алжирците подават молба за бежанец и държавата ни е длъжна да я разгледа. Докато това стане, минават месец-два или дори повече. През това време те живеят абсолютно легално у нас. В момента, в който получат отказ от ДАБ, имат право да обжалват пред административния съд. Дело се насрочва след около 3-4 месеца. Като получат отказ и оттам, подават жалба във Върховния съд. Той насрочва дела чак след година и нещо. Така година и шест-седем месеца един алжирец може да живее съвсем легално в България. И аз питам - с какви средства? Той няма статут и няма право да работи. Затова работи на черно или почва да извършва престъпления. Изходът е да се дава статут само на сирийците. Молбите на всички останали не трябва да се гледат.

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Когато трябва да се направи нещо важно в срок, се вика армията. През другото време има "У-ууу, тия шапкари".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хайде, май намериха ново кранче за източване? Разбира се, кражбата ще е под милия предлог да спасим България от злите бежанци. Нищо поне ще можем да спечелим титлата в категория "Най-скъпа ограда в Европа".

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  СЕТИЛА СЕ
  МАРА , ДА СЕ ПОБАРА...

 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 666 Неутрално

  поредното безсмислие.
  по-добре да вземат великата българска стена да изградят докато е време

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 602 Неутрално

  За мен това е излишно харчене и то на не малко пари.Как тази ограда ще спре бежанците да не я прескочат и пак да влязат нелегално в България,а не през граничния пункт? Кой каналджия който им е прибрал парите,ще ги заведе на граничния пункт,а няма да им помогне да минат през оградата?

 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Пак усвояваме едни пари. Някой интересувал ли се е дали опъването на (може би телена) ограда съществено намалява броя нелегално преминали? Хубаво е когато прилагаш превантивни мерки да се поинтересуваш дали работят. В САЩ например си дават сметка, че това е мярка, която може да даде ефект само в пакет с други мерки (например подобрения в персонала).
  http://www.usillegalaliens.com/border_security_and_the_border_fence.html
  Но българите са богати, те имат пари да дават на олигарси.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  ...само за бежанци нямат... все пак мафиотите са си нашите мафиоти, бежанците са чужди бежанци.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 532 Весело

  Тази ли граница дето едни заразени крави си минаваха най- спокойно преди време?
  То тази граница не трябваше ли отдавна да е направена /не конкретната стена/, нали бяхме готови за Шенген?? И май бяха отпуснати едни пари от ЕС за границите....

 14. 14 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 532 Весело

  [quote#12:"mapto"]само за бежанци нямат... все пак мафиотите са си нашите мафиоти[/quote]
  За мафиотите не трябва ограда, а точните хора.

 15. 15 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Преди седмица, що нема ограда, днеска - тия що правят ограда!

  Аз не знам, вие съвсем изтрещехте, цял ден сочите с пръст. Прибирате се у дома и огледалото ( мамка му и огледало) показва орки!
  Това огледало е на олигархията хахахахахахахах
  мъчно ми е за вас!

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  С тая ограда ще изловят всички диви прасета, които преминават нелегално от турска на българска територия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#10:"moloko_"]Кой каналджия който им е прибрал парите,ще ги заведе на граничния пункт,а няма да им помогне да минат през оградата? [/quote]
  Тези ще са безотчетни, пък ако имат добра организация направо в Румъния.... а може и на запад.

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#15:"izbiram"]вие съвсем изтрещехте, цял ден сочите с пръст[/quote]
  Добра забележка. Без да се изключвам от "изтрещелите". Преди дни, един форумец отбеляза по подобен повод, че българинът иска, без да знае какво иска. Няма угодия.

 19. 19 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всичко, което не е от Сирия, е НАПАСТ. И реакцията срещу него трябва да бъде като срещу напаст. България едва ли би могла да издържи да оправи живота на всички желаещи младежи от цяла Северна, Централна и Източна Африка.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Адмирации за АРМИЯТА, но за останалата полицейско-мафиотско-бизнесменска-чантаджийска политическа сган от мародери, продажници и предатели ТРИБУНАЛ!)
  !

 21. 21 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир":

  е и ти какво предлагаш така за по евтино
  А иначе отдавна беше известно че ще се реве за соц времената ама нейсе

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  До коментар [#22] от "janso":

  Добра ирония.
  Но може и по-просто.
  Войник с автомат зад оградата. Стрелба. Първо във въздуха а след това по целта. Ако на се върне обратно.
  И... разпространяване на кадрите в нета. За запознаване на евентуалните потърпевши с очакващата ги обстановка.
  Дори най-либералната границе е граница. С всички произтичащи от това "неудобства". Нашето не е граница засега.
  !

  !

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  По добре късно, отколкото никога.....Макар че по добре беше миналата година да се направи оградата?!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"goshogoshev"]е и ти какво предлагаш така за по евтино
  А иначе отдавна беше известно че ще се реве за соц времената ама нейсе [/quote]
  Предлагам да излезеш навън в това хубаво време, да се разведриш и да си проветриш главата от всякакви паранои за "бежанската опасност".
  Проблема ще се реши от само себе си. След като либиец получи статут на бежанец и разбере каква е БГ реалността няма да има сила, която да го задържи в България, а ще изчезва към Западна Европа.
  Иначе "опасността" е изкуствено раздухвана от Правителството, за да отвлече общественото внимание от себе си. Обзалагам се, че до половин година ще сме забравили "проблема с либийците".

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 27. 27 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ей и сапьори да пратите , че така едни клещи и спукано гърне .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 28. 28 Профил на antisocial
  antisocial
  Рейтинг: 402 Весело

  Не само ограда с бодлива тел, а цялостно съоръжение трябва, за да стопира набезите на всякаква далекоизточна паплач! И да се стреля на месо, сега се сетих за култовия филм Граница.

  There is no such thing as free lunch.
 29. 29 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 458 Весело

  Предлагам на границата да се заселят софийските помияри. Отърваваме София от тях и да ги видим тогава тези незаконни либийци как ще пресичат свещената ни граница. Едно решение на два проблема, а като бонус ще се справим и с проблема с незаконно преминаващите турски крави, за които спомена един колега по-горе.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Имаше си хубава и охраняема граница с мрежи и кльонове и тн беше почти непререстъпна. Защо се разградихме за да я строим отново ли?Ах тези късогледи политици, дано не дойде скоро ред и на армията ни, която също е почти ликвидирана,да не говорим за въоражението и.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "torquemada":

  ква армия е това без Варшавския договор

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  на тези пари дали не би могло да се намери по-добро приложение? например да се инвестират в помощ на бежанците? защото не си правете илюзии, скъпи съграждани, НИКОЙ сириец не иска да остава в тази прогнила държава. НИКОЙ. Ние сме само буфер, само машина за документи, която им осигурява достъп до Запада. халюцинирате, ако си въобразявате, че някой освен нас би искал да живее в тази кочина. ай, удряйте минусите на тпмози коментар, че по друг начин не може да избиете комплексите си за малоценност. всъщност има, ама е свързан с бачкане и мислене, а знам, че Ви мързи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 34. 34 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "janso":Добро предложение +++++++++++++++++++++++++++++++++++ за жалост няма кой да те чуе.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 35. 35 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  питайте, между другото, САЩ колко ефективни са огради по границата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 36. 36 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Весело

  Защо на взвод казвате армия

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#31] от "омбре":

  тоя кльон е пълен ташак, технология от преди един век

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#33:"спейс мен"]на тези пари дали не би могло да се намери по-добро приложение? например да се инвестират в помощ на бежанците?[/quote]

  Важното е да има ограда за да може лумпен пролетариата на БСП и Атака да се чувства сигурен и да спи спокойно, а лидерите да са доволни от гушнатите кинти. Изобщо класическа уин-уин ситуация.
  А какво предлагаш ти? Да помогнем на хора в беда? Ко?Не!

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#14:"danid"]За мафиотите не трябва ограда[/quote]

  То е ясно какво трябва да се направи за мафиотите - трябва българите да спрат да ги вкарват в парламента. Ама де толкова акъл. При нас комунистите и агентите се редуват с месии... надарена държава.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#33] от "спейс мен":
  А дали ти не можеш да вземеш 3 "бежанци " да живеят у вас , докато им е угодно .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 41. 41 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#38] от "Красимир":
  И за теб коментар 40 .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 42. 42 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#31:"омбре"]Ах тези късогледи политици, дано не дойде скоро ред и на армията ни, която също е почти ликвидирана,да не говорим за въоражението и.
  [/quote]
  Защо, да не продадохме подводницата?!

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#3] от "patladjan_1991":

  Най-накрая се сетиха. Дано не е късно."

  -И дано е ефективно.


 44. 44 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тази стена е крайно необходима, за ад се спре потока от нелегални емигранти / бежанци!

 45. 45 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защото финансовото бреме за България е няколко милиона лева на месец, а от ЕС ни отпуснаха само 6 млн. евро.

 46. 46 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#37] от "rldkfl":който не е бил граничар ест че не знае какво е. затова и има такива "ташаци" като тебе.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#46] от "омбре":

  Е, аз 2 години съм обикалял покрай един кльон.
  Някакъв друг тъпизъм да споделиш?

  Birds of a feather flock together.
 48. 48 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Га събаряха кльона по турската граница някой спечели, сега ще спечели друг, а губещият винаги е един и същ -данъкоплатецът, демек будалата аз и други като мен!

 49. 49 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#40] от "zmii4e":

  zmii4e, що, да не би у вас да бъка с бежанци? смях.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 50. 50 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#47] от "rldkfl":Ха ха Обикалял кльон ясно е че нищо не ти е ясно.Може би си скачал от клон на клон това е по вярно.Питай някой които е бил граничар той ще ти обесни,че това е общо съоражение и не е предмет.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 51. 51 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#49] от "спейс мен":
  Не бе в квартала ми бъка и не ми е смешно , що ти на живо виждал ли си ги , та така се дърпаш ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#50] от "омбре":

  И край това съоръжение не може да се обикаля? И само на границата има такива съоръжения? Разбирател...

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#31] от "омбре":

  Непристъпна била - ама от коя страна?
  Били ли сте на границата - аз съм израстнал там през лятото.
  Не е била непристъпна, просто се сигнализираше на граниЧарите. ама тогавашните нарушители не искаха да ги забележат. А тези направо им се дават в ръцете. Какво да направят нашите като турците ги пускат. да ги оставят на палаткуват на браздата ли?
  ТРбява да се накарат турците да не ги допускат до границата. Инае в България каквото и да направт кто не мпогат да ги върнат в Турция файда няма.

 54. 54 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#48] от "Дедо Либен":

  Ба спеЧели - така си ръждясваха.
  Нашите взеха колове и тел от кльона при Генералово та оградихме на дядо ми нивата.

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Гневно

  Заглавието е подвеждащо, защото от текста се разбира, че досега не са дигнали и един метър мрежа. Какви пътища ще прокарвате бе нещастници? Как си представяте че майки с деца ще вървят през непроходими гъсталаци. Тези национални предатели не правят нещо за връщането на нелегалните имигранти, ако трябва цялата армия и жандармерия ще я строите на границата да връща имигрантите. После ще се оправдават с лошото, време и липсата на пари и докато се натуткат страната ще е наводнена от нелегални имигранти. Но явно такива са указанията от протурското правителство да се имитира дейност, че уж ще ги спираме, а всъщност ще ги пускаме.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK