Борисов: Подведохме се от всеобщата лудост и популизъм за мораториума

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко БорисовПодведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време 20 души от "Атака" си приписват успех, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, на въпрос какво ще отговори, ако от Европейската народна партия попитат за мораториума за продаване на земеделска земя на чужденци, предаде "Фокус".


"Популизмът, който вкара "Атака" в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От "Атака" са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което - предполагам - нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив", обясни Борисов.


По думите му спокойно можеше да се направи така, че да се направят забрани, ограничения, така както в много държави в Европейския съюз. "За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува", посочи той. Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат, каза Борисов.
Според него благодарение на "Атака" се е изиграла много популистка игра, която народът е възприел буквално – "че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не, и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи".


Депутатите приеха тази седмица предложението на "Атака" за налагане на мораториум за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Със 171 гласа "за" на депутати от БСП, ГЕРБ и "Атака" парламентът възложи на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и актове за налагането на забраната.


В разискванията депутатите от ГЕРБ застанаха твърдо зад предложението на "Атака" и дори предложиха промени, с които правителството да се задължи до две седмици да изготви промени в договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Те обаче не бяха приети.


Непосредствено след гласуването в парламента лидерът на ГЕРБ обясни нуждата от мораториума с "хилядите бежанци, които създават различна обстановка в България в момента". "Трябва да им се обясни на хората в Европейската комисия, че ние искаме малко отлагане, защото регионът ще бъде различен след 7, 8 или 10 години", призова Борисов.


В договора за присъединяването на България към ЕС обаче изрично е посочено, че през 2014 г. трябва да паднат ограниченията за придобиването на право на собственост върху земеделска земя, гори и горска земя за граждани на друга държава членка, от граждани на държавите в Европейска икономическо пространство (сега Европейска икономическа зона - бел.ред.) - държавите членки заедно с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. В тази част на текста не са споменати граждани на трети страни, каквито са бежанците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK